ZITTING VAN 02 09 2021 - 20:20 uur.

 

Aanwezig:

David Dupont, voorzitter

Bert Ceulemans, burgemeester

Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, schepenen

Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Patricia Stevens, Tom Wouters, Tom Van Esse, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers, Fran De Cock, Fred De Keyser, raadsleden

Peggy Baeten, algemeen directeur

 

Verontschuldigd:

David Janssens, raadslid

 

Afwezig:

Sam Mergaerts, raadslid

 

 

Info:

Deze zitting gaat door in de turnzaal van de gemeentelijke basisschool De Puzzel, De Bruynlaan 19 te 3130 Begijnendijk. Publiek is opnieuw welkom.

Overzicht punten

ZITTING VAN 2 SEPTEMBER 2021

 

BES Notulen en audioverslag GR van 24 juni 2021

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraad van 24 juni 2021 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van de gemeenteraad.

 

Er wordt kennis genomen van het audioverslag van de gemeenteraad van 24 juni 2021.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 32 van het Decreet over het lokaal bestuur

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

BESLUIT

 

eenparig

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 24 juni 2021 goed en neemt kennis van het audioverslag.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 2 SEPTEMBER 2021

 

KEN Kennisname opvolgingsrapportering 2021

 

De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering 2021 in bijlage.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 2 SEPTEMBER 2021

 

BES Lokaal Energie- en Klimaatpact

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 10 juni en 21 juni werd het gemeentebestuur aangeschreven door Bart Somers, Vlaams minister van binnenlands bestuur, bestuurszaken, inburgering en gelijke kansen met de vraag tot ondertekening van het 'Lokaal Energie- en Klimaatpact' (zie bijlage).

 

De Vlaamse Regering wenst met zo veel mogelijk Vlaamse steden en gemeenten een pact te sluiten met wederzijdse engagementen in het Vlaamse klimaat- en energiebeleid. Door deze samenwerking hoopt de Vlaamse regering een versnelling te bewerkstelligen in de uitvoering van concrete klimaatacties om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. De lokale besturen hebben de meeste impact om concrete lokale projecten tot uitvoering te brengen. De Vlaamse overheid beschikt over mogelijkheden om algemene maatregelen die de transitie kunnen versnellen in kaart te brengen en te stimuleren, zoals door financiële impulsen, wettelijke impulsen, kennisopbouw en -verspreiding.

 

De Vereniging voor Vlaamse steden en gemeenten (VVSG) ondertekende reeds het Pact als prominente partner en gaat via het Netwerk Klimaat mee ondersteuning beiden, hindernissen detecteren en kennis uitwisselen door de ervaring en de goede praktijken van de lokale besturen te delen.

 

Lokale besturen engageren zich door ondertekening van het Pact om:

          Het Burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen en uit te werken;

          Een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% te realiseren in hun eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed);

          Een reductie van de CO2-uitstoot van hun eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40% in 2030 ten opzichte van 2015 te realiseren;

          Tegen ten laatste 2030 de openbare verlichting te verLEDden;

          Het draagvlak voor hernieuwbare energie te verhogen, geen heffingen op hernieuwbare energie installaties in te voeren en bestaande, zoals de heffing op pylonen van windmolens, af te bouwen tegen ten laatste 2025;

          Lokale warmte- en sloopbeleidsplannen op te maken;

          Burgers, bedrijven en verenigingen te stimuleren om samen met het lokale bestuur de concrete en zichtbare streefdoelen uit de vier werven van het Pact te behalen.

 

De Vlaamse overheid engageert zich om:

          Via het Netwerk Klimaat professionele ondersteuning te bieden aan de lokale besturen, zoals bepaald in het subsidiebesluit en de werkprogramma's;

          Via andere partners binnen de Vlaamse overheid (bv. VEB met het SURE2050-project voor het publiek patrimonium) lokale besturen projectmatige ondersteuning te bieden;

          Samen met de andere lokale besturen actief mee te werken aan het elimineren van de mogelijke hindernissen die lokale besturen ondervinden in het realiseren van dit Pact;

          Haar eigen voorbeeldfunctie in te vullen en relevante actoren te overtuigen om het Pact te ondertekenen;

          In samenspraak met het middenveld, onderzoeksinstellingen en de verschillende sectororganisaties de wederzijdse engagementen in het kader van het Pact op te volgen en te stroomlijnen;

          Aan lokale besturen (en/of andere actoren) de beleidsmaatregelen, voorzien door de Vlaamse, Federale en Europese begroting, actief en stelselmatig te promoten die nuttig kunnen zijn om mee de doelstellingen van het Pact te realiseren. Onder potentiële inbreng van de Vlaamse overheid (hoofdstuk 4 van het Pact) wordt dit waar mogelijk geconcretiseerd;

          Ter bijkomende ondersteuning van de klimaatparticipaties van de gemeenten die het Pact ondertekenen, in een extra jaarlijkse budget van € 10 000 000, evenals een vast gedeelte van de vrij beschikbare middelen binnen het Vlaams klimaatfonds, te voorzien. Deze budgettaire engagementen kunnen aangepast worden in functie van het algemeen begrotingsbeleid.

 

Lokale besturen sluiten dit pact met de Vlaamse regering en beide partijen gaan een engagement aan om de vooropgestelde doelstellingen te behalen. Van lokale besturen wordt verwacht dat zij acties ondernemen die bijdragen aan het behalen van de doelstellingen. Ze dienen ook barrières en knelpunten te melden aan de Vlaamse regering. De Vlaamse regering dient als aanspreekpunt om deze te helpen wegwerken. De Vlaamse regering geeft ook de financiële ondersteuning, zonder een te grote administratieve druk op lokale besturen te veroorzaken.

 

De doelstellingen van de vier werven (zie verder) moeten op Vlaams niveau behaald worden en niet per gemeente. De (deelnemende) gemeente ondernemen actie in de mate dat dit voor hen mogelijk is.

 

Ondertekening van het pact geeft automatisch recht op de financiële ondersteuning voor klimaatacties van gemeenten. Er wordt gewerkt met een 50% cofinanciëring, deze eigen middelen mogen ook gaan om personeelskosten. Op deze manier toont een gemeente ook haar engagement.

 

Het volledige budget wordt jaarlijks verdeeld onder de gemeenten die het klimaatpact ondertekenden. Het definitieve bedrag zal ten laatste 01 december 2021 bekend gemaakt worden. Het Agentschap Binnenlands Bestuur betaalt uiterlijk op 30 april 2022 het subsidiebedrag uit.

 

De deadline ter ondertekening van het Pact door middel van een gemeenteraadsbeslissing is 29 oktober 2021.

 

De acties die in aanmerking komen voor het Pact moeten nieuwe acties en projecten zijn naar aanleiding van het klimaatpact. Eerder uitgevoerde maatregelen komen niet in aanmerking.

 

Er wordt een jaarlijks opvolgmoment voorzien. Lokale besturen bezorgen op uiterlijk 01 maart 2023 een rapportering met betrekking tot de voortgang van het Lokaal Energie- en Klimaatpact nadat deze aan de gemeenteraad is voorgelegd.

 

De doelstelling van het Pact zijn opgedeeld in vier ‘werven’ aangaande vergroening, energetische aspecten, mobiliteit en verdroging.

 

Werf 1: Vergroeing ('Laten we een boom opzetten') stelt als doelen:

          Eén boom extra per Vlaming tegen 2030 (vanaf 2021 tem 2030);

          Een halve meter extra haag of geveltuinbeplanting per Vlaming tegen 2030;

          Eén extra natuurgroenpark per 1 000 inwoners tegen 2030.

 

Projecten zullen vaak én vergroenen én ontharden. Werven een en vier kunnen dus perfect simultaan uitgevoerd worden.

 

De subsidie kan aangewend worden voor:

          Investeringssteun voor het planten van bomen op publiek domein;

          Investeringssteun Ivoor het planeten van bomen op privaat domein (door particulieren, verenigingen, KMO’s);

          Investeringssteun voor het planten van hagen (per meter) op publiek domein;

          Investeringssteun voor het planten van hagen (per meter) op privaat domein (door particulieren, verenigingen en KMO’s;

          Investeringssteun geveltuinbeplanting (type geveltuin, per meter) door particulieren;

          Investeringssteun aanleg natuurgroenperk van minimaal 10m2 op openbaar toegankelijk domein.

 

Werf 2: Energetische projecten ('Verrijk je wijk')

          50 collectief georganiseerde energiebesparende renovaties per 1 000 wooneenheden.

          Een coöperatief/participatief hernieuwbaar energieproject per 500 inwoners met een totaal geïnstalleerd vermogen van 216 MW.

 

De subsidieerbaarheid van de acties verschillen afhankelijk van de subdoelstelling binnen deze werf:

          Ondersteuning per wooneenheid in een collectief renovatietraject;

          Aanbesteding van coöperatieve/participatieve hernieuwbare energieprojecten;

          Opstart Energiegemeenschap.

 

Werf 3: Mobiliteit ('Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar')

          Een toegangspunt voor een (koolstofvrij) deelsysteem per 1 000 inwoners;

          Per 100 inwoners één laadpunt;

          Een m extra nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad per inwoner;

 

Voorlopig wordt er, vanuit het Lokaal Energie- en Klimaatpact, enkel een ondersteuning voorzien voor het toenemend aantal toegangspunten en fossielvrije autodeelsystemen. De doelstellingen rond laadinfrastructuur en fietspaden, worden via andere kanalen ondersteund zoals via het Plan Kopenhagen en de projectoproepen voor laadinfrastructuur vanuit Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW).

 

Werf 4: Droogte problematiek ('Water het nieuwe goud')

          Een m² ontharding per inwoner;

          Per 100 inwoners één laadpunt;

          Per inwoner één m² extra opvang of infiltratiecapaciteit voor regenwater.

 

Binnen deze werf zijn volgende elementen concreet subsidieerbaar voor zover het hierbij niet gaat over reeds wettelijke verplichtingen:

          Het ‘ontharden’ van o.a. pleinen, parkings, parkeerstroken, verharde restruimten, straten, middenbermen, schoolspeelplaatsen, bedrijventerreinen en particuliere opritten en het terug open leggen van waterpartijen in de bebouwde omgeving.      

          Voor regenwateropvang en infiltratie wordt er gefocust op hemelwaterputten in de bebouwde residentiële omgeving. Dit kan zowel voor publieke als private gebouwen.        

          Hemelwaterbuffers          

 

Een uitgebreide toelichting van het Pact wordt gegeven in het toelichtingsdocument 'Een lokaal energie- en klimaatpact tussen de Vlaamse regering en de Vlaamse steden en gemeenten' (zie bijlage).

 

Het regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024 stipuleert dat de Vlaamse en lokale overheden hun verantwoordelijkheid nemen en het goede voorbeeld geven. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW’s, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun broeikasgassen met 40% reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een energiebesparing van 2,09% realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed).

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          Internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen;

          Ondertekening van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken

          Besluit gemeenteraad van 20 februari 2017 betreffende de goedkeuring van het klimaatplan van de gemeente Begijnendijk;

          Besluit Vlaamse Regering van 09 december 2019 betreffende het Vlaams Energie- en Klimaatbeleidsplan (VEKP) 2021-2030;

          Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024;

          Decreet Lokaal Bestuur;

          Besluit gemeenteraad van 23 januari 2020 betreffende het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst met de provincie Vlaams-Brabant voor de opmaak van een SECAP (klimaatactieplan) in kader van de burgemeestersconvenant 2030;

          Besluit gemeenteraad van 08 oktober 2020 inzake de officiële intekening op het burgemeestersconvenant 2030;

          Besluit college van burgemeester en schepenen van 28 juli 2021 betreffende de principiële ondertekening van het Lokale Energie- en Klimaatpact.

 

ARGUMENTATIE

 

Het standpunt van de dienst omgeving is dat het gemeentebestuur zich verder dient te engageren tot het nastreven van de zo goed mogelijke klimatologische toestand in Vlaanderen. Hierbij is het leveren van een bijdrage en de medewerking van ieder lokaal bestuur een essentieel onderdeel.

 

In eerdere gemeenteraadsbeslissingen engageerde de gemeente Begijnendijk zich reeds voor het burgemeestersconvenant 2030 en de opmaak van een nieuw SECAP.

 

Door deel te nemen aan het Energie- en klimaatpact worden door de Vlaamse regering aan de gemeente bijkomende financiële middelen ter beschikking gesteld om doelen die ook zullen vervat zitten in het oude en nieuwe SECAP na te streven.

 

BIJLAGEN

 

          brief minister Somers Lokaal Energie- en Klimaatpact;

          Toelichtingsdocument Lokaal Energie- en Klimaatpact.

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Door intekening op het Lokaal Energie- en Klimaatpact kan de gemeente Begijnendijk beroep doen op een extra beschikbaar budget voor de verwezenlijking van klimaatacties van minimaal € 33 554,00. De concrete toepassingsmogelijkheden van dit budget wordt elders in deze beslissing en in de bijlage toegevoegd aan deze beslissing toegelicht.

 

Het budget gekoppeld aan de ondertekening van het Pact is een jaarlijks budget. In de voorbeeldbeslissing gecommuniceerd door de VVSG staat vermeld: "Ter bijkomende ondersteuning van de klimaatpactacties van de gemeenten die het Pact ondertekenen, is een extra jaarlijks budget van € 10 000 000,00, evenals een vast gedeelte van de vrij beschikbare middelen binnen het Vlaams klimaatfonds, te voorzien. Deze budgettaire engagementen kunnen aangepast worden in functie van het algemeen begrotingsbeleid." Het is met andere woorden niet duidelijk of de grootte orde van het klimaatfonds hetzelfde blijft gedurende de komende jaren.

 

Voor iedere euro die de gemeente krijgt voor de uitvoering van een klimaatactie moet de gemeente zelf een euro hier tegenover zetten.

 

In de meerjarenplanning is de effectieve investering van de gemeente in klimaatmaatregelen verdeeld over verschillende budgetposten. Onder AP 24 zijn de acties opgenomen die specifiek gericht zijn op de opmaak van een klimaatplan en de realisatie van concrete klimaatacties. In totaal is hiertoe een jaarlijks budget voorzien van ca. € 30 000,00. Naast de actiepunten voorzien onder AP 24 in het meerjarenplan overlappen de klimaatdoelstellingen ook met andere actiepunten in de meerjarenplanning zoals bijvoorbeeld de aankoop van natuurgebieden, subsidies voor milieu- en natuurprojecten, de herwaardering van trage wegen, de aanleg van verkeersinfrastructuur, verLEDding, verbeteren van gemeentelijke gebouwen, enz.

 

Bijkomend moet het budget dat de gemeente zelf voorziet, niet beperkt zijn tot de investering in een actie zelf, maar mag dit budget ook aangewend worden voor personeelskosten, studiekosten, materiaal, etc.

 

Vanuit het klimaatpact wordt gevraagd om het budget in het MJP te voorzien van code ABB-LEKP-2021. Op basis van deze specifieke code kan later makkelijk nagegaan worden waar en hoe het klimaatbudget besteed is.

 

Met betrekking tot de aanwending van de subsidies zal gebruik gemaakt kunnen worden van een digitool die via het Loket voor Lokale Besturen geactiveerd wordt.

BESLUIT

 

eenparig

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad beslist het Lokale Energie- en Klimaatpact te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 2 SEPTEMBER 2021

 

BES Begijnendijk - onderhoudswerken asfalt

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De ontwerpopdracht voor de opdracht “Onderhoud asfalt- en betonwerken 2021” werd gegund aan Interleuven cvba, Brouwersstraat 6 te 3000 Leuven.

 

In het kader van de opdracht “Onderhoud asfalt- en betonwerken 2021” werd een bestek met nr. 320.218 opgesteld door de ontwerper, Interleuven cvba, Brouwersstraat 6 te 3000 Leuven.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 506.284,20 excl. btw of € 612.603,88 incl. 21% btw.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

 

Het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het KB van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 07 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

BIJLAGE

 

Bestek inclusief bijlage en aanhorigheden.

FINANCIELE GEVOLGEN

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode 0200-00/22400007/GEM/CBS/0/IP-GEEN (ACT-95).

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het bestek met nr. 320.218 en de raming voor de opdracht “Onderhoud asfalt- en betonwerken 2021”, opgesteld door de ontwerper, Interleuven cvba, Brouwersstraat 6 te 3000 Leuven. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 506.284,20 excl. btw of € 612.603,88 incl. 21% btw.

 

Artikel 2

 

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 3

 

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 4

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode 0200-00/22400007/GEM/CBS/0/IP-GEEN (ACT-95).

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 2 SEPTEMBER 2021

 

BES Grondafstand OMV_2021070232

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 21 april 2021 werd er door mevrouw Kim Six wonende IJsvogelstraat 101 te 2170 Antwerpen en de heer Peter Van Hauwaert wonende IJsvogelstraat 101 te 2170 Antwerpen, een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor het herbouwen van een zonevreemde woning op een perceel gelegen te 3130 Begijnendijk, Strooiselhoeve 55 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 71 T en 71 S.

 

Beslissing van de gemeenteraad van Begijnendijk van 23 december 1985 betreffende de op te leggen voorwaarden bij verkavelingsaanvragen op de plaatsen waar de wegenis geen tien meter breed is.

 

De aanvraag voorziet een wijziging van het tracé van de Strooiselhoeve. Het is noodzakelijk het lot in grijze kleur (81,22 ca) zoals dit is aangeduid op het inplantingsplan in te lijven in het openbaar domein der wegenis.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          Vlaamse codex ruimtelijke oredening – titel IV;

Artikel 4.2.1 – niemand mag zonder voorafgaandelijke omgevingsvergunning een constructie verbouwen, herbouwen of uitbreiden.

 

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Artikel 40 en 41 – bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

          Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betrreffende de omgevingsvergunning : artikel 29 , de bezwaren, opmerkingen die zijn ontvangen tijdens het openbaar onderzoek worden ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

 

          Gemeentewegendecreet van 03 mei 2019 van kracht sinds 01 september 2020

Artikels 70, 73,2° en 75 van het gemeentewegendecreet.

 

          Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning – afdeling 2 gewone vergunningsprocedure.

 

Artikel 19 – de bevoegde overheid onderzocht de vergunningsaanvraag op haar ontvankelijkheid en volledigheid. Op 3 mei 2021 leverde het college van burgemeester en schepenen een ontvankelijkheidsbewijs af voor de aanvraag.

 

Artikel 23 – er werd een openbaar onderzoek gevoerd over de vergunningsaanvraag.

Het college van burgemeester en schepenen heeft het dossier onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Standpunten, opmerkingen en bezwaren over de aanvraag en het ontwerp milieueffectenrapport/OVR, konden van 10 mei 2021 tot en met 08 juni 2021 ingediend worden.

 

Resultaat: Het college van burgemeester en schepenen ontving 0 bezwaren en 0 digitale bezwaren.

 

Artikel 31 – Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

 

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 03 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 03 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

Artikel 75 – voorwaarden en lasten die verbonden zijn aan de omgevingsvergunning OMV_2021070232

 

ADVIEZEN

 

De gemeentelijke omgevingsambtenaar gaf op 18 juni 2021 een voorwaardelijk gunstig advies over deze omgevingsvergunningsaanvraag.

 

ARGUMENTATIE

 

Het opleggen van een kosteloze grondafstand is in overeenstemming met de bepalingen opgenomen in het hogervermelde besluit van de gemeenteraad van 23 december 1985.

Het opleggen van een kosteloze grondafstand is in overeenstemming met de bepalingen opgenomen in het hogervermelde artikel 75 van het Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

BIJLAGE

 

inplantingsplan gevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag+ verslag GOA.

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het tracé en de nieuw ontworpen rooilijn van de Strooiselhoeve ter hoogte van de in rand vermelde omgevingsvergunningsaanvraag, goed,  zoals vermeld op het inplantingsplan in de omgevingsvergunningsaanvraag.

 

Artikel 2

 

De gronden waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp dienen door de bouwheer gratis afgestaan te worden aan het gemeentebestuur bij wijze van verwerving in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Artikel 3

 

De akte van gratis grondafstand zal opgemaakt worden door fungerende notaris en namens de gemeente ondertekend worden de algemeen directeur en de burgemeester.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 2 SEPTEMBER 2021

 

BES Ontvangst en schenking batterij rotonde

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Ten gevolge van wegenwerken wordt het kunstwerk opgemaakt uit de Duracell-batterijen, dat zich bevindt op de rotonde van de R25 met de N21B, ontmanteld door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

 

Na overleg met AWV kan één van de batterijen in ontvangst genomen worden door het lokaal bestuur van de gemeente Begijnendijk, dit om deze vervolgens terug weg te schenken als kunstobject.

 

De nieuwe locatie van dit kunstobject dient nog nader bepaald te worden, maar zal niet de voormalige locatie (i.e. op de rotonde van de R25 met de N21B) zijn.

 

De vraag van overdracht komt van Agentschap natuur en bos.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 41 Decreet lokaal bestuur

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit, na overleg met AWV één van de batterijen die zich bevonden op de rotonde van de R25 met de N21B kosteloos in ontvangst te nemen, dit om deze vervolgens terug weg te schenken als kunstobject aan Agentschap Natuur en Bos.

 

Artikel 2

 

De nieuwe locatie van dit kunstobject zal nog nader bepaald worden, maar zal niet de voormalige locatie (i.e. op de rotonde van de R25 met de N21B) zijn.

 

Artikel 3

 

De gemeente geeft AWV de toestemming de batterij te verplaatsen naar de nabij gelegen eigendommen van Bosgroep Vlaams-Brabant vzw.

 

Artikel 4

 

Een kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan AWV - District Aarschot, Nieuwrodesesteenweg 137, 3200 Aarschot (wegen.vlaamsbrabant.districtaarschot@mow.vlaanderen.be; nils.vanbrussel@mow.vlaanderen.be) en Gert.verbruggen@vlaanderen.be.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 2 SEPTEMBER 2021

 

KEN Stand van zaken RUP open ruimte

 

De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken RUP open ruimte.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 2 SEPTEMBER 2021

 

Bespreking Toelichting project mooimakers

 

 

MOTIVERING

 

Er wordt toelichting gegeven over het gesubsidieerd traject voor de opvolging van de zwerfvuilproblematiek in onze gemeente onder begeleiding van Mooimakers (samenwerkingsverband FostPlus, OVAM, VVSG).

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 2 SEPTEMBER 2021

 

BES Subsidielijst restbedrag noodfonds

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

In zitting van 08 oktober 2020 heeft de gemeenteraad het subsidiereglement noodfonds cultuur, sport en jeugd goedgekeurd. Na een klacht werd, in zitting van 03 december 2020, het reglement bevestigd.

Het was de bedoeling om in de loop van het jaar 2021, de resterende € 10 000,00 (exact bedrag: € 10 011,21) van het noodfonds te verdelen onder verenigingen, onder de vorm van projectsubsidies. Verenigingen die terug opstarten een duwtje in de rug geven. Helaas bleef de pandemie, veel langer dan gehoopt, het verenigingingsleven beheersen. Sommige verenigingen zijn er in geslaagd om met kleine aangepaste activiteiten hun werking levend te houden. Anderen hebben voor zekerheid gekozen en hebben hun werking stopgezet tot zekerheid kan geboden worden over een veilige heropstart.

Het toepassen van de berekeningswijze van het reglement, voor het restbedrag van het noodfonds, is dan ook de eerlijkste manier om alle verenigingen, die steun gevraagd hebben, een correct bedrag toe te kennen.

 

Tijdens de raadszitting wordt gesteld dat in de lijst in bijlage verenigingen werden opgenomen die niet meer bestaan.

 

JURIDISCHE GRONDEN

GR 08 oktober 2020: goedkeuring subsidiereglement noodfonds cultuur, sport en jeugd.

GR 03 december 2020: bevestiging reglement noodfonds verenigingen cultuur, sport en jeugd.

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41,§2, 23°, vaststellen van subsidiereglementen.

Decreet van 19 juni 2020 tot het nemen van dringende maatregelen m.b.t. de noodfondsen voor cultuur, jeugd, sport, media en de lokale besturen en m.b.t. armoedebestrijding n.a.v. de COVID-19 pandemie.

 

BIJLAGEN

 

subsidielijst restbedrag noodfonds.

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Te verdelen bedrag: € 10 011,21

          ACT-26/64930000/0750-00: € 1 508,45

          ACT-26/64930000/0740-00: € 5 624,22

          ACT-26/64930000/0709-00: € 2 878,54

 

De middelen zullen tijdelijk via een verschuiving beschikbaar worden gesteld en die verschuiving zal, indien nodig, bij de eerstvolgende AMJP wordt aangezuiverd.

BESLUIT

 

 

Verdagen van het agendapunt naar volgende raadszitting

eenparig

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad verdaagt het besluit inzake  subsidielijst restbedrag noodfonds.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 2 SEPTEMBER 2021

 

BES Bosgroep - mandaatbepaling BAV 26 augustus 2021

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Via een mailbericht verstuurd op 08 augustus 2021 nodigt de Bosgroep Vlaams-Brabant vzw de afgevaardigde van de gemeente Begijnendijk uit op de tweede buitengewone algemene vergadering op donderdag 26 augustus 2021 om 20.00 uur via Zoom.

 

Op de algemene vergadering van zaterdag 19 juni 2021 was er geen twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd om de aanpassing van de statuten goed te keuren. Daarom wordt deze tweede buitengewone algemene vergadering gehouden. De aanwezigheid van twee derde van de leden is nu niet vereist om de statuten goed te keuren.

 

De voorliggende statutenwijzigingen worden toegevoegd in bijlage aan deze beslissing.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

          Besluit van college van burgemeester en schepenen van 14 juni 2021 betreffende Bosgroep - mandaatbepaling AV van 19 juni 2021;

          Gemeenteraadsbeslissing van 24 juni 2021 betreffende Bosgroep - mandaatbepaling AV van 19 juni 2021;

          Besluit van college van burgemeester en schepenen van 23 augustus 2021 betreffende Bosgroep - mandaatbepaling BAV van 26 augustus 2021.

 

ARGUMENTATIE

 

Omwille van hoogdringendheid werd de mandaatbepaling van de vertegenwoordiger voor de buitengewone algemene vergadering van Bosgroep Vlaams-Brabant op 26 augustus 2021 principieel genomen door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 23 augustus 2021 en dient deze beslissing thans bekrachtigd te worden door de leden van de gemeenteraad.

 

BIJLAGEN

 

          mailbericht uitnodiging BAV van 26 augustus 2021;

          Statutenwijzigingen.

BESLUIT

 

 

Artikel 1 : bekrachtiging besluit CBS

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 23 augustus 2021 betreffende de mandaatbepaling van de vertegenwoordiger, schepen Steven Vermeulen, aangaande de agenda van de bijzondere algemene vergadering van Bosgroep Vlaams-Brabant van 26 augustus 2021: goedkeuring statutenwijzigingen Bosgroep Vlaams-Brabant vzw.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad onderwerpt deze beslissing aan het algemeen toezicht en zendt een afschrift van dit besluit naar:

          de gemeentelijke afgevaardigde

          Bosgroep Vlaams-Brabant (kim.vanderwaeren@bosgroepvlaamsbrabant.be)

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 2 SEPTEMBER 2021

 

KEN PBE - diverse documenten 2021

 

De gemeenteraad neemt kennis van onderstaande documenten van 2021:

 

          goedgekeurde notulen van de raad van bestuur van 10 mei 2021;

          goedgekeurde notulen van het regionaal bestuurscomité Hageland-Dijleland van 28 mei 2021;

          notulen van de algemene vergadering van 25 juni 2021.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 2 SEPTEMBER 2021

 

KEN Riobra - diverse documenten 2021

 

De gemeenteraad neemt kennis van onderstaande documenten van 2021:

 

          goedgekeurde notulen van de raad van bestuur van 10 mei 2021;

          goedgekeurde notulen van het regionaal bestuurscomité Oost van 25 mei 2021;

          notulen van de algemene vergadering van 29 juni 2021.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 2 SEPTEMBER 2021

 

Toegevoegd - Bespreking Stand van zaken dorpskernvernieuwing

 

 

MOTIVERING

 

Toelichtende nota van de MGB fractie:

 

"Graag hadden we vanuit de MGB fractie een stand van zaken gekend rond de laatste fase van de dorpskernvernieuwing.

 

We zijn bij de opmaak van dit agendapunt ondertussen einde augustus en tot onze verbazing  stellen we vast dat de Betekomsesteenweg nog niet werd open gesteld. Dit zal mogelijk te maken hebben met het ontbreken van de definitieve signalisatie? We merken echter nu al dat het verkeer de omleidingsroute niet meer volgt én dat de situatie ter hoogte van het kruispunt Kleine Steenweg - Betekomsesteenweg toch wel bijzonder gevaarlijk is.

 

De realisatie van het nieuwe kerkplein vormt als het ware  het orgelpunt van de dorpskernvernieuwing en zou het geheel een significante opwaardering moeten geven, zowel esthetisch als functioneel.

 

Werden de plannen hieromtrent reeds goedgekeurd? Welke visie heeft dit bestuur rond de inrichting van het kerkplein?

 

Tenslotte hebben we een opvallende beslissing genoteerd uit het vorige college van burgemeester en schepenen van 19 juli 2021. Daar is er sprake van een gunning voor een bedrag van € 25 360,00 (excl. btw) voor de heraanleg van de parking 't Pleintje. Dit is echter privé grond, met name eigendom van de parochie. Er wordt gesteld dat in ruil voor deze vernieuwing er een overeenkomst werd gesloten om het publiek gebruik van deze parking te formaliseren en te bestendigen. We gaan er dan ook van uit dat deze overeenkomst werd gesloten voordat de gunning werd toegekend? Hieromtrent hadden we graag formele bevestiging. We vinden het immers bijzonder opvallend dat onze gemeente investeringen doet op privédomein, we hadden dan ook graag geweten hoe andere inwoners gebruik kunnen maken van deze toch wel bijzondere dienstverlening.

 

Bovendien heeft de financieel directeur een visum afgeleverd onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de desbetreffende afsprakennnota, waarin het langdurig gebruiksrecht en openbaar karakter van de aan te leggen parking wordt overeengekomen, op de eerstvolgende gemeenteraad (dus deze van 02 september) wordt goedgekeurd. Echter, we vinden dit punt niet op de dagorde van deze gemeenteraad. Er is dus niet voldaan aan de voorwaarden van het visum waardoor de opdracht voor deze werken en de bijhorende investering op dit moment niet kan worden toegekend. We verwachten dan ook de nietigverklaring van deze beslissing."

 

BIJLAGE

 

Stand van zaken dorpskernvernieuwing Begijnendijk - heraanleg kerkplein

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 2 SEPTEMBER 2021

 

Toegevoegd - Bespreking Stavaza gemeentelijk polyvalent cultuur- en dienst

 

 

MOTIVERING

 

Toelichtende nota van de MGB-fractie:

 

"In de meerjarenplanning lezen we onder actieplan-34: £De gemeente wil een infrastructuur die voldoet aan de moderne noden van werken en  dienstverlening. We gaan voor de oprichting van een polyvalent cultuur- en dienstencentrum waarmee we vorm geven aan de inkanteling van OCMW en gemeente en we de burger op een centrale, klantgerichte manier ontvangen. In het centrum wordt ook de nodige ruimte voorzien om culturele activiteiten te laten doorgaan.

 

In de meerjarenplanning wordt er onder actiepunt 154, dat betrekking heeft op de

realisatie van dit project, een totale investeringsuitgave van € 2,5 miljoen opgenomen en

voor € 1,85 miljoen aan inkomsten als gevolg van de verkoop van bestaande gebouwen,

dit over de jaren 2020 tem 2023.

 

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 1 maart 2021 de kwalitatieve

selectie voor de opdracht “Ontwerpen en realiseren van een polyvalent cultuur en

dienstencentrum en het ontwikkelen van een woon/handelszone te Begijnendijk”, zoals

voorgesteld door de selectiecommissie in het verslag van nazicht van de kandidaturen

goed. Er werden twee kandidaten geselecteerd die het bestek zullen ontvangen en

worden uitgenodigd om een offerte in te dienen: met name TM Immo Cordeel Aertssen –

en Van Roey Vastgoed.

 

In het college van 21 juni 2021 werd beslist om de termijn voor het indienen van de

offertes te verlengen waarbij de offertes het bestuur dienen te bereiken uiterlijk op 05 juli

2021 om 10.00u.

 

Vanuit de MGB fractie hadden we graag verduidelijking gekregen omtrent de huidige

stand van zaken van dit project. Wat is het resultaat van de offertes die werden

ingediend? Maw, is er al een concreter beeld op de reële, financiële impact van dit

project? Welke initiatieven werden ondertussen al genomen en welke zijn de volgende

stappen die de meerderheid zal nemen?

 

BIJLAGE

 

Stand van zaken gemeentelijk polyvalent cultuur- en dienstencentrum.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 2 SEPTEMBER 2021

 

Toegevoegd - BES Herbruikbare bekers tijdens evenementen

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Voorstel tot beslissing van de MGB-fractie

 

"Deze zomer kunnen er eindelijk weer evenementen georganiseerd worden. Ook de gemeente

organiseerde deze zomer enkele evenementen. Denk maar aan de uitzending op groot scherm

van de matchen van de Rode Duivels op het EK, de 11 juli-viering en recent ook de fietseling.

 

Het was echter jammer om vast te stellen dat de gemeente als organisator van deze evenementen

zich niet aan de geldende Vlaamse regels heeft gehouden. Volgens artikel 5.3.12.2 van de

Vlaamse Codex is het vanaf 1 januari 2020 voor Vlaamse overheden en lokale besturen in hun

eigen werking en door hen georganiseerde evenementen verboden drank te serveren in

recipiënten voor eenmalig gebruik. Bij alle bovenstaande evenementen werd er echter

(gedeeltelijk) gebruik gemaakt van recipiënten voor eenmalig gebruik, met name wegwerpbekers.

 

Gelet op het feit dat de lokale overheid strenger beoordeeld wordt omdat ze net het goede

voorbeeld moet geven, het feit dat de regelgeving al meer dan een jaar van kracht is en dat er

bovendien door verschillende organisaties, waaronder Interleuven de mogelijkheid wordt

aangeboden om herbruikbare bekers te ontlenen, willen we graag begrijpen waarom onze

gemeente zich niet aan deze regels heeft gehouden.

 

Daarnaast wordt door de OVAM aangeraden dat lokale besturen de mogelijkheid aanbieden aan

lokale verenigingen om herbruikbare bekers uit te lenen. Zo kan de gemeente ook andere

verenigingen aanmoedigen om zich het gebruik van herbruikbare bekers eigen te maken tegen de

datum waarop de verplichting voor iedereen ingaat.

 

De MGB-fractie stelt daarom voor dat de gemeente Begijnendijk zelf herbruikbare bekers en een

bijbehorend afwassysteem aankoopt en deze via een uitleensysteem beschikbaar stelt van jeugd,

sport- en cultuurverenigingen.

 

Voorstel van beslissing:

Artikel 1

De gemeenteraad besluit de aankoop van herbruikbare bekers en een bijbehorend afwassysteem

te onderzoeken en hiervoor de nodige offertes te verzamelen.

Daarnaast zullen alle evenementen die vanaf heden door de gemeente Begijnendijk worden

georganiseerd tegemoet komen aan de verplichting van de Vlaamse overheid om alleen

herbruikbare bekers/recipiënten te gebruiken.

 

 

BIJLAGEN

 

Aanvullend agendapunt gemeenteraad - herbruikbare bekers

BESLUIT

 

 

8 stemmen voor: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover en Ann Danckers

11 stemmen tegen: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Fran De Cock, Fred De Keyser en David Dupont

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad verwerpt het voorstel tot onderzoek van aankoop van herbruikbare bekers en een bijbehorend afwassysteem en hiervoor de nodige offertes te verzamelen.

 

Alle evenementen die vanaf heden door de gemeente Begijnendijk worden

georganiseerd komen tegemoet aan de verplichting van de Vlaamse overheid om alleen

herbruikbare bekers/recipiënten te gebruiken.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2021