ZITTING VAN 26 10 2023 - 20:05 uur.

 

Aanwezig:

Peter Spiessens, waarnemend voorzitter

Bert Ceulemans, burgemeester

Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, David Dupont, Kathleen Van Vlasselaer, schepenen

Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Tom Van Esse, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers, David Janssens, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser, raadsleden

Peggy Baeten, algemeen directeur

 

Verontschuldigd:

Roger Verduyckt, voorzitter

Patricia Stevens, raadslid

 

Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

BES Notulen en audioverslag GR van 21 september 2023

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraad van 21 september 2023 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van de gemeenteraad.

 

Er wordt kennis genomen van het audioverslag van de gemeenteraad van 21 september 2023.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 32 van het Decreet over het lokaal bestuur

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

BESLUIT

 

eenparig

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 21 september 2023 goed en neemt kennis van het audioverslag.

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

BES Kader organisatiebeheersing (aanpassing)

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Conform de bepalingen in het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, wordt het organisatiebeheerssysteem vastgesteld door de algemeen directeur, na overleg met het managementteam.

 

In zitting van 28 oktober 2021 werd het kader organisatiebeheersing goedgekeurd door de raad van bestuur AGB, de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van de gemeente. Dit kader beschreef onder andere het model dat het bestuur hanteert. Lokaal bestuur Begijnendijk hanteert het model van Audit Vlaanderen (leidraad organisatiebeheersing met 10 thema's). Daarnaast bevat het kader de periodiciteit waarmee de organisatie haar werking evalueert of laat evalueren. In het huidige kader werd een driejaarlijkse zelfevaluatie voorzien. In 2022 werd de organisatiebrede zelfevaluatie uitgevoerd op basis van dit kader, waarvan een rapport ter kennis werd gesteld op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

Na opvolging en evaluatie van de acties uit de zelfevaluatie werd besloten om de periodiciteit van de zelfevaluatie in het kader aan te passen. Het model van Audit Vlaanderen blijft behouden.

 

In het aangepast kader wordt beschreven dat de evolutie op vlak van organisatiebeheersing gemeten zal worden door een zesjaarlijkse zelfevaluatie voorafgaand een nieuwe bestuursperiode, gekoppeld aan de voorbereidingen voor de nieuwe meerjarenplanning, zodat het resultaat als interne omgevingsanalyse kan dienen. Deze wordt halfweg een lopende bestuursperiode geëvalueerd en geactualiseerd. Hiernaast beoordeelt het managementteam jaarlijks of er een of meerdere thema's uit de leidraad verder uitgediept dienen te worden.

 

De eerste zelfevaluatie op basis van dit instrument is uitgevoerd in 2022 en wordt gebruik voor de interne omgevingsanalyse. De eerstvolgende zal uitgevoerd worden in 2029 om nadien zesjaarlijks hernomen te worden.

 

De aanpassing van het kader organisatiebeheersing werd besproken op het M-team van 12 september 2023. Er werd een positief advies gegeven door het M-team.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017; artikel 41: de bevoegdheid van de gemeenteraad tot goedkeuren van het algemeen kader van het organisatiebeheersingssysteem.

        Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017; artikels 217 tot en met 220: opzet van het organisatiebeheersingssysteem.

 

ARGUMENTATIE

 

Een zesjaarlijkse zelfevaluatie (organisatiebreed) naar aanleiding van een nieuwe bestuursperiode is meer haalbaar en zal zorgen voor een preciezer beeld voor de interne omgevingsanalyse. Hiernaast geeft het meer ruimte om jaarlijks dieper in te gaan op een of meerdere thema's (dienstgerelateerd).

 

BIJLAGE

 

Startnota organisatiebeheersing

BESLUIT

 

 

10 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, David Dupont, Kathleen Van Vlasselaer, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock en Fred De Keyser

9 onthoudingen: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt het aangepaste kader voor organisatiebeheersing goed.

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

BES Verkrijgen erfdienstbaarheid Kerkplein

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het is aangewezen dat de gemeente overgaat tot het verwerven van een erfdienstbaarheid op het hierna bedoelde goed, kadastraal gekend wijk B nummer 432Y5 P0000 voor een oppervlakte van 18 are 99 centiare, eigendom van Kerkfabriek Sint-Lucia (Vl-Begijnendijk), dit met oog op de heraanleg van het centrumplein. De gemeente zal overgaan tot groenaanleg en aanleg parkings.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Het Burgerlijk Wetboek, artikels 637 en volgende.

 

ARGUMENTATIE

 

De Kerkfabriek staat de gemeente een erfdienstbaarheid toe voor de heraanleg van het centrumplein.

 

Volgende overeenkomsten worden gemaakt : 

        De gemeente Begijnendijk staat volledig in voor de aanleg en financiering van deze werken.

        Daarnaast wenst de Kerkfabriek een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid te vestigen van openbare doorgang voor een duur van vijftig (50) jaar.

        De Kerkfabriek verbindt zich ertoe om de omgeving rond de kerk namelijk perceel 432Y5 P0000 waarvan zij eigenaar is te allen tijde open te stellen voor het publiek en dit zonder vergoeding. De Kerkfabriek staat daarbij, eveneens zonder vergoeding, toe dat de door de gemeente aangelegde parkeerzone op haar perceel zal gebruikt worden als openbare parkeerzone in beheer van de gemeente voor de duur van de erfdienstbaarheid.

        De gemeente staat tijdens de duur van de erfdienstbaarheid in voor het groenonderhoud (onkruidbeheer, snoeien, opruimen en afvoer bladafval) van het volledige centrumplein, inclusief het perceel in eigendom van de Kerkfabriek. Kosten voor toekomstige aanpassingswerken en herstelwerken aan de verhardingen op het perceel in eigendom van de Kerkfabriek zijn ten laste van de gemeente voor zover deze gebeuren binnen de duurtijd van de erfdienstbaarheid.

        Beide partijen verbinden zich ertoe om geen ingrijpende wijzigingen aan te brengen aan het perceel 432Y5 P0000 zonder eerst met elkaar in overleg te treden.

 

Volgende erfdienstbaarheid wordt beschreven :

        De Kerkfabriek staat op haar perceel 432Y5 P0000 een kosteloze erfdienstbaarheid voor publieke doorgang toe waarbij er een doorgang wordt verleend door de Kerkfabriek op haar perceel 432Y5 P0000 voor het publiek om het perceel van de gemeente Begijnendijk te bereiken. Deze erfdienstbaarheid wordt toegestaan voor een duur van vijftig jaar.

 

Onder volgende voorwaarden :

        Het recht van overgang is kosteloos toegestaan.

        Het recht van overgang kan enkel te voet worden uitgeoefend, dan wel om met behulp van een rolstoel, rollator, kinderwagen te worden gebruikt, behoudens voor de parkeerplaatsen die zullen worden ingericht.

        Het lijdend erf dient deze erfdienstbaarheid te respecteren en mag deze niet verhinderen.

        Deze erfdienstbaarheid vervalt tevens van zodra ze in de toekomst onverenigbaar zou blijken te zijn met de openbare bestemming van het lijdend erf.

Daarnaast kunnen de partijen op elk ogenblik gezamenlijk deze overeenkomst wijzigen of het einde van deze overeenkomst laten vaststellen bij notariële akte onderworpen aan de formaliteit van overschrijving op het kantoor rechtszekerheid.De erfdienstbaarheid komt in ieder geval te vervallen na een periode van vijftig (50) jaar, tenzij partijen de duurtijd van de erfdienstbaarheid onderling zouden verlengen bij notariële akte.

FINANCIELE GEVOLGEN

 

De kosten voor de akte worden geraamd op € 2000.

 

De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien in het meerjarenplan onder registratiesleutel 2023/ACT-176/0190-00/61310020/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeente zal op het hierna vermelde goed een erfdienstbaarheid verwerven , kadastraal uittreksel wijk B nummer 432Y5 P0000 voor een oppervlakte van 18 are 99 centiare, eigendom van Kerkfabriek Sint-Lucia (Vl-Begijnendijk).

 

Artikel 2

 

De gemeente zal op het in artikel 1 vermelde goed het centrumplein heraanleggen. Concreet gaat het over groenaanleg en parkings.

 

Artikel 3

 

Notaris Michiels, Stroeykens en Pegrims wordt aangesteld voor de overeenkomst in notariële akte. De kosten hiervoor zijn ten laste van de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

KEN Goedkeuring gouverneur jaarrekening 2022

 

De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring door de gouverneur van jaarrekening 2022 van de gemeente.

 

BIJLAGE:

 

Besluit van de gouverneur tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2022 met begeleidende brief

 

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

KEN Goedkeuring gouverneur jaarrekening 2022

 

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2022 van het autonoom gemeentebedrijf Begijnendijk.

 

BIJLAGE

 

Het besluit van de gouverneur tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2022 van het AGB

 

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

BES Kwijting rvb AGB jaarrekening 2022

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De jaarrekening 2022 van het AGB Begijnendijk werd vastgesteld door de raad van bestuur op 22 juni 2023.

De gouverneur heeft bij besluit van 04 oktober 2023 de jaarrekening van het AGB Begijnendijk goedgekeurd.  De gemeenteraad neemt op 26 oktober 2023 van deze goedkeuring kennis.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 235 §4, 3de lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de gemeenteraad jaarlijks beslist over de aan de bestuurders te verlenen kwijting, na goedkeuring van de rekeningen.

BESLUIT

 

eenparig

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad verleent kwijting aan de raad van bestuur van het AGB Begijnendijk voor jaarrekening 2022.

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

BES Aankoopcentrale CREAT/TMVS

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Om gebruik te kunnen maken van het aanbod van de CREAT aankoopcentrale, moet worden toegetreden tot TMVS (Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services). TMVS is een dienstverlenende intergemeentelijke vereniging die werd opgericht in 2017. De dienstverlening van TMVS kan enkel aangeboden worden aan deelnemers van TMVS.

 

De deelname aan TMVS concretiseert zich middels een kapitaalsinbreng, waarvoor er aandelen in de plaats worden toegekend:

        Het aantal aandelen dat moet worden aangekocht, is gebaseerd op het aantal inwoners van de stad/gemeente;

        TMVS vraagt om 1 aandeel per 5000 inwoners aan te kopen. De nominale waarde van 1 aandeel is € 1.000 en dient voor 1/4 te worden volstort. Deze kost betreft een eenmalige kost;

        Gemeente Begijnendijk telt iets meer als 10.000 inwoners, wat betekent dat de gemeente 2 aandelen dient aan te kopen van € 1.000/aandeel.

        Dit intergemeentelijk samenwerkingsverband bestaat tot 2035 waarna de aangekochte aandelen worden terugbetaald.

 

De regelmatig samengestelde algemene vergadering vertegenwoordigt de algeheelheid van de deelnemers. Er zijn jaarlijks twee algemene vergaderingen: de 'gewone' wordt gehouden op de derde dinsdag van juni en de 'buitengewone' valt in het laatste kwartaal van het jaar. Hiervoor zal een vertegenwoordiger en plaatsvervanger worden aangeduid.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet Lokaal Bestuur, Afdeling 3. De bevoegdheden van de gemeenteraad, art. 40.

        Wet overheidsopdrachten: aankoopcentrales: CREAT treedt op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

ARGUMENTATIE

 

De gemeente is onderhevig aan de wetgeving op overheidsopdrachten en wordt steeds meer geconfronteerd met complexere technisch-administratieve vraagstukken, waarbij meer en meer eisen worden gesteld op vlak van vakspecifieke kennis. De samenwerking op het vlak van overheidsopdrachten en/of aanbieden van facilitaire diensten kan daar positieve schaaleffecten en synergiën genereren.

 

Uit analyse van het toetredingsdossier blijkt voldoende dat de autonomie van de deelnemende partners ten volle wordt gerespecteerd. In het algemeen worden diensten opgezet met als doel efficiënte ondersteuning te bieden ten behoeve van de primaire processen van een organisatie. En dat is precies de dienstverlening die CREAT wil aanbieden: de expertise rond aankoop en de wetgeving op overheidsopdrachten bundelen met interessante aankoopvolumes zodat deze publieke actoren kunnen focussen op de eigen complexe technisch-administratieve en maatschappelijke opdrachten.

 

BIJLAGEN

 

        toetredingsdossier TMVS

        gecoördineerde statuten TMVS

FINANCIELE GEVOLGEN

 

De uitgave voor de aankoop van de aandelen en toetreding tot TMVS wordt geraamd op € 2.000 (slechts één vierde te volstorten = € 500).

 

Kredieten hiervoor worden voorzien bij AMJP-4 onder: ACT-176/01190-00/28410000

BESLUIT

 

 

Toetreding tot CREAT en TMVS

eenparig

 

Na geheime stemming:

aanduiding vertegenwoordiger 19 stemmen voor

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de toetreding tot CREAT aankoopcentrale en TMVS, volgens de modaliteiten vastgelegd in de statuten van TMVS en volgens het toetredingsdossier goed.

 

Artikel 2

 

De uitgave voor de aankoop van de aandelen en toetreding tot TMVS wordt geraamd op € 2.000 (slechts één vierde te volstorten = € 500). Kredieten hiervoor worden voorzien bij AMJP-4 onder: ACT-176/01190-00/28410000.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad duidt Fredy De Keyser aan als lid/gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van TMVS en dit voor de duur van de legislatuur.

 

Artikel 4

 

Kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan TMVS.

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

BES Grondafstand OMV_2023093785 Prof. Scharpélaan 44

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 06 juli 2023 werd er door  Joris Van Uytsel namens Novu, gevestigd Ramselsesteenweg 72 te 2235 Hulshout een omgevingsvergunningsaanvraag stedenbouwkundige handeling ingediend voor het slopen van een eengezinswoning en bijgebouw en het bouwen van een meergezinswoning (13 woonunits met 1 handelspand) en bijgebouw op het perceel gelegen te Prof.Scharpélaan 44 3130 Begijnendijk kadastraal gekend (afd. 2) sectie B 112 E.

 

De aanvraag heeft betrekking op de (mogelijke) herinrichting van gemeentelijke openbare wegenis.

 

Dit dossier handelt ondermeer over de zaak der wegen, wijzigen rooilijn (wijziging gemeenteweg onder de vorm van grondafstand).

 

De grondafstand handelt over een perceelsdeel (28,22 m2) zoals aangegeven op het inplantingsplan (zie rood gearceerde zone) waardoor de nieuwe rooilijnbepaling op ca 6,65 m uit de as van de P Scharpélaan komt te liggen.

 

Beslissing van de gemeenteraad van Begijnendijk van 23 december 1985 betreffende de op te leggen voorwaarden bij stedenbouwkundige aanvragen op de plaatsen waar de wegenis geen tien meter breed is.

 

Beslissing van de gemeenteraad van Begijnendijk van 29 december 2005 dat er op plaatsen waar de wegenis onvoldoende breed is, er kan afgeweken worden van de hogervermelde gemeenteraadsbeslissing van 23 december 1985.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Vlaamse codex ruimtelijke ordening – titel IV;
Artikel 4.2.1 – niemand mag zonder voorafgaandelijke omgevingsvergunning een constructie verbouwen, herbouwen of uitbreiden.

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
Artikel 40 , 41 en 42 – bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning: artikel 29, de bezwaren, opmerkingen die zijn ontvangen tijdens het openbaar onderzoek worden ter beschikking gesteld van de gemeenteraad

        Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 van kracht sinds 1 september 2020

Artikels 70, 73,2° en 75 van het gemeentewegendecreet

        Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning – afdeling 2 gewone vergunningsprocedure;

 

Artikel 19 – de bevoegde overheid onderzocht de vergunningsaanvraag op haar ontvankelijkheid en volledigheid. Op 03/08/2023 leverde het college van burgemeester en schepenen een ontvankelijkheidsbewijs af voor de aanvraag.

 

Artikel 23 – er wordt een openbaar onderzoek geopend over de vergunningsaanvraag.

Het college van burgemeester en schepenen heeft het dossier onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Standpunten, opmerkingen en bezwaren over de aanvraag konden van 14 augustus 2023 tot en met 12 september 2023  ingediend worden.

 

Resultaat: Het college van burgemeester en schepenen ontving 0 bezwaren en 0 digitale bezwaren.

 

Artikel 31 – Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

 

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

Artikel 75 – voorwaarden en lasten die verbonden zijn aan de omgevingsvergunning OMV_2023093785

 

ADVIEZEN

 

De gemeentelijke omgevingsambtenaar gaf op 10 oktober 2023 een voorwaardelijk gunstig advies over de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2023093785

 

ARGUMENTATIE

 

Het opleggen van een kosteloze grondafstand is in overeenstemming met de bepalingen opgenomen in het hogervermelde besluit van de gemeenteraad van 23 december 1985 of gemeenteraad van 29 december 2005.

 

BIJLAGEN

 

Inplantingsplan gevoegd bij de omgevingsverguningsaanvraag.

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het tracé en de nieuwe ontworpen rooilijn van de Professor Scharpélaan 44,  3130 Begijnendijk ter hoogte van de in rand vermelde omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2023093785 goed zoals vermeld op het omgevingsvergunningsplan.

 

Artikel 2

 

De gronden waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp dienen door de bouwheer gratis afgestaan te worden aan het gemeentebestuur bij wijze van verwerving in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Artikel 3

 

De akte van gratis grondafstand zal opgemaakt worden door fungerende notaris en namens de gemeente ondertekend worden door de algemeen directeur en de burgemeester.

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

BES GRUP Begijnendijk centrum - herziening

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

tijdslijn

 

        Op 07 juni 2022 nam het college van burgemeester en schepenen (CBS) formeel het initiatief om het RUP Centrum Begijnendijk op een aantal punten via de versnelde wijzigingsprocedure conform artikel 7.4.4/1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) opnieuw te herzien.

        Op 11 mei 2022 gaf de gemeentelijk omgevingsambtenaar hieromtrent advies.

        Op 30 mei 2022 werd een informele adviesvraag uitgestuurd naar het Departement Omgeving en de provincie Vlaams-Brabant.

        Op 07 juli 2022 werd het advies van de provincie ontvangen.

        Op 03 augustus 2022 werd het advies van het Departement ontvangen.

        Op 02 juni 2022 gaf ook de GECORO een advies.

        Op 20 februari 2023 stuurde de gemeente Begijnendijk i.v.m. de plan-m.e.r.-screening een adviesvraag uit naar de dienst ruimtelijk planning van de provincie Vlaams-Brabant, het Departement Omgeving, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de Vlaamse Milieumaatschappij en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Het advies van AWV werd niet tijdig ontvangen. De overige adviezen werden tijdig ontvangen en samen met de screeningsnota naar het Team Omgevingseffecten verstuurd.

        Op 22 mei 2023 werd de beslissing van Team Omgevingseffecten ontvangen dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is.

        Van 26 juni tot en met 23 augustus 2023 werd een openbaar onderzoek gehouden waarbij geen bezwaren zijn ontvangen.

        Op 24 augustus 2023 werd het advies van het Departement Omgeving ontvangen.

        Op 10 augustus 2023 werd het advies van de provincie Vlaams-Brabant ontvangen.

        Op 05 juli 2023 werd het advies van de provinciale dienst waterlopen verkregen.

        Op 22 augustus 2023 werd het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer ontvangen.

 

De nota is telkens aangepast geweest aan de ontvangen (informele en formele) adviezen

 

Het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor het centrum van Begijnendijk werd in maart 2013 goedgekeurd. In mei 2017 werd het RUP gedeeltelijk herzien, dit naar aanleiding van de gewijzigde plannen van het gemeentebestuur voor het administratief centrum. De gemeente Begijnendijk wenst het RUP Centrum Begijnendijk op een aantal punten via de versnelde wijzigingsprocedure conform artikel 7.4.4/1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) opnieuw te herzien:

  1. Herzien van artikel 0.5. ‘Bepalingen aangaande parkeren’, waaronder de (ondergrondse) parkeernorm voor meergezinswoningen uit het RUP afstemmen op het RUP Centrum Betekom, inclusief rekening houdend met fiets- en bezoekersparkeren en parkeren voor personen met een handicap.
  2. Meergezinswoningen met maximaal drie bouwlagen toelaten in het inbreidingsgebied Everbeur, in de zone voor rustige woonwijken, met (overdruk)zone voor bescheiden woonaanbod.

 

Er werden in de voorschriften bijkomende wijzigingen/toevoegingen opgenomen naar aanleiding van de ontvangen adviezen van het Departement Omgeving, het Agentschap Wegen en Verkeer, de provincie Vlaams-Brabant en de provinciale dienst waterlopen. Deze aanpassingen betreffen o.a. de maximale toegelaten woondichtheid in het inbreidingsgebied Everbeur, een toevoeging rond de overstromingsgevoeligheid in het inbreidingsgebied, een verduidelijking van de toepassing van het rooilijnplan van de gewestweg N10 – Liersesteenweg en een bepaling rond het bufferen van water. Concreet worden artikel 4 ‘Gemengde zone’ en artikel 6 ‘zone voor wonen en gemeenschaps- en nutsvoorzieningen’ (projectzone G3), artikel 0.1. ‘Gehanteerde begrippen’ en artikel 0.7. ‘Bepalingen aangaande tuinen, groen, milieu en water’ van de gedeeltelijke herziening van het RUP Centrum Begijnendijk via de versnelde procedure herzien. In de nota komen deze wijzigen nog verder aan bod.

Voorliggende nota heeft als doel om de gewenste wijzigingen aan de inrichtingsvoorschriften van het RUP te toetsen aan de bepalingen van art. 7.4.4/1 van de VCRO en deze vervolgens te kaderen binnen de bestaande planningscontext.

 

 

Deze toelichtingsnota en stedenbouwkundige voorschriften (inclusief verwijzing naar bestaand grafisch plan) i.f.v. herziening GRUP Begijnendijk centrum is aangepast naar aanleiding van adviezen van de bevraagde (hogere) adviesinstanties en na het gevoerd openbaar onderzoek waar geen bezwaren/opmerkingen binnenkwamen.

 

Na goedkeuring door het CBS kan het dossier voorbereid worden richting een gemeenteraadsbeslissing. Daarna heeft zowel de provincie als het departement nog max. 45 dagen na betekening aan hun van deze GR-besluitvorming om te schorsen.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Conform artikel 7.4.4/1 §6 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening beslist de gemeenteraad tot herziening of opheffing van de voorschriften binnen een vervaltermijn van 180 dagen na het einde van het openbaar onderzoek en het einde van de adviesperiode

 

De Vlaamse Regering en de deputatie beschikken over de bevoegdheid tot het eventueel schorsen of vernietigen van het besluit van de gemeenteraad (art. 7.4.4/1 §8 VCRO)

 

Het besluit van de gemeenteraad tot herziening, opheffing of afwijking van de voorschriften wordt bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad. Het besluit treedt in werking veertien dagen na de bekendmaking van dit besluit bij uittreksel in het Belgisch Staatsblad. Net zoals een gewone planwijziging wordt het besluit tot herziening of opheffing van de voorschriften overeenkomstig met art. 5.1.1 van de VCRO als een gewone planwijziging in het plannenregister opgenomen (art. 7.4.4/1 §10 VCRO).

 

BIJLAGEN

 

        advies Agentschap Wegen & Verkeer

        advies Departement Omgeving

        advies Provincie Vlaams - Brabant Deputatie

        advies Provincie Vlaams - Brabant Dienst Waterlopen

        toelichtingsnota+stedenbouwkundige voorschriften

BESLUIT

 

eenparig

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt de toelichtingsnota (incl. grafisch plan) en de aangepaste stedenbouwkundige verordenende voorschriften van het ter herzien gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Begijnendijk centrum goed en legt dit dossier voor verdere controle voor aan de provincie en de Vlaamse Regering.

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

BES Contantbelastingsreglement huishoudelijk afval

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

        Het nieuwe uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval voor de periode 2023 – 2030 van 26 mei 2023 vervangt het uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022. Concreet werkt het plan aan een verdere afbouw van de hoeveelheid restafval onder andere door de veralgemeende inzameling van bioafval, een aanvaardingsplicht voor wegwerpluiers gekoppeld aan een selectieve inzameling, correctere inzamelformules voor bedrijven en het versterken van het zespijlerbeleid tegen zwerfvuil.

        Sinds 01 januari 2023 mogen alle plastic en aluminium koffiecapsules en ander drankcapsules in de pmd-zak. De capsules moeten doorprikt zijn, maar hoeven niet leeggemaakt te worden. De definitie van pmd dient derhalve verruimd te worden.

        Ook de sorteerboodschap voor papier en karton is uitgebreider gesteld, o.a. kartonnen bekers voor warme dranken mogen toegevoegd worden.

        Mest van (kleine) huisdieren mag sinds 2019 in kleine hoeveelheden bij het gft-afval. Het komt aan de verwerkers toe te bepalen of zij dit toestaan. Vlaco hanteert de norm van 10% als kleine hoeveelheid. Gezien de stijgende vraag om o.a. hondenpoep bij de gft te mogen deponeren en gezien de gewijzigde verwerkingstechnieken binnen EcoWerf is wordt het mogelijk gemaakt dergelijke kleine hoeveelheden mee te geven bij de gft-ophaling. De definitie van gft dient hiervoor aangepast te worden.

        In 2019 werd de sorteerboodschap voor de PMD-zak uitgebreid naar alle plastiek verpakkingen waardoor het zinvol wordt geacht om bijkomend een zak van 90 liter aan te bieden. Het gemiddeld ingezameld gewicht/volume PMD is merkbaar hoger dan vroeger. Zo steeg het gemiddeld gewicht van 15 kg/inwoner/jaar naar 25 kg/inwoner/jaar. 

Fost Plus stelt momenteel drie standaard formaten ter beschikking: 60 L, 90 L en 120 L. De 120 L-zak is voorbehouden voor scholen en verenigingen.

De evaluaties van het gebruik van de 90 L-zak bij andere intercommunales zijn positief. Voorafgaand aan een potentiële invoering van de zakken voor inzameling van pmd, werd het 90 L-formaat eveneens getest door de medewerkers van EcoWerf. De pmd-zakken van 90 liter werden voorzien van inhoud en op een waarheidsgetrouw parcours geplaatst, samen met andere pmd-zakken van 60 liter. De zakken werden vervolgens getest door een ervaren lader en een lader die recent in dienst is gekomen. Bij de test inzameling hielden de medewerkers rekening met het inwerpen van de zakken; het hanteren van meerdere pmd-zakken van beide formaten (zowel volle zakken, als half gevulde zakken); het botsen van zakken tegen de trog; en ten slotte zakken die te zwaar of met verkeerde inhoud gevuld zijn. De testinzameling heeft op geen van deze onderdelen moeilijkheden aan het licht gebracht. Er werd geen noemenswaardig verschil gemerkt met een pmd-zak van 60 liter. Deze test werd bijgevolg positief bevonden door EcoWerf.

EcoWerf organiseerde een aanbesteding voor de levering van zakken voor inzameling pmd waarbij reeds de 90 L-zakken werden voorzien.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet over Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40, §3.

        Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, zoals gewijzigd.

        De wet van 29 juli 1991 inzake de motivering van beslissingen.

        De omzendbrief KB ABB-2019/2 Coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit van 15 februari 2019.

        Het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA).

        Het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2021 betreffende het contantbelastingsreglement HAH en recyclagepark.

        Het uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval van 16 september 2016, zoals gewijzigd.

        Op 29 augustus 2019 besliste de gemeenteraad van Begijnendijk principieel over te gaan tot de invoering van het DifTar-systeem van huis-aan-huisinzameling in containers alsook voor de brengmethode naar het recyclagepark.

        Het gemeenteraadsbesluit van 17 december 2020 inzake het contantbelastingsreglement voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval, dit zowel voor de huis-aan-huisinzameling, inzameling via sorteerstraten, inzameling op afroep, als de inzameling op het recyclagepark.

        Het besluit van de gemeenteraad van 22 april 2021 betreffende de verlenging van Ecowerf en de beheersoverdrachten aan Ecowerf voor de inzameling van verschillende afvalfracties en voor de exploitatie van het recyclagepark.

        Het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2022 betreffende de evaluatie DifTar-tarieven en voorstel herziening (vanaf 2023) heeft de gemeenteraad besloten akkoord te gaan met de door Ecowerf nieuw voorgestelde tarieven die in voege gaan vanaf 1 januari 2023 en met het voorstel tot jaarlijkse indexering van de tarieven vanaf januari 2025.

        Het gemeenteraadsbesluit van 24 november 2022 betreffende het contantbelastingsreglement voor de inzameling van het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval dit zowel voor de huis-aan-huisinzameling, inzameling via sorteerstraten, inzameling op afroep, als de inzameling op het recyclagepark - aanslagjaren 2023-2025.

        Gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2023 inzake het contantbelastingsreglement voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval dit zowel voor de huis-aan-huis inzameling, inzameling via sorteerstraten, inzameling op afroep, als de inzameling op het recyclagepark - aanslagjaren 2023-2025.

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Fost Plus heeft de prijs voor de zak van 90 liter vastgesteld op 20 cent per zak.

 

In de gemeentelijke meerjarenplanning 2020-2025 met betrekking tot dit contantbelastingsreglement werden volgende acties voorzien :

 - Act-174/73323000/0020-00: Afgifte zakken, klevers

 - Act-174/73322000/0020-00: Huis-aan-huis DifTar

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad past het contantbelastingsreglement voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval dit zowel voor de huis-aan-huis inzameling, inzameling via sorteerstraten, inzameling op afroep, als de inzameling op het recyclagepark voor de aanslagjaren 2023-2025 als volgt aan:

        In de overweging van de gemeenteraadsbeslissing dient de verwijzing “Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval van 16 september 2016, zoals gewijzigd” vervangen te worden door “Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2023 – 2030 (Lokaal Materialenplan) van 26 mei 2023”;

        Artikel 1§3, 12°: aan de definitie van Groente-, fruit- en tuinafval (gft) wordt de zinssnede “mest van kleine huisdieren (cavia, konijn)” vervangen door “mest van  huisdieren met een maximum van 10% per aangeboden hoeveelheid in de gft-container”.

        Artikel 1§3, 21° Papier en karton: de definitie “alle dag-, week-, en maandbladen, tijdschriften en periodieken, reclamedrukwerk en ander drukwerk, publicaties, telefoon- en faxgidsen, schrijfpapier, kopieerpapier, computerpapier, boeken en papieren of kartonnen verpakkingen, die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding of ermee gelijkgestelde bedrijfsafvalstoffen, met uitzondering van geolied papier of karton, papier met waslaag, carbonpapier, vervuild papier, vervuilde papieren en kartonnen verpakkingen, papieren voorwerpen waar kunststof of andere materialen in verwerkt zijn, kaarten met magneetbanden, behangpapier, cement-, meststof- en sproeizakken,…” vervangen door “kranten en tijdschriften, folders uit de plastic verpakking, printpapier en alle verpakkingen uit papier en karton die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding of ermee gelijkgestelde bedrijfsafvalstoffen, met uitzondering van vuil en vettig papier en karton, behangpapier, cellofaanpapier en aluminiumfolie en -zakjes”

        Artikel 1§3, 22° aan de definitie van Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons (pmd) wordt volgende toegevoegd “drankcapsules”

        Aan art. 3§1, c) van het contantbelastingsreglement voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval dit zowel voor de huis-aan-huis inzameling, inzameling via sorteerstraten, inzameling op afroep, als de inzameling op het recyclagepark - aanslagjaren 2023-2025, wordt volgende toegevoegd:

 

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

Per zak van 90 L

0,20

0,20

 

Artikel 2

 

De contantbelasting voor de 90L-zak om pmd in te zamelen gaat in vanaf 1 januari 2024. 

 

Artikel 3

 

Een afschrift van deze beslissing wordt aan EcoWerf bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

BES Verrekeningen onderhoud asfalt 2022

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het college van burgemeester en schepenen keurde in zitting van 12 juni 2023 de gunning van de opdracht “Onderhoudswerken asfalt 2022” aan Vanhoeyveld BM, Leuvensesteenweg 38 te 3191 Boortmeerbeek tegen het nagerekende offertebedrag van € 364 359,63 excl. btw of € 319 875,15 incl. 21% btw., goed.

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 322.204.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

        Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36, en inzonderheid artikels 2, 36° en 48 die een gezamenlijke realisatie van de opdracht in naam en voor rekening van meerdere aanbesteders toelaat;

        Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 38/1 (aanvullende werken/leveringen/diensten);

        Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen;

        Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

        Bestuursdecreet van 7 december 2018;

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

 

ARGUMENTATIE

 

De bijwerken zijn niet voorzien in de oorspronkelijke opdracht doch de eenheidsprijzen voor uitvoering van de bijwerken komen wel uit de oorspronkelijke opdracht. De toestand van de voorziene bijwerken is ondertussen zo slecht geworden dat spoedige herstelling wenselijk is, zeker omdat deze niet samen met de werken van de Kleinesteenweg kunnen uitgevoerd worden qua ontsluiting. Wachten met uitvoering tot na de werken aan de Kleinesteenweg is onverantwoord.

Het is ook economisch voordeliger om de werken via de opdracht onderhoudswerken asfalt 2022 als bijwerk te laten uitvoeren dan voor deze werken een aparte overheidsopdracht uit te schrijven.

Meerwerken parking parochiezaal ten gevolge van de vraag om aanpassing parkings haaks op de bestaande toegangsweg in asfalt.

De bijwerken bestaan uit:

        Het opbreken van de verzakte en weggereden betonstraatstenen op het kruispunt Mechelbaan/Dorpstraat/Hoekje en het plaatsen van een wegdek in asfalt op het verhoogde kruispunt.

        Vernieuwen van de toplaag asfalt tussen de betonbaan van de Mechelbaan en de aansluiting met de N10 langs de zuid- en de noordzijde.

        Vernieuwen van de toplaag van de asfaltstroken in de Mechelbaan tussen de betonbaan en de spoorweg aan beide kanten van de spoorweg.

 

BIJLAGEN

 

Verrekening parking parochiezaal, Bijwerken kruispunt Mechelbaan/Dorpstraat/Hoekje en oprit N10 zuid, Bijwerken oprit N10 noord en asfaltstroken voor en achter spoorweg.

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Volgens raming opgesteld door Inter Leuven

 

Oorspronkelijk gunningsbedrag onderhoud asfalt 2022

€ 319875,15

100%

Meerwerken

 

 

parking parochiezaal

€ 17378,99

5,43%

oorspronkelijk voorzien parochiezaal

€ -6871,23

-2,15%

Bijwerken

 

 

kruispunt Mechelbaan + oprit N10 zuid

€ 40551,32

12,68%

oprit N10 noord + asfaltstroken voor en achter spoorweg

€ 26900,01

8,41%

Totaal wijzigingen

€ 77959,09

24,37%

 

Kredieten hiervoor zijn voorzien onder act-95/0200-00/22400007.

 

Er is een visum van de financieel directeur vereist.

 

Visum 2023-049 wordt verleend en de uitgave is vastgelegd met verbintenis G/2023/2220.

BESLUIT

 

 

10 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, David Dupont, Kathleen Van Vlasselaer, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock en Fred De Keyser

9 stemmen tegen: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de verrekening bij de werken "Onderhoud asfalt 2022” voor een geraamd bedrag in meer van € 64 429,00 excl. btw of € 77.959,09 incl. 21% btw., goed.

 

Artikel 2

 

De uitgave voor deze verrekening is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode  act-95/0200-00/22400007.

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

BES Procedure tennisterrein de Tumkens

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De ontwerpopdracht voor de opdracht “ontwerpen van nieuwe tennisvelden en parking” werd op datum van 17 januari 2022 door het college van burgemeester en schepenen gegund aan studiebureau Jonckheere, Torhoutse Steenweg 378C te 8200 Brugge.

 

Een eerste voorontwerp werd op 21 juni 2022 besproken met Koen Jonckheere en An Theys van studiebureau Jonckheere. In de loop van de volgende maanden hebben meerdere besprekingen geleid tot een definitief ontwerp in bestekfase.

 

In de gemeenteraadszitting van 26 juni 2023 werd het bestek en procedure 'openbare aanbesteding' goedgekeurd.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 26, § 1, 1° e) (enkel onregelmatige of onaanvaardbare offertes werden ingediend in het kader van een openbare procedure).

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

Het KB van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 5, § 2.

 

Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikelen 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikelen 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.


ARGUMENTATIE
 

In het kader van de opdracht ““ontwerpen van nieuwe tennisvelden en parking” werd een bestek opgesteld door de ontwerper studiebureau Jonckheere, Torhoutse Steenweg 378C te 8200 Brugge.

 

Bij een eerste bekendmaking van deze overheidsopdracht in de vorm van 'openbare aanbesteding' zijn voor deze opdracht op datum van 6 oktober 2023  geen inschrijvingen ontvangen.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen bij wijze van 'onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking' bij een tweede bekendmaking. Deze keuze wordt gerechtvaardigd onder artikel 26, §1.1.d van de wetgeving op de overheidsopdrachten van 15 juni 2006.

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Raming studiebureau Jonckheere, heraanleg tennisterreinen en omgeving: € 232.995,23 (ex btw)

 

In 2023 is er op de verschillende acties van sport nog ongeveer € 545.135,39 budget beschikbaar.

        act-38 sportieve infrastructuur: € 162.325,58

        act-40 tennisterreinen € 132.809,81

        act-109 heraanleg met aandacht voor ontharding € 250.000

BESLUIT

 

 

18 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, David Dupont, Kathleen Van Vlasselaer, Peter Spiessens, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Tom Van Esse, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers, David Janssens, Sam Mergaerts, Fran De Cock en Fred De Keyser

1 onthouding: Herman De Coux

 

Artikel 1
 

De gemeenteraad keurt de plaatsingsprocedure voor de opdracht 'vernieuwen tennisvelden sportcentrum de Tumkens' onder de vorm van 'onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking' door de firma Jonckheere, Torhoutse Steenweg 378C te 8200 Brugge goed.

 

Artikel 2
 

In 2023 is er op de verschillende acties van sport nog ongeveer € 545.135,39 budget beschikbaar.

act-38 sportieve infrastructuur: € 162.325,58

act-40 tennisterreinen € 132.809,81

act-109 heraanleg met aandacht voor ontharding € 250.000

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

BES Intentieverklaring verlenging digibanken

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

In zitting van de gemeenteraad van 23 juni 2022 werd beslist om toe te treden tot het project digibanken voor de periode 2022 - 2024.

 

Het project:

 

Mensen in een kwetsbare positie hebben een ongelijke toegang tot technologie zoals een laptop of internetverbinding. Ook beschikken ze vaak over minder digitale vaardigheden waardoor ze minder gebruik maken van e-dienstverlening. De Vlaamse overheid wil kwetsbare groepen meekrijgen in de digitaliseringsgolf door de oprichting van Digibanken. Dit project kadert binnen het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’.

 

Digibanken helpen het risico op digitale uitsluiting bij kwetsbare groepen te verkleinen via drie doelstellingen (de drie doelstellingen dienen opgenomen te worden in het projectvoorstel):

        gelijke toegang tot digitale technologie door het voorwaardelijk beschikbaar stellen van laptops, schermen en andere hardware;

        via opleiding en kennisdeling digitale vaardigheden versterken, zowel persoonlijke vaardigheden als technische vaardigheden;

        via begeleiding zorgen voor een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten (eGovernment, e-banking,…).

 

Doelgroep:

 

De kwetsbaarheid naar digitale uitsluiting is het hoogst bij verschillende risicogroepen, waaronder:

        laaggeletterde volwassenen,

        ouderen (55 - 74 jaar),

        individuen met een laag opleidingsniveau,

        werkzoekenden,

        huishoudens met een laag inkomen,

        ….

 

De doelgroep als eindgebruiker van de digibanken omvat volwassen personen (+18 jaar) in Vlaanderen met een (risico op) digitale achterstand. Hoger vermelde categorieën zijn mogelijk de doelgroep voor het project of een deel van de doelgroep.

 

De coördinatie van het project gebeurt door IGO Leuven.

 

Momenteel is dit project in opstart en is er maandelijks een inloopmoment in Begijnendijk op een plaats waar de doelgroep samenkomt. Concreet betekent dit dat er tijdens de opening van het mama depot of voedselbedeling iemand van digibanken aanwezig is die de mensen aanspreekt en indien nodig concrete hulp biedt bij vragen rond pc, smartphonegebruik, ....

 

Vanaf begin volgend jaar zullen er ook cursussen georganiseerd worden waar, op een heel laagdrempelige manier, thema's worden besproken. Bij het uitnodigen zal heel aanklampend gewerkt worden.

 

Momenteel is er vanuit WSE een oproep om de projectperiode te verlengen en wordt gevraagd hiertoe een intentieverklaring te ondertekenen.

 

Gezien de hoogdringendheid om de verlenging van het project te kunnen indienen, wordt voorgesteld te intentieverklaring te ondertekenen.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017.

 

ARGUMENTATIE

 

Om onze inwoners in kwetsbare posities maximaal toegang te verlenen tot de digitalisering, zowel op gebied van devices als van kennis inzake gebruiksmogelijkheden.

 

BIJLAGEN

 

        intentieverklaring

        mail IGO Leuven

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Er wordt een budget voorzien van 5 396 euro.

Krediet hiervoor is voorzien onder registratiesleutel ACT-152/0909-00/61340000.

BESLUIT

 

eenparig

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad besluit de intentieverklaring tot verlengde deelname aan het project digibanken te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

BES Gemeentelijke Holding nv  van bav 13 november 2023

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De aangetekende brief van 09 oktober 2023 tot oproeping van de aandeelhouders voor de buitengewone algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding nv in vereffening die zal plaatsvinden op maandag 13 november 2023 om 14.00u in het Bluepoint Brussels Business Centre, A. Reyerslaan 80 te 1030 Brussel.

 

agenda:

 

  1. aanname van een nieuwe tekst van statuten teneinde deze in overeenstemming te brengen met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen
  2. volmacht voor de coördinatie van de statuten
  3. volmacht aan de vereffenaars tot uitvoering van de genomen beslissingen
  4. volmacht voor de formaliteiten

 

Tijdens de gemeenteraad van 28 mei 2020 werd de heer Fred De Keyser aangeduid als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de volledige legislatuur. Fred verwittigt dat hij niet kan deelnemen.

Tijdens de gemeenteraad van 22 juni 2023 werd de heer Bert Ceulemans aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de resterende legislatuur.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017:

        in het bijzonder artikels 41 tweede lid 4° en artikel 386.

        art 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

BIJLAGEN

 

oproepingsbrief met agenda en documentatiestukken voor de bav van 13 november 2023 inclusief volmachtformulier

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding nv in vereffening van 13 november 2023, goed:

 

  1. aanname van een nieuwe tekst van statuten teneinde deze in overeenstemming te brengen met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen
  2. volmacht voor de coördinatie van de statuten
  3. volmacht aan de vereffenaars tot uitvoering van de genomen beslissingen
  4. volmacht voor de formaliteiten

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit om geen mandaat aan de gemeentelijke vertegenwoordiger of zijn vervanger te geven om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van 13 november 2023, gezien zij niet aanwezig kunnen zijn.

 

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissing en kennisgeving hiervan aan de Gemeentelijke Holding nv in vereffening.  Er wordt een kopie van deze beslissing bezorgd aan:

        de nv Gemeentelijke Holding in vereffening (avgh@quinz.be en michiel.dherde@quinz.be)

        de gemeentelijke vertegenwoordigers.

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

BES Fluvius OV - bav van 06 december 2023

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente Begijnendijk is aangesloten bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging en werd via aangetekende brief van 03 oktober 2023 (inclusief documentatiestukken) opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius OV die op woensdag 06 december 2023 digitaal plaatsvindt om 18.30 u met volgende  agenda:

 

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van het door de raad van bestuur opgestelde budget voor 2024.
  2. Statutaire benoemingen.
  3. Statutaire mededelingen.

 

Omwille van de beperkte agenda en de geografische spreiding van de diverse deelnemende gemeenten wordt deze buitengewone algemene vergadering op digitale wijze gehouden. Gezien de vereiste van openbaarheid (artikel 432 van het DLB) zal deze digitale bijeenkomst via livestream te volgen zijn waartoe de gemeentelijke vertegenwoordiger een persoonlijke code zal ontvangen waaraan het aantal aandelen van de gemeente gekoppeld wordt.

 

Deze uitnodiging heeft betrekking op de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging (vennootschap waarin het statutair personeel van de ex-Infrax-DNB’s werd opgenomen) en niet op de buitengewone algemene vergadering van de netbeheerder (Fluvius West, Fluvius Limburg, Fluvius Antwerpen of PBE) die eveneens in de maand december georganiseerd wordt.

 

Tijdens de gemeenteraad van 20 februari 2020 werd de heer Fredy De Keyser aangesteld als effectieve vertegenwoordiger en tijdens deze van 28 februari 2019 werd Francisca De Cock als plaatsvervangende vertegenwoordiger aangeduid voor de gemeente Begijnendijk.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius OV van 06 december 2023 goed:

 

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van het door de raad van bestuur opgestelde budget voor 2024.
  2. Statutaire benoemingen.
  3. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger Fredy De Keyser (of indien nodig diens plaatsvervanger Francisca De Cock), die zal deelnemen aan de digitale buitengewone algemene vergadering van Fluvius OV op 06 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), te handelen en beslissen conform dit besluit.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissing en kennisgeving hiervan aan Fluvius OV. Er wordt een kopie van deze beslissing bezorgd aan:

        het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be

        de gemeenteljke afgevaardigden

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

BES De Watergroep - bav van 15 december 2023

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Via e-mail van 28 september 2023 nodigt De Watergroep cvba de gemeentelijke afgevaardigde uit op de buitengewone algemene vergadering van De Watergroep, die plaatsvindt op vrijdag 15 december 2023 om 10.30 uur in De Montil, Moortelstraat 8 in Affligem.

 

agenda:

 

        oprichting van de naamloze vennootschap van publiek recht ‘Waterunie Operator’ 

        goedkeuring wijziging van de statuten van de cv Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening 

        machtiging aan het bestuursorgaan tot uitvoering van de te nemen beslissingen. 

 

Het lokaal bestuur Begijnendijk is een vennoot van De Watergroep cvba en heeft haar volmachtdrager(s) reeds aangeduid voor de volledige legislatuur met gemeenteraadsbeslissing van 23 januari 2020 : de heer Fredy De Keyser als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van De Watergroep (en Tom Van Esse als plaatsvervangend vertegenwoordiger). Indien zowel de effectieve als plaatsvervangende gemeentelijke vertegenwoordiger niet kan deelnemen, kan de gemeente alsnog een derde persoon aanduiden en dient uiterlijk op 08 december 2023 een schriftelijke volmacht bezorgd te worden via mail naar av@dewatergroep.be.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        art. 432, alinea 3 van het decreet over lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

        De statuten van de Watergroep.

 

BIJLAGEN

 

uitnodiging met agenda, documentatiestukken en volmachtformulier

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van De Watergroep cvba van 15 december 2023 op basis van de bekomen documenten, goed:

 

        oprichting van de naamloze vennootschap van publiek recht ‘Waterunie Operator’ 

        goedkeuring wijziging van de statuten van de cv Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening 

        machtiging aan het bestuursorgaan tot uitvoering van de te nemen beslissingen. 

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad mandateert de heer Fredy De Keyser (of indien nodig Tom Van Esse als plaatsvervanger) die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) buitengewone algemene vergadering van De Watergroep van 15 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), te handelen en te beslissen conform dit besluit.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de De Watergroep.  Er wordt een kopie van huidige beslissing verzonden aan:

        De Watergroep (av@dewatergroep.be)

        de gemeentelijke afgevaardigde

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

BES Riobra - bav van 18 december 2023

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het gemeentebestuur is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Riobra en werd per aangetekende brief van 29 september 2023 (inclusief documentatiestukken) opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Riobra die op 18 december 2023 plaatsvindt in de feestzaal van het Fluvius-gebouw, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek om 18.00 u.

 

agenda:

 

  1. bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2024.
  2. Desgevallend aanvaarding uitbreiding aansluiting gemeenten voor (neven)activiteiten
  3. statutaire benoemingen.
  4. statutaire mededelingen.

 

Tijdens de gemeenteraad van 28 februari 2019 werd de heer Sam Mergaerts als effectieve en mevrouw Francisca De Cock als plaatsvervangende vertegenwoordiger aangeduid voor lokaal bestuur Begijnendijk.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

BIJLAGEN

 

Uitnodigingsbrief van 29 september met documentatiestukken

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra van 18 december 2023 goed:

 

  1. bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2024.
  2. Desgevallend aanvaarding uitbreiding aansluiting gemeenten voor (neven)activiteiten
  3. statutaire benoemingen.
  4. statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger (Sam Mergaerts of diens plaatsvervanger Fran De Cock) die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra op 18 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), te handelen en te beslissen conform dit besluit.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vere­niging Riobra.

Er wordt een kopie van huidige beslissing verzonden aan:

        Riobra (vennootschapssecretariaat@fluvius.be)

        de gemeentelijke afgevaardigde

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

BES PBE - bav van 22 december 2023

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente Begijnendijk is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging PBE en werd per aangetekende brief van 29 september 2023 (inclusief documentatiestukken) opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van PBE die op 22 december 2023 plaatsvindt in het Fluvius-gebouw te 3210 Lubbeek, Diestsesteenweg 126 om 18.00 u.

 

agenda:

 

  1. bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2024.
  2. vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 e.v. WVV
  3. desgevallend aanvaarding uitbreiding aansluiting gemeenten voor (neven)activiteiten.
  4. statutaire benoemingen.
  5. statutaire mededelingen.

 

Tijdens de gemeenteraad van 28 februari 2019 werd de heer Roger Verduyckt aangesteld als effectieve vertegenwoordiger en Maggie Thielemans als plaatsvervangende vertegenwoordiger voor de gemeente Begijnendijk.

 

De heer Verduyckt deelt op 12 oktober mee dat hij niet kan deelnemen en mevrouw Thielemans hem zal vervangen.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke buitengewone algemene vergadering.

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering, van de opdrachthoudende vereniging PBE op 22 december 2023, goed:

 

  1. bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2024.
  2. vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 e.v. WVV
  3. desgevallend aanvaarding uitbreiding aansluiting gemeenten voor (neven)activiteiten.
  4. statutaire benoemingen.
  5. statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad mandateert de plaatsvervangende gemeentelijke vertegenwoordiger Maggie Thielemans, die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging PBE op 22 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), om te handelen en beslissen conform dit besluit.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissing en kennisgeving hiervan aan de opdrachthoudende vereniging PBE. Er wordt een uittreksel bezorgd aan:

        PBE, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

        de gemeentelijke afgevaardigden

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

KEN PBE - notulen bav 28 augustus 2023

 

De gemeenteraad neemt kennis van de notulen (inclusief notariële akte) van de buitengewone algemene vergadering van 28 augustus 2023 van PBE.

 

BIJLAGE

 

notulen (inclusief notariële akte) bav 28 augustus 2023 PBE

 

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

Toegevoegd - Bespreking Toekomst cafetaria De Tumkens

 

 

MOTIVERING

 

Toelichtende nota van de MGB-fractie:

 

"We vernemen in september dat de uitbaters van cafetaria De Tumkens op zoek zijn naar een overnemer. We willen de huidige uitbaters via deze weg bedanken voor alle inspanningen die ze hebben geleverd. Cafetaria De Tumkens is dankzij hun ondernemerschap en passie voor het horeca vak een échte trekpleister geworden voor jong en oud en tal van verenigingen.

 

Daarnaast merken we dat het college van burgemeester en schepenen (CBS) op 19 september 2023 een brief heeft gericht aan brouwerij Haacht om de concessie-overeenkomst vroegtijdig te beëindigen, deze loopt immers nog tot 11 september 2025. Op basis van de stukken uit het CBS lezen we dat dit initiatief wordt genomen omwille van de aanslepende problemen met de infrastructuur, die door brouwerij Haacht werd geplaatst, en dat dit mogelijk één van de redenen zou zijn waarom de uitbaters hun activiteit stop zetten. We vinden het bijzonder opmerkelijk dat de gemeente in naam van de uitbaters spreekt in deze brief en gebruik maakt van de nodige creativiteit zonder de uitbaters hierover in kennis te stellen.

 

Op 26 september 2023 heeft brouwerij Haacht per e-mail gereageerd dat men de concessie niet vroegtijdig wil beëindigen en samen met de uitbaters op zoek gaat naar een overnemer.

 

Gemeente Begijnendijk heeft vervolgens laten weten dat men de lopende concessie niet wenst te verlengen, rekening houdend dat de huidige overeenkomst reeds werd verlengd. We lezen uit de stukken van het CBS dat de gemeente na een lang lopende overeenkomst de markt wil raadplegen en zoveel mogelijk geïnteresseerden wil bereiken.

 

Wat is de visie van dit bestuur rond de uitbating van de cafetaria?

 

Of is hiermee het probleem voor dit bestuur van de baan en wordt de zoektocht naar een nieuwe concessiehouder naar de volgende bestuursperiode doorgeschoven?"

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

ZITTING VAN 26 OKTOBER 2023

 

Toegevoegd - Bespreking Verwijderen “middenrijbaan” belijning

 

 

MOTIVERING

 

Toelichtende nota van de MGB-fractie:

 

"Op 11 oktober 2022 kwam onze gemeente in de media met de pas aangelegde en vooral gevaarlijke middenrijbaan rijstroken, hiermee was Begijnendijk één van de eerste gemeenten in onze regio met dit initiatief.

 

Ondanks dat op vraag van MGB op de gemeenteraad van 27 oktober 2022 unaniem beslist werd om deze stippellijnen zo snel mogelijk te verwijderen, is dit tot op vandaag nog steeds niet gebeurd. Ook de bijkomende signalisatie is nooit geplaatst.

 

Ondertussen zijn we een jaar verder en heeft dit bestuur nog steeds niet zijn verantwoordelijkheid genomen. Want vandaag is er verkeerstechnisch nog steeds een zeer onduidelijke situatie in verschillende straten. Dit kan nooit de bedoeling zijn. Tegelijkertijd zorgen deze markeringen nog steeds voor verwarring bij sommige bestuurders. Zij denken dat de zwakke weggebruiker op een soort fietspad rijdt en wijken daardoor niet meer uit, met zeer gevaarlijke situaties tot gevolg.

 

Concreet vragen wij een uitvoeringsdatum voor de beslissing van agendapunt 2 van de gemeenteraad 27 oktober 2022."

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.