ZITTING VAN 28 03 2024 - 20:00 uur.

 

Aanwezig:

Peter Spiessens, waarnemend voorzitter

Bert Ceulemans, burgemeester

Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, David Dupont, Kathleen Van Vlasselaer, schepenen

Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Patricia Stevens, Tom Wouters, Tom Van Esse, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers, David Janssens, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser, raadsleden

Peggy Baeten, algemeen directeur

 

Verontschuldigd:

Roger Verduyckt, voorzitter

 

Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES Notulen en audioverslag GR van 22 februari 2024

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraad van 22 februari 2024 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van de gemeenteraad.

 

Er wordt kennis genomen van het audioverslag van de gemeenteraad van 22 februari 2024.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 32 van het Decreet over het lokaal bestuur

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

BESLUIT

 

eenparig

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 22 februari 2024 goed en neemt kennis van het audioverslag.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES Toekennen nominatieve subsidies

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De lijst met nominatieve subsidies maakte voor BBC2020 deel uit van de beleidsrapporten. Sinds BBC2020 is dat niet meer het geval en worden nominatieve subsidies via een afzonderlijke gemeenteraadsbeslissing toegekend.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 §1, bepaalt dat onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2 van dit decreet.

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, 23° bepaalt dat het toekennen van nominatieve subsidies door de gemeenteraad niet aan het college van burgemeester en schepenen kan toevertrouwd worden

 

BIJLAGE

 

Nominatieve subsidies, toelagen en tussenkomsten in werkingskosten 2024.pdf

FINANCIELE GEVOLGEN

 

De financiële gevolgen van het toekennen van de nominatieve subsidies zijn opgenomen in bijlage.

BESLUIT

 

eenparig

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad besluit om nominatieve subsidies toe te kennen zoals opgenomen in de bijlage bij dit besluit.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES Verlenging concessieovereenkomst

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeenteraad neemt kennis van de brief van 18 oktober 2023 van de heer Artin Tofighi, zaakvoerder van de bvba Kamigor, met de vraag de concessieovereenkomst m.b.t. gronden gelegen in de deelgemeente Betekom, Pastoor Pitetlaan/parking voor de tennisvelden, kadastraal gesitueerd 2de afdeling B, deel van nr. 211 K, groot maximum 15m op 4,5m, afgesloten op 30 maart 2015 en eindigend op 30 juni 2024, te verlengen. De bestemming van deze concessie blijft het uitbaten van frituur met terras.

 

De bedoelde concessie, afgesloten op 30 maart 2015 werd toegestaan voor een termijn van 9 jaar. Zij nam een aanvang op 01 juli 2015 en eindigt van rechtswege - zonder dat enige opzeg vereist is - op 30 juni 2024.

Zij kan -mits schriftelijk akkoord tussen beide partijen- verlengd worden.

 

Destijds werd met betrekking tot de verlenging van de concessie van de cafetaria aan de sporthal juridisch advies ingewonnen. Het advies voor een dergelijke concessie was, om de regelgeving overheidsopdrachten te respecteren, dat een concessieovereenkomst 1 maal kan verlengd worden.

 

Het afsluiten of verlengen van een concessieovereenkomst is de bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

De betreffende concessieovereenkomst werd afgesloten met een vennootschap, met name bvba Kamigor. Dit heeft tot gevolg dat de het lokaal bestuur er geen enkele controle over heeft wie de concrete uitbating doet. De uitbating kan immers overgedragen worden door de verkoop van de aandelen van de vennootschap, zonder enige inspraak van het bestuur.

 

Volgens artikel 7 en 8 van de huidige concessieovereenkomst is de concessievergoeding bij aanvang vastgesteld op 726,00 euro per maand en is deze automatisch en van rechtswege gebonden aan de index van de consumptieprijzen.

De concessievergoeding is jaarlijks indexeerbaar.

Dit is gedurende deze concessieovereenkomst niet toegepast.

Dit betekent wel dat bij de verlenging van huidige bovenvermelde concessieovereenkomst de concessievergoeding wel degelijk wordt aangepast aan de huidige index voor de consumptieprijzen.

Dit volgens de formule :

        index op 01 juli 2015 = 101,01

        index op 01 januari 2024 = 130,08

De concessievergoeding van de nieuwe overeenkomst aan de huidige index zou het volgende bedragen:

726 x 130,08 / 101,01 = 934,94 euro.

 

Bvba Kamigor heeft echter nu reeds betalingsmoeilijkheden. Hij betaalt zijn concessievergoeding maandelijks gespreid en heeft deze in 2024 nog maar 1 keer betaald. Momenteel is er dus een betalingsachterstand.

 

Het college van burgemeester en schepenen (CBS) heeft in zitting van 26 februari 2024 beslist om de vraag voor te leggen aan de gemeenteraad met het advies om de concessie niet te verlengen.

FINANCIELE GEVOLGEN

 

De concessievergoeding wordt maandelijks ontvangen op jaarbudgetrekening ACT-174/0190-00/70600010

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit om de concessieovereenkomst met de bvba Kamigor m.b.t. gronden gelegen in de deelgemeente Betekom, Pastoor Pitetlaan/parking voor de tennisvelden, kadastraal gesitueerd 2de afdeling B, deel van nr. 211 K, groot maximum 15m op 4,5m, afgesloten op 30 maart 2015 en eindigend op 30 juni 2024, niet te verlengen.

De zaakvoerder van de bvba Kamigor, de heer Artin Tofighi, zal hiervan schriftelijk in kennis gesteld worden.

 

Artikel 2

 

De concessieovereenkomst eindigt bijgevolg op 30 juni 2024.

De bvba Kamigor moet bij het beëindigen van de concessieovereenkomst het perceel waarop de concessie is gevestigd in zijn oorspronkelijke staat herstellen.

Eens dit is gebeurd wordt een plaatsbeschrijving opgemaakt en kan de gevestigde waarborg bij Belfius worden vrijgegeven.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES Verkoopbeloften restpercelen Hoekje

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

In de meerjarenplanning 2020 - 2025 is de heraanleg van de wegenis, inclusief rioleringswerken van het Hoekje opgenomen. In zitting van de gemeenteraad van 14 december 2023 werden de lastvoorwaarden voor de weg- en rioleringswerken in het Hoekje goedgekeurd. Om deze werken te kunnen uitvoeren moet het lokaal bestuur nog een aantal restpercelen verwerven, een aantal private restpercelen, en een deel van een perceel van het OCMW.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

        Het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017

 

ARGUMENTATIE

 

Een overheid kan onteigenen wanneer dit is ten algemenen nutte. Bij een onteigeningsprocedure is elke overheid in elk geval verplicht om te onderhandelen met de personen die ze wil onteigenen om tot een minnelijke verwerving te komen. Als de overheid en de eigenaar tot een akkoord komen, is er immers geen onteigeningsprocedure meer nodig. De overheid verwerft dan het eigendom via een gewone koopovereenkomst.

 

Nadat het innameplan en het schattingsverslag werd opgemaakt, werd door het college van burgemeester en schepenen (CBS) van 11 december 2023 de opdracht gegeven om met de eigenaars van de restpercelen gesprekken op te starten met het oog op een minnelijke verwerving. Dit om na te gaan in welke mate deze eigenaars bereid zouden zijn om de restpercelen minnelijk over te dragen, vooraleer een formele onteigeningsprocedure op te starten.

 

De gevoerde gesprekken verliepen tot nu toe positief. Al een aantal eigenaars tekenden een verkoopbelofte waarin ze beloven hun restperceel minnelijk aan het lokaal bestuur te zullen verkopen tegen de schattingsprijs.

 

Op sommige van de betreffende eigendommen rust een hypotheek. Dit betekent dat er een gedeeltelijke handlichting van die hypotheek zal moeten gebeuren, alvorens het restperceel kan worden overgedragen. Er wordt voorgesteld dat het lokaal bestuur alle kosten, inclusief de kosten die gekoppeld zijn aan deze gedeeltelijke handlichting, ten laste te nemen. Zoals blijkt uit het schattingsverslag zijn de geschatte verkoopwaarden van de restpercelen, gelet op de beperkte omvang ervan, zeer beperkt. De kosten van een gedeeltelijke handlichting kunnen de schattingsprijs in bepaalde gevallen overstijgen.

 

Al de verkoopbeloften zullen uiteindelijk omgezet moeten worden in authentieke koopverkoopaktes. Ook een deel van een perceel dat eigendom is van het ocmw zal moeten overgedragen worden. Al deze overdrachten dienen te gebeuren vooraleer de werken kunnen aanvatten. Er dient derhalve een notaris te worden aangesteld die deze authentieke akten kan verlijden.

 

Er werden dan ook een aantal notarissen gecontacteerd, waarbij werd gepeild naar de geraamde doorlooptijd van de betreffende akten (die kan bij notarissen soms oplopen) en de geraamde kostprijs.

 

Hieruit blijkt dat notaris De Ras, Hoge Weg 24, 3118 Rotselaar, de kortste doorlooptijd heeft voor een authentieke akte en dus het snelste kan werken. Ook de geraamde kostprijs is economisch voordelig. Er wordt dan ook voorgesteld om notaris De Ras aan te stellen als notaris voor de te verlijden nodige aktes.

 

BIJLAGEN

 

        innameplan

        schattingsverslag

        vergelijking notarissen

        besluit CBS van 11 december 2024

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Kredieten voor de minnelijke verwerving, de kosten, waaronder de notariskosten en de eventuele kosten voor de gedeeltelijke handlichting van hypothecaire inschrijvingen zijn voorzien onder budgetsleutel ACT-101/0200-02/22400007/

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit om principieel akkoord te gaan met het verlijden van de authentieke aktes ter minnelijke verwerving van de restpercelen die nog verworven moeten worden om de weg- en rioleringswerken in het Hoekje te kunnen uitvoeren.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit om principieel akkoord te gaan om de kosten, waaronder de aktekosten en de kosten verbonden aan een eventuele gedeeltelijke handlichting van een hypothecaire inschrijving, ten laste te nemen van het lokaal bestuur.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad besluit om notaris Jasmien De Ras, Hoge Weg 24, 3118 Rotselaar, aan te stellen als notaris om de authentieke aktes, vermeld in artikel 1, te verlijden.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES Grondafstand OMV_2023133611 Grote Baan 68

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 05 december 2023 werd er door mevrouw Lena Keuppens wonende Grote Baan 68 te 3130 Begijnendijk en de heer Mike Cordon wonende Grote Baan 68 te 3130 Begijnendijk een omgevingsaanvraag stedenbouwkundige handeling ingediend voor herbouwen van een zonevreemde grondgebonden eengezinswoning op het perceel gelegen te Grote Baan 68 3130 Begijnendijk kadastraal gekend (afd. 2) sectie B 440 M

 

Beslissing van de gemeenteraad van Begijnendijk van 23 december 1985 betreffende de op te leggen voorwaarden bij stedenbouwkundige aanvragen op de plaatsen waar de wegenis geen tien meter breed is.

 

Beslissing van de gemeenteraad van Begijnendijk van 29 december 2005 dat er op plaatsen waar de wegenis onvoldoende breed is, er kan afgeweken worden van de hogervermelde gemeenteraadsbeslissing van 23 december 1985.

 

De wegenis ter hoogte van de aanvraag is geen tien meter breed met gevolg dat het noodzakelijk is een strook grond, zoals aangeduid op het plan in de omgevingsvergunningsaanvraag, in te lijven in het openbaar domein der wegenis. Het rood gearceerde perceelsdeel (75 m2) is voorzien voor grondafstand.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Vlaamse codex ruimtelijke ordening – titel IV;
Artikel 4.2.1 – niemand mag zonder voorafgaandelijke omgevingsvergunning een constructie verbouwen, herbouwen of uitbreiden.

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
Artikel 40 en 41 – bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning: artikel 29, de bezwaren, opmerkingen die zijn ontvangen tijdens het openbaar onderzoek worden ter beschikking gesteld van de gemeenteraad

        Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 van kracht sinds 1 september 2020

Artikels 70, 73,2° en 75 van het gemeentewegendecreet

        Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning – afdeling 2 gewone vergunningsprocedure;

 

Artikel 19 – de bevoegde overheid onderzocht de vergunningsaanvraag op haar ontvankelijkheid en volledigheid. Op 05/01/2024 leverde het college van burgemeester en schepenen een ontvankelijkheidsbewijs af voor de aanvraag.

 

Artikel 23 – er wordt een openbaar onderzoek geopend over de vergunningsaanvraag.

Het college van burgemeester en schepenen heeft het dossier onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Standpunten, opmerkingen en bezwaren over de aanvraag en het ontwerp milieueffectenrapport/OVR, konden van 15 januari 2024 tot en met 13 februari 2024  ingediend worden.

 

Resultaat: Het college van burgemeester en schepenen ontving 0 bezwaren en 0 digitale bezwaren.

 

Artikel 31 – Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

 

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

Artikel 75 – voorwaarden en lasten die verbonden zijn aan de omgevingsvergunning OMV_2023133611

 

ADVIEZEN

 

De gemeentelijke omgevingsambtenaar gaf op 28 februari 2024 een  voorwaardelijk gunstig advies over de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2023133611

 

ARGUMENTATIE

 

Het opleggen van een kosteloze grondafstand is in overeenstemming met de bepalingen opgenomen in het hogervermelde besluit van de gemeenteraad van 23 december 1985 of gemeenteraad van 29 december 2005: de wegenis wordt uitgebreid tot een breedte van 10 meter mits opgelegde grondafstand.

 

BIJLAGEN

 

Inplantingsplan (met grondafstandsvoorziening) gevoegd bij de omgevingsverguningsaanvraag.

advies GOA

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het tracé en de nieuwe ontworpen rooilijn van de Grote Baan 68 3130 Begijnendijk ter hoogte van de in rand vermelde omgevingsverunningsaanvraag OMV_2023133611 goed zoals vermeld op het omgevingsvergunningsplan.

 

Artikel 2

 

De gronden waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp dienen door de bouwheer gratis afgestaan te worden aan het gemeentebestuur bij wijze van verwerving in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Artikel 3

 

De akte van gratis grondafstand zal opgemaakt worden door fungerende notaris en namens de gemeente ondertekend worden door de algemeen directeur en de burgemeester.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES Grondafstand OMV_2024008226 Kluisstraat 8

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 19 januari 2024 werd er door de heer Benny Feyaerts met contactadres Pastoriestraat 31 bus 1.1 te 3128 Tremelo een omgevingsaanvraag ingediend voor het verdelen van een perceel in twee percelen waardoor een bijkomstig lot ontstaat voor open bebouwing na het slopen van een bestaand bijgebouw. voor een perceel Kluisstraat 8, 3130 Begijnendijk met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie A 276 M.

 

Beslissing van de gemeenteraad van Begijnendijk van 23 december 1985 betreffende de op te leggen voorwaarden bij verkavelingsaanvragen op de plaatsen waar de wegenis geen tien meter breed is.

 

Beslissing van de gemeenteraad van Begijnendijk van 29 december 2005 dat er op plaatsen waar de wegenis onvoldoende breed is, er kan afgeweken worden van de hogervermelde gemeenteraadsbeslissing van 23 december 1985.

 

De wegenis ter hoogte van de aanvraag is geen tien meter breed met gevolg dat het noodzakelijk is een strook grond, zoals aangeduid op het verkavelingsplan in de omgevingsvergunningsaanvraag, in te lijven in het openbaar domein der wegenis.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Vlaamse codex ruimtelijke ordening (VCRO) – titel IV;

Artikel 4.2.15 § 1. Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden een stuk grond verkavelen voor woningbouw of voor het opstellen van vaste of verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt.
Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden aangevraagd en verleend voor het verkavelen voor de aanleg en het bebouwen van terreinen voor andere functies.
§ 2. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden omvat reglementaire voorschriften aangaande de wijze waarop de verkaveling ingericht wordt en de kavels bebouwd kunnen worden.
§ 3. De verkavelaar zorgt ervoor dat de in de verkaveling opgenomen loten kunnen aansluiten op alle voorzieningen van openbaar nut die vereist worden door het vergunningverlenende bestuursorgaan. In voorkomend geval bepaalt de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op welke wijze in de nodige infrastructuur voor de nutsvoorzieningen wordt voorzien.

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Artikel 40 en 41 – bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 van kracht sinds 1 september 2020

Artikels 70, 73,2° en 75 van het gemeentewegendecreet

        Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning – afdeling 2 gewone vergunningsprocedure;

Artikel 19 – de bevoegde overheid onderzocht de vergunningsaanvraag op haar ontvankelijkheid en volledigheid. Op maandag 29 januari 2024 leverde het college van burgemeester en schepenen een ontvankelijkheidsbewijs af voor de aanvraag.

Artikel 23 – er werd een openbaar onderzoek geopend over de vergunningsaanvraag.

Het college van burgemeester en schepenen heeft het dossier onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 5 februari 2024 tot 5 maart 2024.

Resultaat : geen petitielijsten, geen schriftelijke bezwaren, geen schriftelijke gebundelde bezwaren, geen mondelinge bezwaren en geen digitale bezwaren

 

Artikel 31 – Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

 

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

Artikel 75 – voorwaarden en lasten die verbonden zijn aan de omgevingsvergunning OMV_2024008226

 

ADVIEZEN

 

De gemeentelijke omgevingsambtenaar gaf op 07 maart 2024 een voorwaardelijk gunstig advies over de omgevingsaanvraag OMV_2024008226

 

ARGUMENTATIE
 

Het opleggen van een kosteloze grondafstand is in overeenstemming met de bepalingen opgenomen in het hogervermelde besluit van de gemeenteraad van 23 december 1985 of gemeenteraad van 29 december 2005.

 

BIJLAGEN

 

        inplantingsplan met voorgestelde grondafstand gevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag.

        GOA-advies van 7 maart 2024

        belofte van grondafstand

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het tracé en de nieuwe ontworpen rooilijn van de Kluisstraat 8, 3130 Begijnendijk ter hoogte van de in rand vermelde omgevingsaanvraag zoals vermeld op het verkavelingsplan goed.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit dat de verkavelaar de gronden waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp gratis dient af te staan aan het gemeentebestuur bij wijze van verwerving in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Artikel 3

 

De akte van gratis grondafstand zal opgemaakt worden door fungerende notaris en namens de gemeente ondertekend worden door de algemeen directeur en de burgemeester.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES Aanpassing grondafstand Strooiselhoeve

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

In zitting van 27 maart 2017 keurde de gemeenteraad in kader van een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning met nummer 8/2017 op naam van het gemeentebestuur van Begijnendijk, Kerkplein 5, 3130 Begijnendijk, voor een perceel gelegen Strooiselhoeve ZN, kadastraal gekend onder Begijnendijk 1ste afdeling, Sectie B, nummer 68G, 68H en 71M, een kosteloze grondafstand, goed met als doel deze weg duurzaam en comfortabel uit te rusten voor fietsers en lokaal verkeer.

 

Op 09 februari 2017 werd een belofte van grondafstand ondertekend door Dirk Goyvaerts en Wendy Mergaerts, wonende te 3130 Begijnendijk, Strooiselhoeve 49, eigenaars van de percelen gelegen Strooiselhoeve, kadastraal gekend onder Begijnendijk 1ste afdeling, Sectie B, nummer 68G, 68H en 71M waar ze er zich toe verbinden de delen van de betreffende percelen met de nummers 15, 16 en 17 (op bijgevoegd plan) gratis af te staan aan de gemeente Begijnendijk.

 

Echter werd niet opgenomen dat de vergoeding voor het wegnemen, vervangen en/of verplaatsen van de aanwezige afsluitingen en opstanden naar de nieuwe grens met het openbare domeinen na grondafstand, wordt vastgesteld op een bedrag van € 3 124,80 (vergoeding € 21,00/Lm x 148,80 meter rooilijn). Dit bedrag zal worden overgemaakt aan de ondertekenden bij het verlijden van de administratieve/notariële akte van de grondoverdracht. Alle administratieve kosten verboden aan de voorbereiding van en het verlijden van de administratieve of notariële akte, evenals de opmeting en afpalingskosten zullen gedragen worden door de gemeente.

 

Op 21 september 2023 laat de heer Goyvaerts weten dat hij niet akkoord gaat met het verlijden van de akte grondafstand Strooiselhoeve. Hij wenst de vergoeding van € 3 124,80 te laten indexeren. Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met de indexering. Bijgevolg komt het bedrag op € 3 837,13.

 

In de zitting van 08 december 2023 keurde de gemeenteraad in kader van een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning met nummer 8/2017 op naam van het gemeentebestuur van Begijnendijk, Kerkplein 5, 3130 Begijnendijk, voor een perceel gelegen Strooiselhoeve ZN, kadastraal gekend onder Begijnendijk 1ste afdeling, Sectie B, nummer 68G, 68H en 71M een kosteloze grondafstand, goed met als doel deze weg duurzaam en comfortabel uit te rusten voor fietsers en lokaal verkeer.

 

Op 22 februari 2024 ging de heer Goyvaerts niet akkoord met de bijkomende kosten van de gedeeltelijke schrapping hypotheek. De gemeente wilt deze kost van € 1232,98 ten laste nemen en de heer Goyvaerts en mevrouw Mergaerts hiervan vrijstellen.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Het rooilijnplan en onteigeningsplan voor de Strooiselhoeve zoals definitief goedgekeurd door de gemeenteraad van Begijnendijk op 22 februari 1988

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO)

        Het gemeentedecreet

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 van kracht sinds 1 september 2020

        Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

 

BIJLAGEN

 

        gemeenteraadsbeslissing 27 maart 2017

        belofte van grondafstand

        definitief plan

FINANCIELE GEVOLGEN

 

De vergoeding voor het wegnemen, vervangen en/of verplaatsen van de aanwezige afsluitingen en opstanden naar de nieuwe met het openbare domeinen na grondafstand, wordt vastgesteld op een bedrag van € 3 837,13. Dit bedrag zal worden overgemaakt aan de ondergetekenden bij het verlijden van de administratieve/notariële akte van de grondoverdracht. Dit bedrag werd reeds goedgekeurd op de gemeenteraad van 08 december 2023.

 

Kosten gedeeltelijke schrapping hypotheek wordt vastgesteld op een bedrag van € 1 232,98.

 

Registratiesleutel: 2023/ACT-176/0190-00/61310020/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het tracé en de nieuwe ontworpen rooilijn van de Strooiselhoeve ZN, 3130 Begijnendijk, in het kader van een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning met nummer 8/2017 ingediend door het gemeentebestuur van Begijnendijk, Kerkplein 5, 3130 Begijnendijk, zoals vermeld op het definitief plan opgemaakt door studiebureau Hosbur goed.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad heft de gemeenteraadsbeslissing van 31 augustus 2023 op.

 

Artikel 3

 

De gronden waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp dienen door de bouwheer gratis afgestaan te worden aan het gemeentebestuur bij wijze van verwerving in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Artikel 4

 

De gemeente zal de huidige eigenaar vrijwaren van alle kosten, met inbegrip van alle administratieve kosten die verbonden zijn aan de grondoverdacht en de gedeeltelijke schrapping hypotheek. De notariskosten zullen gedragen worden door de gemeente.

 

Artikel 5

 

De vergoeding voor het wegnemen, vervangen en/of verplaatsen van de aanwezige afsluitingen en opstanden naar de nieuwe grens met het openbare domeinen na grondafstand, wordt vastgesteld op een bedrag van € 3 837,13. Dit bedrag zal worden overgemaakt aan de ondergetekenden bij het verlijden van de administratieve/notariële akte van de grondoverdracht.

 

Artikel 6

 

De akte van grondafstand zal opgemaakt worden door fungerende notaris en namens de gemeente ondertekend worden door de algemeen directeur en de burgemeester.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES Energie- en Klimaatactieplan (SECAP)

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 12 mei 2023 keurde de Vlaamse Regering het nieuwe Vlaams Energie- en Klimaatbeleidsplan 2021-2030 goed. De  Vlaamse overheid stimuleert de lokale overheden om de 2030-doelstelling van het Burgemeestersconvenant na te streven en verwijst naar de sleutelrol die steden en gemeenten spelen in het Vlaamse energie- en klimaatbeleid.

 

In het provinciaal klimaatbeleidsplan 2040 stelt Provincie Vlaams-Brabant dat ze samen met steden en gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen, middenveld en burgers wil evolueren naar een klimaatneutraal en klimaatbestendig Vlaams-Brabant tegen 2040.

 

Op 07 november 2019 keurde de deputatie van Provincie Vlaams-Brabant het Provinciaal Klimaatactieprogramma 2020-2025 goed. Dit programma voorziet onder meer in de ondersteuning van de steden en gemeenten bij het uitwerken en uitvoeren van hun lokaal klimaatbeleid.

 

Het lokaal bestuur Begijnendijk ondertekende op 18 oktober 2019 in Leuven het Vlaamse-Brabantse Klimaatengagement.

 

Op 02 februari 2015 besliste de gemeenteraad van het lokaal bestuur Begijnendijk het Burgemeestersconvenant 2020 (CoM2020) te ondertekenen, hiermee engageerde het bestuur zich tot een besparing van 20% op hun CO2-uitstoot tegen 2020 (referentiejaar 2011).

 

Op 23 januari 2020 besliste de gemeenteraad tot het ondertekenen het lokaal bestuur Begijnendijk de samenwerkingsovereenkomst met de Provincie Vlaams-Brabant betreffende het opstellen van een gemeentelijk energie- en klimaatactieplan (SECAP) in uitvoering van het Burgemeestersconvenant 2030.

 

Op 08 oktober 2020 besliste de gemeenteraad tot het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant 2030 (CoM2030). Hiermee engageert het lokaal bestuur zich om:

        de uitstoot van CO2 (en eventuele andere broeikasgassen) op haar grondgebied tegen 2030 met ten mínste 40% terug te dringen ten opzichte van 2011, door een betere energie-efficiëntie en een hoger gebruik van hernieuwbare energiebronnen (klimaatmitigatie);

        haar veerkracht te verhogen door zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering (klimaatadaptatie).

 

Op 02 september 2021 besliste de gemeenteraad van het lokaal bestuur Begijnendijk het Lokaal- Energie- en Klimaatpact [1.0] te ondertekenen. De doelstellingen en acties van het LEKP vallen volledig binnen het Energie- en Klimaatactieplan.

 

Het Energie- en Klimaatactieplan omschrijft waartoe het lokaal bestuur Begijnendijk zich engageert (zie bijlage).

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:

Decreet Lokaal Bestuur 22 december 2017:

Artikel 2, §2:

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden

van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze

beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Artikel 56, §2:

Het college oefent de bevoegdheden uit die eraan zijn toevertrouwd overeenkomstig artikel 41,

eerste lid, van dit decreet, of overeenkomstig andere wettelijke en decretale bepalingen.

 

BIJLAGEN

 

        Energie- en Klimaatactieplan 2030

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad van het lokaal bestuur Begijnendijk keurt het in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant opgestelde Energie- en Klimaatactieplan 2030 (SECAP2.0) voor de gemeente Begijnendijk goed.

 

Artikel 2

 

Het Energie- en Klimaatactieplan 2030 wordt bezorgd aan de provincie Vlaams-Brabant en ingediend bij de Europese Commissie via MyCovenant.eumayors.eu.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES Gemeentelijk reglement ambulante handel

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Vanaf 01 april 2024 gaan de nieuwe regels in voor de organisatie van de markten en kermissen. Belangrijkste wijziging is het afschaffen van de “leurkaart”. Vanuit VVSG is er een modelreglement gestuurd naar alle Vlaamse gemeentes om het gemeentelijk reglement ambulante handel in lijn te brengen met de nieuwe wettelijke veranderingen. Dit nieuwe reglement moet door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 18 maart 2024 een positief advies verleend.

 

Volgens artikel 8 § 1 van de wet van 25 juni 1993 wordt de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten op de openbare markten en kermissen geregeld bij gemeentelijk reglement.

 

Volgens artikel 9 § 1  van de wet van 25 juni 1993 wordt de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten op het openbaar domein, buiten de openbare markten en kermissen, geregeld bij gemeentelijke reglement.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40,

        Wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, gewijzigd bij de wetten van 4 juli 2005, 20 juli 2006, 22 december 2009 en 21 januari 2013 en de decreten van 24 februari 2017 en 3 maart 2023  artikelen 8 tot en met 10,

        Koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten, gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 en 22 september 2023, artikel 15 en 23 tot en met 44,

        besluit van het college van burgemeester en schepenen van 18 maart 2024, betreffende positief advies over voorliggend gemeentelijk reglement ambulante handel

 

BIJLAGEN

 

        2024_Marktreglement ambulante_activiteiten Begijnendijk

        2024_Marktreglement ambulante_activiteiten Begijnendijk na marktcommissie

        standplaatsen wekelijkse openbare markt Begijnendijk

        veiligheidsregister_marktkramers

BESLUIT

 

eenparig

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt het aangepast gemeentelijk reglement ambulante handel goed.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES Ontwerpbestek AC en culturele zaal

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het gemeentehuis van Begijnendijk is niet in goede staat. Het gemeentehuis voldoet niet langer aan de noden van een moderne en klantvriendelijke administratie. Onderzoek heeft uitgewezen dat een nieuwbouw de economisch meest rendabele oplossing is. Bij beslissing van het college van burgemeester en schepenen (CBS) van 19 december 2022, werd de opdracht tot het ontwerpen van een nieuw administratief centrum en culturele zaal gegund aan Architectenbureau Schroos, P. Scharpélaan 16 te 3130 Betekom.

 

Het voorontwerp werd goedgekeurd in zitting van 05 juni 2023 van het college van burgemeester en schepenen (CBS) en in zitting van de gemeenteraad (GR) van 31 augustus 2023. In de loop van de volgende maanden hebben meerdere besprekingen geleid tot het definitief ontwerpbestek.

 

Arcitect Lambeir geeft mondeling toelichting over de plannen van het AC.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 24.

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

        Het KB van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

        Het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 5, § 2.

        Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikelen 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

        Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikelen 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

ARGUMENTATIE

 

In het kader van de opdracht “administratief centrum en culturele zaal" is een ontwerpbestek 'bouw administratief centrum Begijnendijk' opgesteld door de ontwerper, Architectenbureau Schroos, P. Scharpélaan 16 te 3130 Betekom.

 

De opdracht is opgedeeld in drie percelen:

        Perceel 1 (Ruwbouw en afwerking)

        Perceel 2 (Elektra)

        Perceel 3 (HVAC & fluïda)

 

De opdracht kan volgens raming gegund worden op grond van een openbare procedure zonder Europese bekendmaking, conform de wetgeving op de overheidsopdrachten.

 

BIJLAGEN

 

        meetstaat P1,P2,P3

        ontwerp achtergevel, gelijkvloers, inplanting, kelder, V1, V2, voorgevel, zijgevel L zijgevel R,

        ontwerpbestek

        raming

        ppt presentatie architect Lambeir

FINANCIELE GEVOLGEN

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget op volgende budgetcodes

2024/ACT-154/0190-00/22100007/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

2025/ACT-154/0190-00/22100007/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

2025/ACT-156/0190-00/24100000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

2026/ACT-156/0190-00/24400000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

De financiering gebeurt met eigen middelen.

BESLUIT

 

 

11 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, David Dupont, Kathleen Van Vlasselaer, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock en Fred De Keyser

9 stemmen tegen: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het ontwerpbestek 'bouw administratief centrum Begijnendijk' opgesteld door Architectenbureau Schroos, P. Scharpélaan 16 te 3130 Betekom voor de bouw van een nieuw ''administratief centrum en culturele zaal" goed.

 

Artikel 2

 

De opdracht wordt volgens raming gegund op grond van een openbare procedure zonder Europese bekendmaking, conform de wetgeving  overheidsopdrachten.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad vraagt Architectenbureau Schroos de werken te starten in het jaar 2024.

 

Artikel 4

 

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 5

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget op volgende budgetcodes :

2024/ACT-154/0190-00/22100007/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

2025/ACT-154/0190-00/22100007/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

2025/ACT-156/0190-00/24100000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

2026/ACT-156/0190-00/24400000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

De financiering gebeurt met eigen middelen.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES Aangepaste bijz. politieverordening GAS 5 snelheid

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 21 april 2023 werd het decreet van 31 maart 2023 over diverse bepalingen over het gemeenschappelijk vervoer, de weginfrastructuur en het wegenbeleid, en de waterinfrastructuur en het waterbeleid (hierna: hersteldecreet GAS 5) gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dit hersteldecreet GAS 5 is in werking getreden op 01 mei 2023 en zorgt voor een aantal noodzakelijke aanpassingen aan het huidige regelgevend kader betreffende de gemeentelijke administratieve geldboeten voor de beperkte snelheidsovertredingen. Het hersteldecreet biedt evenwel geen oplossing voor de problematiek van het ontbreken van een kentekenaansprakelijkheid voor deze beperkte snelheidsovertredingen, daarom wordt voorgesteld om in de bijzondere politieverordening een eigen regeling van kentekenaansprakelijkheid in te voeren.

De bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor

beperkte snelheidsovertredingen Begijnendijk - Rotselaar - Tremelo (GAS 5 snelheid) werd

goedgekeurd door de gemeenteraad op 24 november 2022 en trad in werking op 01 maart 2023 voor trajectcontroles en 0 april 2023 voor mobiele controles. Aan de gemeenteraad wordt nu gevraagd de aangepaste bijzondere politieverordening goed te keuren.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, artikel 29quater.

        Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, artikel 119, 119 bis en 135 § 2.

        Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen.

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41.

 

ARGUMENTATIE

 

  1. Hersteldecreet GAS 5

 

Op 21 april 2023 werd het hersteldecreet GAS 5 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dit hersteldecreet is in werking getreden op 01 mei 2023 en zorgt voor een aantal noodzakelijke aanpassingen aan het huidige regelgevend kader betreffende de gemeentelijke administratieve geldboeten voor de beperkte snelheidsovertredingen.

Ten eerste wordt tegemoet gekomen aan de problematiek van het originele proces-verbaal. Oorspronkelijk voorzag het GAS 5-decreet dat het originele proces-verbaal moest worden overgemaakt aan de overtreder, waardoor het originele proces-verbaal niet langer in bezit was van de sanctionerend ambtenaar, hetgeen zou kunnen leiden tot juridische problemen bij een eventuele beroepsprocedure. Door een aanpassing via het hersteldecreet GAS 5 volstaat het voortaan om een afschrift van het proces-verbaal te bezorgen aan de overtreder.

Ten tweede biedt het hersteldecreet GAS 5 een oplossing voor de vertalingen van dossiers van buitenlandse overtreders. Het is niet meer noodzakelijk om alle documenten te vertalen. Het volstaat om de buitenlandse overtreder een informatiebrief te sturen die voldoet aan de richtlijn 2015/413/EU van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2015 ter facilitering van de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie.

Tenslotte wordt de termijn die de sanctionerend ambtenaar heeft om verweerschriften te beantwoorden opgetrokken van dertig dagen naar negentig dagen. Indien deze termijn overschreden is, worden de verweermiddelen geacht aanvaard te zijn. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om een aantal bepalingen in de bijzondere politieverordening van 26 augustus 2022 betreffende de beperkte snelheidsovertredingen te wijzigen, teneinde deze in overeenstemming te brengen met de wijzigingen die zijn doorgevoerd door het recente hersteldecreet.

 

  1. Kentekenaansprakelijkheid

 

Het hersteldecreet GAS 5 heeft voor een aantal praktische problemen een oplossing geboden, maar er zijn nog een aantal pijnpunten waarvoor ook in het hersteldecreet GAS 5 nog geen oplossing voorzien werd. Eén van de kernproblemen van de administratieve sancties voor snelheidsovertredingen die nog niet werd opgelost door het hersteldecreet GAS 5, is de moeilijkheid om binnen de administratieve procedure boetes te verhalen op personen die snelheidsovertredingen begaan met een voertuig waarvan ze geen eigenaar zijn. Dit probleem duikt op zowel bij voertuigen met een natuurlijke persoon als eigenaar, als bij voertuigen met een rechtspersoon als eigenaar. De wegverkeerswet (wet van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer), waar de GAS 5-regeling is ondergebracht (artikel 29 quater), bevat specifieke regels om er bij strafrechtelijke vervolging voor te zorgen dat de werkelijke overtreder wordt veroordeeld. Deze regels kunnen niet toegepast worden in de gedepenaliseerde, administratieve procedure van GAS5. Om straffeloosheid te vermijden, is het aangewezen om in de bijzondere politieverordening betreffende de beperkte snelheidsovertredingen van 24 november 2022 (inwerkingtreding 4 april 2023) zelf een regeling omtrent de kentekenaansprakelijkheid te voorzien, geïnspireerd op de strafrechtelijke bepaling van artikel 67bis van de wegverkeerswet en die zowel voor natuurlijke als rechtspersonen geldt. Dit gebeurt door de toevoeging van een nieuw artikel 2. Gelet op de lacune in de hogere wetgeving die niet werd opgevuld door het recente hersteldecreet, is de gemeenteraad bevoegd om zelf zulke bepaling uit te vaardigen.

 

  1. Tekstuele aanpassingen

 

Tenslotte werden enkele tekstuele aanpassingen doorgevoerd.

 

BIJLAGEN

 

        besluit gemeenteraad van  24 november 2022

        Bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen Begijnendijk – Rotselaar – Tremelo

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit om aan de bijzondere politieverordening van 24 november 2022 (in werking getreden op 04 april 2023) betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen Begijnendijk-Rotselaar-Tremelo de volgende wijzigingen aan te brengen:

 

Artikel 1 in de oude versie

 

Artikel 1. Het overschrijden van de toegelaten maximumsnelheid op plaatsen gelegen op het grondgebied van de gemeenten Begijnendijk, Rotselaar en Tremelo wordt gesanctioneerd met een gemeentelijke administratieve geldboete indien cumulatief voldaan is aan volgende voorwaarden:

        de snelheidsovertreding wordt begaan door een meerderjarige natuurlijke persoon of door een rechtspersoon;

        het betreft een overschrijding van de toegelaten maximumsnelheid met niet meer dan 20 kilometer per uur (na correctie met technische tolerantiemarge);

        de snelheidsovertreding wordt begaan op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 30 of 50 kilometer per uur;

        de snelheidsovertreding wordt vastgesteld volgens de voorwaarden vermeld in artikel 62 van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, met uitzondering van het zesde en achtste lid;

        de snelheidsovertreding wordt vastgesteld met automatisch werkende toestellen zoals vermeld in artikel 62 van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, die volledig worden gefinancierd door de lokale overheid;

        er wordt niet gelijktijdig een andere overtreding vastgesteld.

 

wordt Artikel 1 en Artikel 2 in de nieuwe versie

 

Artikel 1. Het overschrijden van de toegelaten maximumsnelheid op plaatsen gelegen op het grondgebied van de gemeenten Begijnendijk, Rotselaar en Tremelo wordt gesanctioneerd met een gemeentelijke administratieve geldboete als al de volgende voorwaarden vervuld zijn:

  1. het betreft een overschrijding van de toegelaten maximumsnelheid met niet meer dan 20 kilometer per uur;
  2. de snelheidsovertreding wordt begaan op een plaats waar de snelheid beperkt is tot 30 of 50 kilometer per uur;
  3. het gaat om een snelheidsovertreding vastgesteld volgens de voorwaarden, vermeld in art. 62 Wegverkeerswet, met uitzondering van het zesde en achtste lid, met automatisch werkende toestellen als vermeld in hetzelfde artikel, die volledig worden gefinancierd door de lokale overheid;
  4. de snelheidsovertreding wordt begaan door een meerderjarige natuurlijke persoon of door

 een rechtspersoon;

  1. er wordt niet gelijktijdig een andere overtreding vastgesteld.

De overtreding die voldoet aan het eerste lid wordt hierna ‘beperkte snelheidsovertreding' genoemd.

 

Artikel 2. Wanneer de bestuurder bij de vaststelling van de snelheidsovertreding niet geïdentificeerd werd, wordt vermoed dat deze begaan is door de houder van de kentekenplaat van het motorvoertuig waarmee de overtreding is begaan.

Wanneer de snelheidsovertreding werd begaan met een motorvoertuig ingeschreven op naam van een rechtspersoon die de gebruikelijke bestuurder in de Kruispuntbank voertuigen heeft laten registreren, en de bestuurder bij de vaststelling van de overtreding niet geïdentificeerd werd, wordt de gebruikelijke bestuurder gelijkgesteld met de houder van de kentekenplaat en wordt vermoed dat de overtreding is begaan door de geregistreerde gebruikelijke bestuurder van het voertuig.

De houder van de kentekenplaat of de bestuurder die hiermee gelijkgesteld werd, kan dit vermoeden weerleggen door met elk middel te bewijzen dat hij niet de bestuurder was op het ogenblik van de feiten. In dat geval is hij ertoe gehouden om de identiteit van de onmiskenbare bestuurder kenbaar te maken binnen 15 dagen na datum van de kennisgeving van de overtreding, behalve wanneer hij diefstal, fraude of overmacht kan bewijzen.

 

Artikel 2 in de oude versie

 

Artikel 2.

  1. De sanctionerend ambtenaar kan overeenkomstig dit reglement bij wijze van administratieve sanctie overgaan tot het opleggen van een administratieve geldboete voor de beperkte snelheidsovertredingen.
  2. De bedragen van de administratieve geldboetes voor de snelheidsovertredingen zoals omschreven in artikel 1 van deze verordening, zijn gelijk aan de bedragen vastgelegd door de Vlaamse Regering in artikel 2, 2° van het koninklijk besluit van 19 april 2014 betreffende de inning en de consignatie van een som bij de vaststelling van overtredingen inzake het wegverkeer.

 

wordt Artikel 3 in de nieuwe versie

 

Artikel 3.

  1. De sanctionerend ambtenaar kan overeenkomstig dit reglement bij wijze van administratieve sanctie overgaan tot het opleggen van een administratieve geldboete voor de beperkte snelheidsovertredingen. De identiteit van de overtreder wordt vastgesteld conform artikel 2 van deze verordening.
  2. De bedragen van de administratieve geldboetes voor de beperkte snelheidsovertredingen, zijn gelijk aan de bedragen vastgelegd door de Vlaamse Regering in artikel 2, 2° van het koninklijk besluit van 19 april 2014 betreffende de inning en de consignatie van een som bij de vaststelling van overtredingen inzake het wegverkeer.

 

Artikel 3 in de oude versie

 

Artikel 3. De vaststelling van de snelheidsovertredingen zoals omschreven in artikel 1 van deze verordening gebeurt door de bevoegde personen vermeld in artikel 3 van het Koninklijk besluit 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

wordt Artikel 4 in de nieuwe versie

 

Artikel 4. De vaststelling van de beperkte snelheidsovertredingen gebeurt door de bevoegde personen vermeld in artikel 3 van het Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

Artikel 4 in de oudeversie

 

Artikel 4. Het proces-verbaal van de overtreding wordt binnen veertien dagen nadat de overtreding is vastgesteld bezorgd aan de sanctionerend ambtenaar, vermeld in artikel 6 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

 

wordt Artikel 5 in de nieuwe versie

 

Artikel 5. Een afschrift van het proces-verbaal van de overtreding wordt binnen veertien dagen nadat de overtreding is vastgesteld bezorgd aan de sanctionerend ambtenaar, vermeld in de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Artikel 5 in de oude versie

 

Artikel 5. Binnen veertien dagen na de dag waarop de sanctionerend ambtenaar het proces-verbaal heeft ontvangen, bezorgt hij dat proces-verbaal samen met de vermelding van het bedrag van de administratieve geldboete per gewone brief aan de overtreder. De overtreder betaalt de administratieve geldboete binnen dertig dagen na de kennisgeving ervan, tenzij hij binnen diezelfde termijn zijn schriftelijke verweermiddelen bezorgt aan de sanctionerend ambtenaar. De betaling van de administratieve geldboete en het bezorgen van de schriftelijke verweermiddelen gebeuren overeenkomstig de wijze die in het betalingsverzoek is bepaald.

 

wordt Artikel 6 in de nieuwe versie

 

Artikel 6. Binnen veertien dagen na de dag waarop de sanctionerend ambtenaar het afschrift van het proces-verbaal heeft ontvangen, bezorgt hij een afschrift daarvan, samen met de vermelding van het bedrag van de administratieve geldboete aan de overtreder.

Als de overtreder geen woonplaats of vaste verblijfplaats in België heeft, mag het afschrift van het proces-verbaal vervangen worden door de informatiebrief, vermeld in artikel 5 van richtlijn 2015/413/EU van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2015 ter facilitering van de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie.

De overtreder betaalt de administratieve geldboete binnen dertig dagen na de kennisgeving ervan, tenzij hij binnen diezelfde termijn zijn schriftelijke verweermiddelen bezorgt aan de sanctionerend ambtenaar. De betaling van de administratieve geldboete of het bezorgen van de schriftelijke verweermiddelen gebeuren overeenkomstig de wijze die in de kennisgeving is bepaald.

 

Artikel 6 in de oude versie

 

Artikel 6. Als de sanctionerend ambtenaar de schriftelijke verweermiddelen onontvankelijk of ongegrond verklaart, brengt hij de overtreder daarvan op de hoogte binnen dertig dagen na de dag van ontvangst van het schriftelijk verweer, met vermelding van de administratieve geldboete die moet worden betaald. In dat geval wordt de administratieve geldboete betaald binnen dertig dagen na de kennisgeving van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar op de wijze die in het betalingsverzoek is bepaald.

 

wordt Artikel 7 in de nieuwe versie

 

Artikel 7. Als de sanctionerend ambtenaar de schriftelijke verweermiddelen onontvankelijk of ongegrond verklaart, brengt hij de overtreder daarvan op de hoogte binnen negentig dagen na de dag van ontvangst van het schriftelijk verweer, met vermelding van de administratieve geldboete die moet worden betaald. In dat geval wordt de administratieve geldboete betaald binnen dertig dagen na de kennisgeving van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar op de wijze die in deze kennisgeving is bepaald.

 

Artikel 7 in de oude versie

 

Artikel 7. Als de sanctionerend ambtenaar de verweermiddelen van de overtreder niet onontvankelijk of ongegrond verklaart binnen dertig dagen na de dag van ontvangst van het schriftelijk verweer, worden die verweermiddelen geacht aanvaard te zijn.

 

wordt artikel 8 in de nieuwe versie

 

Artikel 8. Als de sanctionerend ambtenaar de verweermiddelen van de overtreder niet onontvankelijk of ongegrond verklaart binnen negentig dagen na de dag van ontvangst van het schriftelijk verweer, worden die verweermiddelen geacht aanvaard te zijn.

 

Artikel 8 in de oude versie

 

Artikel 8. De beslissing om een administratieve geldboete op te leggen, heeft uitvoerbare kracht als ze definitief geworden is. De voormelde beslissing is definitief op één van de volgende tijdstippen:

  1. dertig dagen na de kennisgeving van de administratieve geldboete, zoals bepaald in artikel 5 van deze verordening, tenzij de overtreder binnen deze termijn zijn schriftelijke verweermiddelen bezorgt aan de sanctionerend ambtenaar of beroep aantekent bij de politierechtbank
  2. dertig dagen na de kennisgeving van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar waarbij de schriftelijke verweermiddelen onontvankelijk of ongegrond worden verklaard, zoals bepaald in artikel 6 van deze verordening, tenzij degene aan wie de boete is opgelegd binnen deze termijn beroep aantekent bij de politierechtbank.

 

wordt artikel 9 in de nieuwe versie

 

Artikel 9. De beslissing om een administratieve geldboete op te leggen, heeft uitvoerbare kracht als ze definitief geworden is. De voormelde beslissing is definitief op één van de volgende tijdstippen:

  1. dertig dagen na de kennisgeving van de administratieve geldboete, zoals bepaald in artikel 6 van deze verordening, tenzij de overtreder binnen deze termijn zijn schriftelijke verweermiddelen bezorgt aan de sanctionerend ambtenaar of beroep aantekent bij de politierechtbank
  2. dertig dagen na de kennisgeving van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar waarbij de schriftelijke verweermiddelen onontvankelijk of ongegrond worden verklaard, zoals bepaald in artikel 7 van deze verordening, tenzij degene aan wie de boete is opgelegd binnen deze termijn beroep aantekent bij de politierechtbank.

 

Artikel 9 in de oude versie

 

Artikel 9. Wanneer de sanctionerend ambtenaar tijdens de procedure vaststelt dat de voorwaarden om een administratieve geldboete op te leggen, zoals vermeld in artikel 1 van deze verordening, niet vervuld zijn, brengt hij de vaststeller van de overtreding daarvan op de hoogte zodat de strafrechtelijke procedure kan worden gevolgd.

 

wordt artikel 10 in de nieuwe versie

 

Artikel 10. Wanneer de sanctionerend ambtenaar tijdens de procedure vaststelt dat de voorwaarden om een administratieve geldboete op te leggen, zoals vermeld in artikel 1 van deze verordening, niet vervuld zijn, brengt hij de vaststeller van de overtreding daarvan op de hoogte zodat de strafrechtelijke procedure kan worden gevolgd

 

Artikel 10 in de oude versie

 

Artikel 10. De sanctionerend ambtenaar, aangesteld door de gemeenteraad, staat in voor en waakt over de verwerking en afhandeling van de dossiers omtrent de beperkte snelheidsovertredingen die het voorwerp uitmaken van voorliggend reglement. De sanctionerend ambtenaar neemt in volledige onafhankelijkheid de beslissingen.

 

wordt artikel 11 in de nieuwe versie

 

Artikel 11. De sanctionerend ambtenaar, aangesteld door de gemeenteraad, staat in voor en waakt over de verwerking en afhandeling van de dossiers omtrent de beperkte snelheidsovertredingen die het voorwerp uitmaken van de voorliggende politieverordening. De sanctionerend ambtenaar neemt in volledige onafhankelijkheid de beslissingen.

 

Artikel 11 in de oude versie

 

Artikel 11. Tegen een beslissing waarbij een administratieve geldboete wordt opgelegd kan diegene aan wie de boete is opgelegd binnen een maand na de kennisgeving van de beslissing volgens de burgerlijke procedure beroep aantekenen bij de politierechtbank. De politierechtbank oordeelt over de wettelijkheid en de proportionaliteit van de opgelegde administratieve geldboete. Hij kan de opgelegde administratieve geldboete bevestigen of herzien. De beslissing van de politierechtbank is niet vatbaar voor hoger beroep.

 

Wordt artikel 12 in de nieuwe versie

 

Artikel 12. Tegen een beslissing waarbij een administratieve geldboete wordt opgelegd, kan diegene aan wie de boete is opgelegd, binnen een maand na de kennisgeving van de beslissing volgens de burgerlijke procedure beroep aantekenen bij de politierechtbank. De politierechtbank oordeelt over de wettelijkheid en de proportionaliteit van de opgelegde administratieve geldboete. Hij kan de opgelegde administratieve geldboete bevestigen of herzien. De beslissing van de politierechtbank is niet vatbaar voor hoger beroep.

 

Artikel 12 in de oude versie

 

Artikel 12. De bijzondere politieverordening betreffende de beperkte snelheidsovertredingen treedt in werking in:

        Begijnendijk op 1 maart 2023 voor trajectcontroles en op 04 april

        Rotselaar op 4 april 2023 voor traject- en mobiele controles;

        Tremelo op 4 april 2023 voor traject- en mobiele controles.

 

wordt artikel 13 in de nieuwe versie

 

Artikel 13. De bijzondere politieverordening betreffende de beperkte snelheidsovertredingen treedt in werking in:

        Begijnendijk op 1 maart 2023 voor trajectcontroles en op 04 april 2023 voor mobiele controles;

        Rotselaar op 4 april 2023 voor traject- en mobiele controles;

        Tremelo op 4 april 2023 voor traject- en mobiele controles.

 

Artikel 2

 

De gecoördineerde versie van de bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen Begijnendijk-Rotselaar-Tremelo wordt als bijlage bij dit besluit gevoegd en maakt er integraal deel van uit.

 

Artikel 3

 

Conform artikel 119 Nieuwe Gemeentewet wordt een afschrift van deze beslissing en de bijzondere politieverordening toegezonden aan de bestendige deputatie van de provincieraad binnen de 48 uren en aan de Procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Leuven, evenals aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg Leuven en van de politierechtbank Leuven. Er wordt ook een elektronisch exemplaar overgemaakt aan de referentiemagistraat.

 

 

Info:

De raadsleden vragen om de agendapunten 13 t.e.m. 23 samen te behandelen. Hierover wordt gestemd, alle raadsleden zijn hiermee unaniem akkoord.

  

De raadsleden stemmen inhoudelijk over het wijzigen van de voorrangsregels (agendapunten 13 t.e.m. 23) en zijn unaniem akkoord.

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES AVR Wijz voorrangreg KP Waterstraat - Vennestraat

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente Begijnendijk wenst de voorrang van rechts af te schaffen (actie 90). Dit wordt per kruispunt waarvoor nog een voorrang van rechts geldt bekeken en een aangepast signalisatieplan gemaakt per kruispunt.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van april 2009.

 

ADVIEZEN

 

De politiezone BRT geeft een positief advies.

 

ARGUMENTATIE

 

Op het kruispunt van de Vennestraat en de Waterstraat geldt er een voorrang van rechts. De Waterstraat is de prioritaire weg en kan hier best voorrang krijgen op de Vennestraat.

 

BIJLAGEN

 

        stuklijst

        signalisatieplan

        advies politie

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Budgetcode: 2024/ACT-3/0200-00/61035120/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Beschikbaar budget: € 50.000,00

Uitgave: € 290,00 incl. btw

 

De kosten houden de aankoop in volgens bijhorende stuklijst.

BESLUIT

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de huidige voorrangsregeling met voorrang van rechts voor de Vennestraat aan het kruispunt met de Waterstraat op te heffen en te wijzigen in voorrang voor de Waterstraat aan de kruising met de Vennestraat. Dit wordt ingevoerd door plaatsing van B1, B15c en B15f borden en het wegnemen van het B17 bord volgens signalisatieplan.

 

Artikel 2

 

Dit besluit treedt onmiddellijk na de bekendmaking in werking.

 

Artikel 3

 

Dit besluit zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid

Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II-laan

20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES AVR wijz voorrang KP Waterstraat - Spoorweg

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente Begijnendijk wenst de voorrang van rechts af te schaffen (actie 90). Dit wordt per kruispunt waarvoor nog een voorrang van rechts geldt bekeken en een aangepast signalisatieplan gemaakt per kruispunt.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van april 2009.

 

ADVIEZEN

 

De politiezone BRT geeft een positief advies.

 

ARGUMENTATIE

 

Op het kruispunt van de Spoorweg en de Waterstraat geldt er een voorrang van rechts. De Waterstraat is de prioritaire weg en kan hier best voorrang krijgen op de Spoorweg.

 

BIJLAGEN

 

        stuklijst

        signalisatieplan

        advies politie

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Budgetcode: 2024/ACT-3/0200-00/61035120/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Beschikbaar budget: € 50.000,00

Uitgave: € 290,00 incl. btw

 

De kosten houden de aankoop in volgens bijhorende stuklijst.

BESLUIT

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de huidige voorrangsregeling met voorrang van rechts voor de Spoorweg aan het kruispunt met de Waterstraat op te heffen en te wijzigen in voorrang voor de Waterstraat aan de kruising met de Spoorweg. Dit wordt ingevoerd door plaatsing van B1, B15c en B15f borden volgens signalisatieplan.

 

Artikel 2

 

Dit besluit treedt onmiddellijk na de bekendmaking in werking.

 

Artikel 3

 

Dit besluit zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid

Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II-laan

20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES AVR wijz voorrang KP Waterstraat - Het Everbeur

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente Begijnendijk wenst de voorrang van rechts af te schaffen (actie 90). Dit wordt per kruispunt waarvoor nog een voorrang van rechts geldt bekeken en een aangepast signalisatieplan gemaakt per kruispunt.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van april 2009.

 

ADVIEZEN

 

De politiezone BRT geeft een positief advies.

 

ARGUMENTATIE

 

Op het kruispunt van Het Everbeur en de Waterstraat geldt er een voorrang van rechts. De Waterstraat is de prioritaire weg en kan hier best voorrang krijgen op Het Everbeur.

 

BIJLAGEN

 

        stuklijst

        signalisatieplan

        advies politie

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Budgetcode: 2024/ACT-3/0200-00/61035120/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Beschikbaar budget: € 50.000,00

Uitgave: € 350,00 incl. btw

 

De kosten houden de aankoop in volgens bijhorende stuklijst.

BESLUIT

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de huidige voorrangsregeling met voorrang van rechts voor Het Everbeur aan het kruispunt met de Waterstraat op te heffen en te wijzigen in voorrang voor de Waterstraat aan de kruising met Het Everbeur. Dit wordt ingevoerd door plaatsing van B1, B15c en B15f borden volgens signalisatieplan.

 

Artikel 2

 

Dit besluit treedt onmiddellijk na de bekendmaking in werking.

 

Artikel 3

 

Dit besluit zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid

Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II-laan

20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES AVR wijz voorrang KP Kasteelstraat-zijstraat 16-22

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente Begijnendijk wenst de voorrang van rechts af te schaffen (actie 90). Dit wordt per kruispunt waarvoor nog een voorrang van rechts geldt bekeken en een aangepast signalisatieplan gemaakt per kruispunt.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van april 2009.

 

ADVIEZEN

 

De politiezone BRT geeft een positief advies.

 

ARGUMENTATIE

 

Op het kruispunt van de zijstraat voor huisnummers 16-22 en de Kasteelstraat geldt er een voorrang van rechts. De Kasteelstraat is de prioritaire weg en kan hier best voorrang krijgen op de zijstraat voor huisnummers 16-22.

 

BIJLAGEN

 

        stuklijst

        signalisatieplan

        advies politie

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Budgetcode: 2024/ACT-3/0200-00/61035120/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Beschikbaar budget: € 50.000,00

Uitgave: € 350,00 incl. btw

 

De kosten houden de aankoop in volgens bijhorende stuklijst.

BESLUIT

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de huidige voorrangsregeling met voorrang van rechts voor de zijstraat voor huisnummers 16-22 aan het kruispunt met de Kasteelstraat op te heffen en te wijzigen in voorrang voor de Kasteelstraat aan de kruising met de zijstraat voor huisnummers 16-22. Dit wordt ingevoerd door plaatsing van B1, B15c en B15f borden volgens signalisatieplan.

 

Artikel 2

 

Dit besluit treedt onmiddellijk na de bekendmaking in werking.

 

Artikel 3

 

Dit besluit zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid

Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II-laan

20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES AVR wijz voorrang KP Kasteelstraat - 't Goed

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente Begijnendijk wenst de voorrang van rechts af te schaffen (actie 90). Dit wordt per kruispunt waarvoor nog een voorrang van rechts geldt bekeken en een aangepast signalisatieplan gemaakt per kruispunt.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van april 2009.

 

ADVIEZEN

 

De politiezone BRT geeft een positief advies.

 

ARGUMENTATIE

 

Op het kruispunt van ‘t Goed en de Kasteelstraat geldt er een voorrang van rechts. De Kasteelstraat is de prioritaire weg en kan hier best voorrang krijgen op ‘t Goed.

 

BIJLAGEN

 

        stuklijst

        signalisatieplan

        advies politie

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Budgetcode: 2024/ACT-3/0200-00/61035120/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Beschikbaar budget: € 50.000,00

Uitgave: € 350,00 incl. btw

 

De kosten houden de aankoop in volgens bijhorende stuklijst.

BESLUIT

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de huidige voorrangsregeling met voorrang van rechts voor ‘t Goed aan het kruispunt met de Kasteelstraat op te heffen en te wijzigen in voorrang voor de Kasteelstraat aan de kruising met ‘t Goed. Dit wordt ingevoerd door plaatsing van B1, B15c en B15f borden volgens signalisatieplan.

 

Artikel 2

 

Dit besluit treedt onmiddellijk na de bekendmaking in werking.

 

Artikel 3

 

Dit besluit zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid

Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II-laan

20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES AVR wijz voorrang KP 't Goed - Kruisstraat

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente Begijnendijk wenst de voorrang van rechts af te schaffen (actie 90). Dit wordt per kruispunt waarvoor nog een voorrang van rechts geldt bekeken en een aangepast signalisatieplan gemaakt per kruispunt.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van april 2009.

 

ADVIEZEN

 

De politiezone BRT geeft een positief advies.

 

ARGUMENTATIE

 

Op het kruispunt van de Kruisstraat en ‘t Goed geldt er een voorrang van rechts. ‘t Goed is de prioritaire weg en kan hier best voorrang krijgen op de Kruisstraat.

 

BIJLAGEN

 

        stuklijst

        signalisatieplan

        advies politie

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Budgetcode: 2024/ACT-3/0200-00/61035120/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Beschikbaar budget: € 50.000,00

Uitgave: € 460,00 incl. btw

 

De kosten houden de aankoop in volgens bijhorende stuklijst.

BESLUIT

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de huidige voorrangsregeling met voorrang van rechts voor de kruisstraat aan het kruispunt met ‘t Goed op te heffen en te wijzigen in voorrang voor ‘t Goed aan de kruising met de Kruisstraat. Dit wordt ingevoerd door plaatsing van B1 en B15a borden volgens signalisatieplan.

 

Artikel 2

 

Dit besluit treedt onmiddellijk na de bekendmaking in werking.

 

Artikel 3

 

Dit besluit zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid

Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II-laan

20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES AVR wijz voorrang KP Kruisstraat- 12

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente Begijnendijk wenst de voorrang van rechts af te schaffen (actie 90). Dit wordt per kruispunt waarvoor nog een voorrang van rechts geldt bekeken en een aangepast signalisatieplan gemaakt per kruispunt.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van april 2009.

 

ADVIEZEN

 

De politiezone BRT geeft een positief advies.

 

ARGUMENTATIE

 

Op het kruispunt van de zijstraat Kruisstraat 12 en de Kruisstraat geldt er een voorrang van rechts. De Kruisstraat is de prioritaire weg en kan hier best voorrang krijgen op de zijstraat Kruisstraat 12.

 

BIJLAGEN

 

        stuklijst

        signalisatieplan

        advies politie

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Budgetcode: 2024/ACT-3/0200-00/61035120/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Beschikbaar budget: € 50.000,00

Uitgave: € 230,00 incl. btw

 

De kosten houden de aankoop in volgens bijhorende stuklijst.

BESLUIT

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de huidige voorrangsregeling met voorrang van rechts voor de zijstraat Kruisstraat 12 aan het kruispunt met de Kruisstraat op te heffen en te wijzigen in voorrang voor de Kruisstraat aan de kruising met de zijstraat Kruisstraat 12. Dit wordt ingevoerd door plaatsing van B1 en B15f  borden volgens signalisatieplan.

 

Artikel 2

 

Dit besluit treedt onmiddellijk na de bekendmaking in werking.

 

Artikel 3

 

Dit besluit zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid

Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II-laan

20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES AVR wijz voorrang KP 't Goed - Strooiselhoeve

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente Begijnendijk wenst de voorrang van rechts af te schaffen (actie 90). Dit wordt per kruispunt waarvoor nog een voorrang van rechts geldt, bekeken en een aangepast signalisatieplan gemaakt per kruispunt.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van april 2009.

 

ADVIEZEN

 

De politiezone BRT geeft een positief advies.

 

ARGUMENTATIE

 

Op het kruispunt van ‘t Goed en de Strooiselhoeve geldt er een voorrang van rechts. De Strooiselhoeve is de prioritaire weg en kan hier best voorrang krijgen op ‘t Goed.

 

BIJLAGEN

 

        stuklijst

        signalisatieplan

        advies politie

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Budgetcode: 2024/ACT-3/0200-00/61035120/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Beschikbaar budget: € 50.000,00

Uitgave: € 350,00 incl. btw

 

De kosten houden de aankoop in volgens bijhorende stuklijst.

BESLUIT

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de huidige voorrangsregeling met voorrang van rechts voor ‘t Goed aan het kruispunt met de Strooiselhoeve op te heffen en te wijzigen in voorrang voor de Strooiselhoeve aan de kruising met ‘t Goed. Dit wordt ingevoerd door plaatsing van B1, B15c en B15f borden volgens signalisatieplan.

 

Artikel 2

 

Dit besluit treedt onmiddellijk na de bekendmaking in werking.

 

Artikel 3

 

Dit besluit zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid

Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II-laan

20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES AVR wijzig voorrang KP Veldstraat - 22

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente Begijnendijk wenst de voorrang van rechts af te schaffen (actie 90). Dit wordt per kruispunt waarvoor nog een voorrang van rechts geldt bekeken en een aangepast signalisatieplan gemaakt per kruispunt.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van april 2009.

 

ADVIEZEN

 

De politiezone BRT geeft een positief advies.

 

ARGUMENTATIE

 

Op het kruispunt van de zijstraat huisnummer 22 en de Veldstraat geldt er een voorrang van rechts. De Veldstraat is de prioritaire weg en kan hier best voorrang krijgen op de zijstraat huisnummer 22.

 

BIJLAGEN

 

        stuklijst

        signalisatieplan

        advies politie

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Budgetcode: 2024/ACT-3/0200-00/61035120/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Beschikbaar budget: € 50.000,00

Uitgave: € 375,00 incl. btw

 

De kosten houden de aankoop in volgens bijhorende stuklijst.

BESLUIT

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de huidige voorrangsregeling met voorrang van rechts voor de zijstraat huisnummer 22 aan het kruispunt met de Veldstraat op te heffen en te wijzigen in voorrang voor de Veldstraat aan de kruising met de zijstraat huisnummer 22. Dit wordt ingevoerd door plaatsing van B1, B “kruispunt voorrang rechtsaf” en B “kruispunt voorrang linksaf” borden volgens signalisatieplan.

 

Artikel 2

 

Dit besluit treedt onmiddellijk na de bekendmaking in werking.

 

Artikel 3

 

Dit besluit zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid

Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II-laan

20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES AVR wijz voorrang KP Veldstraat - 23-25

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente Begijnendijk wenst de voorrang van rechts af te schaffen (actie 90). Dit wordt per kruispunt waarvoor nog een voorrang van rechts geldt bekeken en een aangepast signalisatieplan gemaakt per kruispunt.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van april 2009.

 

ADVIEZEN

 

De politiezone BRT geeft een positief advies.

 

ARGUMENTATIE

 

Op het kruispunt van de zijstraat huisnummer 23-25 en de Veldstraat geldt er een voorrang van rechts. De Veldstraat is de prioritaire weg en kan hier best voorrang krijgen op de zijstraat huisnummer 23-25.

 

BIJLAGEN

 

        stuklijst

        signalisatieplan

        advies politie

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Budgetcode: 2024/ACT-3/0200-00/61035120/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Beschikbaar budget: € 50.000,00

Uitgave: € 350,00 incl. btw

 

De kosten houden de aankoop in volgens bijhorende stuklijst.

BESLUIT

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de huidige voorrangsregeling met voorrang van rechts voor de zijstraat huisnummer 23-25 aan het kruispunt met de Veldstraat op te heffen en te wijzigen in voorrang voor de Veldstraat aan de kruising met de zijstraat huisnummer 23-25. Dit wordt ingevoerd door plaatsing van B1, B15c en B15f borden volgens signalisatieplan.

 

Artikel 2

 

Dit besluit treedt onmiddellijk na de bekendmaking in werking.

 

Artikel 3

 

Dit besluit zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid

Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II-laan

20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES AVR wijz voorrang KP Veldstraat - 46

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente Begijnendijk wenst de voorrang van rechts af te schaffen (actie 90). Dit wordt per kruispunt waarvoor nog een voorrang van rechts geldt bekeken en een aangepast signalisatieplan gemaakt per kruispunt.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van april 2009.

 

ADVIEZEN

 

De politiezone BRT geeft een positief advies.

 

ARGUMENTATIE

 

Op het kruispunt van de zijstraat huisnummer 46 en de Veldstraat geldt er een voorrang van rechts. De Veldstraat is de prioritaire weg en kan hier best voorrang krijgen op de zijstraat huisnummer 46.

 

BIJLAGEN

 

        stuklijst

        signalisatieplan

        advies politie

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Budgetcode: 2024/ACT-3/0200-00/61035120/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Beschikbaar budget: € 50.000,00

Uitgave: € 350,00 incl. btw

 

De kosten houden de aankoop in volgens bijhorende stuklijst.

BESLUIT

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de huidige voorrangsregeling met voorrang van rechts voor de zijstraat huisnummer 46 aan het kruispunt met de Veldstraat op te heffen en te wijzigen in voorrang voor de Veldstraat aan de kruising met de zijstraat huisnummer 46. Dit wordt ingevoerd door plaatsing van B1, B15c en B15f borden volgens signalisatieplan.

 

Artikel 2

 

Dit besluit treedt onmiddellijk na de bekendmaking in werking.

 

Artikel 3

 

Dit besluit zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid

Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II-laan

20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES AVR wijzig voorrang KP Veldstraat - 58

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente Begijnendijk wenst de voorrang van rechts af te schaffen (actie 90). Dit wordt per kruispunt waarvoor nog een voorrang van rechts geldt bekeken en een aangepast signalisatieplan gemaakt per kruispunt.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van april 2009.

 

ADVIEZEN

 

De politiezone BRT geeft een positief advies.

 

ARGUMENTATIE

 

Op het kruispunt van de zijstraat huisnummer 58 en de Veldstraat geldt er een voorrang van rechts. De Veldstraat is de prioritaire weg en kan hier best voorrang krijgen op de zijstraat huisnummer 58.

 

BIJLAGEN

 

        stuklijst

        signalisatieplan

        advies politie

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Budgetcode: 2024/ACT-3/0200-00/61035120/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Beschikbaar budget: € 50.000,00

Uitgave: € 230,00 incl. btw

 

De kosten houden de aankoop in volgens bijhorende stuklijst.

BESLUIT

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de huidige voorrangsregeling met voorrang van rechts voor de zijstraat huisnummer 58 aan het kruispunt met de Veldstraat op te heffen en te wijzigen in voorrang voor de Veldstraat aan de kruising met de zijstraat huisnummer 58. Dit wordt ingevoerd door plaatsing van B1, B15c en B15f borden volgens signalisatieplan.

 

Artikel 2

 

Dit besluit treedt onmiddellijk na de bekendmaking in werking.

 

Artikel 3

 

Dit besluit zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid

Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II-laan

20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES Samenwerkingsovereenkomst ILV sportregio

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 01 januari 2018 werd de Interlokale Vereniging Sportregio Winge-Demervallei opgericht, nadat de provincie alle persoonsgebonden bevoegdheden had stopgezet. Voor 2018 werd de toen actieve sportregio  gesubsidieerd door de provincie en werd bovendien een halftijdse ambtenaar van de provinciale sportdienst ingezet om de werking te ondersteunen. Om die werking vanaf 2018 verder te kunnen zetten werd een financiële bijdrage van de deelnemende gemeenten van € 0,2 per inwoner gevraagd. Dank zij die bijdrage en de inzet van alle sportdiensten, lid van de regio, was het mogelijk om het uitgebreid aanbod met regionale sporteldagen, studieavonden, Megakids, Kijk ik fiets, Vitamin enz. jaarlijks te realiseren.

Onder andere de inflatie heeft er de laatste jaren voor gezorgd dat de prijzen van lesgevers, materialen, studieavonden, enz enorm gestegen zijn. Om hetzelfde sportieve en interessant aanbod te kunnen aanbieden, werd ondertussen door het regiobestuur ILV Sportregio Winge-Demervallei voorgesteld om de bijdrage vanaf 2024 op te trekken naar € 0,25 per inwoner.

Om deze verhoging van de bijdrage door te voeren dient de samenwerkingsovereenkomst ILV Sportregio Winge-Demervallei aangepast te worden

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Decreet lokaal bestuur.

 

BIJLAGEN

 

samenwerkingsovereenkomst ILV sportregio Winge-Demervallei

FINANCIELE GEVOLGEN

 

10 612 inwoners (inwonersaantal op 01 januari 2024) x € 0,25 = € 2 653,00

Budget: ACT-44/0740-00/61500090: € 2 653,00

BESLUIT

 

eenparig

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst "Interlokale Vereniging Sportregio Winge-Demervallei", in bijlage, goed.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

BES Afvaardiging Winar

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Sinds 01 januari 2024 is lokaal bestuur Begijnendijk lid van de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst (IOED) WinAr.

Volgens de samenwerkingsovereenkomst, hoofdstuk III, raad van bestuur, zullen de aangesloten gemeenten vertegenwoordigd worden door twee stemgerechtigde leden, zijnde de burgemeester en één uit de gemeenteraad aangeduid lid. De gemeenteraad duidt eveneens een vervanger aan  voor de burgemeester of het lid (art. 8). Elke bestuurder beschikt over één stem (art. 9). De gemeenteraad duidt bovendien één lid, afgevaardigde uit de oppositie, aan. Dat lid heeft een raadgevende stem (art. 10).

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur

        Gemeenteraad 14 december 2023: Samenwerkingsovereenkomst IOED WinAr - lokaal bestuur Begijnendijk

 

BIJLAGEN

 

Samenwerkingsovereenkomst IOED WinAr - lokaal bestuur Begijnendijk

BESLUIT

 

Na geheime stemming:

Aanduiding stemgerechtigd lid : Steven Vermeulen 20 stemmen voor

Enig artikel

 

De gemeenteraad duidt volgende vertegenwoordigers van lokaal bestuur Begijnendijk aan om te zetelen in de raad van bestuur van IOED WinAr:

Stemgerechtigd lid 1: burgemeester Bert Ceulemans

Stemgerechtigd lid 2: schepen Steven Vermeulen

Vervanger voor de burgemeester of het 2de stemgerechtigd lid: geen kandidaten

Lid met raadgevende stem, afgevaardigde uit de oppositie: geen kandidaten

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

Toegevoegd - BES Aanpassing dorpskern Betekom

 

Dit punt werd verdaagd van de dagorde.

 

 

Info:

Er wordt voorgesteld om dit agendapunt te verdagen tot het project 'vergroening centrum Betekom' is afgewerkt.

Er wordt aan de administratie gevraagd om de mogelijkheid tot een proefopstelling te onderzoeken met betrekking tot de verschuiving van de parkeervakken op het C. Vissenaekensplein langs taverne Kalessa en dokterspraktijk Demerbrug.

 

Er wordt hierover gestemd. De raadsleden zijn unaniem akkoord.

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

Toegevoegd - Bespreking Vaststellingen mobiele camera’s

 

 

MOTIVERING

 

Toelichtende nota van de MGB-fractie:

 

"We stellen met z’n allen nog al te vaak vast dat er afval gestort wordt op plaatsen waar het niet thuis hoort. Zo blijven de glasbollen en andere publieke locaties jammer genoeg sluikstorters aantrekken.

 

In de zittingen van de gemeenteraad van 31 mei 2022 en 31 augustus 2023 werd besloten om mobiele camera's aan te schaffen. Deze twee mobiele camera’s worden ingezet om overlast gericht aan te pakken, dus zowel sluikstorten, vandalisme en andere vormen van overlast.

 

Vanuit de MGB fractie stellen we ons de vraag waar de mobiele camera’s tot dusver werden ingezet, welke en hoeveel inbreuken er ondertussen werden vastgesteld door deze camera's en hoeveel GAS boetes er tot dusver werden uitgeschreven die een gevolg zijn van deze vaststellingen.

We vragen dus toelichting op de volgende drie punten:

1. Waar werden de camera’s specifiek ingezet en gedurende welke periode?

2. Welke en hoeveel inbreuken werden er vastgesteld?

3. Welke inbreuken hebben een gevolg gekregen met een GAS boete? "

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 MAART 2024

 

Toegevoegd - Bespreking Parkeergelegenheid gemeentehuis

 

 

MOTIVERING

 

Toelichtende nota van de MGB-fractie :

 

"We worden regelmatig aangesproken over de beperkte parkeergelegenheid aan het gemeentehuis. In het bijzonder voor mensen die minder mobiel zijn is dit een aandachtspunt. Welke initiatieven kunnen we nemen om de bereikbaarheid van onze gemeentediensten te verbeteren?

 

Kunnen we bijvoorbeeld als leden van het college van burgemeester en schepenen, raadsleden en personeelsleden de parkeerplaatsen aan de voorzijde van het gemeentehuis en in de Kerkplein straat vrij houden (niet gebruiken) tijdens de openingsuren van het gemeentehuis?"

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2024