ZITTING VAN 08 10 2020 - 20:30 uur.

 

Aanwezig:

David Dupont, voorzitter

Bert Ceulemans, burgemeester

Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, schepenen

Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Patricia Stevens, Tom Wouters, Tom Van Esse, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers, David Janssens, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser, raadsleden

Peggy Baeten, algemeen directeur

 

 

Info:

De vergadering van de gemeenteraad wordt georganiseerd in de gemeentelijke basisschool De Puzzel, omwille van de covid-19 maatregelen.

Overzicht punten

ZITTING VAN 8 OKTOBER 2020

 

Toegevoegd - Bespreking Initiatieven vrijwillige gemeentefusie (+politie)

 

 

MOTIVERING

 

Toelichtende nota MGB-fractie:

 

"Vanuit de MGB fractie stellen we ons de vraag in hoeverre dit bestuur concrete stappen wil zetten in deze beleidsperiode om te werken naar een vrijwillige gemeentefusie. Bij het begin van deze legislatuur werd in februari 2019 nog een informeel overleg gehouden met de gemeentes Rotselaar en Tremelo. In de meerjarenplanning lezen we onder beleidsdoelstelling 7 “Begijnendijk heeft een goed onderbouwde organisatie” met bijhorend actiepunt 177 “de gemeente zoekt naar samenwerkingsverbanden”.

We weten dat Begijnendijk als kleine gemeente heel wat uitdagingen heeft om enerzijds de exploitatiekosten goed onder controle te houden en daarnaast de COVID-19 crisis het hoofd te bieden. Anderzijds heeft onze gemeente ook beperkte middelen (zowel in infrastructuur als personeel) om de toenemende taken en verantwoordelijkheden die vanuit de hogere overheid worden gevraagd aan en verplaatst naar het gemeentelijk niveau op een efficiënte en doeltreffende manier te beantwoorden.

Het Vlaamse Regeerakkoord 2019-2024 kiest duidelijk voor vrijwillige fusies omdat de lokale besturen zelf doordrongen moeten zijn van de noodzaak om hun bestuurskracht te versterken. De Vlaamse Regering stelt dat gemeenten zelf het beste geplaatst zijn om in te schatten hoe dat moet gebeuren. Daarom stimuleert de Vlaamse Regering zoveel mogelijk gemeenten om te fuseren. Op 10 juli 2020 keurde de Vlaamse Regering de nota met stimulerings- en ondersteuningsmaatregelen goed. Deze nota voorziet onder andere in een schuldovername tot € 500/inwoner, een garantieregeling voor het gemeentefonds, investeringsfonds en open ruimte fonds, een tijdelijke verhoging van het aantal uitvoerende politieke mandatarissen enz.

Tenslotte heeft dit bestuur net als de MGB fractie de nadruk gelegd op het activeren van burgerinspraak in het beleid, zowel via de verschillende adviesraden als rechtstreeks met de burger.

Rekening houdend met bovenstaande aspecten willen we graag een antwoord op

volgende vragen:

- in hoeverre heeft dit bestuur plannen om verdere initiatieven te nemen met betrekking

tot een gemeentefusie? Werden er hieromtrent, naast de informele gesprekken in februari 2019, nog gesprekken gevoerd?

- In hoeverre wordt er in de plannen van het nieuwe administratief centrum en polyvalente zaal rekening gehouden met een potentiële fusie? Maw, in hoeverre is het gebouw flexibel/aanpasbaar voor andere activiteiten ter vervanging van een gemeentelijke administratie?

- In geval er sprake zou zijn van een gemeentefusie. Heeft dit bestuur dan de ambitie om de inwoners maximaal te raadplegen, bijvoorbeeld door een referendum of volksraadpleging

te organiseren?

- Wat is tenslotte de stand van zaken met betrekking tot de fusie van de politiezones BRT en Aarschot?"

 

BIJLAGEN:

 

          Aanvullend agendapunt MGB-fractie (D.Janssens): interpellatie - initiatieven m.b.t. een vrijwillige gemeentefusie en stand van zaken fusie politiezone BRT - Aarschot

          Nota Vlaamse Regering gemeentefusies

 

Publicatiedatum: 03/11/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 8 OKTOBER 2020

 

Toegevoegd - BES Fietszone centrum Betekom

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Voorstel vanuit MGB-fractie:

 

"Naar analogie met de plannen van de dorpskernvernieuwing in het centrum van Begijnendijk stellen we vanuit de MGB fractie voor om de dorpskern van Betekom in te richten als fietszone. Een fietszone is een aaneenschakeling van fietsstraten waar een maximumsnelheid van 30km van toepassing is en waar fietsers niet mogen worden ingehaald door auto’s of andere motorvoertuigen.

Dit voorstel bestaat erin om volgende straten in te richten als fietszone:

- Prof. Scharpélaan, tussen rotonde Pastoor Pitetlaan en Pastorijstraat;

- Corn. Vissenaekensplein;

- Werchtersesteenweg (gedeelte tussen Pastoor Pitetlaan en dorpscentrum)

- Beekstraat (alvast voor het gedeelte tussen Pastoor Pitetlaan en Werchtersesteenweg)

Bovenstaande straten zijn straten zonder fietspad en waar dus gemengd verkeer van toepassing is.

 

Voorstel van beslissing:

Gelet op de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen d.d. 19/11/2019 om nav de dorpskernvernieuwing een aantal fietsstraten te benoemen in het centrum van Begijnendijk;

Rekening houdend met de initiatieven in omliggende gemeenten en steden om het centrum in te richten als fietszone;

Rekening houdend met het streven naar maximale veiligheid en prioriteit voor fietsers en zwakke weggebruikers in het centrum van onze dorpskernen;

Gelet op het feit dat er in bovenstaande straten gemengd verkeer van toepassing is én deze straten reeds deel uitmaken van een zone 30.

Rekening houdend met het belang van de Mobiliteitsraad als adviesorgaan in deze materie.

 

Besluit de gemeenteraad als volgt:

1. Het voorstel om het centrum van Betekom in te richten als fietszone wordt ter advies voorgelegd aan de Mobiliteitsraad.

2. De Mobiliteitsraad wordt gevraagd om een advies uit te brengen met betrekking tot dit voorstel tegen de de gemeenteraad van november 2020.

3. Dit agendapunt wordt opnieuw op de gemeenteraad van november geagendeerd.

Enkel bij een positief advies of een positief advies met opmerkingen vanuit de Mobiliteitsraad zal op diezelfde gemeenteraad dit voorstel ter stemming worden gebracht."

 

BIJLAGE

 

Aanvullend agendapunt MGB-fractie - D. Janssens: fietszone centrum Betekom

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad besluit onderstaand voorstel tot beslissing van de MGB-fractie te aanvaarden:

1)      Het voorstel om het centrum van Betekom in te richten als fietszone wordt ter advies voorgelegd aan de mobiliteitsraad.

2)      De mobiliteitsraad wordt gevraagd om een advies uit te brengen met betrekking tot dit voorstel tegen de de gemeenteraad van november 2020.

3)      Dit agendapunt wordt opnieuw op de gemeenteraad van november geagendeerd.

 

Enkel bij een positief advies of een positief advies met opmerkingen vanuit de mobiliteitsraad zal op diezelfde gemeenteraad dit voorstel ter stemming worden gebracht."

 

Publicatiedatum: 03/11/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 8 OKTOBER 2020

 

BES Notulen en audioverslag van 3 september 2020

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraad van 3 september 2020 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van de gemeenteraad.

 

Er wordt kennis genomen van het audioverslag van de gemeenteraad van 3 september 2020.

Vermits de audioopname van de gemeenteraad 3 september niet registreerde tijdens de inleiding van het eerste agendapunt van de gemeenteraad, wordt hiervoor een  aanvullend schriftelijk zittingsverslag aangehecht.

 

Vermits raadslid Bob Michiels tijdens de gemeenteraad van 25 juni geen micro ter beschikking had,  wordt ook het aanvullend schriftelijk zittingsverslag m.b.t. de agendapunten waarin raadslid Michiels tussenkwam, aangehecht.

 

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Krachtens artikel 32 van het Decreet over het lokaal bestuur keurt de gemeenteraad de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering goed.

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 3 september 2020 goed en neemt kennis van het audioverslag.

De aanvullende zittingsverslagen van de gemeenteraad van 25 juni en 3 september worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 03/11/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 8 OKTOBER 2020

 

KEN Kennisname opvolgingsrapportering

 

 

 

Publicatiedatum: 03/11/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 8 OKTOBER 2020

 

BES Intergemeentelijk handhavingsbeleidsplan omgeving

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het college van burgemeester en schepenen besprak op 22 juni 2020 het voorstel van intergemeentelijk omgevingshandhavingsbeleidsplan.

 

De elementen die in het voorstel niet in het rood waren aangeduid, heeft Interleuven voorlopig doorstreept en komen niet in aanmerking als prioriteit.

 

Interleuven heeft eveneens een aantal bedenkingen geformuleerd ter bespreking (toegevoegd als

opmerkingen in het document).

 

Vooral het aantal en de omvang van de prioriteiten baart hen zorgen, enerzijds omwille van de haalbaarheid voor de uitvoering van het beleidsplan en anderzijds voor de toepasbaarheid ervan door het parket. Een te ruime afbakening van de prioriteiten heeft als gevolg dat de essentie ervan wordt teniet gedaan waardoor het parket toch geneigd zal zijn om deze misdrijven te seponeren.

Belangrijk om te vermelden is dat ook overtredingen die niet-prioritair zijn, zullen worden aangepakt. Hun handhavingstraject zal enkel beperkter zijn. Er is dus geen sprake van een gedoogbeleid voor niet-prioritaire overtredingen.

 

Het beleidsplan is onmiddellijk van toepassing en richt zich op toekomstige, actuele en recente feiten. Onder ‘recent’ wordt verstaan: feiten gepleegd vanaf 1 januari 2019 en die maximaal vijf jaar voorafgaand aan de vaststelling zijn ontstaan of gepleegd.

 

Deze keuze is ingegeven door de duidelijke beleidsoptie om een handhavingstraject uit te werken voor de toekomst o.b.v. preventie en prioriteiten.

 

Een termijn van vijf jaar komt overeen met de strafrechtelijke verjaringstermijn voor dit soort misdrijven,zodat er een rechtstreeks link is met de strafrechtelijke vervolgbaarheid van de feiten. Bovendien is deze termijn in overeenstemming met andere decretale bepalingen die allen wijzen op korte termijnen en worden betwistingen over verjaring zoveel als mogelijk vermeden.

Deze beleidsoptie laat het vorderingsrecht van de gewestelijke inspectiediensten intact voor de ruimtelijk kwetsbare gebieden, waarin de verjaringstermijn voor een herstelvordering tien jaar bedraagt.

 

Stedenbouwkundige misdrijven die op het moment van vaststelling toch ouder blijken te zijn en/of voor 1 januari 2019 dateren, zullen bij pv vastgesteld worden ten behoeve van het vergunningenregister.

 

Milieumisdrijven zijn een voortdurend misdrijf. De verjaringstermijnen zijn hier niet van toepassing.

 

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 31 augustus 2020 het voorstel van prioriteiten en tijdselement i.f.v. het (intergemeentelijk) omgevingshandhavingsbeleidsplan goed en besliste dit plan voor verder gevolg van goedkeuring voor te brengen op de gemeenteraad.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          Handhavingsdecreet van 1 maart 2018;

          Prioriteitennota vervolgingsbeleid milieurecht in het Vlaams Gewest 2012 van de VHRM;

          VCRO artikels 6.2.1-6.6.3 en artikels 7.7.1-7.7.11;

          DABM en zijn uitvoeringsbesluiten.

 

ARGUMENTATIE

 

Handhaving is het sluitstuk van het plannings- en vergunningenbeleid en vormt met haar controlefunctie een wezenlijk onderdeel in het slagen van het beleid. Het vormt de derde fase in de ‘reguleringsketen’, naast de fase van de normstelling (fase 1) en de normtoepassing (fase 2) .

Handhaving heeft als overkoepelende doelstelling om de regels te doen naleven. Daarnaast kan handhaving eerder een probleem verhelpend, bewarend, herstellend of ordenend karakter hebben, dan wel als doel hebben bestraffend te zijn (schade beperken/verhelpen versus schuldige aanduiden).

Het handhavingsdecreet van 1 maart 2018 biedt nieuwe handhavingsinstrumenten aan waardoor de

bevoegdheid voor gemeente/burgemeester vergroot.

 

Een handhavingsbeleidsplan zorgt dat er structureel, efficiënt en gericht wordt gehandeld.

Rechtszekerheid en gelijke behandeling, maar vooral de geloofwaardigheid van een bestuur zijn valabele beweegredenen om te handhaven. Transparantie naar burgers en afspraken met andere partners zijn cruciaal om de doelstellingen te realiseren.

Handhaving is geen doel op zich, maar een middel om tot een goede ruimtelijke ordening te komen.

De strategische doelstelling ligt hierbij op preventie en herstel i.p.v. op sanctioneren in een opgelegd kader voor redelijkheid, proportionaliteit, motivering, oplossingsgerichtheid, transparantie en

klantvriendelijkheid.

 

De operationele doelstellingen bestaan erin om meer proactief als reactief te werken, een optimalisatie via trajectaanpak na te streven en transparantie naar de burgers te brengen.

De gemeente gaat er, op het gebied van de hun bij wet toegewezen taken, van uit dat toezicht en

(preventieve) handhaving uiteindelijk zullen leiden tot een betere en betrouwbare dienstverlening voor de inwoners en bedrijven van de gemeente.

 

BIJLAGEN

 

Handhavingsbeleidsplan

BESLUIT

 

 

12 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser en David Dupont

9 onthoudingen: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt het  (inter-)gemeentelijk omgevingshandhavingsbeleidsplan goed voor Begijnendijk.

 

Publicatiedatum: 03/11/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 8 OKTOBER 2020

 

BES Retributiereglement kwaliteitskamer

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Voorgeschiedenis

 

Het college van burgemeester en schepenen (CBS) besliste op 15 juni 2020 om, via de Intercommunale Interleuven, beroep te doen op Ad hoK, het Huis voor omgevingsKwaliteit voor (ontwerp)dossiers van projecten die een grote impact hebben op de omgeving.

 

Het CBS opteerde voor een aangepast retributie(-reglement) als financieringswijze dat concreet ging uitgewerkt worden met een afwegingskader.

 

Er wordt een reglement opgemaakt met betrekking tot het aanrekenen van de kosten aan de aanvrager/ontwikkelaar voor het raadplegen van de kwaliteitskamer voor ‘grotere’ omgevingsvergunningsprojecten in voortrajectfase en/of tijdens de loop van de aanvraagprocedure.

 

Het CBS besprak op 3 augustus 2020 een indicatief afwegingskader af te bakenen om te bepalen welke projecten een grote impact hebben en/of beeldbepalend zijn in de gemeente.

 

Het CBS keurde dit indicatief afwegingskader in zitting van 17 augustus 2020 goed en brengt dit reglement met afwegingskader ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

Er wordt een reglement opgemaakt met betrekking tot het aanrekenen van de kosten aan de aanvrager/ontwikkelaar voor het raadplegen van deze kwaliteitskamer. In dit besluit is er een overzicht van de modaliteiten (incl. indicatief afwegingskader)  dat wordt opgenomen in dit reglement.

 

Het “Huis voor omgevingskwaliteit” heeft als missie het verhogen van de omgevingskwaliteit.

Het wil bijdragen tot de uitvoering van de ruimtelijke visie van lokale besturen door de lokale besturen actief te ondersteunen en hen te helpen bij het creëren van een draagvlak voor een kwalitatief ruimtelijk beleid.

Lokale besturen zijn immers de belangrijkste vergunningverlenende overheden in Vlaanderen en hebben dus een grote impact op de omgevingskwaliteit op het terrein.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          De Grondwet

          Het Decreet Lokaal Bestuur

          Het Decreet betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen

 

ARGUMENTATIE

 

De behandeling van meldingen en aanvragen om stedenbouwkundige of verkavelingsvergunningen (met grote ruimtelijke impact) betekent een aanzienlijke werklast voor de gemeentelijke openbare diensten.

 

Grootschalige projecten brengen bijkomende kosten met zich mee voor de gemeente. De ontwikkelaar heeft het voordeel van het project. De grootte van de kosten staat in verhouding tot de omvang en de complexiteit van het project. Grootschalige projecten vragen om een bijkomende kwaliteitstoetsing en een kwaliteitskamer. Deze kwaliteitstoets is ten voordele van kwaliteit en woonkwaliteit zelf en ten voordele van de omgeving. Het voordeel van een kwaliteitskamer voor alle betrokken partijen (waaronder de ontwikkelaar zelf) is dat er een duidelijk en uitgebreid adviesdocument wordt afgeleverd op basis van een externe objectieve beoordeling. Bij grote projecten moeten externe deskundigen betrokken worden om een objectief,

deskundig en goed gemotiveerd advies uit te werken en het ontwerpproces mee op te volgen.

 

Projecten die een grote impact hebben op de omgeving omwille van complexe ruimtelijke

vraagstukken, meer mobiliteit, een hogere woondichtheid,… en waarvoor een omgevingsvergunning

wordt of zal worden aangevraagd, vereisen een grondige kwaliteitstoets. Het college van burgemeester en schepenen (CBS) wenst hiervoor een beroep te doen op een kwaliteitskamer.

Projecten met een mogelijk grote impact op de woonomgeving, door hun schaal of door hun inplanting

kunnen onderworpen worden aan een advies door de kwaliteitskamer volgens het afgebakend afwegingskader.

 

Het is billijk om de kosten ten dele door te rekenen aan de natuurlijke of rechtspersoon die de melding of aanvraag doet wanneer er gebruik wordt gemaakt van de kwaliteitskamer.

 

Om de gemaakte kosten te dekken zal er een aangepast retributiereglement goedgekeurd worden.

 

De kwaliteitskamer is een aanvullend instrument op bestaande plannen. Deze kamer –met experten architectuur en stedenbouw, mobiliteit, onroerend erfgoed, juristen- geeft advies aan het college over bijsturing van de kwaliteit van een project. Hierbij worden verschillende invalshoeken bekeken nl. stedenbouw,architectuur, landschappen, erfgoed, publieke ruimte,…

 

Het voordeel van de werkwijze met een kwaliteitskamer is dat er  proactief gestuurd worden en er een  (retroactieve) financiering door ontwikkelaar(s) is.

 

Werkwijze

1)      Men heeft een “groot dossier” dat valt onder het hieronder aangegeven afwegingskader

2)      De projectontwikkelaar meldt zich aan bij het lokaal aanspreekpunt en gaat in overleg

3)      Dossier wordt geagendeerd, de kwaliteitskamer wordt samengeroepen elke 3de dinsdag van de maand

4)      Digitaal dossier wordt doorgegeven

5)      De expertenpool verstrekt een advies aan het college

 

BIJLAGEN

 

          AdHok toelichting

          Aangepast retributiereglement ifv de kwaliteitskamer met afwegingskader op omgevingsvergunningen (in voortrajectfase) en bijhorende diensten en inlichtingen

FINANCIELE GEVOLGEN

 

70200040 / 0600 - Omgevingsvergunningen en bijhorende diensten en inlichtingen

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad vestigt met ingang van 1 november 2020 een retributie op de procedurestap voor de raadpleging van de kwaliteitskamer voor omgevingsvergunningsaanvragen met een grote ruimtelijke impact die vallen onder het hieronder vermeld afwegingskader in artikel 2

 

Artikel 2

 

Raadpleging kwaliteitskamer

 

Dit kan zowel voor als tijdens de loop van de aanvraagprocedure tot omgevingsvergunning, zowel op verzoek van de aanvragers, als op vraag van het CBS, die haar beslissing motiveert op basis van het toetsingskader, dat vermeld staat in artikel 3,§2 van dit reglement. De kwaliteitskamer kan, indien gewenst of noodzakelijk, meerdere keren geconsolideerd worden voor of tijdens de behandelingsprocedure van de aanvraag. Het raadplegen van een kwaliteitskamer heeft geen invloed op de geldende termijnen van behandelingsprocedures, noch geeft dit garanties tot het bekomen van een vergunning.

 

Toetsingskader:

 

Begijnendijk wenst beroep te doen op een kwaliteitskamer voor het uitvoeren van een kwaliteitstoets voor projecten die een grote impact hebben op de omgeving, omwille van complexe ruimtelijke vraagstukken, meer mobiliteit, een hogere woondichtheid,... en waarvoor een omgevingsvergunning

wordt of zal worden aangevraagd. Deze kwaliteitstoets is een integraal, geïntegreerd en onafhankelijk advies dat ten voordele komt van de kwaliteit van het project zelf, de woonkwaliteit en ten voordele van de omgeving.

 

Wanneer u op volgende vragen over uw project twee of meer keer ja antwoordt, dan zal het project worden onderworpen aan het oordeel/advies van de kwaliteitskamer:

          Bevat uw project 5 of meer (extra) wooneenheden?

          Bevat uw project meer dan 100m2 aan (extra) handelsruimte, dienstenruimte, werkplaats,loods of stalling?

          Zal uw project wekelijks gemiddeld meer dan vijf keer zwaar vervoer (+3,5T) ontvangen?

          Zal uw project wekelijks gemiddeld meer dan 250 vervoersbewegingen teweeg brengen?

          ls uw project afwijkend ten opzichte van uw vijf buren links, vijf buren rechts of vijf buren aan de overkant van de weg op basis van typologie (ééngezinswoning/meergezinswoning), aantal bouwlagen,bouwdichtheid of grotere voetafdruk (minstens 30% meer bebouwde oppervlakte dan de buren)?

          Ligt uw project binnen het gezichtsveld van een beschermd bouwkundig erfgoed, beschermd dorpszicht of een beschermd landschap?

 

Publicatiedatum: 03/11/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 8 OKTOBER 2020

 

BES Aanstelling vaststellers inbreuken gemeentewegen

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het gemeentebestuur heeft in haar meerjarenplanning voor de periode 2020-2025 het benutten van het gemeentelijk potentieel aan trage wegen aangegeven als een prioritair actieplan nummer 15.

 

Dit actieplan wordt in de meerjarenplanning als volgt geduid: Trage wegen zijn een goed middel om verplaatsingen voor fietsers en voetgangers veilig te laten verlopen. We gaan verder met het ‘openen’ van nieuwe trage wegen die nuttige verbindingen kunnen vormen. We zorgen ervoor dat bestaande en nieuwe trage verbindingswegen toegankelijk en bruikbaar zijn.

 

Binnen het actieplan werden volgende acties opgenomen:

          actie 79: opmaak/actualisatie visienota ‘trage wegen’

          actie 80: openen nieuwe trage wegen en ze gebruiksklaar maken voor het publiek

          actie 81: slimme verlichting aanbrengen op ‘trage’ verbindingswegen

 

Sinds 1 september 2019 is het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen van toepassing. Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om deze doelstellingen te realiseren dienen de gemeenten een geïntegreerd beleid te voeren dat onder meer gericht is op de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau en de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

 

Ter opmaak/actualisatie van de visienota ‘trage wegen’ besloot de gemeenteraad op 24 oktober 2019 een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met Trage Wegen vzw. Momenteel is deze visienota in opmaak.

 

Naast de opmaak van een visienota wordt ook de verderzetting van effectieve realisaties op terrein nagestreefd. Het decreet voorziet voor de gemeentebesturen een reeks handhavingsmogelijkheden. Op deze wijze kan de gemeente naast toezicht en controle ook overgaan tot sanctionering. De voorziene handhavingsmogelijkheden vormen een essentieel middel voor de gemeentebesturen om betrokkenen particulieren aan te zetten om mee probleemoplossend te handelen.   

 

Het is aangewezen dat de gemeenteraad bepaalde ambtenaren aanduidt om in het kader van hun functie de vaststellingen te doen met betrekking tot de overtredingen zoals bedoeld in artikelen 36 en 38 van het decreet Gemeentewegen. Op basis van artikel 36 gaat het hierbij over vaststellingen in kader van de naleving van een gemeentelijk reglement betreffende de toegang, het gebruik of het beheer van de gemeentewegen. Artikel 38 handelt over specifieke verbodsbepalingen. Een speciale vooropleiding is hiertoe niet wettelijk voorzien. De ambtenaren van de afdeling ruimte hebben de nodige achtergrond hiertoe. Ook de lokale politie kan dergelijke inbreuken vaststellen.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

 

ARGUMENTATIE

 

De afdeling ruimte treedt voor de gemeente administratief uitvoerend op betreffende de uitwerking van het gemeentelijk trage wegen beleid. Op basis hiervan wordt voorgesteld dat de gemeenteraad om een aantal medewerkers en deskundigen van de afdeling ruimte de bevoegdheid zou verlenen om vaststellingen te doen van de overtreding op de verbodsbepalingen aangehaald in artikel 38 van het gemeentewegendecreet, alsook voor de opmaak van processen-verbaal inzake deze materie.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de medewerkers en deskundigen van de afdeling ruimte van de gemeente Begijnendijk te machtigen om vaststellingen te doen in kader van artikel 36 en artikel 38 van het gemeentewegendecreet, alsook voor de opmaak van processen verbaal inzake deze materie.

 

Volgende personen worden hiertoe gemachtigd:

          Jurgen Ooms (afdelingshoofd afdeling ruimte)

          Jan Discart (afdeling ruimte – deskundige technische dienst)

          Stijn Meynckens (afdeling ruimte – deskundige omgeving)

          Bert Gijsbers (afdeling ruimte – deskundige omgeving)

          Marc De Bruyn (afdeling ruimte – medewerker omgeving)

          Christel Cravillion (afdeling ruimte – medewerker omgeving)

          Elise Gryson (afdeling ruimte – medewerker omgeving)

 

Artikel 2

 

Een uittreksel van deze beslissing wordt overgemaakt aan de betrokken diensten en de politie.

 

Publicatiedatum: 03/11/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 8 OKTOBER 2020

 

BES Grondafstand OMV_2020087710

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 16 juli 2020 werd er door de heer Bart Van Hemelryck met contactadres Soelstraat 28B te 3130 Begijnendijk en Mevrouw Claudia Weckhuysen wonende te Soelstraat 28B te 3130 Begijnendijk een omgevingsaanvraag ingediend voor het verkavelen van een goed in 1 bouwlot (lot1), een restperceel (lot 2) en een lot 3 bestemd om in te lijven in het openbaar domein van de Aarschotsesteenweg voor een perceel gelegen Aarschotsesteenweg 75 met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie B 230 M en (afd. 2) sectie B 230 N.

 

Beslissing van de gemeenteraad van Begijnendijk van 23 december 1985 betreffende de op te leggen voorwaarden bij verkavelingsaanvragen op de plaatsen waar de wegenis geen tien meter breed is.

 

De wegenis ter hoogte van de aanvraag is geen tien meter breed met gevolg dat het noodzakelijk is een strook grond, zoals aangeduid op het verkavelingsplan in de omgevingsvergunningsaanvraag, in te lijven in het openbaar domein der wegenis.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

  • Vlaamse codex ruimtelijke ordening (VCRO) – titel IV;

Artikel 4.2.15 § 1. Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden een stuk grond verkavelen voor woningbouw of voor het opstellen van vaste of verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt.
Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden aangevraagd en verleend voor het verkavelen voor de aanleg en het bebouwen van terreinen voor andere functies.
§ 2. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden omvat reglementaire voorschriften aangaande de wijze waarop de verkaveling ingericht wordt en de kavels bebouwd kunnen worden.
§ 3. De verkavelaar zorgt ervoor dat de in de verkaveling opgenomen loten kunnen aansluiten op alle voorzieningen van openbaar nut die vereist worden door het vergunningverlenende bestuursorgaan. In voorkomend geval bepaalt de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op welke wijze in de nodige infrastructuur voor de nutsvoorzieningen wordt voorzien.

  • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Artikel 40 en 41 – bevoegdheden van de gemeenteraad.

  • Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 van kracht sinds 1 september 2020

Artikels 70, 73,2° en 75 van het gemeentewegendecreet

  • Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning – afdeling 2 gewone vergunningsprocedure;

Artikel 19 – de bevoegde overheid onderzocht de vergunningsaanvraag op haar ontvankelijkheid en volledigheid. Op maandag 3 augustus 2020 leverde het college van burgemeester en schepenen een ontvankelijkheidsbewijs af voor de aanvraag.

Artikel 23 – er werd een openbaar onderzoek geopend over de vergunningsaanvraag.

Het college van burgemeester en schepenen heeft het dossier onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 10 augustus 2020 tot 8 september 2020.

Resultaat: er werden geen petitielijsten, geen schriftelijke bezwaren, geen schriftelijke gebundelde bezwaren, geen mondelinge bezwaren en geen digitale bezwaren ingediend

 

Artikel 31– Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

 

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

Artikel 75 – voorwaarden en lasten die verbonden zijn aan de omgevingsvergunning OMV_2020087710

 

ADVIEZEN

 

De gemeentelijke omgevingsambtenaar gaf op 14 september 2020 een gunstig advies over de omgevingsaanvraag OMV_2020087710

 

ARGUMENTATIE
 

Het opleggen van een kosteloze grondafstand is in overeenstemming met de bepalingen opgenomen in het hogervermelde besluit van de gemeenteraad van 23 december 1985

 

BIJLAGE

 

Inplantingsplan met voorgestelde grondafstand gevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het tracé en de nieuwe ontworpen rooilijn van de Aarschotsesteenweg ter hoogte van de in rand vermelde omgevingsaanvraag zoals vermeld op het verkavelingsplan goed.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit dat de verkavelaar de gronden waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp gratis dient af te staan aan het gemeentebestuur bij wijze van verwerving in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Artikel 3

 

De akte van gratis grondafstand zal opgemaakt worden door fungerende notaris en namens de gemeente ondertekend worden de algemeen directeur en de burgemeester.

 

Publicatiedatum: 03/11/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 8 OKTOBER 2020

 

BES Samenwerkingsovereenkomst dierenwelzijn 2020

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Volgens de Dierenwelzijnswet dragen steden en gemeenten de verantwoordelijkheid voor zwervende, verloren gelopen of achtergelaten dieren op hun grondgebied. Lokale besturen werken hiervoor samen met een dierenasiel in hun buurt. Vaak staat dit asiel ook in voor het vangen, steriliseren en terug vrijlaten van zwerfkatten.

 

In kader tot het beleid inzake zwerfkatten sloot de gemeente Begijnendijk op 18 december 2008 een overeenkomst met Poezennetwerk vzw en de gemeentelijke dierenartsen Stefan Meesen en Ingrid Vencken. Hierbij had Poezennetwerk vzw de taak de zwerfkatten af te vangen en voerden de aangestelde dierenartsen de noodzakelijke operaties uit om te voorkomen dat de zwerfkatten zich verder zouden vermenigvuldigen. Voor de zwervende, verloren gelopen en achtergelaten dieren werd binnen de BRT-politiezone tezamengewerkt met dierenasiel De Schakel vzw gehuisvest te Tielt-Winge. 

 

Na de stopzetting van de activiteiten door Poezennetwerk vzw werd voor de opvolging van de zwerfkattenproblematiek verder gewerkt met een aantal vrijwilligers voor het afvangen van de katten. Omdat het niet altijd mogelijk was om de betrokken vrijwilligers te activeren werd na verloop van tijd aan de burgers zelf gevraagd in te staan voor het afvangen van de door hen gemelde zwerfkatten en de aanlevering ervan bij de dierenarts. De gemeente voorzag de burgers hierbij in de noodzakelijke vang- en overzetkooien.

 

Doordat dierenasiel De Schakel vzw haar activiteiten op 31 december 2018 stopzette, waren een heel aantal gemeenten in Vlaams-Brabant genoodzaakt een samenwerkingsovereenkomst met een ander dierenasiel af te sluiten. De meeste dierenasielen waren echter reeds overbevraagd. Binnen de BRT-politiezone werd consensus bereikt vanaf 1 januari 2019 een samenwerking aan te gaan met dierenasiel De Zorghoeve vzw voor de opvang van rondzwervende, mishandelde, verwaarloosde en gekwetste dieren. De gemeenten Rotselaar en Begijnendijk sloten hierbij eenzelfde overeenkomst af waarbij De Zorghoeve naast de opvang van rondzwervende, mishandelde, verwaarloosde en gekwetste dieren ook zou instaan voor het afvangen en aanleveren van zwerfkatten bij de dierenarts.

 

Eind 2018 vonden binnen de werking van De Zorghoeve echter ook een heel aantal veranderingen plaats. De verantwoordelijke van het asiel liet het asiel onbeheerd achter en enkele vrijwilligers namen de verantwoordelijkheid op zich het asiel verder te beheren. Rekening houdend met de moeilijke situatie waarin het asiel zich bevond werden toezeggingen gedaan door de nieuwe overnemers zonder de precieze werklast hiervan correct in te schatten. Zonder een voldoende substantiële meerprijs werd aan de gemeente Begijnendijk door de nieuwe verantwoordelijken toegezegd in te zullen staan voor het afvangen van de zwerfkatten op het grondgebied van de gemeente. In praktijk leverde dit echter een moeilijke werksituatie op. Naast een te hoge werklast bij De Zorghoeve is de afstand tussen de gemeente Begijnendijk en vestigingslocatie van De Zorghoeve (Kortenaken) te groot waardoor er voor het gemeentelijke zwerfkattenbeleid geen sprake meer was van een  goede en snelle opvolging inzake het afvangen van zwerfkatten.

 

Twee verschillende aspecten zijn aldus relevant voor de gemeente Begijnendijk. Enerzijds het uitbouwen van een goed functionerend zwerfkattenbeleid dat voldoet aan de hedendaagse regelgeving en anderzijds het kunnen terugvallen op een goed functionerend dierenasiel voor het afvangen en opvangen van rondzwervende, mishandelde, verwaarloosde, gekwetste dieren. verloren gelopen en achtergelaten dieren.

 

Naast de inzet van de gemeenten is er inzake de zwerfkattenproblematiek ook nieuwe wetgeving van toepassing waarbij ook particulieren hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Sinds 1 september 2014 moet ook elke kat die van eigenaar verandert gesteriliseerd zijn, ook als het dier gratis wordt weggegeven. Sinds 1 april 2018 moet dat gebeuren voor de kat 5 maanden oud is. Sinds 1 januari 2020 moeten ook alle katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 gesteriliseerd zijn, ook als ze niet verkocht of weggegeven worden. Sinds 1 april 2018 gelden er op basis van Vlaamse wetgeving nieuwe regels voor de identificatie en de registratie van katten. Steden en gemeenten hebben tegelijkertijd ook meer verplichtingen wat zwerfkatten betreft. Zo moet de gemeente beschikken over:

          een diervriendelijk plan voor de bestrijding van overlast door zwerfkatten opstellen en uitvoeren;

          een meldpunt voor de inwoners oprichten;

          de inwoners verwittigen voor er een vangactie plaatsvindt;

          opnieuw vrijgelaten zwerfkatten gecontroleerd voederen en zorgen voor beschutting.

 

Over het ontbreken van een goed functionerend professioneel dierenasiel in de provincie Vlaams-Brabant vond op 16 december 2019 een overleg plaats met afgevaardigden van de geïnteresseerde gemeenten en politiezones. De Zorghoeve vzw lichtte op dit overleg in het provinciehuis haar toekomstplannen toe naar aanleiding van de genoodzaakte verhuis van deze organisatie naar Kortenaken. De conclusie van het overleg luidde dat de gemeentebesturen (en politiezones) willen (blijven) samenwerken met dit dierenasiel op voorwaarde dat de gemeentebesturen meer inspraak kregen bij het beleid van De Zorghoeve. Er volgende een gesprek met de eigenaars van De Zorghoeve en zij gingen akkoord met deze voorwaarde. De stad Leuven, die voor de installatie van een goed functionerend dierenasiel in Vlaams-Brabant een coördinerende rol opneemt, ging in gesprek met de eigenaars van De Zorghoeve om de statuten in die zin aan te passen. In tussentijd is hiervan een ontwerpversie opgesteld. Ook kreeg De Zorghoeve begeleiding bij het opstellen van de erfpacht die de infrastructuur van de vzw moet scheiden van het privébezit van de eigenaars. Deze erfpacht dient nog opgesteld te worden rekening houdend met het verlijden van de aankoopakte.

 

In tussentijd heeft De Zorghoeve met begeleiding van studiebureau SBB eveneens werk gemaakt van verdere stappen tot het in orde stellen van de omgevingsvergunning voor het asiel in de gemeente Kortenaken.

 

De stad Leuven geeft eveneens aan dat een nieuw overleg met de betrokken gemeenten voorzien is  in de maand september.

 

Om een goede werking van De Zorghoeve in de toekomst na te streven hebben de deelnemende gemeenten aangegeven op het overleg van 16 december 2019 dat een verhoging van het tarief per inwoner minimaal opgetrokken moet worden tot 0,35 euro per inwoner. Begin 2020 werd hiertoe door de stad Leuven een voorbeeld samenwerkingsovereenkomst vooropgesteld voor het jaar 2020 (zie bijlage). Hierin werden volgende aandachtspunten opgenomen:

          bedrag van de overeenkomst zou aangepast worden naar € 0,35 per inwoner zoals voorgesteld in het overleg van december 2019. Dit tarief betekent voor de meeste gemeenten een verhoging ten opzichte van het huidige bedrag, maar heeft als doel vzw De Zorghoeve ook een voldoende financiële basis te kunnen bieden in ruil voor een meer professionele en betere dienstverlening.

          deze overeenkomst zou enkel van toepassing zijn voor het werkingsjaar 2020 en zou dus niet stilzwijgend verlengbaar zijn.

 

Ook aan de gemeenten die niet samenwerken met De Zorghoeve voor het afvangen van zwerfkatten wordt gevraagd zich voor het dienstjaar 2020 toch in de mate van het mogelijke ook reeds te houden aan een bijdrage van € 0,35 per inwoner. De stad Leuven neemt hierin alvast het voorbeeld en hoopt dat de overige gemeenten volgen zodat er ook effectief werk kan gemaakt worden van een goed en duurzaam asiel voor de deelnemende gemeenten in Vlaams-Brabant.

 

Vanaf het werkingsjaar 2021 zou eveneens voorzien worden in een meer gespecificeerde tarifering rekening houdend met de verschillende diensten die de gemeenten aangaan met De Zorghoeve.

 

De overeenkomst aangegaan door de gemeente volgens de gemeenteraadsbeslissing van 18 december 2008 geeft aan dat deze jaarlijks door de verschillende partijen bij middel van een aangetekend schrijven kan opgezegd worden drie maanden voor de jaarlijkse vervaldatum (zijnde 18 december). Deze overeenkomst werd in kader van voorliggende beslissing pro actief opgezegd op basis van een beslissing van college van burgemeester en schepenen.

 

JURIDISCHE ELEMENTEN

 

          KB 14 augstus 1986: Wet betreffende de bescherming en het welzijn der dieren en latere wijzigingen

          Gemeenteraadsbeslissing 18 december 2008: Goedkeuring gemeentelijk reglement + overeenkomst inzake de aanpak van het zwerfkattenprobleem

          Gemeenteraadsbeslissing 13 december 2018: Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Begijnendijk en dierenbescherming & zorgboerderij "De Zorghoeve vzw" inzake de opvang van rondzwervende, mishandelde, verwaarloosde en gekwetste dieren

          Besluit van de Vlaamse Regering van 23 februari 2018 tot opheffing van het koninklijk besluit van 3 augustus 2012 betreffende het meerjarenplan voor de sterilisatie van huiskatten en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 februari 2016 betreffende de identificatie en registratie van katten, wat betreft de sterilisatie van katten, BS 15 maart 2018

          Besluit van college van burgemeester en schepenen van 7 september 2020 inzake stopzetting overeenkomst dierenarts zwerfkatten

 

ARGUMENTATIE

 

De gemeentelijke administratie werkte, in samenwerking met schepen Bart Sorée verantwoordelijk voor dierenwelzijn, een mogelijke samenwerkingsovereenkomst uit met De Poezenplaneet vzw (zie overeenkomst toegevoegd in bijlage aan deze beslissing). De aanwezigheid van deze organisatie in de eigen gemeente schept de mogelijkheid om een snellere en betere opvolging van de zwerfkattenproblematiek te realiseren en de gemeentelijke verplichtingen betreffende het zwerfkattenbeleid op een goed gecoördineerde manier te realiseren. Voor deze samenwerking wordt een bedrag van € 1 500,00 vooropgesteld. Inhoudelijk gaat het over de zorg voor een betere opvolging van het afvangen van de zwerfkatten op het gemeentelijk grondgebied en het uitwerken van de gemeentelijke verplichting tot ondersteuning en uitwerking van zwerfkattenkolonies op het gemeentelijk grondgebied.

 

In de meerjarenplanning van de gemeente Begijnendijk omschrijft actieplan 20 de gemeente, als diervriendelijke gemeente die aandacht heeft voor dierenwelzijn. Binnen dit actieplan is voor de periode 2020 - 2025 een totaal jaarlijks budget van € 9 000,00 voorzien:

1)      ACT-105/0470-00/61310012: Erelonen en vergoedingen expertises - sterilisatie en castratie katten: € 6 000,00 per jaar;

2)      ACT-105/0470-00/64930000: Toegestane werkingssubsidies aan opvanginitiatieven zwerfkatten: € 500,00 per jaar;

3)      ACT-106/0470-00/64930000: Toegestane werkingssubsidies aan dierenasiel: € 2 500,00 per jaar;

 

De Zorghoeve kwam in 2018 in opspraak door het slechte beheer van de vorige eigenaar. Nadat deze verdwenen was met de noorderzon, hebben de huidige eigenaars eind 2018 de vzw overgenomen. Voor het maken van een doorstart van de vzw hebben de eigenaars voor de gemeente Begijnendijk toegezegd ook te voorzien in het afvangen van zwerfkatten op het grondgebied van de gemeente, dit zonder een relevante meerprijs hiervoor in rekening te brengen. In praktijk resulteert deze samenwerking niet in de gewenste resultaten.

 

Op basis van deze huidige overeenkomst met De Zorghoeve vzw dient de gemeente Begijnendijk jaarlijks een bedrag van € 0,29 te betalen per inwoner (ca. € 2 975,00). Op basis van de voorgestelde afspraken op het overleg van 16 december 2019 zou dit bedrag voor 2020 verhoogd worden tot
0,35 euro per inwoner (meer bepaald € 3 589,95 voor 10.257 inwoners op 1 januari 2020). Deze verhoging werd voorgesteld op het overleg van 16 december 2019 specifiek om vzw De Zorghoeve budgettair voldoende te ondersteunen en zo te kunnen laten evolueren tot een professioneel werkende organisatie en een duurzaam asiel voor Vlaams-Brabant.

 

Indien het gemeentebestuur akkoord gaat met de voorgestelde wijzigingen zou een bedrag van
€ 5 089,95 besteedt worden voor de uitbetaling van De Zorghoeve vzw (€ 3 589,95) en De Poezenplaneet vzw (€ 1 500,00). Hierdoor blijft volgens de huidige budgettering een saldo van
€ 3 910,05 over voor het betalen van de dierenartskosten en de ondersteuning van de kattenkolonies op het gemeentelijk grondgebied (voeder, schuilhokken, ed.).

 

BIJLAGEN

 

          huidige overeenkomst met De Zorghoeve vzw (20190101)

          afsprakennota mbt zwerfkatten tussen De Zorghoeve vzw en gemeente Begijnendijk (20190101)

          voorgestelde overeenkomst met De Zorghoeve vzw voor het werkjaar 2020 volgens sjabloon Leuven

          voorgestelde overeenkomst met De Poezenplaneet vzw

FINANCIELE GEVOLGEN

 

In de meerjarenplanning van de gemeente Begijnendijk omschrijft actieplan 20 de gemeente, als diervriendelijke gemeente die aandacht heeft voor dierenwelzijn. Binnen dit actieplan is voor de periode 2020 - 2025 een totaal jaarlijks budget van € 9 000,00 voorzien:

1)      ACT-105/0470-00/61310012: Erelonen en vergoedingen expertises - sterilisatie en castratie katten: € 6 000,00 per jaar;

2)      ACT-105/0470-00/64930000: Toegestane werkingssubsidies aan opvanginitiatieven zwerfkatten: € 500,00 per jaar;

3)      ACT-106/0470-00/64930000: Toegestane werkingssubsidies aan dierenasiel: € 2 500,00 per jaar;

 

Een aanpassing van deze budgettering is noodzakelijk volgens voorliggende beslissing. Hierbij dient rekening gehouden te worden met volgende verdeling:

          € 3 589,95 voor de uitbetaling van De Zorghoeve vzw (10 257 inwoners x € 0,35);

          € 1 500,00 voor de uitbetaling van De Poezenplaneet vzw;

          Resterend budget  (€ 3 910,05) voor het betalen van de dierenartskosten en de ondersteuning van de kattenkolonies op het gemeentelijk grondgebied (voeder, schuilhokken, ed.). 

 

 

 

 

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad gaat akkoord met de vooropgestelde samenwerkingsovereenkomst met De Poezenplaneet vzw (toegevoegd in bijlage en volledig onderdeel uitmakend van deze beslissing). Volgens deze overeenkomst zal de gemeente een bedrag van € 1.500,00 betalen aan De Poezenplaneet vzw.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad gaat akkoord met de vooropgestelde aangepaste samenwerkingsovereenkomst met De Zorghoeve vzw volgens het sjabloon aangeleverd door de stad Leuven (toegevoegd in bijlage en volledig onderdeel uitmakend van deze beslissing). Volgens deze overeenkomst zal het gedeelte zwerfkatten geen onderdeel meer zal uitmaken van de overeenkomst en zal de gemeente een bedrag van € 0,35 per inwoner betalen aan De Zorghoeve vzw.

 

Artikel 3

 

Een uittreksel van deze beslissing wordt bezorgd aan De Zorghoeve vzw en De Poezenplaneet vzw.

 

Publicatiedatum: 03/11/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 8 OKTOBER 2020

 

BES Officiële intekening Burgemeestersconvenant 2030

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op basis van de beslissing van de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant van 21 juni 2018 engageert de provincie zich om Sustainable Energy and Climate Action Plans (kortweg SECAP’s of gemeentelijk energie- en klimaatactieplannen) op te maken voor de Vlaams-Brabantse steden en gemeenten eveneens te ondersteunen en te begeleiden bij de uitvoering ervan.

 

Op 23 januari 2020 besloot de gemeenteraad van de gemeente Begijnendijk een intergemeentelijk SECAP, in samenwerking met de gemeente Tremelo, te laten opmaken door de provincie Vlaams-Brabant en hiertoe de samenwerkingsovereenkomst met de provincie Vlaams-Brabant te ondertekenen. Gelijktijdig keurde de gemeenteraad zo ook de principiële intekening op het Burgemeestersconvenant 2030 (zie bijlage, artikel 4) opgenomen als voorwaarde in deze overeenkomst goed.

 

Het gemeentebestuur engageert zich op deze manier bij te dragen aan de realisatie van het Vlaams Energie- en Klimaatbeleidsplan 2021-2030, waarin de Vlaamse overheid de lokale overheden stimuleert om de 2030-doelstelling van het Burgemeestersconvenant na te streven en verwijst naar de sleutelrol die steden en gemeenten hierin spelen.

 

Ook wordt zo bijgedragen aan het provinciaal klimaatbeleidsplan 2040, waarin gesteld wordt dat de provincie Vlaams-Brabant samen met gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen, middenveld en burgers wil evolueren naar een klimaatneutraal en klimaatbestendig Vlaams-Brabant tegen 2040.

 

Op basis van het provinciaal Klimaatactieprogramma 2020-2025 zal de provincie de gemeenten ondersteunen bij het uitwerken en uitvoeren van hun lokaal klimaatbeleid.

 

De gemeenteraad van de gemeente Begijnendijk besloot op 23 februari 2015 over te gaan tot ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2020 (CoM2020). De effectieve ondertekening vond plaats op 6 mei 2015 door toenmalig burgemeester Willy Michiels. Hiermee engageerde de gemeente zich tot een besparing van 20% op hun CO2-uitstoot tegen 2020 (referentiejaar 2011).

 

De einddatum van het huidige Burgemeestersconvenant (CoM2020) komt in zicht en de gemeente Begijnendijk wil zich voorbereiden op de periode na 2020 (CoM2030).

 

Op 18 oktober 2019 ondertekende burgemeester Bert Ceulemans voor de gemeente Begijnendijk in Leuven het Vlaams-Brabantse Klimaatengagement.

 

Deze ondertekening moet echter nog formeel bekrachtigd worden met een gemeenteraadsbeslissing en de ondertekening van het toetredingsformulier (zie bijlage). Hierbij zijn eveneens de bepalingen uit het  verbintenissendocument ‘Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie’ (zie bijlage).

 

Op uitdrukkelijke vraag van de Europese Commissie wil de provincie Vlaams-Brabant dit voor het einde van 2020 officieel maken. Voor gemeenten waarvoor de opmaak van het SECAP pas later ingepland is (zoals de gemeenten Tremelo en Begijnendijk), zal de EU een uitstel van 18 maanden toekennen voor de indiening van het SECAP.

 

De provincie vraagt beide documenten ten laatste tegen 1 december 2020 over te maken aan de provinciale dienst leefmilieu.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          Besluit provincieraad Vlaams-Brabant van 28 juni 2016 betreffende het provinciaal klimaatbeleidsplan 2040

          Besluit deputatie van de provincie Vlaams-Brabant van 21 juni 2018 betreffende goedkeuring voorstel voor ondersteuning van de Vlaams-Brabantse gemeenten bij de opmaak van hun klimaat- en energie-actieplannen (SECAP's) in het kader van het nieuwe Burgemeestersconvenant 2030

          Besluit deputatie van de provincie Vlaams-Brabant van 7 november 2019 betreffende het provinciaal Klimaatactieprogramma 2025-2025

          Besluit Vlaamse Regering van 9 december 2019 betreffende het Vlaams Energie- en Klimaatbeleidsplan 2021-2030

          Besluit gemeenteraad van 23 januari 2020 betreffende het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst met de provincie Vlaams-Brabant voor de opmaak van een SECAP (klimaatactieplan) in kader van de burgemeestersconvenant 2030

 

BIJLAGEN

 

          toetredingsformulier (adhesion form)

          verbintenissendocument (commitment document)

          samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Begijnendijk

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad van de gemeente Begijnendijk beslist het Burgemeestersconvenant 2030 (Covenant of Mayors) officieel  te  ondertekenen, zoals reeds opgenomen in de overeenkomst met de provincie, en neemt kennis van bijhorende verbintenissen (zie bijlage ‘verbintenissendocument Burgemeestersconvenant’).

 

Artikel 2

 

Met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 engageert de gemeente Begijnendijk zich om:

          de uitstoot van CO2 (en eventuele andere broeikasgassen) op haar grondgebied tegen 2030 met ten mínste 40% terug te dringen ten opzichte van 2011, met name door een betere energie-efficiëntie en een hoger gebruik van hernieuwbare energiebronnen (klimaatmitigatie);

          haar veerkracht te verhogen door zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering (klimaatadaptatie).

 

Artikel 3

 

Om deze engagementen om te zetten in praktische maatregelen zal de gemeente Begijnendijk, zoals reeds voorzien in de hierboven vermelde overeenkomst met de provincie Vlaams-Brabant, de volgende stappen ondernemen:

          een ‘inventarisatie uitgangswaarden emissies’ (CO2-nulmeting) en een beoordeling van de risico’s van en de kwetsbaarheden voor klimaatverandering (risico- en kwetsbaarheidsanalyse) uitvoeren;

          een actieplan voor duurzame energie en klimaat (Sustainable Energy and Climate Action Plan of SECAP) indienen bij de EU binnen de twee jaar na de datum van dit gemeenteraadsbesluit van ondertekening van het Burgemeestersconvenant (Covenant of Mayors) 2030;

          minstens elke twee jaar na het indienen van het SECAP rapporteren aan de EU over de geboekte vooruitgang met het oog op evaluatie, monitoring en verificatie.

 

Artikel 4

 

De gemeenteraad geeft de burgemeester machtiging om het toetredingsformulier (zie bijlage) tot het Burgemeestersconvenant (Covenant of Mayors) 2030 te ondertekenen.

 

Artikel 5

 

Een afschrift van dit besluit en een door de burgemeester ondertekend toetredingsformulier, zal bezorgd worden aan de Provincie Vlaams-Brabant, Dienst leefmilieu. De provincie bezorgt het besluit en toetredingsformulier aan de EU en vraagt indien nodig uitstel van indiening SECAP aan.

 

Publicatiedatum: 03/11/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 8 OKTOBER 2020

 

BES Sociale correcties DifTar

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Volgens de huidige planning zullen de werken voor de vernieuwing van het recyclagepark in de gemeente Begijnendijk starten in maart 2021. Vanaf dan zullen onze inwoners tijdelijk beroep moeten doen op de recyclageparken in de nabije gemeenten, dit tot het vernieuwde recyclagepark te Begijnendijk functioneel is. De inwerkingtreding van het nieuwe recyclagepark en de specifieke DifTar huis-aan-huis ophaling is voorzien voor voor begin 2022.

 

Gezien de lange evolutie die onze gemeente heeft afgelegd om te komen tot de invoering van DifTar, waarbij er vanuit sommige partijen en ook vanuit de milieuadviesraad bijvoorbeeld lange tijd tegenkanting was, is het belangrijk om goed te overwegen welke sociale correcties er worden ingevoerd. Deze correcties zijn best in lijn met wat andere gemeenten doen, maar er moeten ook eigen accenten gelegd kunnen worden. In de gemeentelijke communicatie dient ook voldoende de nadruk gelegd te worden op de voordelen van de invoering van DifTar, alsook op de compenserende sociale correcties.

 

Aan EcoWerf werd gevraagd welke sociale correcties er werden ingevoerd in de verschillende partnergemeenten van EcoWerf. Een overzicht hiervan wordt toegevoegd in bijlage aan deze beslissing.

 

Het gemeentebestuur moet het principe ‘de vervuiler betaalt’ consequent doorvoeren, maar is er zich ook van bewust dat rekening dient gehouden te worden met bijvoorbeeld de specificiteit van gezinnen met jonge kinderen of gezinnen die nu al moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

 

Vanaf het begin zullen de inwoners de mogelijkheid hebben om een papier- en kartoncontainer te krijgen.  Deze zal aangeboden worden aan het absolute minimumtarief voor de huur van de container van € 0,84 per maand. Het systeem is vrijwillig. Er kan ook nog steeds gratis papier naar het recyclagepark worden gebracht.

 

Op zitting van 6 juli 2020 besloot van het college van burgemeester en schepenen volgende compenserende maatregelen aan de gemeenteraad voor te stellen bij de invoering van DifTar :

 

1) Gezinnen met jonge kinderen

 

Gezinnen met jonge kinderen tot en met drie jaar krijgen een tegemoetkoming op hun DifTtar-factuur van € 25,00 per jaar en per kind.  Dit is voor een deel een tussenkomst in de grotere afvalberg (luiers) die er verbonden zijn met jonge kinderen.

 

Gezinnen met jonge kinderen die nu gebruik maken van de premie voor herbruikbare luiers, kunnen nog steeds aanspraak maken op deze tussenkomst en komen tegelijkertijd in aanmerking voor het forfait van € 25,00 per jaar per kind.  Deze maatregel dient ervoor om de eventuele shift naar het gebruik van herbruikbare luiers verder te stimuleren. 

 

Na verloop van tijd kan dan de premie herbruikbare luiers worden afgeschaft, maar wordt er voorgesteld om een verhoogde tegemoetkoming te doen van € 50,00 per kind per jaar als er herbruikbare luiers worden gebruikt.

 

2) Inwoners met bepaalde medische problematiek

 

Deze tussenkomst wordt er ook voorzien op heel wat plaatsen.  Een medische problematiek brengt vaak extra afval met zich mee en om dit extra gewicht te compenseren, wordt er voorgesteld om een compensatie te doen.

 

Deze compensatie ligt in lijn met andere gemeenten en ook voor dezelfde problematiek.  We willen erop wijzen dat deze lijst niet exhaustief hoeft te zijn.  Als mensen kunnen bewijzen omwille van een gezondheidsproblematiek meer afval te hebben, kan die aanvraag worden bekeken.

 

Inwoners die blijkens een medisch attest:

a) genoodzaakt zijn om incontinentiemateriaal aan te schaffen

b) thuis palliatief verzorgd worden

c) omwille van andere medische en therapeutische redenen grote hoeveelheden verbanden en verzorgingsmateriaal nodig hebben (langer dan 3 maanden)

 

Al deze categorieën komen in aanmerking voor een tegemoetkoming van € 50,00 per jaar op de DifTar-rekening

 

3) Onthaalgezinnen en opvanginitiatieven

 

Onthaalgezinnen en personen die kinderopvang organiseren, erkend door Kind & Gezin, kunnen om dezelfde reden rekenen op een sociale correctie van € 50,00 op jaarbasis per voltijds equivalent opgevangen kind. Hiervoor zal voor de onthaalgezinnen aangesloten bij de Landelijke Kinderopvang via deze dienst een attest aan het gemeentebestuur worden afgeleverd. Deze onthaalgezinnen hoeven dus zelf geen initiatief te nemen.

 

Met deze maatregel proberen we een deel van de extra kost te compenseren. De voorgestelde maatregel werd ter discussie overgemaakt aan het LOK.

 

4) Scholen

 

De scholen op het grondgebied komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in hun DifTar-factuur.  Dit geldt voor alle scholen, zowel voor de gemeentelijke scholen als voor de vrije scholen en kadert in de ondersteuning ‘flankerend onderwijsbeleid’.  

 

Met de scholen wordt samengezeten om de modaliteiten verder te bepalen, maar in het huidige voorstel wordt er uitgegaan van een compensatie van € 200,00 per school als tussenkomst in de extra kosten

 

5) Personen die een tussenkomst krijgen op voorstel van het BCSD

 

Voor inwoners die het financieel moeilijker hebben, zal er op voorspraak van het BCSD een tegemoetkoming worden voorzien volgens door de administratie uit te werken criteria.   De tussenkomst wordt bepaald op € 50,00 per jaar.

 

6) Begijnendijk groene gemeente

 

Naast de sociale correcties stellen we voor om net als de gemeenten Rotselaar, Tremelo en Landen een tussenkomst te voorzien voor het aanbieden van snoeihout en haagscheersel en dit voor alle inwoners. 

 

Inwoners van onze gemeente mogen de eerste 500 kg gratis aanbieden en daarna wordt er het tarief van € 0,03 per kg aangerekend.

 

Alle inwoners hebben de mogelijkheid om een papier- en kartoncontainer te verkrijgen.  Deze zal aangeboden worden aan het absolute minimumtarief voor de huur van de container van € 0,84 per maand.  Het systeem is vrijwillig.  Er kan nog steeds gratis papier naar het recyclagepark worden gebracht.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          wet van 22 december 1986 betreffende de intercommunales en de bepalingen van het decreet van de Vlaamse Raad van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van, de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales.

          decreet van 28 april 1993 houdende regeling, voor het Vlaamse gewest, van het administratief toezicht op de gemeenten, zoals gewijzigd

          decreet van 6 juli 2001 houdende intergemeentelijke samenwerking

          gemeenteraadsbeslissing van 29 augustus 2019, nl. principiële goedkeuring invoering DifTar in Begijnendijk

          decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen

          besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA), zoals gewijzigd

          besluit van 12 mei 2017 van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2004 betreffende de subsidiëring van bepaalde werken, leveringen en diensten die in het Vlaamse Gewest door of op initiatief van lokale besturen of ermee gelijkgestelde personen worden uitgevoerd

          ministerieel besluit van 12 oktober 2017 houdende vaststelling van nadere regels voor de subsidiëring van bepaalde werken, leveringen en diensten die in het Vlaamse Gewest door of op initiatief van lokale besturen worden uitgevoerd

          statuten van EcoWerf zoals goedgekeurd door de algemene vergadering van 21 november 2017

          deelname van de gemeente in de opdrachthoudende vereniging EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          uitvoeringsplan ‘huishoudelijk afval en gelijkwaardig bedrijfsafval’ van mei 2019 (dit uitvoeringsplan vervangt 2 uitvoeringsplannen, namelijk het plan 'Milieuverantwoord beheer van huishoudelijke afvalstoffen (UMBHA)' en het plan 'Gescheiden inzameling bedrijfsafval van kleine ondernemingen')

          besluit van 6 juli 2020 van het college van burgemeester en schepenen betreffende sociale correcties

 

BIJLAGEN

 

Overzicht compenserende maatregelen andere gemeenten

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Onder budgetsleutel 2022/ACT-116/0300-00/64900000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN is vanaf 2022 jaarlijks € 10.000 voorzien.

BESLUIT

 

 

12 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser en David Dupont

9 onthoudingen: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad beslist volgende sociale correcties door te voeren:

 

1) Gezinnen met jonge kinderen

 

Gezinnen met jonge kinderen tot en met drie jaar krijgen een tegemoetkoming op hun DifTar-factuur van € 25,00 per jaar en per kind.  Dit is voor een deel een tussenkomst in de grotere afvalberg (luiers) die er verbonden zijn met jonge kinderen.

 

Gezinnen met jonge kinderen die nu gebruik maken van de premie voor herbruikbare luiers, kunnen nog steeds aanspraak maken op deze tussenkomst en komen tegelijkertijd in aanmerking voor het forfait van € 25,00 per jaar per kind.  Deze maatregel dient ervoor om de eventuele shift naar het gebruik van herbruikbare luiers verder te stimuleren. 

 

Na verloop van tijd kan dan de premie herbruikbare luiers worden afgeschaft, maar wordt er voorgesteld om een verhoogde tegemoetkoming te doen van € 50,00 per kind per jaar als er herbruikbare luiers worden gebruikt.

 

2) Inwoners met bepaalde medische problematiek

 

Deze tussenkomst wordt er ook voorzien op heel wat plaatsen.  Een medische problematiek brengt vaak extra afval met zich mee en om dit extra gewicht te compenseren, wordt er voorgesteld om een compensatie te doen.

 

Deze compensatie ligt in lijn met andere gemeenten en ook voor dezelfde problematiek.  We willen erop wijzen dat deze lijst niet exhaustief hoeft te zijn.  Als mensen kunnen bewijzen omwille van een gezondheidsproblematiek meer afval te hebben, kan die aanvraag worden bekeken.

 

Inwoners die blijkens een medisch attest:

a) genoodzaakt zijn om incontinentiemateriaal aan te schaffen

b) thuis palliatief verzorgd worden

c) omwille van andere medische en therapeutische redenen grote hoeveelheden verbanden en verzorgingsmateriaal nodig hebben (langer dan 3 maanden)

 

Al deze categorieën komen in aanmerking voor een tegemoetkoming van € 50,00 per jaar op de DifTar-rekening

 

3) Onthaalgezinnen en opvanginitiatieven

 

Onthaalgezinnen en personen die kinderopvang organiseren, erkend door Kind & Gezin, kunnen om dezelfde reden rekenen op een sociale correctie van € 50,00 op jaarbasis per voltijds equivalent opgevangen kind. Hiervoor zal voor de onthaalgezinnen aangesloten bij de Landelijke Kinderopvang via deze dienst een attest aan het gemeentebestuur worden afgeleverd. Deze onthaalgezinnen hoeven dus zelf geen initiatief te nemen.

 

Met deze maatregel proberen we een deel van de extra kost te compenseren.  De voorgestelde maatregel werd overgemaakt ter discussie aan het LOK.

 

4) Scholen

 

De scholen op het grondgebied komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in hun DifTar-factuur.  Dit geldt voor alle scholen, zowel voor de gemeentelijke scholen als voor de vrije scholen en kadert in de ondersteuning ‘flankerend onderwijsbeleid’.  

 

Met de scholen wordt samengezeten om de modaliteiten verder te bepalen, maar in het huidige voorstel wordt er uitgegaan van een compensatie van € 200,00 per school als tussenkomst in de extra kosten

 

5) Personen die een tussenkomst krijgen op voorstel van het BCSD

 

Voor inwoners die het financieel moeilijker hebben, zal er op voorspraak van het BCSD een tegemoetkoming worden voorzien volgens door de administratie uit te werken criteria.   De tussenkomst wordt bepaald op € 50,00 per jaar.

 

6) Begijnendijk groene gemeente

 

Naast de sociale correcties stellen we voor om net als de gemeenten Rotselaar, Tremelo en Landen een tussenkomst te voorzien voor het aanbieden van snoeihout en haagscheersel en dit voor alle inwoners. 

 

Inwoners van onze gemeente mogen de eerste 500 kg gratis aanbieden en daarna wordt er het tarief van € 0,03 per kg aangerekend.

 

Alle inwoners hebben de mogelijkheid om een papier- en kartoncontainer te verkrijgen.  Deze zal aangeboden worden aan het abolute minimumtarief voor de huur van de container van € 0,84 per maand.  Het systeem is vrijwillig.  Er kan nog steeds gratis papier naar het recyclagepark worden gebracht.

 

Publicatiedatum: 03/11/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 8 OKTOBER 2020

 

BES Goedkeuring subsidies verenigingen 2020

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Om de werking van verenigingen te steunen en te stimuleren kent het gemeentebestuur subsidies toe aan verenigingen die een subsidieaanvraag ingediend hebben.

 

Verenigingen hebben het in dit 'coronajaar' niet gemakkelijk. Veel activiteiten die dikwijls ook geld in het laatje brengen, zijn niet doorgegaan. Soms werden kosten gemaakt die achteraf voor niets uitgegeven zijn. Andere vaste kosten moeten dikwijls zo wie zo betaald worden en dat is niet evident als de inkomsten voor een groot deel zijn weggevallen. Vele verenigingen moeten ook nog afwachten of het aantal leden van hun vereniging niet zal dalen. Om de werking van verenigingen te steunen heeft de Vlaamse regering een noodfonds voor cultuur, jeugd, sport en media opgericht. Om die fondsen eerlijk te verdelen moet een reglement opgemaakt worden, daarna kunnen aanvraagdossiers ingediend worden en na verwerking van de dossiers door de dienst vrije tijd zullen die subsidies kunnen uitbetaald worden.

 

Verder zijn er nog de jaarlijkse subsidies. De eerlijkste manier om die subsidies toe te kennen is het overnemen van de subsidies 2019. Op die manier zullen verenigingen met een uitgebreide werking niet gestraft worden voor het stilleggen van hun werking sinds maart 2020. Goedkeuring van die subsidielijst betekent dat die subsidies begin oktober kunnen uitbetaald worden, waardoor de verenigingen al enige financiële steun ontvangen in afwachting van de nieuwe éénmalige subsidie, die dan eerder op het eind van het jaar mag verwacht worden. Voor verenigingen die in 2020 voor het eerst in aanmerking komen voor subsidies en voor verenigingen die hun dossier vorig jaar te laat ingediend hebben worden subsidies toegekend van het budget ter beschikking gesteld door het noodfonds cultuur, jeugd, sport en media.

Voor feestcomité Begijnendijk stond erkenning geagendeerd op de algemene vergadering van de cultuurraad die zou doorgaan op 23 maart 2020, maar die vergadering  is vanwege de Coronacrisis niet doorgegaan. Aangezien de crisis nog steeds niet voorbij is en niemand kan voorspellen wanneer algemene vergaderingen met veel mensen die bovendien vaak  tot de risicogroep behoren terug zullen kunnen georganiseerd worden, heeft het bestuur van de cultuurraad beslist een positief advies te geven tot erkenning van het feestcomité. Het bestuur van de cultuurraad gaat er ook mee akkoord dat feestcomité Begijnendijk de subsidie 2020 ontvangt en ook de subsidie die voorzien was voor 2019. Iedereen is overtuigd van het belang van een gemeentelijk feestcomité en van de inzet van deze groep vrijwilligers wat betreft ontspanning- en feestactiviteiten voor de bevolking van de gemeente Begijnendijk , zowel in 2019 als in 2020.

 

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Decreet lokaal bestuur

 

BIJLAGEN

 

Subsidietabel 2020

FINANCIELE GEVOLGEN

 

          ACT-58/0709-00/64930000: toegestane werkingssubsidies aan cultuurverenigingen: € 11 000,00

          ACT-58/0709-00/64932000: nominatieve werkingssubsidies aan cultuurverenigingen: € 5 500,00

          ACT-59/0709-00/61340000: Bijdrage in werkingskosten cultuurraad: € 250,00

          ACT-47/0740-00/61340000: bijdrage in werkingskosten sportraad: € 250,00

          ACT-42/0740-00/61002000: toegestane werkingssubsidies aan sportverenigingen: € 18 000,00

          ACT-34/0750-00/61340000: bijdrage in werkingskosten jeugdraad: € 250,00

          ACT-34/0750-00/64930000: toegestane werkingssubsidies aan jeugdverenigingen: € 8 000,00

          ACT-191/0909-00/64930000: toegestane werkingssubsidies GRIS: € 1 750,00

          ACT-174/0010-00/74020200: coronamaatregelen: € 66 776,65

BESLUIT

 

 

correctie artikel 2 : bedrag wordt 4500 euro

 

19 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Patricia Stevens, Tom Wouters, Tom Van Esse, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser en David Dupont

2 stemmen tegen: Peter Spiessens en David Janssens

 

 

artikel 1 : toekenning subsidies verenigingen

eenparig

 

 

artikel 2 : toekenning subsidies feestcomité

 

12 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser en David Dupont

9 stemmen tegen: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de lijst subsidies verenigingen en adviesraden 2020 goed.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad keurt een subsidie van 4500 euro voor feestcomité Begijnendijk, voor het kalenderjaar 2019, met terugwerkende kracht, goed.

 

Publicatiedatum: 03/11/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 8 OKTOBER 2020

 

BES Subsidiereglement noodfonds cultuur, sport, jeugd

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Om de werking van verenigingen te steunen en te stimuleren kent het gemeentebestuur subsidies toe aan verenigingen die een subsidieaanvraag indienen.

 

Verenigingen hebben het in dit 'coronajaar' niet gemakkelijk. Veel activiteiten die dikwijls ook geld in het laatje brengen, zijn niet doorgegaan. Soms werden kosten gemaakt die achteraf voor niets uitgegeven zijn. Andere vaste kosten moeten dikwijls zo wie zo betaald worden en dat is niet evident als de inkomsten voor een groot deel zijn weggevallen. Vele verenigingen moeten ook nog afwachten of het aantal leden van hun vereniging niet zal dalen. Om de werking van verenigingen te steunen heeft de Vlaamse regering een noodfonds voor cultuur, jeugd, sport en media opgericht. Om die fondsen eerlijk te verdelen moet een reglement opgemaakt worden, daarna kunnen aanvraagdossiers ingediend worden en na verwerking van de dossiers door de dienst vrije tijd zullen die subsidies kunnen uitbetaald worden.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41,§2, 23°, vaststellen van subsidiereglementen.

Decreet van 19 juni 2020 tot het nemen van dringende maatregelen m.b.t. de noodfondsen voor cultuur, jeugd, sport, media en de lokale besturen en m.b.t. armoedebestrijding n.a.v. de COVID-19 pandemie.

 

BIJLAGEN

 

          reglement

          amendement noodfonds

FINANCIELE GEVOLGEN

 

ACT-26/0740-00/64930000/GEMEENTE

ACT-26/0750-00/64930000/GEMEENTE

ACT_26/0709-00/64930000/GEMEENTE

BESLUIT

 

 

Aannemen ammendement

 

9 stemmen voor: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

12 stemmen tegen: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser en David Dupont

 

 

voorliggend besluit

 

12 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser en David Dupont

9 stemmen tegen: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het aannemen van het amendement af.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad keurt het subsidiereglement ter verdeling van het eenmalig noodfonds voor cultuur, jeugd, sport en media goed

 

Publicatiedatum: 03/11/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.