ZITTING VAN 17 12 2020 - 20:20 uur.

 

Aanwezig:

David Dupont, voorzitter

Bert Ceulemans, burgemeester

Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, schepenen

Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Patricia Stevens, Tom Wouters, Tom Van Esse, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers, David Janssens, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser, raadsleden

Peggy Baeten, algemeen directeur

 

 

Info:

De vergadering van de gemeenteraad heeft virtueel plaats via Teams, overeenkomstig het burgemeestersbesluit van 18 november 2020. Het openbaar gedeelte van de vergadering wordt gelivestreamd.

Overzicht punten

ZITTING VAN 17 DECEMBER 2020

 

Toegevoegd - Bespreking Verkeersveiligheid dorpskernvernieuwing

 

 

MOTIVERING

 

Toelichting MGB-fractie :

 

"Op de gemeenteraad van 3 september 2020 hebben we vanuit de MGB fractie een alternatief circulatieplan voorgesteld voor de dorpskern van Begijnendijk. Tot op heden werd er vanuit de Mobiliteitsraad jammer genoeg nog geen advies gegeven hieromtrent. Het resultaat is immers dat de huidige verkeersafwikkeling in Begijnendijk centrum behoorlijk onveilige situaties creëert. De foto’s in dit document werden genomen op zaterdag 5 december (’s avonds) en zaterdag 12 december. Vanzelfsprekend hebben de weggebruikers tijd nodig om te wennen aan een nieuwe verkeerssituatie. Het feit is echter dat de verkeersafwikkeling en de tijdelijke opstellingen/verkeersborden de situatie op vandaag onnodig complex en onoverzichtelijk maken. In afwachting van een veiligere verkeerscirculatie voor alle weggebruikers willen we vanuit de MGB fractie aandacht vragen voor het volgende:

 

          Op de vorige gemeenteraad van 3 december hebben we reeds ernstige bedenkingen geuit rond de gevaarlijke, betonnen wegversmalling ter hoogte van het Turf café en Chen’s Take Away. Deze situatie is dermate ernstig dat we hiervoor een afzonderlijk voorstel van beslissing aan de dagorde hebben toegevoegd.

 

          De voorrangsregeling voor het verkeer komende vanuit Baal kan zeker zinvol zijn in een éénrichtingssituatie, meer bepaald éénrichtingsverkeer op de Betekomsesteenweg richting Betekom. De huidige situatie is echter onoverzichtelijk voor links afslaand verkeer richting de Dorpsstraat. Het verkeer komende vanaf de Betekomsesteenweg is onvoldoende en vooral te laat zichtbaar.

 

          Het voetpad ter hoogte van BNP Paribas Fortis is voorlopig afgezet met een nadarhek. Dit omdat het verkeer komende van de Betekomsesteenweg richting Dorpsstraat het voetpad gebruikt om de bocht af te snijden. Voor zwaar verkeer is dit zelfs noodzakelijk om deze bocht te kunnen nemen. Gaat deze nadar ook twee jaar blijven staan zoals dit het geval was in het centrum van Betekom ter hoogte van de kerk? Dit is ook weer een situatie die met éénrichtingsverkeer zoals voorgesteld in het circulatieplan éénvoudig opgelost kan worden.

 

          Het reeds afgewerkte gedeelte van het gemeenteplein wordt steeds frequenter gebruikt door gemotoriseerd verkeer, terwijl dit helemaal niet de bedoeling kan zijn. Het is een veilige speelzone voor kinderen en enkel toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Er werden twee palen verwijderd en ook hier, hoe kan het ook anders, staat er weer een nadarhek. Dat laatste wordt echter te pas en te onpas verplaatst. Waardoor het verkeersvrije gedeelte van het gemeenteplein toegankelijk wordt voor wagens en bestelwagens. Gemakkelijk voor koerierbedrijven en leveranciers van handelszaken die dringend moeten leveren, maar dit kan zeker niet de bedoeling zijn! We willen aandringen om deze onveilige situatie meteen aan te pakken!

 

          Geen parkeerplaatsen langs de Betekomsesteenweg?? Toch wel, want de grote openingen tussen de plantvakken en het ontbreken van een stoeprand nodigen duidelijk uit om te parkeren op het voetpad. De foto’s op de volgende bladzijde maken de nood aan parkeerplaatsen langs de Betekomsesteenweg nog eens pijnlijk duidelijk. Eénrichtingsverkeer creëert ook hier de nodige ruimte voor zowel het autoverkeer als fietsers en voetgangers. Als er nog een voorraad aan nadarhekken ter beschikking is, kunnen we de potentiële oplossing van dit bestuur al raden…

 

          De nieuwe parkeervakken in de Kerkstraat zijn dan weer te smal om veilig te parkeren. Gevolg, ofwel staat de geparkeerde wagen gedeeltelijk op de weg ofwel wordt een gedeelte van het voetpad gebruikt. Dit laatste heeft als gevolg dat het voetpad, dat eigenlijk al veel te smal is, ook onbruikbaar wordt voor rolstoelgebruikers en mensen met een kinderwagen. Zij worden gedwongen om de straat te gebruiken. Ook hier kan er met éénrichtingsverkeer meer ruimte en veiligheid gecreëerd worden. Maar een nadarhek kan natuurlijk ook hier steeds een praktische oplossing bieden…

 

          Wat is tenslotte de reden voor de onlogische inrichting van het kruispunt naar de centrumparking en Okay? Hier was nu eens wel voldoende ruimte voor een vlotte verkeersafwikkeling maar het verkeer komende van Baal kan allesbehalve vlot afdraaien.

 

Samenvattend, voor de MGB fractie scoort het tussentijds rapport van de uitwerking van de dorpskernvernieuwing een ruime onvoldoende! We missen op dit ogenblik de kans om het autoverkeer te verzoenen met de zwakke weggebruikers en het resultaat van deze vernieuwing is ronduit gevaarlijk.

Maar, zoals aangehaald is het een tussentijds rapport! Er kan dus nog heel wat rechtgezet worden. Onze vraag is dan ook, welke initiatieven zal dit bestuur op korte termijn nemen om deze situaties recht te zetten en uiteindelijk toch het vooropgestelde resultaat van deze dorpskernvernieuwing te bereiken.

Dank om hier in het belang van onze inwoners werk van te maken."

 

BIJLAGEN

 

Aanvullend agendapunt gemeenteraad 171220 - verkeersveiligheid dorpskernvernieuwing Begijnendijk

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 17 DECEMBER 2020

 

Toegevoegd - BES Verwijderen wegversmallingen dorpskern

 

 

MOTIVERING

 

Voorstel MGB-fractie :

 

Een tijdje geleden merkte we op dat er bij de vernieuwing van de dorpskern van Begijnendijk twee wegversmallingen werden aangelegd. Deze zijn in onze beleving erg gevaarlijk. De plaatsing is niet ideaal omdat ze nabij een in- en uitrit liggen.

 

Verder zijn de wegversmallingen niet zichtbaar genoeg en is de scherpe betonnen rand ronduit gevaarlijk voor het beschadigen van voertuigen en het veroorzaken van lekke banden.

 

Bovendien blijkt er onduidelijkheid te zijn over de beslissing tot het plaatsen van deze wegversmallingen op deze specifieke locaties. Daarnaast zijn de wegversmallingen niet verplaatsbaar. Dat zorgt ervoor dat er geen wielerwedstrijden meer mogelijk zijn in het centrum van Begijnendijk.

 

Tenslotte willen we benadrukken dat we niet tegen het plaatsen van wegversmallingen zijn, maar in onze beleving zijn deze wegversmallingen alles behalve ideaal.

 

Gelet op het feit dat:

• De wegversmallingen conflicterende situaties tussen automobilisten kunnen veroorzaken

• De wegversmallingen niet verplaatsbaar zijn

• Er door deze wegversmallingen geen wielerwedstrijden meer mogelijk zijn in het centrum van Begijnendijk

• De mobiliteitsraad opnieuw niet werd gekend in deze beslissing

 

Beslist de gemeenteraad om:

Artikel 1:

De wegversmalling op de Baalsesteenweg ter hoogte van Turf Café te verwijderen.

Artikel 2:

De wegversmalling in de Dorpsstraat ter hoogte van Chen’s Take Away te verwijderen."

 

 

BIJLAGEN

 

Aanvullend agendapunt gemeenteraad 171220 - verwijderen wegversmallingen dorpskern Begijnendijk

BESLUIT

 

 

9 stemmen voor: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

12 stemmen tegen: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser en David Dupont

 

 

 

Artikel 1

 

De wegversmalling op de Baalsesteenweg ter hoogte van Turf Café te verwijderen.

 

Artikel 2:

 

De wegversmalling in de Dorpsstraat ter hoogte van Chen’s Take Away te verwijderen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 17 DECEMBER 2020

 

BES Notulen en audioverslag GR van 03 december 2020

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraad van 03 december 2020 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van de gemeenteraad.

 

Er wordt kennis genomen van het audioverslag van de gemeenteraad van 03 december 2020.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 32 van het Decreet over het lokaal bestuur

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 03 december 2020 goed en neemt kennis van het audioverslag.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 17 DECEMBER 2020

 

BES Renteloze lening AGB

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

2019 was het eerste operationele jaar voor het AGB van Begijnendijk. Dat werd met een negatief resultaat afgesloten. 2020 zou het jaar worden om de activiteiten van het AGB vlot te trekken met als doel een positief resultaat te realiseren. Door de coronacrisis is dat niet kunnen gebeuren. De eerste aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van het AGB heeft duidelijk gemaakt dat er zowel prijssubsidies als een renteloze lening van de gemeente aan het AGB nodig zijn.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

          De beheersovereenkomst tussen de gemeente Begijnendijk en het autonoom gemeentebedrijf Begijnendijk.

 

ARGUMENTATIE

 

De eerste aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van het AGB heeft duidelijk gemaakt dat er zowel prijssubsidies als een renteloze lening van de gemeente aan het AGB nodig zijn om financieel in evenwicht te zijn.

FINANCIELE GEVOLGEN

 

In de eerste aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van gemeente en OCMW is er krediet voorzien voor deze uitgave op budgetsleutel 2020/ACT-37/0740-00/29030004/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad kent een renteloze lening toe aan het autonoom gemeentebedrijf Begijnendijk voor een bedrag van 60 000 euro.

 

Artikel 2

 

Het autonoom gemeentebedrijf Begijnendijk zal deze lening moeten terug betalen over een periode van 20 jaar in 20 gelijke schijven van 3 000 euro te beginnen met een eerste schijf in 2021.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 17 DECEMBER 2020

 

BES Prijssubsidiereglement AGB

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

2019 was het eerste operationele jaar voor het AGB van Begijnendijk. Dat werd met een negatief resultaat afgesloten. 2020 zou het jaar worden om de activiteiten van het AGB vlot te trekken met als doel een positief resultaat te realiseren. Door de coronacrisis is dat niet kunnen gebeuren. De eerste aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van het AGB heeft duidelijk gemaakt dat er zowel prijssubsidies als een renteloze lening van de gemeente aan het AGB nodig zijn.

 

Om economisch rendabel te zijn, zou het autonoom gemeentebedrijf Begijnendijk vanaf 2021 de voorziene prijzen (inclusief 6% btw) voor de reservaties van terreinen en de inkomgelden voor de organisatie van sportwedstrijden op de site Grote Baan moeten vermenigvuldigen met factor 1,36.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 §3 en 41, tweede lid 23° bepalen dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van subsidiereglementen.;

 

De beheersovereenkomst tussen de gemeente Begijnendijk en het autonoom gemeentebedrijf Begijnendijk.

 

ARGUMENTATIE

 

De eerste aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van het AGB heeft duidelijk gemaakt dat er zowel prijssubsidies als een renteloze lening van de gemeente aan het AGB nodig zijn om financieel in evenwicht te zijn.

 

De gemeente Begijnendijk erkent dat het autonoom gemeentebedrijf Begijnendijk vanaf 2021 de voorziene prijzen (inclusief 6% btw) voor de reservaties van terreinen en de inkomgelden voor de organisatie van sportwedstrijden op de site Grote Baan moet vermenigvuldigen met factor 1,36 om economisch rendabel te zijn.

 

BIJLAGEN

 

Prijssubsidiereglement AGB.pdf

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Deze uitgaven zijn jaarlijks in de eerste aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van gemeente en OCMW op budgetsleutel 2021/ACT-37/0740-00/64950000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad stelt het prijssubsidiereglement AGB in bijlage voor de periode 2021-2025 vast.

 

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 17 DECEMBER 2020

 

BES Coronatoelage AGB

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Veel autonome gemeentebedrijven die actief zijn in het domein vrije tijd werden door de coronacrisis geconfronteerd met sluitingsperiodes met als gevolg het wegvallen van omzet. Hierdoor is het moeilijk om in de praktijk het beoogde winstoogmerk te realiseren.

 

Circulaire 2020/C/68 bepaalt dat de fiscus soepel zal omgaan met de beoordeling van het winstoogmerk van AGB's gezien de uitzonderlijke en toevallige economische omstandigheden ingevolge de coronacrisis.

 

In praktijk betekent dit dat als een AGB in 2020 verliezen lijdt als gevolg van de coronacrisis, deze uitzonderlijk met een werkingssubsidie van de gemeente mogen compenseren zonder dat het de bedoeling is om de prijssubsidies te verminderen en te compenseren met een hogere werkingssubsidie.

 

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, §2, 23° bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve subsidies.

 

ARGUMENTATIE

 

In het AGB Begijnendijk zijn in 2020 nog geen prijssubsidies van toepassing. In dit jaar zouden we zonder de coronacrisis ernaar gewerkt hebben om het kleine negatieve resultaat van het eerste boekjaar om te buigen naar een positief resultaat. Moest dit niet lukken, dan zouden we sowieso vanaf 2021 prijssubsidies hebben ingevoerd.

 

De coronacrisis heeft verhinderd dat we in 2020 het negatieve resultaat naar een positief hebben kunnen ombuigen.  Het te verwachten negatief resultaat van 2020 is waarschijnlijk niet volledig te wijten aan de coronacrisis omdat het in 2019 ook al licht negatief was. Daarom is bij het bepalen van de werkingssubsidie bewust gekeken naar de elementen die veroorzaakt werden door de coronacrisis en werd er abstractie gemaakt van mogelijke tekorten die we anders ook hadden gehad.

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Het krediet voor deze uitgave is voorzien op budgetsleutel 2020/ACT-37/0740-00/64900000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad besluit het AGB een uitzonderlijke coronatoelage toe te kennen van 30.224 euro

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 17 DECEMBER 2020

 

BES Deontologische code raadsleden

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De deontologische code werd goedgekeurd in raadszitting van 25 april 2019. Naar aanleiding van de bevindingen in de deontologische commissie, en het raadsbesluit van  03 december 2020, wordt art. 53 van de code aangepast.  "Zodra de algemeen directeur een schriftelijke melding van een mogelijke schending ontvangt, start zij een intern vooronderzoek."

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid artikel 39/74 waarin bepaald wordt dat de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn verplicht is een deontologische code aan te nemen.

Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid artikel 55/82 waarin bepaald wordt dat het college van burgemeester en schepenen/vast bureau dezelfde deontologische code heeft als die welke is aangenomen door de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn. Het college van burgemeester en schepenen/vast bureau kan ook zelf een deontologische code aannemen, doch deze dient minstens de deontologische code zoals aangenomen door de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn te omvatten.

 

ARGUMENATIE

 

De deontologische code creëert duidelijkheid en werkt verhelderend over wat als integer gedrag wordt aanzien binnen de organisatie. Het gaat om een houvast, die mandatarissen moet leiden bij hun beslissingen en oordeelsvermogen. Daarom wordt de deontologische code voorzien van verschillende voorbeelden, die de bepalingen moeten verduidelijken. De code expliceert de waarden die in acht genomen moeten worden en kan inzichten leveren die mandatarissen kunnen gebruiken bij de afwegingen die ze dienen te maken. Daarnaast verhoogt deze code ook de verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag: mandatarissen kunnen makkelijker aangesproken worden op hun gedrag, aangezien zij ten gevolge van deze deontologische code zeer goed op de hoogte zijn van de normen en waarden die in acht genomen moeten worden bij de uitoefening van hun mandaat.

 

BIJLAGEN

 

deontologische code gemeenteraad.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt de aanpasssing van de deontologische code, die als bijlage bij deze beslissing gevoegd werd, goed.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 17 DECEMBER 2020

 

BES Aanpassing rechtspositieregeling

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Aan de rechtspositieregeling worden een paar praktische en daarnaast wettelijke bepalingen ingevoegd.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

          Het Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en latere wijzigingen.

          Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden en haar personeel en latere wijzigingen.

          Besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 en OCMW-raad 16 december houdende de goedkeuring van de rechtspositieregeling voor het OCMW- en gemeentepersoneel en latere wijzigingen.

 

ADVIEZEN

 

          Op voorstel van het college van burgemeester en schepen van 7 december 2020

          Op voorstel van het managementteam van 8 september 2020

          Protocol van akkoord van het BOC van 3 december over de voorgestelde wijzigingen aan de rechtspositieregeling.

 

ARGUMENTATIE

 

De rechtspositieregeling moet in overeenstemming zijn met de gewijzigde regelgeving.

 

BIJLAGE

 

rechtpositieregeling

protocols

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan de rechtspositieregeling voor het OCMW- en gemeentepersoneel, zoals in bijgevoegde teksten, goed.

 

Artikel 2

 

De wijzigingen treden in werking vanaf het moment van bekendmaking, tenzij een andere datum wordt vermeld bij de gewijzigde artikels.

 

Artikel 3

 

De wijzigingen aan de rechtspositieregeling worden kenbaar gemaakt aan de personeelsleden en aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 17 DECEMBER 2020

 

BES Aanpassing arbeidsreglement

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het arbeidsreglement moet in overeenstemming zijn met de rechtspositieregeling van het gemeente- en OCMW-personeel. Er worden een aantal praktische en wettelijke bepalingen aangepast.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

          Het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en latere wijzigingen.

          Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen, en latere wijzigingen (o.a. wet van 18 december 2002).

          Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden en haar personeel en latere wijzigingen.

          Besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de goedkeuring van het arbeidsreglement voor het gemeentepersoneel en latere wijzigingen.

 

ADVIEZEN

 

          Op voorstel van het college van burgemeester en schepen van 7 december 2020

          Op voorstel van het managementteam van 8 september 2020

          Protocol van akkoord van het BOC van 3 december over de voorgestelde wijzigingen aan het arbeidsreglement.

 

ARGUMENTATIE

 

Het arbeidsreglement moet in overeenstemming zijn met de rechtspositieregeling van het gemeente- en OCMW-personeel. Er worden een aantal praktische en wettelijke bepalingen aangepast.

 

BIJLAGE

 

arbeidsreglement

protocols

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan het arbeidsreglement voor het OCMW- en gemeentepersoneel, zoals in bijgevoegde teksten, goed.

 

Artikel 2

 

Het arbeidsreglement wordt overgemaakt aan de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten, Philipssite 3A bus 8, 3001 Leuven.

 

Artikel 3

 

De wijzigingen aan het arbeidsreglement worden kenbaar gemaakt aan de personeelsleden en aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 17 DECEMBER 2020

 

BES Contantbelastingsreglement HAH en recyclagepark

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente Begijnendijk deed beheersoverdrachten aan EcoWerf voor de inzameling van verschillende afvalfracties en voor de exploitatie van het recyclagepark.

 

Op 24 augustus 2016 keurde de raad van bestuur van EcoWerf het masterplan recyclageparken goed.

 

Op 29 augustus 2019 besliste de gemeenteraad van Begijnendijk principieel over te gaan tot de invoering van het DifTar-systeem van huis-aan-huisinzameling in containers alsook voor de brengmethode naar het recyclagepark. Kaderend in deze overgang besliste EcoWerf een ‘masterplan recyclagepark’ aan te leggen te Begijnendijk ter vervanging van het huidige recyclagepark en dit vanaf maart 2021. De inwoners van Begijnendijk zullen vanaf de sluiting van het huidige recyclagepark terecht kunnen op de intergemeentelijke recyclageparken van EcoWerf waar het DifTar-systeem gehanteerd wordt. De overgang wordt geregeld in art. 11 van onderhavig reglement.

 

De raad van bestuur van Ecowerf vroeg eind 2018 een onderzoek aangaande de haalbaarheid voor de inzameling van papier en karton in containers. Tijdens zitting van 9 oktober 2019 keurde deze zelfde raad de inzameling van papier en karton in minicontainers goed. Hierbij wordt een uniform inzamelsysteem van papier en karton in gele rolcontainers van 240 liter gehanteerd (een andere maat kan op aanvraag). Het huren en gebruiken van deze container is voor de inwoners optioneel. De inwoner heeft de mogelijkheid om het papier naar het recyclagepark te brengen. De inwoner betaalt het standaard tarief voor de huur van deze container. De containers worden bij ophaling niet gewogen. In Bertem wordt reeds langere tijd op deze wijze succesvolle papier en karton ingezameld.

 

De kosten voor inzameling van afval wegen zwaar door op de gemeentelijke financiën. De gemeentelijke inkomsten en uitgaven dienen in evenwicht te zijn. Om hieraan tegemoet te komen worden de kosten voor de huis-aan-huis inzameling en de inzameling op het recyclagepark verhaald op de aanbieders via een contantbelasting. De invoering van een gedifferentieerde contantbelasting laat de gemeente toe het principe van “de vervuiler betaalt” toe te passen, om alzo prioriteit te verlenen aan afvalvoorkoming en slechts in tweede instantie het hergebruik en tenslotte de recyclage van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen te stimuleren.

 

Vanaf 1 januari zal er een aanvaardingsplicht voor afgedankte matrassen (art. 3.4.8.1 Vlarema) gelden. Dit betekent dat de matrassen gratis aanvaard moeten worden bij de aanbieding op de recyclageparken en bij de huis-aan-huis-inzameling (voorrijkost mag wel aangerekend blijven worden). De matrassen kunnen bijgevolg dus bij de fractie grofvuil geschrapt worden. Dit betekent dus ook dat de matrassen vanaf 1 januari 2021 selectief ingezameld moeten worden. Echter is er een gedoogperiode tot 1 juli 2021 afgesproken waardoor de matrassen nog bij het grofvuil afgevoerd zullen worden doordat er nog geen lastenboek is onderhandeld tussen InterAfval en Valumat (sectororganisatie matrassen). Dit lastenboek zal op korte termijn goedgekeurd worden waarna EcoWerf een aanbesteding kan organiseren zodat 1 juli 2021 een realistische termijn is om een verwerker te selecteren.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, zoals gewijzigd

          Wet van 29 juli 1991 inzake de motivering van beslissingen

          Omzendbrief KB ABB-2019/2 Coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit van 15 februari 2019

          Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen

          Besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA)

          Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval van 16 september 2016, zoals gewijzigd

          Gemeenteraadsbesluit van 29 augustus 2019 inzake de principiële goedkeuring tot de invoering van het DifTar-systeem van huis-aan-huisinzameling in containers alsook voor de brengmethode naar het recyclagepark

          Deelname van de gemeente in de opdrachthoudende vereniging EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant

 

BIJLAGEN

 

belastingsreglement inzameling en verwerking van HAH en recyclagepark

FINANCIËLE GEVOLGEN

 

Volgende code zijn opgenomen in de gemeentelijke meerjarenplanning 2020-2025 met betrekking tot dit contantbelastingsreglement:

 

          Act-174/73323000/0020-00: Afgifte zakken, klevers

          Act-174/73322000/0020-00: Huis-aan-huis DifTar

BESLUIT

 

 

12 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser en David Dupont

9 onthoudingen: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt het contantbelastingsreglement goed voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval dit zowel voor de huis-aan-huis inzameling, inzameling via sorteerstraten, inzameling op afroep, als de inzameling op het recyclagepark.

 

Het reglement in bijlage maakt integraal deel uit van dit besluit.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 17 DECEMBER 2020

 

BES Sociale correcties DifTar

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Volgens de huidige planning zal in onze gemeente in maart 2021 gestart worden met de werken ter vernieuwing van het recyclagepark (beheerd door EcoWerf).

 

Gedurende de werken zullen de inwoners van onze gemeente tijdelijk beroep moeten doen op de recyclageparken in de nabije gemeenten, dit tot het vernieuwde recyclagepark te Begijnendijk functioneel is. De inwerkingtreding van het nieuwe recyclagepark en de specifieke DifTar huis-aan-huis ophaling is voorzien januari 2022.

 

Gezien de lange evolutie die onze gemeente heeft afgelegd om te komen tot de invoering van DifTar, waarbij er vanuit sommige partijen en ook vanuit de milieuadviesraad bijvoorbeeld lange tijd tegenkanting was, is het belangrijk om goed te overwegen welke sociale correcties er worden ingevoerd. Deze correcties zijn best in lijn met wat andere gemeenten doen, maar er moeten ook eigen accenten gelegd kunnen worden. In de gemeentelijke communicatie dient ook voldoende de nadruk gelegd te worden op de voordelen van de invoering van DifTar, alsook op de compenserende sociale correcties.

 

Aan EcoWerf werd gevraagd welke sociale correcties er werden ingevoerd in de verschillende partnergemeenten van EcoWerf. De in deze beslissing voorliggende sociale correcties zijn opgesteld in lijn van deze van toepassing voor andere partnergemeenten.

 

Het gemeentebestuur moet het principe ‘de vervuiler betaalt’ consequent doorvoeren, maar is er zich ook van bewust dat rekening dient gehouden te worden met bijvoorbeeld de specificiteit van gezinnen met jonge kinderen of gezinnen die nu al moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

 

Vanaf het begin zullen de inwoners de mogelijkheid hebben om een papier- en kartoncontainer te krijgen.  Deze zal aangeboden worden aan het absolute minimumtarief voor de huur van de container van € 0,84 per maand. Het systeem is vrijwillig. Er kan ook nog steeds gratis papier naar het recyclagepark worden gebracht.

 

Op zitting van 6 juli 2020 nam het college van burgemeester en schepenen een principiële beslissing inzake compenserende maatregelen te nemen bij de invoering van DifTar. Deze beslissing werd bekrachtigd door de gemeenteraad op 8 oktober 2020.

 

De hier voorliggende beslissing herneemt de beslissing van 8 oktober 2020 hoofdzakelijk, maar is opgesteld op basis van standaard sjabloon van de andere gemeentelijke toelage reglementen en verduidelijkt eveneens de wijze waarop het bijzonder comité voor de sociale dienst de toelage toezegt aan inwoners die het financieel moeilijker hebben.

 

De inwerkingstreding van dit reglement wordt voorzien vanaf het moment dat de specifieke DifTar huis-aan-huis ophaling (voorzien begin 2022) van start gaat in de gemeente Begijnendijk.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          wet van 22 december 1986 betreffende de intercommunales en de bepalingen van het decreet van de Vlaamse Raad van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van, de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales.

          decreet van 28 april 1993 houdende regeling, voor het Vlaamse gewest, van het administratief toezicht op de gemeenten, zoals gewijzigd

          decreet van 6 juli 2001 houdende intergemeentelijke samenwerking

          gemeenteraadsbeslissing van 29 augustus 2019, nl. principiële goedkeuring invoering DifTar in Begijnendijk

          decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen

          besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA), zoals gewijzigd

          besluit van 12 mei 2017 van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2004 betreffende de subsidiëring van bepaalde werken, leveringen en diensten die in het Vlaamse Gewest door of op initiatief van lokale besturen of ermee gelijkgestelde personen worden uitgevoerd

          ministerieel besluit van 12 oktober 2017 houdende vaststelling van nadere regels voor de subsidiëring van bepaalde werken, leveringen en diensten die in het Vlaamse Gewest door of op initiatief van lokale besturen worden uitgevoerd

          statuten van EcoWerf zoals goedgekeurd door de algemene vergadering van 21 november 2017

          deelname van de gemeente in de opdrachthoudende vereniging EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          uitvoeringsplan ‘huishoudelijk afval en gelijkwaardig bedrijfsafval’ van mei 2019 (dit uitvoeringsplan vervangt 2 uitvoeringsplannen, namelijk het plan 'Milieuverantwoord beheer van huishoudelijke afvalstoffen (UMBHA)' en het plan 'Gescheiden inzameling bedrijfsafval van kleine ondernemingen')

          besluit van 6 juli 2020 van het college van burgemeester en schepenen betreffende sociale correcties

          gemeenteraadsbeslissing van 8 oktober 2020 betreffende sociale correcties

 

BIJLAGEN

 

reglement toelage sociale correcties

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Onder budgetsleutel 2022/ACT-116/0300-00/64900000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN is vanaf 2022 jaarlijks € 10.000 voorzien.

BESLUIT

 

 

12 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser en David Dupont

9 onthoudingen: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt het toelagereglement voor sociale correcties bij invoer van DifTar goed.

Het reglement in bijlage maakt integraal deel uit van dit besluit.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 17 DECEMBER 2020

 

BES Grondafstand OMV_2020122555

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 21 september 2020 werd er door Paul Verhaert namens Studiebureau Verhaert bvba gevestigd te Kasteelstraat 9 te 2280 Grobbendonk een omgevingsaanvraag ingediend voor het verkavelen van een goed in 2 bouw loten, een lot om in te lijven in het openbaar domein, een te behouden woning en een te behouden achtergelegen grond voor een perceel 24010A0437/00L000 met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie A 437 F, (afd. 2) sectie A 437 L, (afd. 2) sectie A 437 K en (afd. 2) sectie A 441 V3.

 

Beslissing van de gemeenteraad van Begijnendijk van 23 december 1985 betreffende de op te leggen voorwaarden bij verkavelingsaanvragen op de plaatsen waar de wegenis geen tien meter breed is.

 

De wegenis ter hoogte van de aanvraag is geen tien meter breed met gevolg dat het noodzakelijk is een strook grond, zoals aangeduid op het verkavelingsplan in de omgevingsvergunningsaanvraag, in te lijven in het openbaar domein der wegenis.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

  • Vlaamse codex ruimtelijke ordening (VCRO) – titel IV;

Artikel 4.2.15 § 1. Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden een stuk grond verkavelen voor woningbouw of voor het opstellen van vaste of verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt.
Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden aangevraagd en verleend voor het verkavelen voor de aanleg en het bebouwen van terreinen voor andere functies.
§ 2. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden omvat reglementaire voorschriften aangaande de wijze waarop de verkaveling ingericht wordt en de kavels bebouwd kunnen worden.
§ 3. De verkavelaar zorgt ervoor dat de in de verkaveling opgenomen loten kunnen aansluiten op alle voorzieningen van openbaar nut die vereist worden door het vergunningverlenende bestuursorgaan. In voorkomend geval bepaalt de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op welke wijze in de nodige infrastructuur voor de nutsvoorzieningen wordt voorzien.

  • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Artikel 40 en 41 – bevoegdheden van de gemeenteraad.

  • Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 van kracht sinds 1 september 2020

Artikels 70, 73,2° en 75 van het gemeentewegendecreet

  • Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning – afdeling 2 gewone vergunningsprocedure;

Artikel 19 – de bevoegde overheid onderzocht de vergunningsaanvraag op haar ontvankelijkheid en volledigheid. Op maandag 12 oktober 2020 lwerd een ontvankelijkheidsbewijs afgeleverd voor de aanvraag.

Artikel 23 – er werd een openbaar onderzoek geopend over de vergunningsaanvraag.

Het college van burgemeester en schepenen heeft het dossier onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 19 oktober 2020 tot 17 november 2020.

Resultaat : Er werden geen petitielijsten, geen schriftelijke bezwaren, geen schriftelijke gebundelde bezwaren, geen mondelinge bezwaren en geen digitale bezwaren ingediend.

 

Artikel 31 – Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

 

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

Artikel 75 – voorwaarden en lasten die verbonden zijn aan de omgevingsvergunning OMV_2020122555

 

ADVIEZEN

 

De gemeentelijke omgevingsambtenaar gaf op 27 november 2020 een advies over de omgevingsaanvraag OMV_2020122555

 

ARGUMENTATIE
 

Het opleggen van een kosteloze grondafstand is in overeenstemming met de bepalingen opgenomen in het hogervermelde besluit van de gemeenteraad van 23 december 1985

 

BIJLAGE

 

Inplantingsplan met voorgestelde grondafstand gevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het tracé en de nieuwe ontworpen rooilijn van de Staeystraat ter hoogte van de in rand vermelde omgevingsaanvraag zoals vermeld op het verkavelingsplan goed.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit dat de verkavelaar de gronden waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp gratis dient af te staan aan het gemeentebestuur bij wijze van verwerving in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Artikel 3

 

De akte van gratis grondafstand zal opgemaakt worden door fungerende notaris en namens de gemeente ondertekend worden de algemeen directeur en de burgemeester.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 17 DECEMBER 2020

 

BES IL - mandaatbepaling BAV van 16 december 2020

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De brief van 7 oktober 2020 van Interleuven betreffende de uitnodiging van de afgevaardigde op de bijzondere algemene vergadering van Interleuven die plaatsvindt op woensdag 16 december 2020 om 19.00 uur in de vergaderzaal van Interleuven, Brouwersstraat 6 te 3000 Leuven, waarbij de dagorde van de bijzondere algemene vergadering volgende agenda bevat:

 

1)      Samenstelling van het bureau

2)      Goedkeuring verslag algemene vergadering van 24 juni 2020

3)      Strategie en te ontwikkelen activiteiten 2021

4)      Begroting 2021

5)      Vervanging leden raad van bestuur

6)      Diversen

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

          De gecoördineerde statuten van Interleuven;

          Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 30 november 2020 betreffende de principiële beslissing - Interleuven - mandaatbepaling van de vertegenwoordiger voor de bijzondere algemene vergadering van 16 december 2020

 

ARGUMENTATIE

 

Omwille van hoog dringendheid werd de mandaatbepaling van de vertegenwoordiger voor de bijzondere algemene vergadering van Interleuven op 16 december 2020, genomen door het college van burgemeester en schepenen, in zitting van 30 november 2020 (zie bijlage).

 

BIJLAGEN

 

          uitnodiging BAV van 16 december 2020

          verslag algemene vergadering van Interleuven van 24 juni 2020

          beleidsnota Interleuven 2019 - 2024

          algemene vergadering Interleuven van 16 december 2020 - te ontwikkelen activiteiten, te volgen strategie 2021

          financieel beleidsplan - cijfers 2019

          financieel beleidsplan - cijfers 2021

          financieel beleidsplan - nota 2019

          financiële staat

          vervanging leden Raad van Bestuur

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad bekrachtigt de collegebeslissing van 30 november 2020, betreffende

de mandaatbepaling van de vertegenwoordiger, schepen Bart Sorée, aangaande de agenda van de bijzondere algemene vergadering van Interleuven van 16 december 2020, als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de bijzondere algemene vergadering.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad onderwerpt deze beslissing aan het algemeen toezicht en zendt een afschrift van dit besluit naar:

          de gemeentelijke afgevaardigde

          Interleuven, t.a.v. de mevr. Sofie Delaere

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 17 DECEMBER 2020

 

BES Correctie subsidies verenigingen 2020

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 8 oktober 2020 keurde de gemeenteraad de subsidielijst verenigingen 2020 goed. In de lijst zijn twee foutjes geslopen. Het Sint-Laurentiuskoor van Betekom heeft recht op een subsidie van € 396,00 en zij hebben € 175,00 ontvangen. Het Sint-Luciakoor van  Begijnendijk heeft recht op een subsidie van € 415,00 en zij hebben € 396,00 ontvangen. Het Sint-Laurentiuskoor heeft dus nog recht op € 221,00 en Het Sint-Luciakoor heeft nog recht op € 19,00.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          Decreet lokaal bestuur

          Gemeenteraadsbeslissing 8 oktober 2020

FINANCIELE GEVOLGEN

 

ACT-58/0709-00/64930000

Sint-Laurentiuskoor€ 221,00

Sint-Luciakoor€   19,00

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt de correctie van de verenigingssubsidies 2020 voor het Sint-Laurentiuskoor en het Sint-Luciakoor goed.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.