ZITTING VAN 06 10 2022 - 20:15 uur.

 

Aanwezig:

Roger Verduyckt, voorzitter

Bert Ceulemans, burgemeester

Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, David Dupont, Kathleen Van Vlasselaer, schepenen

Peter Spiessens, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Patricia Stevens, Tom Wouters, Tom Van Esse, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers, David Janssens, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser, raadsleden

Peggy Baeten, algemeen directeur

 

Verontschuldigd:

Herman De Coux, raadslid

 

 

Info:

Deze zitting vindt plaats in de turnzaal van de gemeentelijke basisschool De Klimroos, Prof. Scharpélaan 47 te Betekom. Publiek is welkom.

 

Vooreerst wordt de indiener van het verzoekschrift tot wegstemming van de startnota RUP Open Ruimte Begijnendijk/Betekom gehoord, conform het huishoudelijk reglement gemeenteraad.

De heer Mark Wouters spreekt de gemeenteraad toe. Het bestuur antwoordt. Nadien repliceert de heer Wouters hierop.

Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

BES Startnota RUP open ruimte

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De heer Mark Wouters werd gehoord conform de bepalingen van het huishoudelijk reglement gemeenteraad.

Het ingediende verzoekschrift werd ondertekend door circa 380 inwoners van de gemeente. Het verzoekschrift betreft het wegstemmen startnota RUP Open ruimte Begijnendijk/Betekom.

BESLUIT

 

 

De gemeenteraad stemt over het organiseren bij hoogdringendheid van een stemming over het wegstemmen startnota RUP open ruimte Begijnendijk/Betekom

eenparig

 

 

De gemeenteraad stemt over het wegstemmen van de startnota RUP open ruimte Begijnendijk/Betekom

 

9 stemmen voor: Roger Verduyckt, Peter Spiessens, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

11 stemmen tegen: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, David Dupont, Kathleen Van Vlasselaer, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock en Fred De Keyser

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad verwerpt het verzoek wegstemmen startnota RUP open ruimte.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

BES Notulen en audioverslag GR van 01 september 2022

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraad van 01 september 2022 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van de gemeenteraad.

 

Er wordt kennis genomen van het audioverslag van de gemeenteraad van 01 september 2022.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 32 van het Decreet over het lokaal bestuur

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

BESLUIT

 

eenparig

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 01 september 2022 goed en neemt kennis van het audioverslag.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

KEN ABB - klacht beleidskader trage wegen

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het antwoord van ABB inzake de klacht tegen de gemeenteraadsbeslissing van 31 mei 2022 – “definitieve vaststelling gemeentelijk beleidskader trage wegen”.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

KEN Opvolgingsrapportering 2022

 

De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering 2022 in bijlage bij dit agendapunt.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

BES Decretale graden - vervanging

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De continuïteit van aansturing en dienstverlening binnen de gemeente en het OCMW moet gewaarborgd blijven tijdens de periodes van de tijdelijke afwezigheid of verhindering van de directeurs.

 

Door de gemeenteraad werd op 26 november 2018 de vervangers nominatief aanduiding voor zowel algemeen directeur als financieel directeur.

 

Er wordt voorgesteld om de aanstelling van een waarnemend algemeen directeur of waarnemend financieel directeur toe te vertrouwen aan de functiehouder van het ambt.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Art 166 Decreet lokaal bestuur

 

ARGUMENTATIE

 

De betrokken functiehouders kunnen het best inschatten wie van de aanwezige personeelsleden hen kan vervangen.

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit dat de aanstelling van een waarnemend algemeen directeur of waarnemend financieel directeur  wordt toevertrouwd aan de functiehouder van het ambt.

 

Artikel 2

 

Dit besluit heft alle voorgaande besluiten van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn op m.b.t. de aanduiding van vervangers voor de algemeen directeur en financieel directeur en treedt onmiddellijk in werking.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

BES Aanpassing personeelsformatie en organogram

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Artikel 161 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 verplicht de gemeenten en OCMW's om een gezamenlijk organogram op te stellen: "De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stellen het gezamenlijk organogram van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast. Het organogram geeft de organisatiestructuur van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn weer, duidt de gezagsverhoudingen en de functies aan waaraan het lidmaatschap van het managementteam is verbonden".

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

        het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en latere wijzigingen;

        wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden en haar personeel, en latere wijzigingen.

 

ADVIEZEN

 

        managementteam van 26 juli 2022

        overleg vakbonden op 22 september 2022

 

BIJLAGEN

 

        dossier aanpassingen organisatie oktober 2022.

        besluit managementteam 26 juli 2022.

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan de personeelsformatie voor het OCMW- en gemeentepersoneel en organogram, zoals in bijgevoegde documenten, goed.

 

Artikel 2

 

Dit besluit wordt kenbaar gemaakt via de webtoepassing van de gemeente en aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

BES Intrekking verlenen erfdienstbaarheid P. Pitetlaan

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 17 januari 2022 ontving het gemeentebestuur een verzoek tot het bekomen van een erfdienstbaarheid op het perceel, kadastraal gekend onder 2de afdeling, sectie B, nummer 190/02D en gelegen ter hoogte van Pastoor Pitetlaan 25 met het oog op een verhoogde publieke toegankelijkheid van de plaatselijke apotheek naar aanleiding van verbouwings- en uitbreidingswerken aan de apotheek.

 

Het college van burgemeester en schepenen besprak op 24 januari 2022 dit verzoek tot toelating van een vestiging van erfdienstbaarheid en de voorziene kleine werken op gemeentelijke domein, ten laste van de aanvrager/bouwheer.

 

Op 24 februari 2022 verleent de gemeenteraad een erfdienstbaarheid voor het perceel gelegen ter hoogte van de Pastoor Pitetlaan 25, kadastraal gekend onder 2de afdeling, sectie B, nummer 190/02D volgens het tracé aangeduid op het inplantingsplan van architect Janssens.

 

Op 16 juni 2022 werd beslist om het gemengd dossier dat reeds lopende is in te trekken en kortelings een nieuwe omgevingsvergunningaanvraag te verrichten. Dit nadat intern in de werking van de apotheek een aanpassing moest gebeuren ter optimalisatie die ten aanzien van stedenbouwkundig context een nieuwe aanvraag vergt waarbij er geen gebruik gemaakt zal worden van openbaar domein.

 

Bij een eerste lopende aanvraag werd een hellingsbaan voorzien die buiten privatief terrein en in openbaar domein op de zone van de parking diende aangelegd te worden. Hiervoor waren reeds besprekingen, mogelijke akkoorden (college van burgemeester en schepenen van 24 januari 2022 ) op basis van een op te maken erfdienstbaarheid lopende en te beoordelen bij de eerste omgevingsaanvraag.

Echter Post-Covid periode en herevaluatie van het praktische gebruik van een apotheek als algemene werking voor de klant/patiënt, werkkracht, leverancier is het ontwerp en plan herdacht dat er enkele hoofdingang zoals bestaande behouden blijft en geoptimaliseerd voor toegankelijkheid waarbij de 2e toe/uitgang vooraan het gebouw (nieuwe beperkte toe/uitgang) voornamelijk dient voor personeel, leveringen, wachtapotheek en bij mogelijke nieuwe pandemies apart kan gebruiken voor een circulatie zonder kruising van patiënten of een aparte ingang in functie van testprocedures van patiënten apart van de apotheek.

Dus de eerder procedure van erfdienstbaahreid is niet meer van toepassing. De ganse toegankelijkheid wordt volledig op eigen terrein geïntegreerd.

 

Op 11 september 2022 werd een nieuwe omgevingsvergunningaanvraag ingediend waaruit blijkt dat er geen gebruik zal gemaakt worden van het openbaar domein dat reeds een 'ruime' publieke connotatie of semi-openbaar karakter heeft.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43, § 2, 12°.

 

ARGUMENTATIE

 

Uit de nieuwe ingediende omgevingsvergunningaanvraag blijkt dat er geen gebruik zal gemaakt worden van het openbaar domein dat reeds een 'ruime' publieke connotatie of semi-openbaar karakter heeft waardoor de gemeenteraadsbeslissing van 24 februari 2022 "Verlenen erfdienstbaarheid op openbaar domein ter hoogte van P. Pitetlaan 25 - Apotheek Philips in functie van verhoging publieke toegankelijkheid" niet meer van toepassing is.

 

BIJLAGEN

 

        Gemeenteraadsbeslissing 24 februari 2022 "Verlenen erfdienstbaarheid op openbaar domein ter hoogte van P. Pitetlaan 25 - Apotheek Philips in functie van verhoging publieke toegankelijkheid"

        Beschrijvende nota nieuw ingediende omgevingsvergunningaanvraag+ plannenbundel

BESLUIT

 

eenparig

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad trekt de gemeenteraadsbeslissing van 24 februari 2022 "Verlenen erfdienstbaarheid op openbaar domein ter hoogte van P. Pitetlaan 25 - Apotheek Philips in functie van verhoging publieke toegankelijkheid" in. Uit de nieuwe ingediende omgevingsvergunningaanvraag OMV2022085497 blijkt dat er geen gebruik zal gemaakt worden van het openbaar domein dat reeds een 'ruime' publieke connotatie of semi-openbaar karakter heeft.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

BES Grondafstand OMV_2022083234

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 13 juni 2022 werd er door mevrouw Véronique Peeters wonende te Leuvensesteenweg 25 te 3200 Aarschot een omgevingsaanvraag ingediend voor afsplitsen stuk tuingrond van de huiskavel Willekenslaan 35 voor de afspitsing naar 1 lot open bebouwing bestemd voor een vrijstaande eengezinswoning. Het verkavelen van een perceel in 1 kavel voor open bebouwing, aangeduid als lot 1. Lot 2 wordt voor gratis grondafstand aan de gemeente voorzien voor een perceel Willekenslaan 33 3130 Begijnendijk met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie B 455 T.

 

Beslissing van de gemeenteraad van Begijnendijk van 23 december 1985 betreffende de op te leggen voorwaarden bij verkavelingsaanvragen op de plaatsen waar de wegenis geen tien meter breed is.

 

De wegenis ter hoogte van de aanvraag is geen tien meter breed met gevolg dat het noodzakelijk is een strook grond, zoals aangeduid op het verkavelingsplan in de omgevingsvergunningsaanvraag (zie lot 2 verkavelingsplan), in te lijven in het openbaar domein der wegenis.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Vlaamse codex ruimtelijke ordening (VCRO) – titel IV;

Artikel 4.2.15 § 1. Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden een stuk grond verkavelen voor woningbouw of voor het opstellen van vaste of verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt.
Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden aangevraagd en verleend voor het verkavelen voor de aanleg en het bebouwen van terreinen voor andere functies.
§ 2. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden omvat reglementaire voorschriften aangaande de wijze waarop de verkaveling ingericht wordt en de kavels bebouwd kunnen worden.
§ 3. De verkavelaar zorgt ervoor dat de in de verkaveling opgenomen loten kunnen aansluiten op alle voorzieningen van openbaar nut die vereist worden door het vergunningverlenende bestuursorgaan. In voorkomend geval bepaalt de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op welke wijze in de nodige infrastructuur voor de nutsvoorzieningen wordt voorzien.

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Artikel 40 en 41 – bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 van kracht sinds 1 september 2020

Artikels 70, 73,2° en 75 van het gemeentewegendecreet

        Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning – afdeling 2 gewone vergunningsprocedure;

Artikel 19 – de bevoegde overheid onderzocht de vergunningsaanvraag op haar ontvankelijkheid en volledigheid. Op maandag 4 juli 2022 leverde het college van burgemeester en schepenen een ontvankelijkheidsbewijs af voor de aanvraag.

Artikel 23 – er werd een openbaar onderzoek geopend over de vergunningsaanvraag.

Het college van burgemeester en schepenen heeft het dossier onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 11 juli 2022 tot 9 augustus 2022.

Resultaat : geen petitielijsten, geen schriftelijke bezwaren, geen schriftelijke gebundelde bezwaren, geen mondelinge bezwaren en geen digitale bezwaren

 

Artikel 31 – Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

 

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

Artikel 75 – voorwaarden en lasten die verbonden zijn aan de omgevingsvergunning OMV_2022083234

 

ADVIEZEN

 

De gemeentelijke omgevingsambtenaar gaf op 14 september 2022 een voorwaardelijk gunstig advies over de omgevingsaanvraag OMV_2022083234

 

ARGUMENTATIE

 

Het opleggen van een kosteloze grondafstand is in overeenstemming met de bepalingen opgenomen in het hogervermelde besluit van de gemeenteraad van 23 december 1985.

 

BIJLAGE

 

Inplantingsplan met voorgestelde grondafstand gevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag.

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het tracé en de nieuwe ontworpen rooilijn van de Willekenslaan 33 3130 Begijnendijk ter hoogte van de in rand vermelde omgevingsaanvraag zoals vermeld op het verkavelingsplan goed.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit dat de verkavelaar de gronden waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp gratis dient af te staan aan het gemeentebestuur bij wijze van verwerving in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Artikel 3

 

De akte van gratis grondafstand zal opgemaakt worden door fungerende notaris en namens de gemeente ondertekend worden de algemeen directeur en de burgemeester.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

BES Grondafstand OMV_2022088308 Werchtersesteenweg ZN

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 23 juni 2022 werd er door Stijn Geens namens Studiebureau Verhaert & Co bv gevestigd te Rode Haagjes 3_001 te 2288 Grobbendonk een omgevingsaanvraag ingediend voor het creëren van 3 loten bestemd voor open bebouwing en 1 lot bestemd voor kosteloze grondafstand aan de gemeente voor een perceel Werchtersesteenweg ZN met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 36 F.

 

Beslissing van de gemeenteraad van Begijnendijk van 23 december 1985 betreffende de op te leggen voorwaarden bij verkavelingsaanvragen op de plaatsen waar de wegenis geen tien meter breed is.

 

De wegenis ter hoogte van de aanvraag is geen tien meter breed met gevolg dat het noodzakelijk is een strook grond, zoals aangeduid op het verkavelingsplan in de omgevingsvergunningsaanvraag, in te lijven in het openbaar domein der wegenis. Lot 4 (gele zone op verkavelingsplan, 91 m2) wordt als grondafstand naar de gemeente voorzien waardoor de nieuwe rooilijn op 5m uit de as van de voorliggende Werchtersesteenweg komt te

liggen.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Vlaamse codex ruimtelijke ordening (VCRO) – titel IV;

Artikel 4.2.15 § 1. Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden een stuk grond verkavelen voor woningbouw of voor het opstellen van vaste of verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt.
Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden aangevraagd en verleend voor het verkavelen voor de aanleg en het bebouwen van terreinen voor andere functies.
§ 2. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden omvat reglementaire voorschriften aangaande de wijze waarop de verkaveling ingericht wordt en de kavels bebouwd kunnen worden.
§ 3. De verkavelaar zorgt ervoor dat de in de verkaveling opgenomen loten kunnen aansluiten op alle voorzieningen van openbaar nut die vereist worden door het vergunningverlenende bestuursorgaan. In voorkomend geval bepaalt de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op welke wijze in de nodige infrastructuur voor de nutsvoorzieningen wordt voorzien.

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Artikel 40 en 41 – bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 van kracht sinds 1 september 2020

Artikels 70, 73,2° en 75 van het gemeentewegendecreet

        Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning – afdeling 2 gewone vergunningsprocedure;

Artikel 19 – de bevoegde overheid onderzocht de vergunningsaanvraag op haar ontvankelijkheid en volledigheid. Op maandag 18 juli 2022 leverde het college van burgemeester en schepenen een ontvankelijkheidsbewijs af voor de aanvraag.

Artikel 23 – er werd een openbaar onderzoek geopend over de vergunningsaanvraag.

Het college van burgemeester en schepenen heeft het dossier onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 25 juli 2022 tot 23 augustus 2022.

Resultaat : geen petitielijsten, geen schriftelijke bezwaren, geen schriftelijke gebundelde bezwaren, geen mondelinge bezwaren en geen digitale bezwaren

 

Artikel 31 – Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

 

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

Artikel 75 – voorwaarden en lasten die verbonden zijn aan de omgevingsvergunning OMV_2022088308

 

ADVIEZEN

 

De gemeentelijke omgevingsambtenaar gaf op 20 september 2022 een  voorwaardelijk gunstig advies over de omgevingsaanvraag OMV_2022088308.

 

ARGUMENTATIE
 

Het opleggen van een kosteloze grondafstand is in overeenstemming met de bepalingen opgenomen in het hogervermelde besluit van de gemeenteraad van 23 december 1985.

 

BIJLAGE

 

Verkavelingsplan met voorgestelde grondafstand gevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag.

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het tracé en de nieuwe ontworpen rooilijn lot 4 (gele zone op verkavelingsplan, 91 m2)

van de Werchtersesteenweg ZN met als kadastrale omschrijving (afd. 2), sectie C, nr(s) 36 F, zoals vermeld op het verkavelingsplan, goed.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit dat de verkavelaar de gronden, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp, gratis dient af te staan aan het gemeentebestuur bij wijze van verwerving in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Artikel 3

 

De akte van gratis grondafstand zal opgemaakt worden door fungerende notaris en namens de gemeente ondertekend worden de algemeen directeur en de burgemeester.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

BES Aanvullend politiereglement OV Haltestr/Sleutelbn

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het project met actienummer 32 van het fietsbeleidsplan gemeente Begijnendijk stelt het veiliger maken van het kruispunt Haltestraat/Sleutelbaan/Plankenbrug voor fietsers.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van april 2009.

 

ADVIEZEN

 

De politiezone BRT heeft geen opmerkingen op het signalisatieplan.

 

Signalisatieplan opgemaakt volgens advies van de mobiliteitsraad in vergadering van 25 april 2022 (punt 6).

 

ARGUMENTATIE

 

Het veiliger maken van het kruispunt Haltestraat/Sleutelbaan/Plankenbrug voor fietsers is actie 32 van het fietsbeleidsplan.

 

BIJLAGEN

 

        Signalisatieplan

        Advies politie

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Budgetcode: 2022/ ACT-73/0200-00/61035101 (Wegmarkeringen fietsstraten/-suggestiestroken)

Uitgave: € 2.521,16 incl. btw

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit een extra oversteek voor fietsers aan het kruispunt Haltestraat/Sleutelbaan/Plankenbrug, aangegeven door F50 borden, en het zichtbaarder maken van de nieuwe fietsoversteek en de fietspad kruising met de Haltestraat door rode koudplast en thermoplastische markeringen. Dit wordt ingevoerd door plaatsing van F50 borden, rode inkleuring met koudplast en thermoplastische markeringen volgens signalisatieplan.

 

Artikel 2

 

Dit besluit treedt onmiddellijk na de bekendmaking in werking.

 

Artikel 3

 

Dit besluit zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid

Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II-laan

20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

BES Aanvullend politiereglement fietsstraat Seypstraat

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De fietsstraat in de Seypstraat stopt aan de Kluisstraat. Het verlengen van de fietsstraat in de Seypstraat tussen de Kluisstraat en de Professor Scharpélaan inclusief aanpassing van de voorrangsregeling aan het kruispunt Seypstraat/Kluisstraat verhoogt de verkeersveiligheid.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van april 2009.

 

ADVIEZEN

 

De politiezone BRT geeft een positief advies.

 

ARGUMENTATIE

 

De fietsstraat in de Seypstraat stopt aan de Kluisstraat. Het verlengen van de fietsstraat in de Seypstraat tussen de Kluisstraat en de Professor Scharpélaan inclusief aanpassing van de voorrangsregeling aan het kruispunt Seypstraat/Kluisstraat verhoogt de verkeersveiligheid.

 

BIJLAGEN

 

        Signalisatieplan

        Advies politie

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Budgetcode: 2022/ ACT-73/0200-00/61035101 (Wegmarkeringen fietsstraten/-suggestiestroken)

Uitgave: € 980,51 incl. btw

BESLUIT

 

 

12 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, David Dupont, Kathleen Van Vlasselaer, Roger Verduyckt, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock en Fred De Keyser

8 onthoudingen: Peter Spiessens, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit een fietsstraat in te voeren in de Seypstraat tussen de Professor Scharpélaan en de Kluisstraat en de huidige voorrangsregeling aan het kruispunt Seypstraat/Kluisstraat op te heffen en te wijzigen in voorrang voor de Seypstraat aan het kruispunt met de Kluisstraat. Dit wordt ingevoerd door plaatsing van F111 borden begin fietsstraat, B1, B15c en B15f en het plaatsen van haaientanden volgens signalisatieplan.

 

Artikel 2

 

Dit besluit treedt onmiddellijk na de bekendmaking in werking.

 

Artikel 3

 

Dit besluit zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid

Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II-laan

20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

Toegevoegd - BES Evaluatie zomer 2022 - evenementenplan 2023

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Voorstel tot besluit van de MGB-fractie :

 

"De zomer van 2022… de eerste zomer in drie jaar zonder échte Covid-19 beperkingen. De zomer van het feest met ongezien veel festivals en activiteiten waar jong en oud zich kunnen uitleven. Ook in onze gemeente werden sfeervolle activiteiten opgezet zoals de pinksterkermis in Begijnendijk, de feestelijkheden rond de Vlaamse Feestdag, het Midzomer event in Betekom, de Fietseling, de dag van de plaatselijke kunstenaar en de viering van de jubilarissen op de Tumkens. Mooie festiviteiten gedragen door heel wat vrijwilligers en gemeentepersoneel. Toch voelen we ons vanuit de MGB fractie genoodzaakt om onze ontgoocheling te uiten en bedenkingen te plaatsen bij het kermisgebeuren in Betekom. 15 augustus, toch nog steeds dé hoogdag van het jaar in Betekom, was dit jaar een triest gebeuren in het dorp. Ook op de kermis van 1 mei werden geen ondersteunende activiteiten voorzien. Het privé-initiatief van cafetaria De Tumkens met verschillende optredens tijdens de kermisdagen was een mooie en succesvolle organisatie, maar stond jammer genoeg volledig los van de kermis in het dorp. Het stoort mij erg dat we vanuit de gemeente geen inspanningen hebben geleverd om ook in de dorpskern sfeervolle randactiviteiten te voorzien. Een gemiste kans, wetende dat de gemeentelijke subsidies aan het feestcomité de voorbije jaren werden doorbetaald waardoor er een mooi spaarpotje werd opgebouwd om deze zomer activiteiten te organiseren. Bovendien werden er in de meerjarenplanning ambities opgenomen om zeker niet minder activiteiten te organiseren en het buitengewoon boeiende imago van onze gemeente verder positief naar buiten te brengen. De samenwerking met de lokale horeca en het verenigingsleven is bij de organisatie van evenementen jammer genoeg te vaak een ontbrekende factor, met uitzondering van de Fietseling en de Midzomerdag. Om de kermissen binnen onze gemeente nieuw leven in te blazen stellen we voor om ook de uitbaters van de kermisattracties structureel te ondersteunen na enkele donkere COVID jaren en rekening houdend met de extreem hoge energietarieven.

 

De gemeenteraad besluit daarom als volgt:

 

Artikel 1: de gemeenteraad beslist om de kermissen vanaf 2023 nieuw leven in te blazen. Er wordt hiervoor een evenementenplan opgemaakt zodat er in beide dorpskernen randactiviteiten worden opgezet in samenwerking met de lokale horeca en het verenigingsleven.

 

Artikel 2: de gemeenteraad beslist om de retributie voor uitbaters van kermiskramen voor de kermissen op het grondgebied van onze gemeente alvast tot einde 2024 te herleiden tot het minimum, met name een nader te bepalen beperkte, forfaitaire bijdrage voor het energieverbruik en het water. Op deze manier bieden we de uitbaters van de kermisattracties meer financiële ademruimte na de zware COVID periode en kunnen we hopelijk meer kermisattracties naar onze gemeente halen om de beleving én de bezoekersaantallen te stimuleren." 

 

BIJLAGE

 

Evaluatie zomer 2022 - evenementenplan 2023

BESLUIT

 

 

De gemeenteraad stemt over het ingediende voorstel als volgt:

 

8 stemmen voor: Peter Spiessens, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

12 stemmen tegen: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, David Dupont, Kathleen Van Vlasselaer, Roger Verduyckt, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock en Fred De Keyser

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad verwerpt het ingediende voorstel:

 

"Artikel 1: de gemeenteraad beslist om de kermissen vanaf 2023 nieuw leven in te blazen. Er wordt hiervoor een evenementenplan opgemaakt zodat er in beide dorpskernen randactiviteiten worden opgezet in samenwerking met de lokale horeca en het verenigingsleven.

 

Artikel 2: de gemeenteraad beslist om de retributie voor uitbaters van kermiskramen voor de kermissen op het grondgebied van onze gemeente alvast tot einde 2024 te herleiden tot het minimum, met name een nader te bepalen beperkte, forfaitaire bijdrage voor het energieverbruik en het water. Op deze manier bieden we de uitbaters van de kermisattracties meer financiële ademruimte na de zware COVID periode en kunnen we hopelijk meer kermisattracties naar onze gemeente halen om de beleving én de bezoekersaantallen te stimuleren."

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

BES Aanpassing arbeidsreglement GBO

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

In de vergaderingen van het ABOC van 29 november 2021 en 01 juni 2022 werden de specifieke wijzigingen van het arbeidsreglement besproken. In het OCSG van 28 april 2022 werd o.a. het ontwerp arbeidsreglement goedgekeurd.

 

Een goede schoolorganisatie steunt op duidelijke afspraken tussen het personeel en het bestuur.

        Alle personen die onder gezag arbeid verrichten in het gemeentelijk onderwijs, moeten worden geïnformeerd over de voorwaarden die op hun arbeidsverhouding van toepassing zijn.

        Het decreet rechtspositie en het decreet basisonderwijs laten voldoende ruimte om lokaal en autonoom concrete afspraken te maken rond rechten en plichten van het personeel en het schoolbestuur.

        Het arbeidsreglement moet op een aantal punten worden geactualiseerd, o.a. in functie van de nieuwe evaluatiesystematiek. Het gemeentebestuur inspireert zich in deze op het model arbeidsreglement dat wordt aangeboden door de juridische dienst van de onderwijskoepel OVSG.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen, artikelen 1, 4 en 11 tot en met 15sexies.

        Het decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.

        Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, artikel 119.

 

ADVIEZEN

 

        Protocol van het lokaal comité op het niveau van de scholengemeenschap

        Bespreking op de vergadering van het ABOC van 29 november 2021 en 01 juni 2022 waarbij een protocol tot stand kwam.

        bespreking op het OCSG van 28 april 2022

 

BIJLAGE

 

arbeidsreglement

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het herwerkte arbeidsreglement, gevoegd als bijlage bij deze beslissing, goed. Dit arbeidsreglement treedt in werking na goedkeuring voor de personen die onder gezag arbeid verrichten in de gemeentelijke instellingen:

        Gemeentelijke Basisschool Begijnendijk, De Bruynlaan 19 te 3130 Begijnendijk

        Gemeentelijke Basisschool Betekom, Professor Scharpélaan 47 te 3130 Begijnendijk.

 

Artikel 2

 

Dit besluit heft bij het in werking treden vorige besluiten van de gemeenteraad hieromtrent op.

 

Artikel 3

 

Een afschrift van dit besluit en van het herwerkte arbeidsreglement wordt ter kennisneming bezorgd aan de personen die onder gezag arbeid verrichten in de gemeentelijke instellingen vermeld in artikel

1.

 

Artikel 4

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing. Het besluit wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid, de dienst onderwijs en de directies van beide basisscholen.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

BES Functiebeschrijvingen en evaluatie GBO

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

CAO XI brengt, naast versnelde vaste benoemingen, ook een herziening van de evaluatieprocedure mee in het gemeentelijk basisonderwijs:

        Van de logge 4-jaarlijkse cyclus van evalueren en functioneren evolueert men ook in het onderwijs meer en meer naar een vorm van coaching en begeleiding, waarbij in geval van disfunctioneren ook een sneller ontslag mogelijk wordt.

        Bij de nieuwe evaluatiecyclus horen ook nieuwe functiebeschrijvingen, die voortaan per ambt enkel nog de kerntaken omvatten die eigen zijn aan de functie. De instellingsgebonden opdrachten worden niet meer in de functiebeschrijving opgenomen, maar werden apart afgesproken.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet Lokaal Bestuur, artikel 40

        Het decreet rechtspositie personeel gesubsidieerd onderwijs van 27 maart 1991, de hoofdstukken Vbis en Vter

        Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997

        De wet tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel van 19 december 1974

        Besluit van de Vlaamse regering van 10 juni 1997 houdende taken die niet in de functiebeschrijving van het personeel in het basisonderwijs kunnen opgenomen worden

        Decreet van 13 juli 2007 houdende dringende maatregelen met betrekking tot functiebeschrijving en evaluatie in het onderwijs

 

ADVIEZEN

 

        Protocol van het lokaal comité op het niveau van de scholengemeenschap.

        Protocol van het afzonderlijk bijzonder comité (ABOC 29.11.2021 en 01 juni 2022)

 

ARGUMENTATIE

 

        Een goede schoolorganisatie steunt op duidelijke afspraken tussen het personeel en het schoolbestuur.

        Met het oog op de invoering van de nieuwe evaluatiemethodiek o.b.v. CAO XI moet de gemeenteraad een aantal algemene afspraken vastleggen, die o.a. omvatten:

        een algemene functieomschrijving per ambt

        het aanduiden van de evaluatoren

        Deze algemene afspraken moeten ook worden verankerd in het arbeidsreglement.

        Deze algemene afspraken en functiebeschrijvingen per ambt zijn gebaseerd op de modellen van OVSG en zijn ook onderhandeld met de vakbonden op scholengemeenschap en op schoolbestuurniveau.

        Alle personen die onder gezag arbeid verrichten in het gemeentelijk onderwijs, moeten geïnformeerd worden over de inhoud die op hun specifieke functiebeschrijving van toepassing is.

        Het decreet rechtspositie en het decreet basisonderwijs laten voldoende ruimte om lokaal en autonoom concrete afspraken te maken rond rechten en plichten van het personeel en het schoolbestuur.

 

BIJLAGEN

 

        FB-administratief-medewerker

        FB-ambt-directeur

        FB-BaO-ambt-kleuteronderwijzer

        FB-BaO-ambt-onderwijzer

        FB-BaO-SO-functie-ondersteuner

        FB ambt ict-coördinator

        FB ambt zorgcoördinator

        FB leermeester LBV

        FB kinderverzorger

        FB leermeester LO

        Instellingsgebonden opdrachten

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de bijgevoegde functieomschrijvingen en de instellingsgebonden taken goed.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad keurt goed dat de evaluatoren op ambtelijk niveau worden aangeduid als volgt:

        De directeur wordt aangeduid als eerste evaluator voor alle gesubsidieerde personeelsleden aangesteld in een wervingsambt in zijn/haar instelling.

        De algemeen directeur wordt aangeduid als tweede evaluator voor alle gesubsidieerde personeelsleden in wervingsambten.

        De directeur wordt aangeduid als eerste evaluator voor alle gesubsidieerde personeelsleden aangesteld in een ander bevorderingsambt of in een selectieambt.

        De algemeen directeur wordt aangeduid als tweede evaluator voor alle gesubsidieerde personeelsleden in een ander bevorderingsambt dan dat van directeur of in een selectieambt.

        De algemeen directeur wordt aangeduid als de evaluator van de directeur(s).

 

Artikel 3

 

De tweede evaluator bewaakt het proces, bewaakt de kwaliteit en waakt over de objectiviteit en de

eenvormigheid van de evaluaties over de personeelsleden heen.

 

Artikel 4

 

Voor de evaluatoren wordt in het kader van het voeren van functionerings- en evaluatiegesprekken

een opleiding voorzien zodat de evaluator voldoende competent is om met kennis van zaken en op

een objectieve evenwichtige manier een oordeel uit te spreken over het presteren van het

personeelslid. Daartoe wordt bij OVSG ingeschreven voor de opleiding voor evaluatoren.

 

Artikel 5

 

De (eerste) evaluator nodigt het personeelslid (mondeling/per brief/per email) uit voor een

eerste formeel functioneringsgesprek. Hij kondigt dit minimaal 10 werkdagen op voorhand aan.

        Het personeelslid kan (mondeling/per brief/per email) een functioneringsgesprek vragen. Het gesprek vindt plaats binnen een redelijke termijn na de vraag. De datum van het gesprek wordt bepaald door de (eerste) evaluator.

        Van het eerste formeel functioneringsgesprek wordt door de (eerste) evaluator een verslag opgemaakt conform het model van OVSG. In dit verslag worden persoons- en ontwikkelingsgerichte doelstellingen opgenomen. Dit verslag wordt ondertekend door de (eerste) evaluator en ter ondertekening voor ontvangst aan het personeelslid voorgelegd. Het verslag wordt bewaard in het evaluatiedossier dat beheerd wordt door de (eerste) evaluator.

        De (eerste) evaluator houdt de coachingshistoriek bij conform het model van OVSG.

 

Artikel 6

 

De evaluatie wordt uitgevoerd op basis van de evaluatiecriteria die aansluiten bij de

functiebeschrijving en bij de doelstellingen van de onderwijsinstelling en het schoolbestuur.

        De (eerste) evaluator bepaalt het tijdstip van het evaluatiegesprek en deelt dit minimaal 10 werkdagen op voorhand (mondeling/per brief/per mail) mee.

        De (eerste) evaluator stelt het evaluatieverslag op conform het model van OVSG. Dit verslag wordt bewaard in het evaluatiedossier.

 

Artikel 7

 

De (eerste) evaluator zorgt voor de informatiedoorstroming naar de tweede evaluator en

desgevallend naar het schoolbestuur.

 

Artikel 8

 

Dit reglement vervangt met ingang van heden de vorige algemene afspraken.

 

Artikel 9

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

BES Intrekking retributiereglement kopieën+adverteren

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Naar aanleiding van de lancering van het nieuwe informatiemagazine werd in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 9 maart 2020 besproken het retributiereglement ‘Nemen van kopieën en adverteren in het gemeentelijk infoblad' , met de bepalingen voor het nemen van kopieën in het gemeentehuis en de richtlijnen voor het plaatsen van advertenties in in het gemeentelijk infoblad,  dat in zitting van de gemeenteraad van 24 november 2014 werd goedgekeurd, door de gemeenteraad te laten intrekken.

 

ADVIEZEN

 

De cultuurraad gaf een positief advies voor het afschaffen van de mogelijkheid om kopieën te nemen en te adverteren in het gemeentelijk infoblad.

BESLUIT

 

 

12 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, David Dupont, Kathleen Van Vlasselaer, Roger Verduyckt, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock en Fred De Keyser

8 onthoudingen: Peter Spiessens, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad besluit het retributiereglement 'Nemen van kopieën en adverteren in het gemeentelijk infoblad' in te trekken met onmiddellijke ingang.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

BES Verlenging IGS Hofheide

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven (IGS Hofheide) werd opgericht bij akte van 28 januari 2005 voor een duur van 18 jaar, welke verstrijkt op 28 januari 2023. Een verlenging van IGS Hofheide voor de maximale duur van 18 jaar dient bijgevolg opgestart te worden.

 

Hiervoor is het nodig dat er als deelnemende gemeente een verzoek gericht wordt aan de raad van bestuur waarin de gemeente stelt de opdrachthoudende vereniging te willen verlengen met de vraag de verlenging te agenderen op de algemene vergadering.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Decreet lokaal bestuur, art. 423.

 

ARGUMENTATIE

 

Art. 423 Decreet Lokaal Bestuur bepaalt:

 

“Na afloop van de statutair bepaalde duur kan de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.

Op verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en op voorwaarde dat het verzoek gedragen wordt door een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten, kan de laatste algemene vergadering vóór het verstrijken van de duur, tot de verlenging beslissen met een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen. De gemeenteraadsbeslissingen die daarvoor worden genomen, worden bij het verslag van de algemene vergadering gevoegd en zijn gebaseerd op een onderzoek, in voorkomend geval op basis van een vergelijkend onderzoek als er zich verschillende beheersvormen reëel aanbieden.

Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die beslist over de verlenging wordt de agenda door de raad van bestuur aan alle deelnemers toegezonden.

De deelnemers die niet willen verlengen, kunnen daartoe niet verplicht worden en houden op deel uit te maken van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging op het einde van het jaar waarin de algemene vergadering tot de verlenging heeft beslist. Vooraf leggen ze hun beslissing daartoe voor, die wordt gevoegd bij het verslag van de algemene vergadering. Ze leven de door hen aangegane contractuele verbintenissen na, maar zijn voor het overige geen schadevergoeding verschuldigd. Artikel 425, vierde en vijfde lid, zijn op hen van toepassing.

Deelnemers die nalaten over de verlenging te beslissen of hun beslissing mee te delen, worden geacht verder deel uit te maken van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging.”

 

De gemeenteraad dient bijgevolg te onderzoeken of zij al dan niet een verzoek wenst te richten aan IGS Hofheide om de opdrachthoudende vereniging te verlengen, in voorkomend geval op basis van een vergelijkend onderzoek als er zich verschillende beheersvormen reëel aanbieden.

 

Er bieden er zich niet reëel verschillende beheersvormen aan o.w.v. volgende redenen:

 

        Een groot aantal van de gemeenten van Oost Vlaams-Brabant maken gebruik van het crematorium en dienen bijgevolg blijvend samen te werken voor de uitbating daarvan. De wijzen waarop een intergemeentelijke samenwerking kan georganiseerd worden zijn limitatief bepaald in het DLB;

        IGS Hofheide is eigenaar van het crematorium Hofheide, dat een belangrijk onroerend goed is met een hoge waarde. Dit onroerend goed kan niet worden toebedeeld aan één van de deelnemers en dient eigendom te blijven van een afzonderlijke rechtspersoon met een eigen vermogen. Alle beheersvormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn bijgevolg uitgesloten;

        De gemeenten die deelnemen aan IGS Hofheide hebben geen eigen crematoria. Het is voor de werking van het crematorium van IGS Hofheide ook aangewezen dat de deelnemende gemeenten geen eigen crematorium oprichten, noch deelnemen aan een andere intergemeentelijke samenwerking die een crematorium uitbaat. Dit zou immers zorgen voor concurrentie tussen crematoria uitgebaat door dezelfde gemeenten, wat niet aangewezen is en de werking van het crematorium van IGS Hofheide zou hypothekeren. Daarom is het aangewezen dat de deelnemende gemeenten een beheersoverdracht doen aan de intergemeentelijke samenwerking.

De opdrachthoudende vereniging is de enige vorm van intergemeentelijke samenwerking met beheersoverdracht, zodat deze samenwerkingsvorm duidelijk de meest geschikte is in het belang van de deelnemende gemeenten en van IGS Hofheide.

 

Uit onderzoek blijkt dat het aangewezen is om IGS Hofheide te verlengen. Dit blijkt meer bepaald uit volgende feiten:

 

IGS Hofheide zorgt ervoor dat voor de gemeenten in de regio Oost Vlaams-Brabant een dichtbij gelegen locatie beschikbaar is voor crematie van overledenen. Binnen het aanbod aan crematoria in Vlaanderen vormt IGS Hofheide een uniek kader qua dienstverlening gekoppeld aan afscheid nemen van een overledene.

Enerzijds maken de buitengewone architectuur en locatie dat Hofheide ook buiten Oost Vlaams-Brabant gekend is, anderzijds vormen het aanbod en niveau aan dienstverlening dat Hofheide een uitzonderlijke speler is binnen de crematoria.

In de mooie omgeving die naadloos overgaat in een eenvoudige en toch imposante architectuur wordt een dienstverlening aangeboden op gebied van crematies, afscheidsplechtigheden, begraafplaats en rouwmaaltijden.

Hofheide biedt een kwaliteitsvolle dienstverlening aan, afgestemd op de regiobehoeften en de wensen van de uitvaartondernemers en nabestaanden, wat blijkt uit de tevredenheid van de betrokkenen.

Hofheide wil een vooruitstrevende rol opnemen inzake het totale gegeven van lijkbezorging, afscheid en herdenking wat tot uiting komt in o.a. de persoonlijke afscheidsplechtigheden en unieke concepten qua asbestemming zoals het urnenbos en gedenkbos.

 

Deelname in IGS Hofheide biedt voordelen aan de inwoners van de aangesloten gemeenten. Er is een belangrijk tariefverschil voor crematies in vergelijking met deze voor inwoners van niet-aangesloten gemeenten:

 

Prijzen 2022

aangesloten gemeente

niet-aangesloten gemeente

Crematie weekdag

€ 500

€ 575

Crematie zaterdag

€ 550

€ 625

Crematie OCMW-behoeftige

€ 150

€ 350

 

Bovendien neemt het aantal crematies steeds toe: de voorbije twintig jaren is het aantal overledenen dat gecremeerd werd verdubbeld. In het eerste operationele jaar (2013) werden in Hofheide 935 crematies uitgevoerd, in 2021 waren dit er 4 396.

 

Ook het aandeel van het aantal crematies tegenover het aantal overlijdens vertoont een stijgende tendens: in 2010 werd in ongeveer de helft van de overlijdens gekozen voor crematie, in 2020 was dit bij bijna drie vierde van de overlijdens het geval.

 

De deelname is IGS Hofheide betekent bijgevolg een financieel voordeel voor steeds meer inwoners (of hun nabestaanden) van de aangesloten gemeenten.

 

Postcode overledene: 3130

 

aantal crematies in Hofheide

aantal crematies OCMW-behoeftige

2020

77

1

2021

55

1

1-6 2022

33

0

 

Deelname in IGS Hofheide resulteert op jaarbasis in een bedrag van ongeveer € 5 000 (66 crematies aan € 75 prijsverschil) dat door de inwoners van Begijnendijk kan bespaard worden aan crematiekosten.

 

De gemeenteraad wenst bijgevolg IGS Hofheide te verlengen en dit voor de maximale duur van 18 jaar.

 

BIJLAGE

 

mail IGS Hofheide - Verlenging

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad gaat akkoord met de verlenging van IGS Hofheide voor de maximale duur van 18 jaar.

 

Artikel 2

 

Dit besluit is te beschouwen als een verzoek tot verlenging van IGS Hofheide en wordt overgemaakt aan de raad van bestuur van IGS Hofheide, met de vraag om de verlenging van IGS Hofheide te agenderen op de algemene vergadering.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

BES Riobra - bav van 19 december 2022

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het gemeentebestuur is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Riobra en werd per aangetekende brief van 19 september 2022 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Riobra die op 19 december 2022 plaatsheeft in de kantoren van Fluvius, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek om 18.00 u.

 

agenda:

  1. bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2023.
  2. vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgende WVV.
  3. (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.
  4. statutaire benoemingen.
  5. statutaire mededelingen.

 

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt per brief van 19 september 2022.

 

Momenteel kunnen ze bij Riobra niet inschatten in welke richting Covid-19 zal evolueren en wat de impact hiervan zal zijn op het fysiek houden van de buitengewone algemene vergadering. Afhankelijk van de evolutie van Covid-19, eventuele richtlijnen van het Agentschap Binnenlands Bestuur en de regelgeving, voorzien ze toch ook in de mogelijkheid in het ontwerp-raadsbesluit dat deze vergadering digitaal zou kunnen worden gehouden.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra van 19 december 2022, goed.

 

Agenda:

  1. bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2023.
  2. vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgende WVV.
  3. (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.
  4. statutaire benoemingen.
  5. statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente, de heer Sam Mergaerts (of indien nodig zijn aangeduide plaatsvervanger Francisca De Cock), die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra op 19 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van deze beslissing.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer de kennisgeving hiervan aan de opdrachthoudende vereniging Riobra, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

BES PBE - bav van 22 december 2022

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Lokaal bestuur Begijnendijk is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging PBE en werd per mail van 23 september 2022 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van PBE die op 22 december 2022 plaatsheeft in het Fluvius-gebouw te 3210 Lubbeek, Diestsesteenweg 126 om 18.00 u.

 

De agenda werd door de raad van bestuur op 19 september 2022 als volgt samengesteld:

 

  1. Kennisneming en bespreking van de overeenkomst tussen Fluvius en Telenet inzake de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana). Zie de toelichtingsnota bij dit agendapunt alsook het agendapunt 2. Statutenwijzigingen, in het bijzonder de onderdelen 2.a, 2.b, 2.d, 2.e, 2.f, 2.h en 2.i ervan.

 

Gelet op het feit dat de contracten overeengekomen met Telenet gevoelige informatie bevatten die de economische, financiële en commerciële belangen van zowel Fluvius als Telenet raken, inzonderheid door Telenets beursgenoteerd karakter, kunnen deze contracten niet worden overgemaakt. Deze documenten kunnen evenwel op dinsdag 11 oktober 2022 in het Fluvius-gebouw, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek, worden ingezien door alle gemeenteraadsleden, mits het tijdig maken van een afspraak via vennootschapssecretariaat@fluvius.be, en na ondertekening van een vertrouwelijkheidsverklaring ter plaatse. Wij verzoeken u om de leden van uw gemeenteraad hiervan op de hoogte te brengen.

 

  1. Goedkeuring van de statutenwijzigingen, meer in het bijzonder wat betreft:
    1. Wijziging van het voorwerp;
    2. Aanpassingen ingevolge het dossier Tramontana en de oprichting van NetCo BV en HoldCo BV van de bestaande artikelen 2bis, 3, 7, 8, 14, 27, 36, 43, 44, 45, 47 en 48 en de bijlagen 1, 2 en 3 en het toevoegen van een nieuw artikel 43bis en een nieuwe bijlage 4;
    3. Aanpassingen ingevolge gewijzigde regelgeving en tekstuele correcties van de bestaande artikelen 2, 2bis, 3, 7, 10, 11, 26bis, 27, 43, 47, 49 en 50 en de bijlagen 2 en 3 en het schrappen van artikel 11bis;
    4. Bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV);
    5. Bijzonder verslag van de Commissaris opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid WVV;
    6. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de definitieve benaming van NetCo BV en HoldCo BV in de statuten in te schrijven;
    7. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de statuten inclusief de bijlagen te coördineren;
    8. Vaststelling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de statutenwijzigingen;
    9. Verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden met betrekking tot het agendapunt 2 vast te stellen.

 

  1. Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2023 van één bijkomend aandeel E binnen de activiteit elektriciteit voor elk van de deelnemende gemeenten van PBE die per 1 januari 2023 zullen worden omgezet in één aandeel Eek voor elk van die gemeenten binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van € 25 per aandeel.

 

  1. Realisatie van een fusie door overneming overeenkomstig de artikelen 12:24 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging PBE (over te nemen vereniging) en de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het fusievoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling;
    2. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen E en T à rato van 25 euro per eigenvermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit en openbare elektronischecommunicatienetwerken;
    3. Kennisneming van het fusievoorstel (art. 12:24 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:25 WVV) en van de Commissaris (art. 12:26 WVV) met betrekking tot het voorstel tot fusie door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:27 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de fusie per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van PBE kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:25, 12:26 en 12:27 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen;
    4. Goedkeuring van:
      1. De fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging PBE (over te nemen vereniging) en de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024;
      2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen;
      3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    5. Goedkeuring van de statuten van de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (daarin hernoemd tot Fluvius Zenne-Dijle);
    6. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de fusie en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de raad van bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
      1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de fusie zoals vermeld onder punt 4.a vast te stellen;
      2. De verwezenlijking van de fusie vast te stellen;
      3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;
      4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de fusie vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de over te nemen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het fusievoorstel en de bijzondere verslagen over het fusievoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
      5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
      6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de fusie in de meest brede zin.

 

  1.  
    1. Kennisneming van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke voor deze activiteit optreedt namens de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw), dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius Limburg, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle) (overnemende vereniging);
    2. Aanvaarding van de uittreding van de Opdrachthoudende vereniging PBE uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg voor de activiteit aardgas per 1 januari 2025.

 

  1. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 2, 3, 4 en 5 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 2, 3, 4, 5, 8, 9 en 10 bij authentieke akte te doen vaststellen.

 

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2023.

 

  1. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgende WVV.

 

  1. (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.

 

  1. Statutaire benoemingen.

 

  1. Statutaire mededelingen.

 

Momenteel kunnen ze bij Fluvius niet inschatten in welke richting Covid-19 zal evolueren en wat de impact hiervan zal zijn op het fysiek houden van de buitengewone algemene vergadering. Afhankelijk van de evolutie van Covid-19, eventuele richtlijnen van het Agentschap Binnenlands Bestuur en de regelgeving, voorzien ze toch ook in de mogelijkheid in het ontwerp-raadsbesluit dat deze vergadering digitaal zou kunnen worden gehouden.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke buitengewone algemene vergadering.

BESLUIT

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering, van de opdrachthoudende vereniging PBE op 22 december 2022, goed:

 

  1. Kennisneming en bespreking van de overeenkomst tussen Fluvius en Telenet inzake de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana). Zie de toelichtingsnota bij dit agendapunt alsook het agendapunt 2. Statutenwijzigingen, in het bijzonder de onderdelen 2.a, 2.b, 2.d, 2.e, 2.f, 2.h en 2.i ervan.

 

Gelet op het feit dat de contracten overeengekomen met Telenet gevoelige informatie bevatten die de economische, financiële en commerciële belangen van zowel Fluvius als Telenet raken, inzonderheid door Telenets beursgenoteerd karakter, kunnen deze contracten niet worden overgemaakt. Deze documenten kunnen evenwel op dinsdag 11 oktober 2022 in het Fluvius-gebouw, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek, worden ingezien door alle gemeenteraadsleden, mits het tijdig maken van een afspraak via vennootschapssecretariaat@fluvius.be, en na ondertekening van een vertrouwelijkheidsverklaring ter plaatse. Wij verzoeken u om de leden van uw gemeenteraad hiervan op de hoogte te brengen.

 

  1. Goedkeuring van de statutenwijzigingen, meer in het bijzonder wat betreft:
    1. Wijziging van het voorwerp;
    2. Aanpassingen ingevolge het dossier Tramontana en de oprichting van NetCo BV en HoldCo BV van de bestaande artikelen 2bis, 3, 7, 8, 14, 27, 36, 43, 44, 45, 47 en 48 en de bijlagen 1, 2 en 3 en het toevoegen van een nieuw artikel 43bis en een nieuwe bijlage 4;
    3. Aanpassingen ingevolge gewijzigde regelgeving en tekstuele correcties van de bestaande artikelen 2, 2bis, 3, 7, 10, 11, 26bis, 27, 43, 47, 49 en 50 en de bijlagen 2 en 3 en het schrappen van artikel 11bis;
    4. Bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV);
    5. Bijzonder verslag van de Commissaris opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid WVV;
    6. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de definitieve benaming van NetCo BV en HoldCo BV in de statuten in te schrijven;
    7. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de statuten inclusief de bijlagen te coördineren;
    8. Vaststelling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de statutenwijzigingen;
    9. Verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden met betrekking tot het agendapunt 2 vast te stellen.

 

  1. Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2023 van één bijkomend aandeel E binnen de activiteit elektriciteit voor elk van de deelnemende gemeenten van PBE die per 1 januari 2023 zullen worden omgezet in één aandeel Eek voor elk van die gemeenten binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van € 25 per aandeel.

 

  1. Realisatie van een fusie door overneming overeenkomstig de artikelen 12:24 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging PBE (over te nemen vereniging) en de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het fusievoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling;
    2. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen E en T à rato van 25 euro per eigenvermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit en openbare elektronischecommunicatienetwerken;
    3. Kennisneming van het fusievoorstel (art. 12:24 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:25 WVV) en van de Commissaris (art. 12:26 WVV) met betrekking tot het voorstel tot fusie door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:27 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de fusie per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van PBE kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:25, 12:26 en 12:27 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen;
    4. Goedkeuring van:
      1. De fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging PBE (over te nemen vereniging) en de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024;
      2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen;
      3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    5. Goedkeuring van de statuten van de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (daarin hernoemd tot Fluvius Zenne-Dijle);
    6. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de fusie en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de raad van bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
      1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de fusie zoals vermeld onder punt 4.a vast te stellen;
      2. De verwezenlijking van de fusie vast te stellen;
      3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;
      4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de fusie vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de over te nemen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het fusievoorstel en de bijzondere verslagen over het fusievoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
      5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
      6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de fusie in de meest brede zin.

 

  1.  
    1. Kennisneming van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke voor deze activiteit optreedt namens de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw), dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius Limburg, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle) (overnemende vereniging);
    2. Aanvaarding van de uittreding van de Opdrachthoudende vereniging PBE uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg voor de activiteit aardgas per 1 januari 2025.

 

  1. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 2, 3, 4 en 5 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 2, 3, 4, 5, 8, 9 en 10 bij authentieke akte te doen vaststellen.

 

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2023.

 

  1. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgende WVV.

 

  1. (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.

 

  1. Statutaire benoemingen.

 

Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

 

De vertegenwoordiger, de heer Roger Verduyckt (of indien nodig zijn plaatsvervanger Maggie Thielemans), die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging PBE op 22 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Er wordt voorbehoud gemaakt voor wat betreft de fusie PBE en Iverlek. De fusie mag niet leiden tot een prijsstijging van distributietarieven voor onze inwoners.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging PBE ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

BES Fluvius OV - bav van 7 december 2022

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Lokaal bestuur Begijnendijk is aangesloten bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging en werd via e-mail van 22 september 2022 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius OV die op 7 december 2022 digitaal plaatsvindt om 18.30 u met als agenda:

 

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van het door de raad van bestuur opgestelde budget voor 2023.
  2. Statutaire benoemingen.
  3. Statutaire mededelingen.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

ARGUMENTATIE

 

Omwille van de zeer beperkte agenda en de geografische spreiding van de diverse deelnemende gemeenten wordt deze Buitengewone Algemene Vergadering op digitale wijze gehouden. Gezien de vereiste van openbaarheid (artikel 432 van het DLB) zal deze digitale bijeenkomst via livestream te volgen zijn. Aan de vertegenwoordiger van de gemeente zal een persoonlijke code bezorgd worden waaraan het aantal aandelen van de gemeente gekoppeld wordt. Er zal voor gezorgd worden dat de vertegenwoordiger op een IT-veilige manier zijn/haar stem kan uitbrengen en indien gewenst vragen kan stellen. Andere geïnteresseerden zullen tevens via een link op de website van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging de Buitengewone Algemene Vergadering live kunnen volgen.

 

Tot slot wil Fluvius erop attent maken dat deze uitnodiging betrekking heeft op de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging (vennootschap waarin het statutair personeel van de ex-Infrax-DNB’s werd opgenomen) en niet op de buitengewone algemene vergadering van de netbeheerder (Fluvius West, Fluvius Limburg, Fluvius Antwerpen of PBE) die eveneens in de maand december georganiseerd wordt.

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius OV van 7 december 2022 goed, met als agendapunten:

 

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van het door de raad van bestuur opgestelde budget voor 2023.
  2. Statutaire benoemingen.
  3. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

 

De vertegenwoordiger van lokaal bestuur Begijnendijk, de heer Fredy De Keyser (of indien nodig diens plaatsvervanger Francisca De Cock), die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering, van Fluvius OV die digitaal zal plaatsvinden op 7 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van deze beslissing.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius OV, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

Toegevoegd - BES Stortpark Grote Baan

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Voorstel tot besluit van de MGB-fractie:

 

Eén van de eerste noemenswaardige beleidsbeslissingen van dit bestuur was de opruiming van de gemeentelijke verzamelplaats/stortplaats met bouwmaterialen en restanten van openbare werken ter hoogte van het containerpark.

 

Feit is dat er eigenlijk geen sprake is van een opruiming, eerder een verplaatsing van de situatie. Het materiaal en het afval is immers nu in volle glorie terug te vinden op de parking van Sportpark Grote Baan. Het is ronduit een smet op het mooie, nieuwe sportpark in zoverre dat we de sportterreinen met de huidige uitstraling van de parking beter “STortpark Grote Baan” kunnen noemen in plaats van sportpark. De eerste indruk van de omgeving van het sportpark is allesbehalve een uithangbord voor de teams en aanhang van de sportclubs noch voor onze gemeente. De foto’s op pagina’s 2 en 3 ter illustratie van de situatie op het moment van de opmaak van dit agendapunt.

 

Feit is dat er langs de terreinen meer dan voldoende ruimte is om deze materialen enige tijd te stockeren zonder dat dit zo in het oog hoeft te springen.

 

Om bovenstaande redenen besluit de gemeenteraad als volgt:

 

Art. 1: De materialen (zowel bouwmaterialen als rollend materiaal) en afvalstoffen die nu gestockeerd worden op de parkeerterreinen van het sportpark worden opgeruimd en desnoods verhuisd zodat de parking terug in z’n oorspronkelijke staat wordt hersteld. Het bouwafval dient afgevoerd te worden volgens de OVAM voorschriften.

 

Art. 2: Het groen- en algemeen onderhoud van de parking wordt grondiger en frequenter verzorgd.

 

BIJLAGEN

 

Aanvullend agendapunt gemeenteraad - stortpark Grote Baan

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit om de materialen en afvalstoffen die nu gestockeerd worden op de parkeerterreinen van het sportpark op te ruimen en desnoods te verhuizen zodat de parking terug in zijn oorspronkelijke staat wordt hersteld.

 

Artikel 2

 

Het groen- en algemeen onderhoud van de parking wordt grondiger en frequenter verzorgd.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

Toegevoegd - BES Energiebesparende maatregelen

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Voorstel tot besluit van de MGB-fractie:

 

Vanuit de MGB fractie waren we niet van plan dit punt te brengen om de éénvoudige reden dat we hadden verwacht om vandaag een actieplan voorgesteld te krijgen voor de energiebesparende maatregelen binnen onze gemeentelijke diensten, de openbare gebouwen en het openbaar domein.

 

We willen vanuit MGB aandringen op een actieplan op korte en middellange termijn waarbij heldere keuzes worden gemaakt en dus ook de meerjarenplanning grondig wordt herbekeken. De huidige situatie vereist daadkracht en bijkomende acties.

 

Vorige gemeenteraad werd meerderheid tegen oppositie beslist om nog maar eens ruim € 107 000 uit te geven voor de aanstelling van een ontwerper voor de realisatie van een administratief centrum en polyvalente zaal. Een project dat er deze legislatuur duidelijk niet zal komen maar waar we toch ruim € 100 000 willen aan spenderen… We stellen dan ook voor om dit budget, andere budgetten uit de meerjarenplanning vrij te maken en de nodige subsidiedossiers in te dienen voor de juiste en duurzame investeringen in onze bestaande gemeentelijke infrastructuur. Dit alles met de bedoeling om onze gebouwen, schoolgebouwen en sportinfrastructuur te voorzien van bijkomende isolatie en installaties op basis van hernieuwbare energie. Er zullen ongetwijfeld plannen zijn, maar in de praktijk zien we geen zichtbare initiatieven. Hoe ver staan we ondertussen met de duurzame initiatieven als gevolg van de ondertekening van het burgemeesters-convenant 2030, zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 8 oktober 2020?

 

Daarnaast vragen we uitdrukkelijk om een allesomvattend actieplan op te maken om het energieverbruik van onze gemeentelijke exploitatie drastisch te reduceren. Dit kan gaan van het beperken van de openbare verlichting, het aanpassen van de temperaturen in onze gebouwen enz.

 

De torenhoge energieprijzen zullen, zoals vorige gemeenteraad ook toegelicht door de schepen van financiën, een enorme impact hebben op onze begroting en de verwachting is dat we op korte termijn niet meteen terug naar een normale situatie evolueren. Redenen genoeg om tot actie over te gaan.

 

Om bovenstaande redenen besluit de gemeenteraad als volgt:

 

Art. 1: Er wordt uiterlijk tegen de gemeenteraad van 24 november 2022 en bij voorkeur tegen de gemeenteraad van 27 oktober 2022 een actieplan voorgesteld met de nodige budgetwijzigingen zodat er ruimte wordt gemaakt om te investeren in hernieuwbare energieoplossingen in de gebouwen van onze gemeentediensten.

 

Art. 2: Daarnaast bevat het actieplan ook bijkomende initiatieven om het energieverbruik van de bestaande installaties (verwarming, verlichting, elektriciteit,…) drastisch te reduceren, zowel in de gebouwen als in de publieke ruimte.

 

BIJLAGE

 

Aanvullend agendapunt gemeenteraad - energiebesparende maatregelen

BESLUIT

 

 

De gemeenteraad stemt over het ingediende voorstel als volgt:

 

8 stemmen voor: Peter Spiessens, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

12 stemmen tegen: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, David Dupont, Kathleen Van Vlasselaer, Roger Verduyckt, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock en Fred De Keyser

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad verwerpt het ingediende voorstel:

 

"Art. 1: Er wordt uiterlijk tegen de gemeenteraad van 24 november 2022 en bij voorkeur tegen de gemeenteraad van 27 oktober 2022 een actieplan voorgesteld met de nodige budgetwijzigingen zodat er ruimte wordt gemaakt om te investeren in hernieuwbare energieoplossingen in de gebouwen van onze gemeentediensten.

 

Art. 2: Daarnaast bevat het actieplan ook bijkomende initiatieven om het energieverbruik van de bestaande installaties (verwarming, verlichting, elektriciteit,…) drastisch te reduceren, zowel in de gebouwen als in de publieke ruimte."

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 6 OKTOBER 2022

 

Toegevoegd - Bespreking Beleidskader ruimtelijke ordening

 

 

MOTIVERING

 

Toelichtende nota MGB-fractie:

 

"Tijdens de gemeenteraad van 1 september hebben we vanuit de MGB fractie reeds vragen gesteld en bedenkingen geuit over de willekeur bij de behandeling van bouwaanvragen voor halfopen bebouwingen.

 

Sinds enkele maanden hanteert de huidige bestuursmeerderheid duidelijk een nieuw beleid bij de behandeling van deze bouwaanvragen. Een koerswijziging die heel wat vragen oproept. Vooral omdat we vaststellen dat sommige kavels in woongebied kunnen ontdubbeld worden tot twee kavels met twee halfopen bebouwingen, op andere kavels elders in de gemeente woongebied kan dan weer niet ontdubbeld worden. Hetzelfde geldt voor de uitbreidingsgebieden in binnengebieden, zoals de Raystraat en Kerkstraat/ Dreef. We kunnen begrijpen dat dit bestuur een nieuwe visie rond ruimtelijke ordening wil ontwikkelen maar volgens onze informatie is hier vandaag geen beleidskader rond? Of toch wel?

 

In onze beleving heeft deze visie op heden geen juridische waarde. Het is opmerkelijk dat onze inwoners niet geïnformeerd werden over deze nieuwe aanpak. Bovendien vinden we het markant dat we geen collegebeslissing terugvinden waarmee deze nieuwe visie onderschreven wordt. Laat staan dat hier ooit over gedebatteerd werd op de gemeenteraad. Tenslotte kunnen we stellen dat er een loopje wordt genomen met het privaat eigendomsrecht. We kunnen ons afvragen wie de planschade betaalt indien kavels niet langer kunnen ontdubbeld worden?

 

Bij deze dan ook de vraag om het beleid hieromtrent duidelijk toe te lichten op deze gemeenteraad. Als er sprake is van een nieuw beleidskader voor de toekenning van bouwvergunningen verwachten we dat dit binnen het college van burgemeester en schepenen wordt goedgekeurd en vervolgens ter goedkeuring wordt voorgelegd op de eerstvolgende gemeenteraad. Onze inwoners worden geconfronteerd met onduidelijkheid en bovendien wordt de perceptie gecreëerd van willekeur. Tenslotte is er vandaag geen enkel rechtsgeldig kader om deze bouwaanvragen voor halfopen bebouwingen die beantwoorden aan de normen en regels inzake ruimtelijke ordening te weigeren.

 

Als er geen sprake is van een nieuw beleid hieromtrent verzoeken we het bestuur uitdrukkelijk om consistent te zijn in de behandeling van de bouwaanvragen zodat onze inwoners opnieuw zekerheid verwerven, zowel in rechten als verplichtingen."

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.