ZITTING VAN 24 03 2022 - 20:00 uur.

 

Aanwezig:

Roger Verduyckt, voorzitter

Bert Ceulemans, burgemeester

Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, David Dupont, Kathleen Van Vlasselaer, schepenen

Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Patricia Stevens, Tom Wouters, Tom Van Esse, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers, David Janssens, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser, raadsleden

Peggy Baeten, algemeen directeur

 

 

Info:

Deze zitting vindt plaats in de turnzaal van de gemeentelijke basisschool De Puzzel, De Bruynlaan 19 te 3130 Begijnendijk. Publiek is welkom.

Overzicht punten

ZITTING VAN 24 MAART 2022

 

BES Notulen en audioverslag GR van 24 februari 2022

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraad van 24 februari 2022 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van de gemeenteraad.

 

Er wordt kennis genomen van het audioverslag van de gemeenteraad van 24 februari 2022.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 32 van het Decreet over het lokaal bestuur

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

BESLUIT

 

eenparig

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 24 februari 2022 goed en neemt kennis van het audioverslag.

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 24 MAART 2022

 

KEN Ecowerf - verslag algemeen comité 8 december 2021

 

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van het algemeen comité van Ecowerf van 8 december 2021, goedgekeurd tijdens de vergadering van 9 maart 2022.

 

BIJLAGEN

 

          mail goedgekeurd verslag van het algemeen comité;

          verslag algemeen comité 8 december 2021.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 24 MAART 2022

 

BES Erkenning gemeentewegen obv 30-jarig gebruik

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 27 december 2021 besloot het college van burgemeester en schepenen de procedure tot opname van een aantal wegen gelegen in de beemden (aanduiding zie bijlage) als gemeentewegen op te starten. Dit op basis van het gemeentewegendecreet artikel 13, historisch kaartmateriaal en het feit dat het bestuur ze beschouwt als publiek gebruikte wegen ten dienste van het algemeen belang.

 

In kader van deze procedure werd een openbaar onderzoek gevoerd met een duur van dertig dagen, met ingang op maandag 17 januari 2022 tot en met dinsdag 15 februari 2022. Dit openbaar onderzoek werd via de gemeentelijke website en bebording ter plaatse gecommuniceerd.

 

Al de betrokken grondeigenaars en/of aangelanden werden per aangetekende brief op de hoogte

gesteld van deze procedure. Hierbij werden in totaal 55 grondeigenaars/aangelanden aangetekend aangeschreven.

 

De functie van dit openbaar onderzoek en het aanschrijven van de grondeigenaars/aangelanden betrof het inzamelen van eventuele opmerkingen, bezwaren of andere reacties op het voornemen van het bestuur tot opname van deze wegen als gemeentewegen op basis van een dertigjarig historisch gebruik.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019, meer specifiek artikel 13:

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

        Besluit van burgemeester en schepenen van 13 december en 27 december 2021 betreft 'Procedure OO wegen beemden Langs Pelgrimswegen'

 

ARGUMENTATIE

 

1. Bespreking ontvangen opmerkingen en bezwaren

 

In reactie op het aanschrijven van de 55 betrokken grondeigenaars/aangelanden ontving het lokaal bestuur één opmerking en één bezwaar gedurende het betreffende openbaar onderzoek:

 

        In de opmerking - ingediend gedurende de loop van het openbaar onderzoek - wordt aangegeven dat de betrokken wegen geen echte historische bedevaartswegen betreffen en wordt verwezen naar het feit dat het jaagpad langs de Demer niet gebruikt wordt als mogelijke bedevaartsroute. Bijkomend wordt gesteld dat de gemeente op deze manier haar kans ziet gronden te onteigenen voor het realiseren van een eventueel andere verborgen agenda. Eveneens vreest de betrokken indiener van de opmerking dat de wegenis in de toekomst zal afgesloten worden voor landbouwvoertuigen.

 

        In het bezwaarschrift ingediend gedurende de loop van het openbaar onderzoek wordt aangehaald dat de gemeente dient te bewijzen dat er sprake is van een publiek gebruik en dat dit aanwezig is geweest gedurende de voorbije 30 jaar. Familie van de bezwaarindieners zijn al 65 jaar eigenaars van de gronden waarover de betreffende wegenis loopt. Bijgevolg beweren zij met zekerheid te stellen dat deze weg nooit door passanten of het publiek werd gebruikt, maar enkel door landbouwers om aan de achterliggende percelen te geraken. Aangegeven wordt dat het enige statuut van de weg een landbouwweg is, namelijk een privaatrechtelijke erfdienstbaarheid van overgang voor landbouwdoeleinden. De gemeenteraad wordt verzocht vast te stellen dat er bij gebrek aan publiek gebruik gedurende de voorbije 30 jaar geen gemeenteweg kan worden vastgesteld op de percelen van de bezwaarindiener.


Bijkomend werd er eveneens een bezwaarschrift ingediend bij het gemeentebestuur op 25 februari 2022. Dit bezwaarschrift werd ingediend in kader van het openbaar onderzoek van het beleidskader trage wegen en niet in kader van het openbaar onderzoek dat voorligt in deze beslissing. Evenwel is de betrokken indiener eveneens eigenaar van gronden die onderdeel uitmaken van de wegenis voorliggend in dit besluit. Hoewel niet tijdig ingediend in kader van het hier voorliggende openbaar onderzoek en dus niet behandelbaar, wordt voor de volledigheid het bezwaarschrift alsnog hier mede vermeld. Inhoudelijk wordt door deze bezwaarindiener ook aangehaald dat de gemeente dient te bewijzen dat meer dan 30 jaar, onafgebroken en ondubbelzinnig een doorgang werd gevestigd die sterkt tot het ‘openbaar’ gebruik en dus niet enkel tot nut van de aanliggende percelen. Er wordt verzocht rekening te willen houden met de opmerkingen geuit in het bezwaarschrift.

 

Concluderend kan gesteld worden dat van de in totaal 55 aangeschreven grondeigenaars/aangelanden slechts één eigenaar reageerde binnen de termijn van het openbaar onderzoek met een duidelijk geformuleerd bezwaar. Dit bezwaar formuleert: “De gronden, inclusief wegenis, zijn al 65 jaar in de familie van cliënt. Zij kunnen bijgevolg met zekerheid stellen dat deze weg nooit door passanten of het publiek werd gebruikt, maar enkel door landbouwers om aan de achterliggende percelen te geraken. (…) De gemeente verwijst naar niet nader bepaald “historisch kaartmateriaal”, wat bovendien wederom een periode van voor 1991 impliceert.”

 

De bezwaarindieners geven correct aan dat de gemeente dient aan te tonen dat er sprake is van een publiek gebruik van de verbinding gedurende een periode van minimaal 30 jaar en weerleggen de mogelijkheid hiervan met de bewering dat zij met zekerheid kunnen stellen dat de weg nooit door passanten of het publiek werd gebruikt. Deze elementen worden door de gemeenteraad in deze beslissing nader in beschouwing genomen.

 

2. Aanwezigheid van de weg op historisch kaartmateriaal tot op heden

 

De betreffende beemdenverbinding gaat historisch terug tot de eerste historische kaarten waarover de gemeente beschikt. Het betreft hier meer bepaald de historische topografische kaart van 1873 waarop het kasteel Bruggenhof zichtbaar is en waar de noord-zuid verbinding terug te vinden is vertrekkende vanaf de locatie van de huidige Werchtersesteenweg richting de Demer. De huidige oost-west verbinding naar de huidige Gelroodsesteenweg was toen nog niet aanwezig, maar er bevond zich toen wel een verbinding langsheen de Demer in oost-west richting.

 

Vanaf 1904 is de eerste helft van deze oost-west verbinding, vertrekkend vanaf de huidige Gelroodsesteenweg, ook reeds terug te vinden. Er is dan zowel langs de Demer als iets noordelijker een verbinding terug te vinden die aansluit op het huidige noord-zuid gedeelte van de verbinding naar de Werchtersesteenweg. Het kasteel is in 1904 reeds verdwenen.

 

Vanaf de eerste helft van de jaren '60 (opmeting 1963-1965) is het huidige tracé volledig terug te vinden in het landschap op de beschikbare topografische kaarten. Ook op het latere topografische kaartmateriaal is het tracé blijvend terug te vinden (1976-1977 en 2003).

 

Op basis van de topografische kaarten wordt duidelijk dat de huidige verbinding gekarteerd werd sinds begin jaren '60 tot op heden. Grote stukken van de betreffende verbinding gaan nog veel verder terug in de tijd tot de eerste gegevens beschikbaar op basis van topografisch kaartmateriaal namelijk tot in 1873.

 

3. Aanwezigheid van de weg op luchtfoto's

 

Het lokale bestuur beschikt over een reeks luchtfoto's voor de betreffende locatie gaande van 1952 tot 2020. Niet al deze foto's zijn even duidelijk maar indien de verschillende foto's vergeleken worden is het tracé van de wegenis reeds op de foto van 1954 te onderscheiden. Op latere foto's tot heden is de wegenis duidelijker zichtbaar.

 

Op basis van de orthofoto's wordt duidelijk dat de huidige verbinding reeds aanwezig is in het landschap vanaf minstens 1954.

 

4. Getuigenverklaringen

 

Het lokaal bestuur beschikt eveneens over een reeks getuigenverklaringen. Hierin geven verschillende onafhankelijke personen aan de betreffende wegenis gebruikt te hebben de voorbije 30 jaar en eerder.

 

Hun verklaringen weerleggen aldus de bezwaren ingediend door de betrokken eigenaars die beweren met zekerheid te stellen dat deze weg nooit door passanten of het publiek werd gebruikt.

 

Op basis van de getuigenverklaringen wordt duidelijk dat de huidige verbinding reeds meer dan 30 jaar gebruikt wordt. In tegenstelling tot de bewering van de bezwaarindieners wijzen deze verklaringen op een eerder intensief recreatief gebruik van de wegenis.

 

5. Opname van de weg in volgende voor het publiek toegankelijke parcours

 

Het betreffende tracé werd in het verleden meermaals opgenomen in een specifiek uitgestippelde wandeling. Hiernaar wordt door verschillende getuigen verwezen.

 

Daarnaast zijn ook GPS-tracks terug te vinden die uitgestippeld werden over deze wegenis. Ook de Strava-heatmap wijst op een intensief gebruik van deze verbinding. Deze gegevens gaan geen 30 jaar terug in de tijd, maar wijzen wel op een intensief gebruik gedurende de laatste jaren en bevestigen aldus de beschikbare getuigenverklaringen.

 

6. Foto-materiaal

 

In navolging van de oproep, gedaan in kader van het openbaar onderzoek, werden aan het lokaal bestuur een aantal foto's bezorgd die eveneens wijzen op het recreatief gebruik van de wegenis (fietsers, wandelaars, ed.).

 

BIJLAGE

 

        Bijlage - Situering wegen beemden

BESLUIT

 

 

11 stemmen voor: Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, David Dupont, Kathleen Van Vlasselaer, Roger Verduyckt, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock en Fred De Keyser

9 onthoudingen: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit op basis van het voorliggende bewijsmateriaal om de in deze beslissing voorliggende wegen (meer bepaald de wegen gelegen tussen Werchtersesteenweg en Gelroodsesteenweg en waarvoor op basis van de beslissing van het schepencollege van 27 december 2021 een openbaar onderzoek werd gehouden) te erkennen als gemeenteweg, met de vestiging van een publieke erfdienstbaarheid van doorgang tot gevolg, overeenkomstig artikel 13, §2 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de opmaak van een gemeentelijk rooilijnplan voor de weg in kwestie, eveneens volgens artikel 13, §2 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Artikel 3

 

Een kopie van deze beslissing zal overgemaakt worden aan de betrokken grondeigenaars.

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022
Punt bijlagen/links BIJLAGE 1 - Situering wegen beemden.pdf Download
Overzicht punten

ZITTING VAN 24 MAART 2022

 

BES Asfalt 2021-O.L.-Vrouwstraat - Lakenhensstraat

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 25 oktober 2021 goedkeuring aan de gunning van de opdracht “Onderhoudswerken aan asfaltwegen 2021” aan Grizaco nv, Scheepvaartkaai 4 te 3500 Hasselt tegen de voorwaarden vermeld in de offerte van deze inschrijver:

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek 2021-049 goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 2 september 2021.

 

Op voorstel van het CBS werd een offerte gevraagd aan de aannemer om:

 

          een deel van de O.L.Vrouwstraat tussen de Prof. Scharpélaan - Seypstraat en Seypstraat - Soelstraat, bijkomend aan de oorspronkelijk in het bestek voorziene straten, eveneens te voorzien van een nieuwe toplaag;

          eveneens op vraag van de bewoner van deze straat de Lakenhensstraat te nivelleren en te voorzien van een nieuwe toplaag.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

          De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36;

          Het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 38/1 (Aanvullende Werken/Leveringen/Diensten);

          Het KB van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

          Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

ARGUMENTATIE

 

De bedoelde delen van de O.L.-Vrouwstraat sluiten aan op de Seypstraat die wel is opgenomen is in de oorspronkelijke opdracht.

 

De Lakenhensstraat sluit aan op de Soelstraat, is in dermate slechte staat dat er risico is op schade aan de voertuigen van de bewoners van de straat.

 

BIJLAGEN

 

          Offerte van de aannemer,

          Advies van het studiebureau Interleuven.

FINANCIELE GEVOLGEN

 

De kostprijs verbonden aan de toevoeging van deze bijwerken aan de opdracht wordt volgens de offerteprijzen van de aannemer geraamd op:

 

                      Deel O.L.Vrouwstraat tussen Scharpélaan en Seypstraat:

€ 13 893,75

                      Deel O.L.Vrouwstraat tussen Soelstraat en Seypstraat:

€ 3 007,09

                      Lakenhenstraat:

€ 4 020,50

 

Het aangepast gunningsbedrag na goedkeuring van deze bijwerken bedraagt:

 

                      Oorspronkelijk gunningsbedrag:

€ 326 608,82

                      Reeds goedgekeurde meeruitgaven:

  € 10 506,40

                      Totaalbedrag huidige meeruitgaven:

€ 20 921,34

                      Totaal:

€ 358 036,56

                      Totaal BTWincl

€ 433 224,24

   

Voor deze uitgaven is budget voorzien onder 2022/ACT-95/0200-00/22400007/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

 

Visum financieel directeur oorspronkelijke opdracht: 2021-039 (€ 395 196,67), verbintenis G/2022/552

Visum financieel directeur voor deze bijwerken : 2022-014 (€ 25 314,82), verbintenis G/2022/553

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de bijwerken voor het voorzien van de O.L. Vrouwstraat tussen de Prof. Scharpélaan en de Soelstraat van een nieuwe toplaag in asfalt goed.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad keurt de bijwerken voor het voorzien van de Lakenhensstraat van een nieuwe toplaag in asfalt goed.

 

Artikel 3

 

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan het studiebureau en aan de aannemer voor uitvoering.

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 24 MAART 2022

 

BES Bekrachtiging CBS asfaltwegen 2021-prijsherziening

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De opdrachtnemer Grizaco heeft aan het technisch bureau laten weten dat de opdracht voor hen niet meer rendabel verder kan uitgevoerd door toedoen van de abnormale stijgende marktprijzen, in het bijzonder de olieprijzen en afgeleide derivaten zoals bitumen, door toedoen van corona en in het bijzonder ingevolge het recente conflict in Oekraïne. De standaard herzieningsformule voor wegenbouwwerken in het lastenboek volstaat niet om de abnormale meerkost van de grondstoffen te compenseren.

 

Volgens artikel 38/9 (in bijlage toegevoegd) kan de opdrachtnemer zich beroepen op "omstandigheden die redelijkerwijze niet voorzienbaar waren bij de indiening van zijn offerte, die niet konden worden ontweken en waarvan de gevolgen niet konden worden verholpen niettegenstaande hij al het nodige daartoe heeft gedaan" om het opdrachtgevende bestuur te verzoeken om de opdrachtovereenkomst aan te passen. De herziening kan bestaan uit hetzij een verlenging van de uitvoeringstermijn, hetzij, wanneer er sprake is van een zeer belangrijk nadeel, een andere vorm van herziening of de verbreking van de opdracht.

 

Doordat de huidige marktprijzen van olieproducten een doorslaggevende parameter zijn voor de prijsvorming in deze opdracht, in belangrijke mate ontwricht in het nadeel van de opdrachtnemer, stelt deze laatste voor om de huidige standaard herzieningsformule in het bestek te vervangen door de herzieningsformule die normaal gehanteerd wordt voor onderhoudswerken aan asfaltwegen. Met deze formule, waarin de parameter van de prijsschommelingen van de grondstoffen verhoudingsgewijs beter geïntegreerd is om tot een billijke prijsvorming te komen.

 

De heraanvang van werken, na de winterstop is voorzien voor 21 maart 2022. Gezien de hoogdringendheid om de geplande voortgang van de werken te garanderen, heeft het college van burgemeester en schepenen (CBS) op 14 maart 2022 bij hoogdringendheid beslist om in overleg met de opdrachtnemer in te gaan op het voorstel om de in het bestek voorziene herzieningsformule (indexering van de prijzen) voor gewone wegenwerken te vervangen door de gebruikelijke herzieningsformule voor onderhoudswerken aan asfaltwegen, omdat die beter aansluit bij de realistische economische omstandigheden, zonder daarmee de opdrachtnemer onrechtmatig te bevoordelen.

 

Deze beslissing heeft betrekking op het aandeel van de gemeente Begijnendijk in deze werken. In het kader van samenwerking met Tremelo moet de gemeente Tremelo voor wat betreft haar aandeel in deze opdracht eveneens haar akkoord bevestigen aangaande de aangepaste herzieningsformule.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

KB 14 jan 2013 Algemene uitvoeringsregels - art. 38/9

 

ADVIEZEN

 

Advies Interleuven - e-mail 09 maart 2022

 

ARGUMENTATIE

 

Na voorlegging van het verzoek heeft de ontwerper Interleuven geadviseerd om over het voorstel in overleg te gaan met Grizaco. Enerzijds is het voorstel in de gegeven omstandigheden redelijk en anderzijds gaat het vasthouden aan de oorspronkelijke opdrachtvoorwaarden, mogelijk verbreking van de opdracht allicht enkel nadelige gevolgen hebben voor het opdrachtgevende bestuur. Een verbreking en heraanbesteding van de opdracht zal met de huidige prijsevoluties van grondstofprijzen sowieso tot hogere aanbestedingsprijzen leiden. Het uitstel van de werken, in afwachting van het doorlopen van de heraanbesteding is eveneens ongewenst en niet in het belang van de gemeente.

 

BIJLAGE

 

advies Interleuven

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Het huidige bestek bevat een algemene prijsherziening (disproportioneel in functie van huidige asfaltprijzen niet volgt en deze geeft ongeveer 5% herziening tot februari).

Met een simulatie met de gebruikelijke algemene asfaltformule voor onderhoudswerken, geeft ongeveer 11,5% herziening tot februari.

Formule 0000.0004   P=p x 0,17s/S(lonen) + 0,3Bit/bit(OW564) + 0,18Steenslag/steenslag(Zandsteenslag) + 0,12diesel/diesel(ow550bis) + 0,23

Nacalculatie met de huidige gekende indexen voor de nieuwe prijzen voor grondstoffen en bitumen geeft ongeveer 12,2 % stijging tot februari.

De aannemer kan zich vinden in de toepassing van de gebruikelijke herzieningsformule voor asfalt onderhoudswerken, aangezien die de reeds aangekondigde prijsstijgingen dan redelijk bijstuurt.

 

Volgens de huidige, gekende prijzenevolutie bij toepassing van de herzieningsformule voor asfaltwerken moet gerekend worden op een algemene prijsverhoging van ongeveer (11,5% - 5%=) 6,5% en aanzien van de oorspronkelijke herzieningsformule van de opdracht.

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad beslist omwille van billijkheidsredenen, in toepassing van art. 38/9 van het KB van 14 januari 2013 om in plaats van toepassing van de oorspronkelijk in het bestek opgenomen herzieningsformule voor algemene wegenbouwwerken, akkoord te gaan met de toepassing van de hiernavolgende specifieke herzieningsformule voor onderhoudswerken aan asfaltwegen op de nog uit te voeren werken van deze opdracht.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad bekrachtigt met deze de beslissing van het CBS van 14 maart 2022.

 

Artikel 3

 

Deze beslissing geldt voor het aandeel van de gemeente Begijnendijk in deze werken. In het kader van samenwerking met Tremelo moet de gemeente Tremelo voor wat betreft haar aandeel in deze opdracht eveneens haar akkoord bevestigen aangaande de aangepaste herzieningsformule.

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 24 MAART 2022

 

KEN Beg.centrum - oplevering herinrichtingswerken

 

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit genomen door het college van burgemeester en schepenen op 14 maart 2022 betreffende de voorlopige oplevering van de herinrichtingswerken in Begijnendijk centrum. 

 

BIJLAGEN:

 

        besluit college van burgemeester en schepenen van 14 maart 2022 "Begijnendijk centrum - voorlopige oplevering herinrichtingswerken"

        proces-verbaal van voorlopige oplevering Begijnendijk centrum

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 24 MAART 2022

 

KEN Indienen subsidieaanvraag bij Agion

 

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 maart 2022 over het indienen van een aanvraag bij Agion voor het bekomen van subsidies voor optimalisatie van de schoolinfrastructuur van GBS De Puzzel. 

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 24 MAART 2022

 

Bespreking Opvang oorlogsvluchtelingen Oekraïne

 

 

MOTIVERING

 

De gemeenteraad neemt kennis van volgende stappen die ondernomen werden / in de toekomst gepland zijn om de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne mee op te vangen :

 

Op 1 maart 2022 ontvangt lokaal bestuur Begijnendijk een oproep van staatssecretaris Mahdi waarin aan de lokale besturen wordt gevraagd zo snel mogelijk een eerste inschatting te maken van het aantal oorlogsvluchtelingen dat op het grondgebied van de gemeente kan worden aangeboden, hetzij door opvang bij particuliere gezinnen, hetzij door organiseren van opvang in leegstaande gebouwen van de gemeente. Er diende bovendien een plaatselijk crisiscoördinator aan te stellen.

 

Na overleg met de dienst burgerzaken, dienst communicatie, sociale dienst en wnd. algemeen directeur werd beslist om het diensthoofd sociale dienst Ann Van Gelder aan te stellen aan crisiscoördinator en werd via de sociale media een oproep aan de inwoners gedaan om zich kandidaat te stellen voor opvang van de vluchtelingen bij hen thuis. Tot op heden reageerden 15 gezinnen op deze oproep.

 

Hoewel solidariteit bij deze gebeurtenissen echt wel nodig is en de bedoelingen van iedereen heel nobel zijn, beseffen we ook dat de opvang van deze crisis ook problemen en bijkomende werkdruk zal meebrengen. 

 

Ondertussen stroomt de informatie i.v.m. extra maatregelen én de concrete vragen aan de lokale besturen met mondjesmaat binnen. 

 

Concreet worden voor Begijnendijk volgende stappen verder ondernomen :

1. info sessie voor alle mensen die zich kandidaat stellen voor noodopvang op dinsdag 22 maart 2022.

Het is de bedoeling hier enerzijds zoveel mogelijk praktische info te geven (bv. vergoeding, verzekering, ...) en anderzijds ook aan te geven dat het engagement dat deze mensen aangaan ook niet te licht mag opgenomen worden.

2. onderzoek naar aangeboden opvangplaatsen in gezinnen.

Vanuit het woningloket zal er iemand in elke aangeboden woning langsgaan en een ranking opmaken van welke plaatsen het meestal geschikt zijn, vanaf wanneer ze vrij zijn, hoelang ze vrij zijn, ....

Op basis van de resultaten worden de gezinnen doorgegeven via de housing toole die werd opgemaakt.

3. organisatie opvang in andere gebouwen :

Er wordt contact opgenomen met Volkswoningbouw met de vraag de leegstaande woningen aan de Betekomsesteenweg terug woonklaar te maken. Volkswoningbouw wordt hiervoor gesubsidieerd.

4. Organisatie nooddorp / collectieve opvang :

Begijnendijk is niet in de mogelijkheid om een collectieve opvang of nooddorp op te starten.

 

Financiële gevolgen : op heden zijn volgende subsidies voorzien die worden uitbetaald aan het lokaal bestuur :

 € 1000 per opvangplaats die voor een minimum periode van 3 maanden wordt aangeboden door de gemeente (ic gaat het hier om de woningen aan de Betekomsesteenweg)

 

€ 2000 per 5 ingenomen opvangplaatsen (minimum 3 maanden) bij privé personen in Begijnendijk en dit voor het organiseren van de begeleiding van deze gezinnen en de opgevangen vluchtelingen.

 

Meer info i.v.m. rechten / plichten / procedures / .... in de bijlage toegevoegde linken.

Let op : de info kan dagelijks wijzigen.

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 24 MAART 2022

 

Toegevoegd - BES Afvalcontainers begraafplaatsen

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Voorstel tot besluit van de MGB-fractie:

 

"Op de gemeentelijke begraafplaatsen staan een aantal afvalcontainers. Deze staan ten dienste van zowel de bezoekers van de begraafplaatsen, om bijvoorbeeld verwelkte bloemstukken te verwijderen, als het gemeentepersoneel die onze begraaf-plaatsen onderhouden.

 

Er werd echter gekozen om uitsluitend restafval containers te plaatsen en geen containers voor groenafval. Zowel de bezoekers van de begraafplaatsen als het gemeentepersoneel dienen dus de gangbare sorteerregels te negeren en alles in een restafval container te deponeren, terwijl een groot gedeelte van de afvalstroom groenafval betreft.

 

We geven hier als gemeente met een voorbeeldfunctie allesbehalve een correct signaal door groenafval met het restafval te laten verwerken/verbranden.

 

Omwille van bovenstaande redenen stellen we voor om op elke begraafplaats een restafval container en een groenafval container te plaatsen, de nodige aandacht te vragen voor een correcte sortering én sluikstorten te ontraden.

 

Rekening houdend met bovenstaande argumentatie besluit de gemeenteraad als volgt:

 

Artikel 1: Op elke gemeentelijke begraafplaats wordt zowel een restafval als een groenafval container geplaatst.

 

Artikel 2: ter hoogte van de containers of op de containers wordt duidelijk aangegeven welke afvalstroom in de container thuis hoort en dat sluikstorten wordt gesanctioneerd.

 

BIJLAGEN

 

Afvalcontainers begraafplaatsen

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

Op elke gemeentelijke begraafplaats wordt zowel een restafval als een groenafval container geplaatst.

 

Artikel 2

 

Ter hoogte van de containers of op de containers wordt duidelijk aangegeven welke afvalstroom in de container thuis hoort en dat sluikstorten wordt gesanctioneerd.

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022