ZITTING VAN 28 04 2022 - 20:00 uur.

 

Aanwezig:

David Dupont, waarnemend voorzitter

Bert Ceulemans, burgemeester

Bart Sorée, Maggie Thielemans, Kathleen Van Vlasselaer, schepenen

Peter Spiessens, Herman De Coux, Mario Verbeeck, Patricia Stevens, Tom Wouters, Tom Van Esse, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers, David Janssens, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser, raadsleden

Peggy Baeten, algemeen directeur

 

Verontschuldigd:

Roger Verduyckt, voorzitter

Steven Vermeulen, schepen

Bob Michiels, raadslid

 

 

Info:

Deze zitting vindt plaats in de turnzaal van de gemeentelijke basisschool De Klimroos, Professor Scharpélaan 47 te 3130 Betekom. Publiek is welkom.

 

De voorzitter van de gemeenteraad, de heer Roger Verduyckt, kan niet aanwezig zijn omwille van medische redenen. Hij laat zich vervangen door de heer David Dupont.

 

Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

BES Notulen en audioverslag GR van 24 maart 2022

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraad van 24 maart 2022 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van de gemeenteraad.

 

Er wordt kennis genomen van het audioverslag van de gemeenteraad van 24 maart 2022.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 32 van het Decreet over het lokaal bestuur

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

BESLUIT

 

eenparig

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 24 maart 2022 goed en neemt kennis van het audioverslag.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

BES Toetreding tot OFP Prolocus

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het bestuur wil de pensioenkloof tussen haar statutair personeel en contractueel personeel verkleinen en voorziet bijgevolg in een tweede pensioenpijler voor de totaliteit van haar contractueel personeel.

 

Tot op heden was het bestuur aangesloten bij de groepsverzekering die na bemiddeling van de VVSG, aangeboden werd door Ethias en Belfius Insurance. Deze verzekeraars hebben echter in juni 2021 de lopende groepsverzekeringsovereenkomst per 01 januari 2022 opgezegd.

 

Voor het voorzien in een tweede pensioenpijler heeft het bestuur de keuze tussen enerzijds een overheidsopdracht voor een groepsverzekering bij een verzekeraar en anderzijds het aansluiten bij een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (pensioenfonds).

 

Na onderhandelingen met de VVSG, werd OFP Provant omgevormd tot OFP Prolocus (een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening met ondernemingsnummer 0809.537.155), een pensioenfonds waarbij alle lokale besturen van het Vlaamse Gewest kunnen toetreden.

 

Door de toetreding bij een IBP is men meer betrokken bij het beheer van zijn pensioenfinanciering: in tegenstelling tot een groepsverzekering vaardigt het bestuur een vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OFP Prolocus af en naast controlebevoegdheid heeft men ook de mogelijkheid om - indien nodig - punten op de agenda van de algemene vergadering te zetten. In tegenstelling tot een groepsverzekering streeft een IBP geen winsten ten voordele van de organisatie zelf na.

 

Een IBP heeft ruime beleggingsmogelijkheden, zodat een ruimer rendement mogelijk is dan in een tak 21 verzekering, zonder dat dit enige garantie inhoudt.

 

Het bestuur kan toetreden tot OFP Prolocus zonder overheidsopdracht vermits aan de voorwaarden van een in house opdracht voldaan zijn. Het bestuur oefent immers ten eerste via de algemene vergadering waar ze lid van wordt, toezicht uit op OFP Prolocus zoals op haar eigen diensten. Ten tweede behelst meer dan 80% van de activiteiten van de OFP Prolocus de uitvoering van taken die hem zijn toegewezen door de controlerende overheid. Ten derde is geen directe participatie van privékapitaal in de OFP Prolocus en ten vierde is OFP Prolocus zelf onderworpen aan de wetgeving op de overheidsopdrachten.

 

OFP Prolocus zal, in het verlengde van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, zwaar inzetten op het duurzaam karakter van zijn beleggingen.

 

Het aanbod van OFP Prolocus vereist net zoals de groepsverzekering die eind 2021 werd aangehouden bij Ethias en Belfius Insurance geen werknemersbijdrage en voorziet in een overlijdensdekking en een kapitaalsuitkering.

 

De mogelijkheid bestaat van een zogeheten "steprate" bijdrage: het is dus mogelijk om het gedeelte van het loon dat boven het maximumplafond voor de berekening van het wettelijke pensioen uitkomt, een hogere toezegging te doen om zo het verschil tussen een statutair pensioen en een wettelijk pensioen verder te verkleinen.

 

Er bestaan drie soorten pensioenplannen (defined benefit of vaste prestaties, cash balance en defined contribution of vaste bijdragen). De voorgestelde formule is een vastebijdragenplan. In dit plan belooft de werkgever een bepaalde bijdrage (een bijdrage als percentage van het aan de RSZ onderworpen brutoloon) te betalen zonder vastgesteld rendement. De behaalde rendementen worden toegekend conform het kaderreglement.

 

Het bestuur moet de vastgestelde bijdrage minimum betalen. Wanneer het wettelijk minimumrendement niet behaald wordt, zal het bestuur bijkomende bijdragen moeten betalen. In elk geval moet voor de aangeslotenen het wettelijk minimum rendement (momenteel 1,75% voor actieve aangeslotenen, 0% voor passieve aangeslotenen) behaald worden.

Het bestuur voorziet als bijkomende veiligheid de eerste vijf jaar, bovenop de middelen nodig voor de pensioentoezegging, in een extra prefinanciering van 5 % om zo de kans op het betalen van bijkomende bijdragen te verkleinen. Deze prefinanciering blijft ter beschikking van het bestuur ter financiering van latere bijdragen.

 

Het bestuur kan met andere rechtspersonen waarmee ze nauwe banden heeft (AGB’s, OCMW) een MIPS-Groep vormen. Er is binnen een MIPS-groep interne mobiliteit voor het personeel zonder dat dit gevolgen heeft voor de pensioentoezegging van het personeelslid. Binnen een MIPS-groep speelt een onderlinge solidariteit.

 

De kosten voor de werking van OFP PROLOCUS voor 2022 worden forfaitair vastgelegd op 1000 euro per jaar per werkgever en 10 euro per jaar per aangeslotene en deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd tot en met 2024.

 

Nadien zal een meer stabiel systeem van kostenvergoeding worden uitgebouwd, gebaseerd op de werkelijke kosten enerzijds en het werkelijke aantal aangesloten besturen en medewerkers anderzijds.

 

Gelet op de statuten, de beheersovereenkomst, het financieringsplan (algemeen luik en specifiek luik VVSG), de Verklaring inzake Beleggingsbeginselen (algemeen luik en specifiek luik VVSG), het Kaderreglement en het bijzonder pensioenreglement, de toetredingsakte en het protocol van het onderhandelingscomité C1.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om met ingang van 1 januari 2022 toe te treden tot OFP PROLOCUS en de eraan gekoppelde modaliteiten qua pensioentoezegging.

 

Verder werd de intentie geuit om met volgende entiteiten een MIPS-groep te vormen (gemeente en OCMW ) om de interne mobiliteit van het personeel tussen beiden entiteiten te bevorderen.

 

Op basis van het financieringsplan zullen verschuldigde bijdragen en de kosten voor het functioneren van OFP PROLOCUS ingehouden worden door de RSZ en daarna doorgestort worden aan OFP PROLOCUS.

 

Voormelde intentieverklaring van het CBS en voormelde documenten in het bijzonder onderhandelingscomité van 28 maart 2022 werden besproken. Deze bespreking leidde tot volgend niet bindend advies: positief advies/akkoord tot toetreding OFP PROLOCUS 01 januari 2022.

 

Er moet een vertegenwoordiger aangeduid worden om het bestuur te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van OFP PROLOCUS.

 

Na de beslissing tot toetreding, moet dit aan OFP PROLOCUS meegedeeld worden en de algemene vergadering van OFP PROLOCUS moet de kandidatuur goedkeuren.

 

BIJLAGEN

 

                      Statuten

                      beheersovereenkomst

                      Kaderreglement

                      Pensioenreglement - MIPS

                      Financieringsplan

                      Verklaring inzake beleggingsbeginselen

                      Toetredingsakte

                      Protocol vakbondsafgevaardigden

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Kredieten hiervoor worden voorzien in de meerjarenplanning.

BESLUIT

 

Na geheime stemming:

Aanduiding afgevaardigde (Didier Dascotte) 18 stemmen voor

 

Aanduiding plaatsvervanger afgevaardigde (Peggy Baeten) 18 stemmen voor

 

 

Toetreding

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van en er wordt ingestemd met:

        de beheersovereenkomst en het financieringsplan (algemeen luik en luik VVSG) via de toetredingsakte van OFP PROLOCUS;

        Het kaderreglement en het bijzonder pensioenreglement (hoogte basisbijdrage/ MIPS).

 

Er wordt kennis genomen van de verklaring inzake beleggingsbeginselen (SIP) (algemeen luik en luik VVSG) en de statuten.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit om met ingang van 1 januari 2022 toe te treden tot OFP PROLOCUS (Afzonderlijk vermogen VVSG), en hiertoe onverwijld een verzoek tot aanvaarding als lid van de algemene vergadering te richten tot OFP PROCOLUS.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad stemt in met het feit dat de door het financieringsplan verschuldigde bijdragen en de kosten voor het functioneren van OFP PROLOCUS zullen worden geïnd door de RSZ in naam en voor rekening van OFP PROLOCUS.

 

Artikel 4

 

De pensioentoezegging bedraagt 3 % van het pensioengevend loon

 

Artikel 5

 

Het bestuur vormt samen met de gemeente Begijnendijk en met het OCMW Begijnendijk een zogenaamde MIPS-groep.

 

Artikel 6

 

De heer Didier Dascotte wordt afgevaardigd als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OFP Prolocus voor de duur van de legislatuur.  Mevrouw Peggy Baeten wordt aangeduid als vervanger van vertegenwoordiger indien hij niet aanwezig kan zijn, eveneens voor de duur van de legislatuur.

 

Artikel 7

 

De voorzitter van de raad en de algemene directeur worden gemachtigd om de noodzakelijke vervolgstappen te nemen voor de uitvoering van voormelde beslissingen.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

BES Grondafstand OMV_2022004974 - Hoekje

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 13 januari 2022 werd er door De heer Marcel Van den Vonder wonende te Grote Baan 138 te 2235 Hulshout een omgevingsaanvraag ingediend voor het creëren van twee kavels bestemd voor het oprichten van een vrijstaande ééngezinswoningen en grondafstand voor verbreding van het Hoekje voor een perceel Hoekje 36 3130 Begijnendijk met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 130 C2, (afd. 1) sectie A 130 N en (afd. 1) sectie A 130 R.

 

Beslissing van de gemeenteraad van Begijnendijk van 23 december 1985 betreffende de op te leggen voorwaarden bij verkavelingsaanvragen op de plaatsen waar de wegenis geen tien meter breed is.

 

De wegenis ter hoogte van de aanvraag is geen tien meter breed met gevolg dat het noodzakelijk is een strook grond, zoals aangeduid op het verkavelingsplan (zie groene kleur op plan - lot 3- 20 ca) in de omgevingsvergunningsaanvraag, in te lijven in het openbaar domein der wegenis. Hierdoor bevindt de nieuwe rooilijn zich op 5 m uit de as van de weg.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

         Vlaamse codex ruimtelijke ordening (VCRO) – titel IV;
Artikel 4.2.15 § 1. Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden een stuk grond verkavelen voor woningbouw of voor het opstellen van vaste of verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt.
Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden aangevraagd en verleend voor het verkavelen voor de aanleg en het bebouwen van terreinen voor andere functies.
§ 2. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden omvat reglementaire voorschriften aangaande de wijze waarop de verkaveling ingericht wordt en de kavels bebouwd kunnen worden.
§ 3. De verkavelaar zorgt ervoor dat de in de verkaveling opgenomen loten kunnen aansluiten op alle voorzieningen van openbaar nut die vereist worden door het vergunningverlenende bestuursorgaan. In voorkomend geval bepaalt de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op welke wijze in de nodige infrastructuur voor de nutsvoorzieningen wordt voorzien.

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
Artikel 40 en 41 – bevoegdheden van de gemeenteraad.

         Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 van kracht sinds 1 september 2020
Artikels 70, 73,2° en 75 van het gemeentewegendecreet

         Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning – afdeling 2 gewone vergunningsprocedure;
Artikel 19 – de bevoegde overheid onderzocht de vergunningsaanvraag op haar ontvankelijkheid en volledigheid. Op maandag 31 januari 2022 leverde het college van burgemeester en schepenen een ontvankelijkheidsbewijs af voor de aanvraag.
Artikel 23 – er werd een openbaar onderzoek geopend over de vergunningsaanvraag.
Het college van burgemeester en schepenen heeft het dossier onderworpen aan een openbaar onderzoek.
Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 7 februari 2022 tot 8 maart 2022.
Resultaat : geen petitielijsten, geen schriftelijke bezwaren, geen schriftelijke gebundelde bezwaren, geen mondelinge bezwaren en geen digitale bezwaren


Artikel 31 – Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

Artikel 75 – voorwaarden en lasten die verbonden zijn aan de omgevingsvergunning OMV_2022004974

 

ADVIEZEN

 

De gemeentelijke omgevingsambtenaar gaf op 24 maart 2022 een voorwaardelijk gunstig advies over de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2022004974

 

ARGUMENTATIE

 

Het opleggen van een kosteloze grondafstand is in overeenstemming met de bepalingen opgenomen in het hogervermelde besluit van de gemeenteraad van 23 december 1985 of gemeenteraad van 29 december 2005.

 

BIJLAGE

 

Inplantingsplan met voorgestelde grondafstand gevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag.

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het tracé en de nieuwe ontworpen rooilijn van Hoekje 36 3130 Begijnendijk ter hoogte van de in rand vermelde omgevingsaanvraag zoals vermeld op het verkavelingsplan, goed.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit dat de verkavelaar de gronden waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp gratis dient af te staan aan het gemeentebestuur bij wijze van verwerving in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Artikel 3

 

De akte van gratis grondafstand zal opgemaakt worden door fungerende notaris en namens de gemeente ondertekend worden door de algemeen directeur en de burgemeester.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

BES Grondafstand OMV_2021187254 Grote Baan - Kluisstr.

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 8 december 2021 werd er door De heer Benny Feyaerts met contactadres Pastoriestraat 31 bus 1.1 te 3128 Tremelo een omgevingsaanvraag ingediend voor het herverdelen van een perceel in 3 loten voor open bebouwing voor een perceel Grote Baan 78 3130 Begijnendijk met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie A 275 A2.

 

Beslissing van de gemeenteraad van Begijnendijk van 23 december 1985 betreffende de op te leggen voorwaarden bij verkavelingsaanvragen op de plaatsen waar de wegenis geen tien meter breed is.

 

De wegenis ter hoogte van de aanvraag is geen tien meter breed met gevolg dat het noodzakelijk is een strook grond, zoals aangeduid op het verkavelingsplan in de omgevingsvergunningsaanvraag, in te lijven in het openbaar domein der wegenis.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Vlaamse codex ruimtelijke ordening (VCRO) – titel IV;

Artikel 4.2.15 § 1. Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden een stuk grond verkavelen voor woningbouw of voor het opstellen van vaste of verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt.
Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden aangevraagd en verleend voor het verkavelen voor de aanleg en het bebouwen van terreinen voor andere functies.
§ 2. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden omvat reglementaire voorschriften aangaande de wijze waarop de verkaveling ingericht wordt en de kavels bebouwd kunnen worden.
§ 3. De verkavelaar zorgt ervoor dat de in de verkaveling opgenomen loten kunnen aansluiten op alle voorzieningen van openbaar nut die vereist worden door het vergunningverlenende bestuursorgaan. In voorkomend geval bepaalt de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op welke wijze in de nodige infrastructuur voor de nutsvoorzieningen wordt voorzien.

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Artikel 40 en 41 – bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 van kracht sinds 1 september 2020

Artikels 70, 73,2° en 75 van het gemeentewegendecreet

        Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning – afdeling 2 gewone vergunningsprocedure;

Artikel 19 – de bevoegde overheid onderzocht de vergunningsaanvraag op haar ontvankelijkheid en volledigheid. Op maandag 3 januari 2022 leverde het college van burgemeester en schepenen een ontvankelijkheidsbewijs af voor de aanvraag.

Artikel 23 – er werd een openbaar onderzoek geopend over de vergunningsaanvraag.

Het college van burgemeester en schepenen heeft het dossier onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 

Er werd een 1ste openbaar onderzoek uitgevoerd van 10 januari 2022 t.e.m. 8 februari 2022

Resultaat: geen petitielijsten, 1 bezwaar, schriftelijk en digitaal, geen schriftelijke gebundelde bezwaren, geen mondelinge bezwaren. 

 

Er werd na aanvaard projectwijzigingsverzoek (de plannen aangepast waarbij de gevelbreedte van het hoofdgebouw van lot 2 min. 9 meter bedraagt) een 2e openbaar onderzoek gehouden van 21 februari 2022 tot 22 maart 2022 waarbij er geen bijkomende nieuwe bezwaren en/of opmerkingen werden ingediend

 

Er werd een 2e openbaar onderzoek uitgevoerd van 21 februari 2022 t.e.m.  22 maart 2022

Resultaat: geen petitielijsten, 1 bezwaar, schriftelijk en digitaal, geen schriftelijke gebundelde bezwaren, geen mondelinge bezwaren.

 

Behandeling van de bezwaren 1e+2e openbaar onderzoek:

Bezwaar 1

 

Inhoud van het bezwaar

De bezwaarschriften mogen alleen geanonimiseerd publiek gemaakt worden.

 

Inhoud van de bezwaren :

Samenvatting: 

 

  1. Bezwaarschrift 1 1e openbaar onderzoek

 

Dit bezwaar mag alleen geanonimiseerd publiek gemaakt worden.

Hiermee wens ik enkele bezwaren te formuleren in verband met bovenvermeld

project.

1. Woningdichtheid

Het projectgebied ligt in een woonzone met landelijk karakter. De beoogde

woningdichtheid in dergelijk landelijk gebied is maximum 15 wo/ha.

In de motivatienota staat:

‘De aanvraag tot verkavelingwijziging voorziet een betere indeling en benutting van

de lokale ruimte. De bouwdichtheid van 18 à 19 woningen/ha geeft een aanduiding

van de efficiënte en optimale ontwikkeling van de percelen.’

Wanneer men de woningdichtheid wat meer in detail bekijkt, is er een substantiële

asymmetrie tussen de oppervlakte van loten 1 en 2 elk enerzijds, en de oppervlakte

van lot 3 anderzijds. De woningdichtheid van loten 1+2 is zowat 23 wo/ha, die van

lot 3 is ongeveer 13 wo/ha.

De gemiddelde woningdichtheid berekenen met deze asymmetrie geeft een

vertekend beeld.

De gemiddelde woningdichtheid van 18-19 wo/ha, zoals vermeld in de motivatienota,

is volgens de inrichtingsplannen van het gewestplan KB 28/12/1972 conform artikel

6.1.2.1.2 een gemiddelde dichtheid en dit is al te hoog in woongebied met landelijk

karakter (<15 wo/ha).

De woningdichtheid van 13 wo/ha voor lot 2 is aanvaardbaar, die van lot1 en 2 (23

wo/ha) is in dit gebied veel te hoog. Dit is ten koste van het wooncomfort dat men in

landelijk gebied mag verwachten.

2. Verdichting buiten kerngebied

Dit project beoogt een verdichting buiten het kerngebied en dit werkt kernuithollend

en dit is niet wenselijk.

3. Hemelwater

Gezien de hoge ligging van het maaiveld (27 TAW volgens geopunt ) dient voor de

hemelwaterhuishouding de voorwaarde opgelegd te worden dat al het regenwater op

het perceel gehouden dient te worden. Een overloop van de regenwaterput en/of de

infiltratievoorziening mag nooit naar het omliggende dense grachtenstelsel afgevoerd

worden omdat dit stroomafwaarts een bijkomende belasting is van de Puttebeek.

 

Bezwaar2

 

Inhoud van het bezwaar

De bezwaarschriften mogen  alleen geanonimiseerd publiek gemaakt worden.  

 

Inhoud van de bezwaren :

Samenvatting: 

 

  1.    Bezwaarschrift 1 2e openbaar onderzoek

Hiermee wens ik enkele bezwaren te formuleren in verband met bovenvermeld project. 

 

1. Dossier 

Dit dossier is het resultaat van een wijzigingslus. De wijziging houdt een herverdeling van lot 2 (van 3a81ca naar 4a08ca) en lot3 (van 4a91ca naar 4a66ca) in en een vergroting van de bebouwbare oppervlakten van deze loten van 92 m2 naar 103.5 m2 elk. 

 

Het document KAVEL_VK 10 februari 2022 111416.pdf werd echter niet aangepast aan het nieuwe ontwerp. De vermelde kavelgroottes van lot2 en 3 zijn fout: 

 

Document D 21.039 Voorschriften.pdf: De vloerindex werd ook niet aangepast aan de grotere bebouwbare oppervlakten van lot 2 en lot3. Deze is nu 385/1620 = 0.24) 

 

Als er cijfers in het dossier staan, is er niets verkeerd mee dat die juist zijn. 

 

2. Woningdichtheid

Het projectgebied ligt in een woonzone met landelijk karakter. De beoogde woningdichtheid in dergelijk landelijk gebied is maximum 15 wo/ha. 

 

In de motivatienota staat: 

‘De aanvraag tot verkavelingswijziging voorziet een betere indeling en benutting van de lokale ruimte. De bouwdichtheid van 18 à 19 woningen/ha geeft een aanduiding van de efficiënte en optimale ontwikkeling van de percelen.’ 

Wanneer men de woningdichtheid wat meer in detail bekijkt, is er een substantiële asymmetrie tussen de oppervlakte van loten 1 en 2 elk enerzijds, en de oppervlakte van lot 3 anderzijds. De woningdichtheid van loten 1+2 is zowat 23 wo/ha, die van lot 3 is ongeveer 13 wo/ha. 

De gemiddelde woningdichtheid berekenen met deze asymmetrie geeft een vertekend beeld. 

De gemiddelde woningdichtheid van 18-19 wo/ha, zoals vermeld in de motivatienota, is volgens de inrichtingsplannen van het gewestplan KB 28/12/1972 conform artikel 6.1.2.1.2 een gemiddelde dichtheid en dit is al te hoog in woongebied met landelijk karakter (<15 wo/ha). 

De woningdichtheid van 13 wo/ha voor lot 2 is aanvaardbaar, die van lot1 en 2 (23 wo/ha) is in dit gebied veel te hoog. Dit is ten koste van het wooncomfort dat men in landelijk gebied mag verwachten. 

 

3. Verdichting buiten kerngebied 

Dit project beoogt een verdichting buiten het kerngebied en dit werkt kernuithollend en dit is niet wenselijk. 

 

4. Hemelwater 

Gezien de hoge ligging van het maaiveld (27 TAW volgens geopunt ) dient voor de hemelwaterhuishouding de voorwaarde opgelegd te worden dat al het regenwater op het perceel gehouden dient te worden. Een overloop van de regenwaterput en/of de infiltratievoorziening mag nooit naar het omliggende dense grachtenstelsel afgevoerd worden omdat dit stroomafwaarts een bijkomende belasting is van de Puttebeek. 

 

Evaluatie van de bezwaren

De bezwaren worden – naar aanleiding van dit advies – geanonimiseerd overgemaakt aan de gemeenteraad.  
De bezwaren worden thematisch behandeld. 

 

  a.Dossier

Er wordt terecht opgemerkt dat de getallen ingegeven op het omgevingsloket niet werden aangepast aan de gewijzigde projectinhoud Hiermee dient rekening gehouden te worden tijdens het behandelen van het dossier. 

 

  1. Woningdichtheid

De bezwaarhebbende maakt de opmerking dat als men de woondichtheid afzonderlijk bekijkt tussen lot 1 en loten 2 en 3 er een groot verschil is. Het is terecht deze toets te maken daar er een aanzienlijk verschil heerst tussen de oppervlaktes van lot 1 en loten 2 en 3. Daarboven sluit lot 1 aan op de Grote Baan en loten 2 en 3 aansluiten op de Kluisstraat. 

De bezwaarhebbende meent ook dat de dichtheid van dit gebied is bepaald op maximaal 15 woningen per hectare.De gemeente Begijnendijk wil hierover wel een beleidsmatig gewenste visie ic voor opmaken waarbij in het buitengebied van Begijnendijk gelegen percelen een geringere woningdichtheid bevatten. 

Dit project gaat conform de inrichtingsplannen van het gewestplan KB 28/12/1972 artikel 6 1.2.1.2. uit van een gemiddelde dichtheid nl.tussen de 15 en 25 woningen per hectare. De gemiddelde woondichtheid van 18 à 19 woningen per hectare is hier een middelgrote dichtheid en aanvaardbaar in een woongebied in de ruime zin. Ook de dichtheid van 23 woningen per hectare van loten 2 en 3 is gelegen binnen de grenswaarden van middelgrote dichtheid in woongebied in de ruime zin. 

 

  1. Verdichting buiten kerngebied

Een grote verdichting buiten het kerngebied is niet wenselijk(izie punt 6.5.2 hierboven) en in harmonie met de bestaande woningdichtheden in de directe micro- en meso-omgeving. 

 

echter is de voorgestelde woningdichtheid hier acceptabel

 

  1. Hemelwater 

Het dossier zal worden getoetst aan de hemelwaterverordening en dient hieraan te voldoen.

 

Artikel 31 – Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

 

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

Artikel 75 – voorwaarden en lasten die verbonden zijn aan de omgevingsvergunning OMV_2021187254

 

ADVIEZEN

 

De gemeentelijke omgevingsambtenaar gaf op 6 april 2022 een  voorwaardelijk gunstig advies over de omgevingsaanvraag OMV_2021187254

 

ARGUMENTATIE

 

Het opleggen van een kosteloze grondafstand is in overeenstemming met de bepalingen opgenomen in het hogervermelde besluit van de gemeenteraad van 23 december 1985 of gemeenteraad van 29 december 2005.

 

BIJLAGEN

 

Inplantingsplan met voorgestelde grondafstand gevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag, 2 bezwaren, advies GOA

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het tracé en de nieuwe ontworpen rooilijn van ter hoogte van het hoekperceel Grote Baan-Kluisstraat ter hoogte van de in rand vermelde omgevingsaanvraag zoals vermeld op het verkavelingsbijstellingsplan goed.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit dat de verkavelaar de gronden waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp gratis dient af te staan aan het gemeentebestuur bij wijze van verwerving in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Artikel 3

 

De akte van gratis grondafstand zal opgemaakt worden door fungerende notaris en namens de gemeente ondertekend worden de algemeen directeur en de burgemeester.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

BES Begijnendijk Centrumplein deel 2 - kerkomgeving

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 14 september 2020 de ontwerpopdracht voor de opdracht “Begijnendijk Centrumplein deel 2 - Kerkomgeving” toe te wijzen aan Hosbur bvba, Diestsestraat 175 te 3270 Scherpenheuvel-Zichem.

 

In het kader van deze opdracht werd een bestek "Project: Infrastructuurwerken t.h.v. het Kerkplein en de kerkomgeving te Begijnendijk" met nr. 20/6856 opgesteld door de ontwerper, Hosbur bvba, Diestsestraat 175 te 3270 Scherpenheuvel-Zichem.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

        De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

        Het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

        Het KB van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.


ARGUMENTATIE
 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

FINANCIELE GEVOLGEN

 

De raming bedraagt € 450.215,34 excl. btw of € 544.760,56 incl. 21% btw.

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode 0200-00/22000007/GEM/CBS/0/IP-GEEN (ACT-5).

BESLUIT

 

 

10 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Kathleen Van Vlasselaer, David Dupont, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock en Fred De Keyser

8 stemmen tegen: Peter Spiessens, Herman De Coux, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 20/6856 en de raming voor de opdracht “Begijnendijk Centrumplein deel 2 - Kerkomgeving”, opgesteld door de ontwerper, Hosbur bvba, Diestsestraat 175 te 3270 Scherpenheuvel-Zichem, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 450.215,34 excl. btw of € 544.760,56 incl. 21% btw.

 

Artikel 2

 

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 3

 

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 4

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode 0200-00/22000007/GEM/CBS/0/IP-GEEN (ACT-5).

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

BES Centrum Begijnendijk - Samenvattende verrekening 2

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het college van burgemeester en schepenen (CBS) heeft op 14 maart 2022 haar goedkeuring verleend aan de gecoördineerde verrekening 02 opgesteld door de leidende ambtenaar. Het betreft de samenvatting van verrekeningen die reeds individueel werden goedgekeurd door het CBS.

 

De verrekening omvat o.a.

        Aanleveren en plaatsen van straatmeubilair (fietsenbeugels en boomroosters) € 27 905,10

        Prefab busborduren          € 5 246,94

        Voegvulling tussen fietspad en nieuwe lijnvormen       € 2 244,00

        Container opvang bemalingswater in periode van droogte     € 925,60

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

        De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

        Het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

        Het KB van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

ARGUMENTATIE

 

Deze uitgaven moeten door de gemeenteraad bekrachtigd worden, aangezien zij de gewone bevoegdheid van het CBS (max. 15% boven het gunningsbedrag) overschrijden.

 

BIJLAGE

 

PV van gecoördineerde verrekening 02 opgesteld door de leidende ambtenaar

FINANCIELE GEVOLGEN

 

De samengestelde meeruitgave voor deze verrekening ten laste van Begijnendijk bedraagt €43.948,58 btw incl.

Te betalen met tegoeden onder budgetsleutel  2022 – 101/0200-00/22400007 met visum 2022-017.

BESLUIT

 

 

10 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Kathleen Van Vlasselaer, David Dupont, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock en Fred De Keyser

8 onthoudingen: Peter Spiessens, Herman De Coux, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 maart 2022, houdende de goedkeuring van de gecoördineerde verrekening 02 van de herinrichtingswerken van het centrum van Begijnendijk.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

BES Centrum Begijnendijk - Eindafrekening

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeenteraad keurde op 27 november 2017 de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van de opdracht “Begijnendijk Centrum i.s.m Aquafin en Fluvius: Aandeel gemeente in de wegenaanleg”goed.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 25 februari 2019 deze opdracht gegund aan Colas Noord nv - Agentschap Noord-Oost, Dellestraat 25 te 3550 Heusden-Zolder tegen het nagerekende offertebedrag van € 693.195,28 excl. btw of € 838.766,29 incl. 21% btw;

 

Het betreft een gezamenlijke opdracht betreft waarbij Aquafin NV als hoofdopdrachtgever optreedt in naam van Fluvius rioleringen en Gemeente Begijnendijk bij de gunning van de opdracht;

 

De uitvoering moest gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 21.176;

 

Op14 maart 2022 verleende het college van burgemeester en schepenen haar goedkeuring aan het proces-verbaal van voorlopige oplevering, opgesteld op 04 maart 2022 door de leidende ambtenaar van Sweco Belgium.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

          de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36, en inzonderheid  artikels 2, 36° en 48 die een gezamenlijke realisatie van de opdracht in naam en voor rekening van meerdere aanbesteders toelaat;

          het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

          het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

          het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

          de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

          het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

          het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

 

ARGUMENTATIE

 

De leidende ambtenaar van Sweco Belgium heeft de eindafrekening opgesteld, waaruit blijkt dat het eindbedrag van de werken ten laste van Begijnendijk € 1.174.036,12 incl. btw.

 

BIJLAGE

 

Tabel eindstaat leidende ambtenaar

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Samenvatting aandeel gemeente Begijnendijk:

 

Raming     € 707.881,25

Bestelbedrag    € 693.195,28

HV in meer    € 42.787,16

HV in min    € 0,00

Bijwerken    € 103.231,21

Bestelbedrag na verrekeningen  € 839.213,65

Afrekening VH (in meer)  € 131.064,14

Reeds uitgevoerd   € 965.109,75

Prijsherzieningen   € 732,26

Rectificaties    € 4.435,78

Totaal excl. btw    € 970.277,79

Btw     € 203.758,33

TOTAAL    € 1.174.036,12

 

Deze eindafrekening heeft enkel betrekking op de uitvoeringsopdracht van Colas nv.

Kosten voor ontwerp, veiligheidscoördinatie, studiekosten, werfopvolging en collaterale kosten zijn niet inbegrepen in dit eindbedrag. Visum 2022-018 voor saldo zonder visum van 66.318,62 euro.

BESLUIT

 

 

10 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Kathleen Van Vlasselaer, David Dupont, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock en Fred De Keyser

8 onthoudingen: Peter Spiessens, Herman De Coux, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt de eindafrekening voor de opdracht “Begijnendijk Centrum i.s.m Aquafin en Fluvius: Aandeel gemeente in de wegenaanleg”, opgesteld door de leidende ambtenaar van Sweco Belgium goed voor een totaal bedrag inclusief btw van € 1.174.036,12.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

BES Aanvullend politiereglement keerverbod N10

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente Begijnendijk wenst een verbod om te keren in te stellen op de Liersesteenweg (N10) in beide richtingen aan het kruispunt met de Waterstraat / Busschotstraat volgens signalisatieplan.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van april 2009.

 

ARGUMENTATIE

 

Een verbod om te keren instellen op de Liersesteenweg (N10) in beide richtingen aan het kruispunt met de Waterstraat / Busschotstraat komt de verkeersveiligheid en de doorstroming ten goede.

 

BIJLAGE

 

Signalisatieplan

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit een verbod om te keren in te stellen op de Liersesteenweg (N10) in beide richtingen aan het kruispunt met de Waterstraat / Busschotstraat. Het verbod om te keren wordt ingevoerd door plaatsing van C33 borden volgens signalisatieplan.

 

Artikel 2

 

Dit besluit treedt onmiddellijk na de bekendmaking in werking.

 

Artikel 3

 

Dit besluit zal ter goedkeuring overgemaakt worden aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid

Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

BES Aanv. politiereglement fietsstraat De Bruynlaan

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het project met actienummer 26 (route 5) van het fietsbeleidsplan gemeente Begijnendijk stelt het invoeren van een fietsstraat voor in de De Bruynlaan.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van april 2009.

 

ADVIEZEN

 

De politiezone BRT geeft een positief advies.

 

ARGUMENTATIE

 

Het invoeren van een fietsstraat in de De Bruynlaan zoals opgenomen in het fietsbeleidsplan van de gemeente Begijnendijk verhoogt de veiligheid van de fietsers op route 5.

 

BIJLAGEN

 

                                              Signalisatieplan

                                              Advies politie

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Budgetcode: 2022/ ACT-73/0200-00/61035101 (Wegmarkeringen fietsstraten/-suggestiestroken)

Beschikbaar budget: € 25.000,00

Uitgave: € 1.746,90 incl. BTW

 

De kosten houden de aankoop in van

        6 verkeersborden F111 (fietsstraat) met bijhorende bevestigingsbeugels

        4 grote markeringen begin fietsstraat (thermoplast) inclusief plaatsing

        2 verkeersbordpalen

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit een fietsstraat in te voeren in de De Bruynlaan tussen de Dorpsstraat en de Annonciadenlaan. Dit wordt ingevoerd door plaatsing van F111 borden en thermoplast markeringen begin fietsstraat volgens signalisatieplan.

 

Artikel 2

 

Dit besluit treedt onmiddellijk na de bekendmaking in werking.

 

Artikel 3

 

Dit besluit zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid

Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II-laan

20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

BES Aanv. politiereglement fietsstraat Staeystraat

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het project met actienummer 36 (route 15) van het fietsbeleidsplan gemeente Begijnendijk stelt het invoeren van een fietsstraat in de Staeystraat tussen de Meetshovenstraat en de Grote Baan.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van april 2009.

 

ADVIEZEN

 

De politiezone BRT geeft een positief advies.

 

ARGUMENTATIE

 

Het invoeren van een fietsstraat in de Staeystraat zoals opgenomen in het fietsbeleidsplan van de gemeente Begijnendijk verhoogt de veiligheid van de fietsers op route 15. Deze fietsstraat krijgt voorrang op kruisende wegen om een veilige doorgang te verzekeren.

 

BIJLAGEN

 

Signalisatieplan

Advies politie

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Budgetcode: 2022/ ACT-73/0200-00/61035101 (Wegmarkeringen fietsstraten/-suggestiestroken)

Beschikbaar budget: € 25.000,00

Uitgave: € 1.403,14 incl. btw.

 

De kosten houden de aankoop in van

        vier verkeersborden F111 (fietsstraat) met bijhorende bevestigingsbeugels

        twee grote markeringen begin fietsstraat (thermoplast) inclusief plaatsing

        twee verkeersborden B15a (voorrangsbord) met bijhorende bevestigingsbeugels

        twee verkeersborden B1 (voorrang verlenen) met bijhorende bevestigingsbeugels

        Geleiding fietsers naar buitenkant in 1 richting bij drie gevaarlijke bochten d.m.v. onderbroken markeringen.

        tweemaal aanbrengen vier haaientanden

        twee verkeersbordpalen

BESLUIT

 

 

10 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Kathleen Van Vlasselaer, David Dupont, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock en Fred De Keyser

8 stemmen tegen: Peter Spiessens, Herman De Coux, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit een fietsstraat in te voeren in de Staeystraat tussen de Meetshovenstraat en de Grote Baan en de huidige voorrangsregeling voor de Hulstsestraat aan het kruispunt met de Staeystraat op te heffen en te wijzigen in voorrang voor de Staeystraat aan de kruising met de Hulstsestraat. Dit wordt ingevoerd door plaatsing van F111 borden en thermoplast markeringen begin fietsstraat, B1 en B15a volgens signalisatieplan.

 

Artikel 2

 

Dit besluit treedt onmiddellijk na de bekendmaking in werking.

 

Artikel 3

 

Dit besluit zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid

Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II-laan

20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

BES Aanv. politiereglement fietsstraat Processieweg

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het project met actienummer 50 en 51 (route 21) van het fietsbeleidsplan gemeente Begijnendijk stelt het invoeren van een fietsstraat in de Processieweg en in de Raystraat tussen de Processieweg en de Werchtersesteenweg.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van april 2009.

 

ADVIEZEN

 

De politiezone BRT geeft een positief advies.

 

ARGUMENTATIE

 

Het invoeren van een fietsstraat in de Processieweg en de Raystraat tussen de Processieweg en de Werchtersesteenweg zoals opgenomen in het fietsbeleidsplan van de gemeente Begijnendijk verhoogt de veiligheid van de fietsers op route 21.

 

BIJLAGEN

 

Signalisatieplan

Advies politie

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Budgetcode: 2022/ ACT-73/0200-00/61035101 (Wegmarkeringen fietsstraten/-suggestiestroken)

Beschikbaar budget: € 25.000,00

Uitgave: € 4.262,91 incl. btw

 

De kosten houden de aankoop in van

        tien verkeersborden F111 (fietsstraat) met bijhorende bevestigingsbeugels

        acht grote markeringen begin fietsstraat (thermoplast) inclusief plaatsing

        vijf verkeersborden B1 (voorrang verlenen) met bijhorende bevestigingsbeugels

        twee verkeersborden B15a (voorrangsbord) met bijhorende bevestigingsbeugels

        één verkeersbord B15b (voorrangsbord met baan schuin links) met bijhorende bevestigingsbeugels

        één verkeersbord B15e (voorrangsbord met baan schuin rechts) met bijhorende bevestigingsbeugels

        één onderbord (kruispunt voorrang rechtsaf)

        één onderbord (kruispunt voorrang linksaf)

        vier uitzwarten wegmarkering voorrang van rechts

        vijfmaal aanbrengen vier haaientanden

        twaalf verkeersbordpalen

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit een fietsstraat in te voeren in de Processieweg en in de Raystraat tussen de Processieweg en de Werchtersesteenweg en de huidige voorrangsregeling aan het kruispunten Processieweg/Beekstraat, Processieweg/Pater Damiaanstraat en Processieweg/Raystraat op te heffen en te wijzigen in voorrang voor de Processieweg aan het kruispunt met de Beekstraat, voorrang voor de Processieweg aan het kruispunt met de Pater Damiaanstraat en een voorrang rechtsaf van de Raystraat (komende van de Werchtersesteenweg) naar de Processieweg richting Beekstraat en omgekeerd. Dit wordt ingevoerd door plaatsing van F111 borden en thermoplast markeringen begin fietsstraat, B1, B15a, B15b en B15e en de onderborden kruispunt voorrang rechtsaf en kruispunt voorrang linksaf en het plaatsen van haaientanden volgens signalisatieplan.

 

Artikel 2

 

Dit besluit treedt onmiddellijk na de bekendmaking in werking.

 

Artikel 3

 

Dit besluit zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid

Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II-laan

20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

BES Stemrechten woonmaatschappij

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De brief van de Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed van 07 februari 2022 aan het college van burgemeester en schepenen om criteria voor te stellen voor de verdeling van de stemrechten over de lokale besturen die deel               uitmaken van het werkingsgebied van de nieuwe woonmaatschappij.

 

De nieuwe woonmaatschappijen dienen op 01 januari 2023 te starten.

 

De werkingsgebieden werden besproken op het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant in verschillende vergaderingen van november 2020 tot november 2021. Op 11 maart 2022 vond een vergadering plaats in het kader van het Burgemeestersoverleg, specifiek voor de burgemeesters van de 18 steden en gemeenten van de Hagelandse Woonmaatschappij en de voorzitters van de drie SHM’s en twee SVK’s die zullen opgenomen worden in de nieuwe maatschappij.

 

De Vlaamse regelgeving schrijft voor dat de gemeenten die samen een werkingsgebied wensen te vormen over minimaal 50% +1 van de stemrechten beschikken en dat de overige stemrechten, zijnde maximaal 50%-1, worden verdeeld over de eventuele andere publieke (Vlaams Gewest, Provincie) en private aandeelhouders.

 

De stemverhouding tussen de steden en gemeenten in de algemene vergadering van de woonmaatschappij zal vastgelegd worden door de Vlaamse Regering. De minister van Wonen heeft de gemeenteraden verzocht voor 13 mei 2022 een advies uit te brengen waarin zij bijkomende criteria kunnen voorstellen, en ook een verhouding tussen het gewicht van de verschillende criteria kunnen voorstellen.

 

De verdeling van de stemgewichten tussen de steden en gemeenten enerzijds, en de private aandeelhouders anderzijds, staat los hiervan. Deze zal bepaald worden op basis van de verhouding in kapitaalsinbreng, uiteraard met respect voor de regel dat de gemeenten die het werkingsgebied vormen samen over minimaal 50% +1 van de stemrechten beschikken.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 40 e.v. van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.

 

ARGUMENTATIE

 

Het werkingsgebied van de Hagelandse woonmaatschappij omvat 18 deelnemende steden en gemeenten. Er is een grotendeels gelijklopende sociaal-economische situatie in het werkingsgebied. De uitdagingen op het vlak van wonen en woonbeleid zijn in grote lijnen dezelfde. Zowel de kleinstedelijke woonproblematiek als de uitdagingen van de meer landelijke woonsituatie in het werkingsgebied zijn vrij gelijklopend.

 

Vlaanderen legt op dat voor de verdeling van de stemgewichten tussen de steden en gemeenten in de algemene vergadering, de parameters ‘aantal huishoudens’ en ‘aantal sociale huurwoningen op het grondgebied van de gemeente’ moeten in rekening gebracht worden. De gemeenten kunnen andere aanvullende parameters voorstellen, en kunnen een weging van de parameters voorstellen.

 

In onze regio wordt hard gewerkt aan een uitbreiding van het aanbod van sociale huurwoningen. Een heel aantal projecten is lopend en zal gerealiseerd worden in de periode van de start van de nieuwe woonmaatschappij of zelfs nog daarvoor.

 

Het is wenselijk daarmee al rekening te houden, zodat de stemverhoudingen niet kort na de start al achterhaald zijn of opnieuw moeten aangepast worden.

 

De waarde van deze nieuwe sociale huurwoningen in het patrimonium zal relatief zwaarder wegen dan de waarde van oudere, reeds geheel of gedeeltelijk boekhoudkundig afgeschreven woningen.

De nieuwe projecten die voldoende ver gevorderd zijn, zijn officieel aangemeld bij Wonen Vlaanderen. Dit is een objectief criterium.

 

Op 31 december 2020 waren er volgens de officiële cijfers van Wonen Vlaanderen in het werkgebied van de Hagelandse Woonmaatschappij 3331 sociale huurwoningen (SHM, SVK en lokaal bestuur) en 649 geplande sociale huurwoningen. Deze officiële aantallen worden weergegeven in een verhouding 42/8.

 

Het is wenselijk de meest recente cijfers te gebruiken. De cijfers per gemeente voor 31 december 2021 zullen binnenkort beschikbaar komen.  Aangezien er in de loop van een jaar geplande woningen in gebruik genomen worden, en tegelijk nieuwe projecten aangemeld worden, zal voor het ganse werkingsgebied samen de verhouding tussen beschikbare woningen en geplande woningen in de loop van een jaar niet fundamenteel gewijzigd zijn.

 

De gemeenteraad stelt derhalve voor de stemverhouding in de algemene vergadering tussen de gemeenten die het werkingsgebied vormen, te bepalen volgens volgende parameters:

        50 % verdeeld volgens het aantal huishoudens in de gemeente op 31 december 2021

        50 % verdeeld volgens het aantal sociale huurwoningen
waarvan:

        42 % aantal sociale huurwoningen volgens de officiële cijfers van Wonen Vlaanderen voor 31 december 2021 (cfr. BSO-toets)

        8 % aantal door Wonen Vlaanderen geregistreerde geplande sociale huurwoningen volgens de cijfers voor 31 december 2021 (cfr. BSO-toets).

 

De aandelen waarover de steden en gemeenten beschikken, zullen logischerwijze in een volgende stap aangepast worden aan de stemgewichten. Dit kan door uitkering van aandelen aan sommige gemeenten en aankoop van aandelen door andere.

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad doet, voor het bepalen van de stemverhouding in de algemene vergadering tussen de gemeenten die het werkingsgebied vormen van de Hagelandse Woonmaatschappij, het volgende voorstel van parameters:

        50 % verdeeld volgens het aantal huishoudens in de gemeente op 31 december 2021

        50 % verdeeld volgens het aantal sociale huurwoningen
waarvan:

        42 % aantal sociale huurwoningen volgens de officiële cijfers van Wonen Vlaanderen voor de toestand op 31 december 2021

        8 % aantal door Wonen Vlaanderen geregistreerde geplande sociale huurwoningen volgens de cijfers voor de toestand op 31 december 2021.

 

Artikel 2

 

Dit voorstel van verdeling zal worden overgemaakt via woonmaatschappij@vmsw.be.

 

Artikel 3

 

Deze beslissing wordt eveneens ter kennis gebracht van de provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

BES Aanpassing dienstreglement bibliotheek

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Door de overgang naar het nieuwe bibliotheeksysteem zijn bepaalde voorwaarden beschreven in het huidige dienstreglement niet meer mogelijk en dienen deze dus aangepast te worden met het oog op een correcte en vlotte werking van de bibliotheek. 

 

Het dienstreglement wordt behouden behalve volgende bepalingen:

 

        artikel 8 §3: In plaats van 3 maningen na 7,14 en 28 dagen krijgen leners nu 2 maningen na 7 en 21 dagen. De aangetekende zending na 42 dagen blijft behouden;

        artikel 13 §3 verdwijnt volledig. Omdat Wise gebaseerd is op unieke rijksregisternummers kunnen er geen twee verschillende kaarten aangemaakt worden voor dezelfde lener. Zodoende zullen leerkrachten wel boeken kunnen ontlenen voor persoonlijk gebruik met een OL-kaart. Tot nu toe hadden ze hier een persoonlijke lidkaart voor nodig.

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de aanpassingen aan het dienstreglement van de bibliotheek, goed.

 

Artikel 2

 

Het nieuwe dienstreglement treedt in werking op 6 juni 2022.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

Bespreking Opvang oorlogsvluchtelingen Oekraïne

 

 

MOTIVERING

 

De gemeenteraad krijgt een laatste stand van zaken betreffende de opvang van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne.

 

Tot op heden werden er nog geen vluchtelingen toegewezen aan Begijnendijk.

 

Concreet worden voor Begijnendijk volgende stappen verder ondernomen :

 

1. onderzoek naar aangeboden opvangplaatsen in gezinnen

Vanuit het woningloket werd in elke aangeboden woning langsgaan. Deze worden gefaseerd ingeput in de housing tool

 

2. organisatie opvang in andere gebouwen :

Er werd contact opgenomen met Volkswoningbouw met de vraag de leegstaande woningen aan de Betekomsesteenweg terug woonklaar te maken.

 

3. buddies

Er werd een oproep gedaan tot de inwoners om Oekraïense gezinnen tijdens hun verblijf in de gemeente te  begeleiden en te helpen om een sociaal netwerk uit te bouwen. Tot op heden hebben zich vijf kandidaten aangemeld.

 

Bovendien werd er op diverse niveau's en sectoren overleg gepleegd.

 

Meer info i.v.m. rechten / plichten / procedures / .... in de bijlage toegevoegde linken.

Let op : de info kan dagelijks wijzigen.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

BES Fluvius OV - AV van 08 juni 2022

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Lokaal bestuur Begijnendijk is aangesloten  bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging en werd via e-mail van 28 maart 2022 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering - tevens jaarvergadering -  van Fluvius OV die op 08 juni 2022 plaatsvindt te Affligem met als agenda:

 

1)      Kennisneming van het jaarverslag, het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de Commissaris.

2)      Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2021.

3)      Verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders en aan de Commissaris.

4)      Statutaire benoemingen.

5)      Statutaire mededelingen.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

ARGUMENTATIE

 

De algemene vergadering tevens jaarvergadering statutair en decretaal dienen tijdig bijeengeroepen te worden en dit rekening houdend met de meest actuele kennis over de coronasituatie en de daarmee gepaard gaande regels van de overheid. De raad van bestuur van Fluvius OV heeft beslist dat deze vergadering digitaal zal gehouden worden INDIEN de coronamaatregelen het op termijn niet zouden toelaten fysiek te vergaderen.

 

Rekening houdend met de beraadslagingen.

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius OV van 08 juni 2022 goed, met als agendapunten:

 

  1. Kennisneming van het jaarverslag, het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de Commissaris.
  2. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2021.
  3. Verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders en aan de Commissaris.
  4. Statutaire benoemingen.
  5. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

 

De vertegenwoordiger van lokaal bestuur Begijnendijk, de heer Fredy De Keyser (of indien nodig diens plaatsvervanger), die zal deelnemen aan de algemene vergadering, tevens jaarvergadering, van Fluvius OV in Affligem op 08 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van deze beslissing. Indien de coronamaatregelen op termijn een fysieke vergadering niet zouden toelaten, zal de algemene vergadering - tevens jaarvergadering - van 08 juni 2022 digitaal gehouden worden.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius OV, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

BES Riobra - AV van 22 juni 2022

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het gemeentebestuur is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Riobra en werd per aangetekende brief van 04 april 2022 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Riobra die op 22 juni 2022 plaatsheeft in de kantoren van Fluvius, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek.

 

Agenda:

  1. Kennisneming verslagen van Riobra van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021.
  2. Goedkeuring van de jaarrekening van Riobra afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
  3. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Riobra met betrekking tot het boekjaar 2021.
  4. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
  5. Statutaire benoemingen.
  6. Statutaire mededelingen.

 

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt per brief van 04 april 2022.

 

Heden worden we geconfronteerd met het coronavirus Covid-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.

 

Rekening houdend met de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus Covid-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra van 22 juni 2022, goed.

 

  1. Kennisneming verslagen van Riobra van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021.
  2. Goedkeuring van de jaarrekening van Riobra afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
  3. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Riobra met betrekking tot het boekjaar 2021.
  4. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
  5. Statutaire benoemingen.
  6. Statutaire mededelingen:

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente, de heer Sam Mergaerts (of indien nodig zijn aangeduide plaatsvervanger), die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra op 22 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van deze beslissing.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer de kennisgeving hiervan aan de opdrachthoudende vereniging Riobra, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

BES PBE - AV van 30 juni 2022

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Lokaal bestuur Begijnendijk is voor één of meerdere activiteiten aangesloten  bij de opdrachthoudende vereniging PBE en werd per aangetekende brief van 04 april 2022 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van PBE die op 30 juni 2022 plaatsheeft in “het Fluvius-gebouw te 3210 Lubbeek, Diestsesteenweg 126”.

 

De agenda werd door de raad van bestuur op 21 maart 2022 als volgt samengesteld:

 

  1. Kennisneming verslagen van PBE van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021.
  2. Goedkeuring van de jaarrekening van PBE afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)
  3. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van PBE met betrekking tot het boekjaar 2021.
  4. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
  5. Statutaire benoemingen.
  6. Statutaire mededelingen.

 

Een dossier met documentatiestukken werd per brief van 04 april 2022 aan de gemeente overgemaakt.

 

Heden worden we geconfronteerd met het coronavirus Covid-19, waardoor het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.

 

Rekening houdend met de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus Covid-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering, tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging PBE op 30 juni 2022, goed:

 

  1. Kennisneming verslagen van PBE van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021.
  2. Goedkeuring van de jaarrekening van PBE afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
  3. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van PBE met betrekking tot het boekjaar 2021.
  4. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
  5. Statutaire benoemingen.
  6. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

 

De vertegenwoordiger, de heer Roger Verduyckt (of indien nodig zijn plaatsvervanger), die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging PBE op 25 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging PBE ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

BES Creadiv nv - AV van 27 mei 2022

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het lokaal bestuur Begijnendijk is vennoot van Creadiv nv en ontving per brief van 29 maart een uitnodiging met documentatie voor de algemene vergadering van 27 mei 2022 om 16 uur in de Faculty Club, Groot Begijnhof 14 te 3000 Leuven.

 

Agenda:

 

  1. verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021
  2. verslag van de commissaris over zijn werkzaamheden in het boekjaar 2021
  3. goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2021

 goedkeuring van de winstverdeling

  1. kwijting aan bestuurders en commissaris
  2. ontslag en benoeming bestuurders
  3. rondvraag

 

Tijdens de gemeenteraad van 23 mei 2019 werden de gemeentelijke volmachtdrager(s) reeds aangeduid voor de volledige legislatuur, nl. Wim Rosseel (effectief) en Francisca De Cock (plaatsvervangend).

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Volgens artikel 432 paragraaf 3 dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

ARGUMENTATIE

 

De gemeente is aangesloten bij de nv Creadiv.

Creadiv is een nv en in tegenstelling tot intercommunales of opdrachthoudende verenigingen is er geen wettelijke bepaling die de voorafgaande mandaatbepaling door de gemeenteraad verplicht. Dit is echter aangewezen voor een zo goed mogelijke opvolging.

 

BIJLAGEN

 

  oproepingsbrief van 29 maart 2022

  goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2021 en verslag raad van bestuur boekjaar 2021

  commissarisverslag boekjaar 2021

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt voormelde agenda van de algemene vergadering van Creadiv nv van 27 mei 2022 goed.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad verleent aan Wim Rosseel (of indien vereist diens plaatsvervanger Francisca De Cock), mandaat om op de algemene vergadering van Creadiv nv van 27 mei 2022 te handelen en te beslissen conform huidig besluit.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van de hierbij genomen beslissingen en maakt deze over aan Creadiv nv, t.a.v. mevrouw Isabel Debuck (secretariaat@efin.be).

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

BES Ethias - BAV van 05 mei (of 09 juni) 2022

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Lokaal bestuur Begijnendijk ontving een brief van 01 april 2022 van EthiasCo cvba met uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering van 05 mei 2022, die plaatsvindt om 10.00 uur in The President Brussels Hotel (Koning Albert II-laan),  met volgende agenda :

 

  1. vaststelling van de omzetting van het kapitaal in een statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening
  2. aanneming van de rechtsvorm van de besloten vennootschap in toepassing van artikel 41 § 4 van de wet van 23 maart 2019 tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen
  3. aanneming van de statuten van de besloten vennootschap
  4. opdracht aan ondergetekende notaris om de coördinatie van de statuten op te stellen en neer te leggen
  5. mandaat van de bestuurders en de leden van de Client Board

 

Lokaal bestuur Begijnendijk kan zich laten vertegenwoordigen :

a) ofwel door een lid van de bestuursorganen of van het personeel van uw bestuur of instelling;
b) ofwel door een vertegenwoordiger van een ander aangesloten bestuur of instelling.

 

In de vergadering van de gemeenteraad van 23 mei 2019 werd schepen Steven Vermeulen aangeduid als gemeentelijke vertegenwoordiger en dit voor de volledige legislatuur.

 

Het is mogelijk dat het statutair vereiste quorum niet wordt bereikt tijdens deze eerste algemene vergadering. in dat geval zal de algemene vergadering een tweede maal worden bijeengeroepen om geldig te kunnen beraadslagen. De datum van deze eventuele tweede algemene vergadering werd reeds vastgelegd op 09 juni 2022. in voorkomend geval zal een nieuwe oproepingsbrief bezorgd worden.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Volgens artikel 432 paragraaf 3 dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

ARGUMENTATIE

 

De gemeente is aangesloten bij de coöperatieve vennootschap met de naam EthiasCo cvba.
EthiasCo is een cvba en in tegenstelling tot intercommunales of opdrachthoudende verenigingen is er geen wettelijke bepaling die de voorafgaande mandaatbepaling door de gemeenteraad verplicht. Dit is echter aangewezen voor een zo goed mogelijke opvolging.

 

BIJLAGEN

 

        oproepingsbrief van 1 april 2022

        nieuwe statuten EthiasCo cvba

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad duidt de heer Steven Vermeulen (of indien nodig diens plaatsvervanger) aan als gemeentelijk vertegenwoordiger op de buitengewone algemene vergadering (BAV) van de coörperatieve vennootschap EthiasCo cvba, die plaatsvindt op donderdag 05 mei 2022 om 10.00u in The President Brussels Hotel, Koning Albert II-laan te 1000 Brussel (of indien het statutair vereiste quorum niet wordt bereikt op de BAV van 09 juni 2022).  Hij werd aangeduid als gemeentelijke vertegenwoordiger tijdens de gemeenteraad van 23 mei 2019 voor de volledige legislatuur.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad keurt de punten, vermeld op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 05 mei 2022 (of ev. 09 juni 2022), goed en mandateert de aangestelde volmachtdrager Steven Vermeulen (of indien nodig diens plaatsvervanger) om op laatstgenoemde buitengewone algemene vergadering te handelen en te beslissen in overeenstemming met deze beslissing.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing en brengt deze ter kennis van de volmachtdrager en EthiasCo cvba (uittreksel via e-mail: algemene.vergadering@ethias.be en volmacht + inschrijving via website).

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

BES SWaL - bekrachtiging besluit CBS 04 april 2022

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Via brief van 24 maart 2022 nodigt Sociaal Wonen arro Leuven CVBA-SO de afgevaardigde van de gemeente Begijnendijk uit op de algemene vergadering (AV) die zal plaatsvinden op dinsdag 19 april 2022 om 19.00u. in SO, Herbert Hooverplein 4 te 3000 Leuven.

 

Agenda:

 

  1. verslag raad van bestuur over de verrichtingen van het dienstjaar 2021
  2. verslag van de commissaris
  3. goedkeuring van de jaarrekening 2021
  4. bestemming van het resultaat
  5. kwijting te verlenen aan bestuurders raad van bestuur en commissaris
  6. samenstelling raad van bestuur:

a. private aandeelhouders: 1 vacant mandaat (Wim Cleyen)

b. publieke aandeelhouders: bekrachtiging invulling mandaten volgens beurtrol

  1. traject woonmaatschappijen
  2. goedkeuring van de notulen van de vergadering

 

Het volmachtformulier werd tevens bezorgd ter ondertekening door de burgemeester en de algemeen directeur zodat de gemeentelijke vertegenwoordiger kan deelnemen aan alle beraadslagingen en stemmen over alle beslissingen in verband met de bovenstaande agenda.

 

Omdat de eerstkomende vergadering van de gemeenteraad pas plaats vindt na de algemene vergadering van SWaL van 19 april 2022, werd de goedkeuring van de agenda en de mandaatbepaling van de vertegenwoordiger  behandeld door het college van burgemeester en schepenen van 04 april 2022 met bekrachtiging op huidige gemeenteraad.

 

BIJLAGEN

 

        besluit CBS 04 april 2022 houdende goedkeuring agenda en mandaatbepaling voor de AV van SWaL van 19 april 2022

        brief van 24 maart 2022 met uitnodiging voor de AV van 19 maart 2022 van SWaL + bijlagen (volmachtformulier, verslag raad van bestuur en de balans- en resultatenrekening over de verrichtingen van het dienstjaar 2021).

        de volledige jaarrekening

        bijhorend commissarisverslag

BESLUIT

 

eenparig

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit genomen door het college van burgemeester en schepenen van 04 april 2022 m.b.t. de mandaatbepaling van de vertegenwoordiger, mevrouw Patricia Stevens (of haar plaatsvervanger mevrouw Kathleen Van Vlasselaer), aangaande de agenda van de algemene vergadering van Sociaal Wonen arro Leuven CVA-SO van 19 april 2022.

 

Artikel 2

 

Dit besluit wordt bezorgd aan SWaL (organisatie@swleuven.be).

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

Toegevoegd - Bespreking Evaluatie recyclagepark

 

 

MOTIVERING

 

 Toelichtende nota van de MGB-fractie:

"Het nieuwe recyclagepark dat door Ecowerf werd gerealiseerd is ondertussen 6 maanden in gebruik.

 

Kosten nog moeite werden gespaard om een recyclagepark aan te bieden dat niet alleen dubbel zo groot is maar ook beschikt over nummerplaatherkenning (het eerste recyclagepark in Vlaanderen met deze technologie) en een verhoogd platform, dit alles met een totaal prijskaartje van 1,1 mio euro.

 

We zijn na 6 maanden benieuwd naar een evaluatie van het nieuwe recyclagepark en hadden graag toelichting gekregen over:

        de evolutie van het aantal bezoekers over de voorbije 6 maanden versus een vergelijkbare periode;

        de evolutie van de verwerkte afvalstromen in kg vs een vergelijkbare periode.

 

We kunnen ons immers niet van de indruk ontdoen dat het recyclagepark de voorbije maanden opmerkelijk minder bezoekers aantrekt. Waardoor ook het forse investeringsplaatje in vraag mag worden gesteld. Een zekere uitbreiding was nodig maar de verdubbeling van de oppervlakte lijkt ons helemaal niet in verhouding te staan met de huidige noden en bezoekersaantallen. De vraag is hoe Ecowerf dit heeft ingeschat en welke assumpties werden genomen inzake bezoekersaantallen en afvalstromen om deze enorme investering van 1,1mio euro te verantwoorden.

 

Als de bezoekersaantallen en afvalstromen daadwerkelijk significant verminderd zijn, kunnen we ons bovendien de vraag stellen welke weg deze afvalstromen dan wel volgen. Voor papier en karton is het duidelijk dat het gebruik van de gele papiercontainer een invloed heeft op deze afvalstroom en het aantal bezoekers. Maar dit kan niet de enige verklaring zijn…Bovendien zal Ecowerf deze impact voor papier en karton ongetwijfeld meegenomen hebben bij het opstellen van de investeringsvereisten voor het nieuwe containerpark.

 

We kijken dan ook uit naar de evaluatie van Ecowerf en de bestuursmeerderheid omtrent het nieuwe recyclagepark."

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

Toegevoegd - Bespreking Impact wegenwerken Herseltsesteenweg (N19)

 

 

MOTIVERING

 

Toelichtende nota MGB-fractie:

"Op 19 april werd de Herseltsesteenweg (N19) in Aarschot (Ourodenberg) volledig afgesloten tussen de Kerkstraat en de Kalsterloop.

 

Over een afstand van amper 700m zal men eerst de nodige voorbereidende en sloopwerken met werkzaamheden aan de nutsleidingen verrichten om vervolgens vanaf augustus gedurende 1,5 jaar de riolering en wegenis aan te pakken.

 

Heel wat inwoners in Begijnendijk hebben sinds de start van de wegenwerken de impact meteen mogen ervaren. De Sleutelbaan, Mechelbaan, Waterstraat en Liersesteenweg (en deze opsomming is niet limitatief) ervaren voor de zoveelste keer in enkele jaren tijd een enorme impact.

 

De vragen die we hierbij hebben zijn de volgende:

 

        welk overleg is er tussen gemeente Begijnendijk, Agentschap Wegen en Verkeer en de politiezone BRT geweest om onder andere:

        Het omleidingsplan op te stellen en te bepalen welke straten uitsluitend toegankelijk zijn voor “plaatselijk verkeer”;

        De frequentie van de verkeerslichten op cruciale punten, zoals kruispunt Mechelbaan-Liersesteenweg, Liersesteenweg/Bloemsehoeve en Liersesteenweg met R25 in Aarschot aan te passen;

        Te evalueren op welke cruciale plaatsen er extra politie aanwezigheid vereist is, bijvoorbeeld aan de oversteek Veldstraat/Kerkstraat met de Liersesteenweg voor schoolgaande kinderen voor- en na schooltijd. Wat in Heist o/d Berg al jaar en dag mogelijk is aan de oversteek van de Lerrekensstraat met de Liersesteenweg, moet toch perfect mogelijk zijn ter hoogte van de oversteek Veldstraat/Kerkstraat. Al is het maar om in de toekomst bij Agentschap Wegen en Verkeer de gevraagde investering voor een veiligere oversteek te verantwoorden!

 

        Welke corrigerende maatregelen werden er ondertussen genomen om de verkeersveiligheid en de doorstroming te bevorderen?"

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 APRIL 2022

 

Toegevoegd - BES Werkgroep onderzoeken mogelijke gemeentefusie

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Voorstel tot besluit van de MGB-fractie:

Het wordt voor een landelijke, kleine gemeente als Begijnendijk met amper een goeie 10.000 inwoners jaar na jaar moeilijker om te beantwoorden aan de toenemende bevoegdheden en vereisten die vanuit de hogere overheden worden afgewenteld tot op het lokale niveau. Dit met bijhorende financiële gevolgen en uitdagingen op het vlak van de gemeentelijke organisatie(structuur) en de moeizame invulling van de vacatures.

 

Vormen van structurele samenwerking met andere gemeentes hebben de beste intenties maar kennen uiteindelijk wisselend succes en sterven vaak een stille dood. Denken we maar aan de intenties om tot een nauwere samenwerking met Tremelo en Rotselaar te komen, wat uiteindelijk op vandaag weinig concreets heeft opgeleverd.

 

Vanuit de MGB fractie stellen we voor om een werkgroep samen te stellen die een evaluatie maakt omtrent de mogelijkheden van een gemeentefusie. Deze werkgroep zal in eerste instantie de randvoorwaarden van een mogelijke gemeentefusie bepalen. Bijvoorbeeld: welke dienstverlening naar de burger wensen we lokaal te blijven organiseren, het minimum en eventueel maximum aantal inwoners die we vooropstellen voor een mogelijke fusiegemeente, met welke gemeentes we gesprekken aanknopen, binnen de provinciegrenzen of ook buiten de provinciegrenzen, welke synergieën zijn voor Begijnendijk belangrijk enz.

 

De werkgroep bestaat uit één lid van elke politieke fractie, dit kan zowel een gemeenteraadslid, schepen als burgemeester zijn.

 

Zodra er consensus is over de randvoorwaarden zal deze werkgroep gesprekken aanknopen met de geselecteerde buurgemeenten om uiteindelijk verslag uit te brengen aan de gemeenteraad omtrent deze evaluatie en al dan niet vervolgstappen te ondernemen.

 

Bedoeling van dit voorstel is dus tot een globale evaluatie te komen die vervolgens de basis kan vormen van concrete fusiegesprekken. We willen met dit voorstel ongelukkige situaties zoals in Boortmeerbeek voorkomen en meteen transparantie bieden aan onze inwoners omtrent zowel deze evaluatie als de mogelijke vervolgstappen. Tenslotte willen we hiermee vermijden dat een bepaalde fusie in de ene of andere richting binnen afzienbare tijd wordt opgelegd door de Vlaamse overheid zonder dat er sprake is van vrije keuze en eventuele financiële compensatie.

 

De gemeenteraad besluit als volgt:

 

Artikel 1: er wordt een werkgroep samengesteld die de mogelijkheid van een gemeentefusie zal onderzoeken. Deze werkgroep bestaat uit één vertegenwoordiger vanuit elke politieke fractie.

 

Artikel 2: elke politieke fractie maakt de afgevaardigde voor deze werkgroep uiterlijk op vrijdag 13 mei kenbaar aan de voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur.

 

Artikel 3: de eerste vergadering van deze werkgroep zal in mei of uiterlijk juni doorgaan met de bedoeling om in het najaar van 2022 de eerste gesprekken met buurgemeentes op te starten.

 

 

Door schepen Van Vlasselaer wordt ter zitting, om 21:21u. een amendement tot aanpassing van het besluit digitaal verzonden aan de raadsleden. Er wordt gestemd over de behandeling van dit amendement. Het amendement wordt voorgelezen.

 

Inhoud amendement:

 

"Er wordt een werkgroep samengesteld die de mogelijkheid van een gemeentefusie zal onderzoeken. Deze werkgroep bestaat uit één vertegenwoordiger vanuit elke politieke fractie. De werkgroep bestaat enkel uit politieke vertegenwoordiging.

De administratieve diensten worden niet onnodig belast met het opvragen van documenten met betrekking tot een mogelijke fusie. Er is echter wel een luisterend oor voor de visie van het MAT op een fusie. 

 

Elke politieke fractie maakt de afgevaardigde voor deze werkgroep uiterlijk op 31 mei kenbaar aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Zodra de werkgroep is samengesteld kunnen we een agenda afspreken met de zetelende leden "

 

 

BIJLAGEN

 

Aanvullend agendapunt gemeenteraad - samenstelling werkgroep onderzoeken mogelijke gemeentefusie

BESLUIT

 

 

Behandeling amendement

eenparig

 

 

Inhoud amendement  - besluit

eenparig

 

Artikel 1

 

Er wordt een werkgroep samengesteld die de mogelijkheid van een gemeentefusie zal onderzoeken. Deze werkgroep bestaat uit één vertegenwoordiger vanuit elke politieke fractie. De werkgroep bestaat enkel uit politieke vertegenwoordiging.

De administratieve diensten worden niet onnodig belast met het opvragen van documenten met betrekking tot een mogelijke fusie. Er is echter wel een luisterend oor voor de visie van het MAT op een fusie. 

 

 

Artikel 2

 

Elke politieke fractie maakt de afgevaardigde voor deze werkgroep uiterlijk op 31 mei kenbaar aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

 

Artikel 3

 

Zodra de werkgroep is samengesteld wordt de agenda afgesproken met de zetelende leden. 

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2022