ZITTING VAN 29 10 2020 - 20:30 uur.

 

Aanwezig:

David Dupont, voorzitter

Bert Ceulemans, burgemeester

Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, schepenen

Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Patricia Stevens, Tom Wouters, Tom Van Esse, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers, David Janssens, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser, raadsleden

Peggy Baeten, algemeen directeur

 

 

Info:

De vergadering van de gemeenteraad heeft virtueel plaatsgevonden via Teams, overeenkomstig het burgemeestersbesluit van 16 oktober 2020. Het openbaar gedeelte van de vergadering wordt gelivestreamd.

Overzicht punten

ZITTING VAN 29 OKTOBER 2020

 

Toegevoegd - BES Bekrachtiging burgemeestersbesluit 26 oktober 2020

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 oktober 2020 worden digitaal georganiseerd.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

artikels 134, §1 en artikel 135, §2 Nieuwe Gemeentewet

 

BIJLAGEN

 

Burgemeestersbesluit 26 oktober 2020 - digitaal vergaderen

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad bekrachtigt het burgemeestersbesluit van 26 oktober betreffende het digitaal vergaderen.

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 29 OKTOBER 2020

 

Toegevoegd - BES Principebeslissingen visie Infrabel

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Voorstel vanuit MGB-fractie:

 

"Op 12 maart 2020 werden we tijdens de vergadering van het overlegplatform als MGB-fractie op de hoogte gebracht van de visienota van Infrabel, genaamd “Streefbeeld overwegen Begijnendijk”. Deze nota geeft de toekomstvisie weer van Infrabel met betrekking tot de spooroverwegen op grondgebied van Begijnendijk en dateert van 22 oktober 2019.

 

 

 

 

In deze visienota formuleert Infrabel dat men streeft naar:

‣ de sluiting van de spooroverweg in de Kasteelstraat;

‣ De aanleg van een tunnel voor gemotoriseerd verkeer in de Mechelbaan. Hier wordt niets vermeld of deze tunnel ook gebruikt kan en zal worden door fietsers en voetgangers?

‣ De aanleg van een fietsers- en voetgangerstunnel in de Haltestraat waarbij de spooroverweg wordt afgesloten voor alle verkeer.

Rekening houdend dat onze gemeente, in tegenstelling tot andere gemeenten en onderstaand stappenplan, op heden en een jaar na datum nog steeds geen formeel antwoord heeft geformuleerd op dit streefbeeld, wensen we als MGB fractie een aantal principiële beslissingen voor te stellen met betrekking tot dit dossier.

 

 

Het sluiten van de spooroverweg aan de Haltestraat voor gemotoriseerd verkeer in combinatie met de sluiting van de spooroverweg in de Kasteelstraat zal voor een enorme toename aan doorgaand verkeer zorgen in de Mechelbaan en Sleutelbaan. De Mechelbaan en Sleutelbaan zijn net als de Haltestraat straten met heel wat bewoning en handelszaken. Het creëren van een dergelijke “ringweg” vanuit Ramsel naar de Liersesteenweg zal de leefbaarheid én verkeersveiligheid in beide straten onder druk zetten. Een optimale spreiding van het verkeer over de Haltestraat en Mechelbaan waarbij het zwaar verkeer, zoals op vandaag, wordt afgeleid via de Sleutelbaan en Mechelbaan is in onze beleving de enige juiste keuze. Dat we als gemeentebestuur een jaar na datum nog niet formeel hebben gereageerd op deze visienota is moeilijk te begrijpen. We dienen te vermijden dat de uiteindelijke beslissing hoofdzakelijk of zelfs uitsluitend door Infrabel wordt genomen.

 

Voorstel van beslissing:

Gelet op de visienota “Streefbeeld overwegen Begijnendijk” van Infrabel d.d. 22/10/2019;Rekening houdend dat de sluiting van de spooroverweg aan de Haltestraat en de Kasteelstraat een enorme verkeerstoename zal teweegbrengen in de Sleutelbaan en de Mechelbaan;

Gelet op het feit dat de creatie van een dergelijke “ringweg” met tunnel ook de nodige investeringen zal vergen vanuit de gemeente voor de heraanleg van de Mechelbaan en Sleutelbaan. Investeringen en uitgaven die alvast niet voorzien zijn in de meerjarenplanning;

En tenslotte rekening houdend dat een aantal principiële beslissingen eindelijk dienen genomen te worden in dit dossier;

 

Besluit de gemeenteraad als volgt:

De gemeenteraad besluit om volgende beslissingen te nemen en te delen met Infrabel:

1. De gemeenteraad besluit om het voorstel mbt de sluiting van de Haltestraat voor gemotoriseerd verkeer, ter hoogte van de spooroverweg, niet te weerhouden. Het voorstel voor de creatie van een voetgangers- en fietserstunnel aan de Haltestraat wordt wel weerhouden voor verder onderzoek. Alle verkeer blijft dus mogelijk in de Haltestraat en dit in beide richtingen.

2. De gemeenteraad besluit het voorstel om de spoorwegoverweg in de Kasteelstraat te sluiten verder te laten uitwerken;

3. De gemeenteraad besluit de haalbaarheid van het voorstel voor de creatie van een tunnel in de Mechelbaan verder te laten onderzoeken in samenwerking met Infrabel. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de impact van de fietsostrade Lier-Aarschot die aan de noordzijde van de spoorweg is voorzien.

4. De gemeenteraad besluit om de Mobiliteitsraad maximaal te betrekken bij de volgende stappen in dit project, de stappen zoals vermeld in afbeelding 2."

 

BIJLAGEN

 

aanvullend agendapunt MGB-fractie: principiële beslissingen visienota Infrabel

BESLUIT

 

 

9 stemmen voor: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

12 stemmen tegen: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser en David Dupont

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad verwerpt onderstaand voorstel tot beslissing van de MGB-fractie:

 

1)      "De gemeenteraad besluit om het voorstel m.b.t. de sluiting van de Haltestraat voor gemotoriseerd verkeer, ter hoogte van de spooroverweg, niet te weerhouden. Het voorstel voor de creatie van een voetgangers- en fietserstunnel aan de Haltestraat wordt wel weerhouden voor verder onderzoek. Alle verkeer blijft dus mogelijk in de Haltestraat en dit in beide richtingen.

2)      De gemeenteraad besluit het voorstel om de spoorwegoverweg in de Kasteelstraat te sluiten verder te laten uitwerken;

3)      De gemeenteraad besluit de haalbaarheid van het voorstel voor de creatie van een tunnel in de Mechelbaan verder te laten onderzoeken in samenwerking met Infrabel. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de impact van de fietsostrade Lier-Aarschot die aan de noordzijde van de spoorweg is voorzien.

4)      De gemeenteraad besluit om de Mobiliteitsraad maximaal te betrekken bij de volgende stappen in dit project, de stappen zoals vermeld in afbeelding 2."

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 29 OKTOBER 2020

 

BES Notulen en audioverslag van 08 oktober 2020

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraad van 08 oktober 2020 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van de gemeenteraad.

 

Er wordt kennis genomen van het audioverslag van de gemeenteraad van 08 oktober 2020.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Krachtens artikel 32 van het Decreet over het lokaal bestuur keurt de gemeenteraad de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering goed.

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

BIJLAGE

 

Het audioverslag van de gemeenteraad van 08 oktober 2020

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 08 oktober 2020 goed en neemt kennis van het audioverslag.

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 29 OKTOBER 2020

 

KEN Goedkeuring gouverneur jaarrekening 2019 AGB

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 29 OKTOBER 2020

 

BES Kwijting rvb AGB jaarrekening 2019

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De jaarrekening 2019 van het AGB Begijnendijk werd vastgesteld door de raad van bestuur op 28 mei 2020.

De gouverneur heeft bij besluit van 9 oktober 2020 de jaarrekening van het AGB Begijnendijk goedgekeurd.  De gemeenteraad neemt op 29 oktober 2020 van deze goedkeuring kennis.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 235 §4, 3de lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de gemeenteraad jaarlijks beslist over de aan de bestuurders te verlenen kwijting, na goedkeuring van de rekeningen.

 

BIJLAGEN

 

Ondertekende_Kwijting_JR_AGB_Begijnendijk.pfd

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad besluit kwijting te verlenen aan de raad van bestuur van het AGB Begijnendijk voor jaarrekening 2019.

 

 

Info:

De gemeenteraad besluit om de AMPJ-1 later tijdens de zitting te behandelen.

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 29 OKTOBER 2020

 

BES Sectoraal akkoord 2020

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De Vlaamse regering keurde op 10 april 2020 het ontwerp van sectoraal akkoord 2020 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen goed. De kern van het sectoraal akkoord is een koopkrachtverhoging van globaal 1,1 % vanaf 1 januari 2020 voor het personeel.

 

Op vrijdag 29 mei 2020 keurde de Vlaamse regering de omzendbrief bij dit sectoraal akkoord goed. Deze omzendbrief verduidelijkt de toepassing- en uitvoeringsmodaliteiten van het sectoraal akkoord.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          Sectoraal akkoord 2020 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen, afgesloten op 8 april 2020, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 10 april 2020.

          Omzendbrief KB/ABB 2020/2 VAN 29 mei 2020 betreffende het sectoraal akkoord 2020 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen.

          Het KB van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, m.n. art. 19 quater (ecocheques), art. 19 ter (sport- en cultuurcheques) art. 19§2, 14°(geschenkcheques) en artikel 19 quinquies (consumptiecheques).

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

          Het Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en latere wijzigingen.

          Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden en haar personeel, en latere wijzigingen.

          Besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de goedkeuring van de rechtspositieregeling voor het gemeente- en OCMW-personeel.

 

ADVIEZEN

 

          voorstel college van burgemeester en schepenen van 22 juli 2020 en van 28 september 2020

          gunstig advies van het managementteam van 22 september 2020

          sjabloon ondertekend voor akkoord van 12 oktober 2020 door de vakbondsorganisaties

 

ARGUMENTATIE

 

Het sectoraal akkoord heeft uitwerking vanaf 1 januari 2020 en voorziet in een belangrijke koopkrachtverhoging voor het personeel.

 

1)      recurrente maaltijdchequesverhoging van 100 euro per VTE : aangezien het bestuur al de maximale werkgeversbijdrage voor de maaltijdcheques op de datum waarop dit sectoraal akkoord is afgesloten, bereikt heeft zijnde 8 euro per maaltijdcheque) voldoet het bestuur reeds aan deze voorwaarde en hoeft het geen verdere stappen te ondernemen op dit punt.

 

2)      recurrente koopkrachtverhoging van 200 euro per VTE : het bestuur kiest voor de toekenning van ecocheques - referteperiode idem zoals eindejaarspremie (1 januari tot 30 september) - personeelsleden die na 1 oktober in dienst komen ook pro rato ecocheques toekennen. Bedrag wordt toegekend op basis van de arbeidsprestaties.

 

3)      verhoging minimale bijdragevoet tweede pensioenpijler contractueel personeel : vanaf 1 januari 2020 wordt de sectoraal afgesproken minimale bijdragevoet tweede pensioenpijler van het contractuele personeel opgetrokken naar 2,5 % (nu 2 %).

 

BIJLAGEN

 

          Sectoraal akkoord lokale en provinciale besturen 2020

          Omzendbrief KB/ABB 2020/2 van 29 mei 2020 betreffende het sectoraal akkoord 2020 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen.

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Het lokaal bestuur dient zelf de verhoging ten laste te nemen.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad besluit het sectoraal akkoord 2020 voor gemeente- en OCMW-personeel te implementeren en gaat over tot:

 

          recurrente koopkrachtverhoging van 200 euro per VTE : het bestuur kiest voor de toekenning van ecocheques - referteperiode idem zoals eindejaarspremie (1 januari tot 30 september) - personeelsleden die na 1 oktober in dienst komen ook pro rato ecocheques toekennen. Bedrag wordt toegekend op basis van de arbeidsprestaties.

 

          verhoging minimale bijdragevoet tweede pensioenpijler contractueel personeel : vanaf 1 januari 2020 wordt de sectoraal afgesproken minimale bijdragevoet tweede pensioenpijler van het contractuele personeel opgetrokken naar 2,5 % (nu 2 %).

 

Deze aanpassingen worden opgenomen in de rechtspositieregeling voor gemeente- en OCMW-personeel, die wordt geagendeerd tijdens een volgende gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 29 OKTOBER 2020

 

BES IGS Hofheide - bav 16 december 2020

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Intergemeentelijke samenwerking Hofheide (hierna: "IGS Hofheide") is de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven.  Het gemeentebestuur van Begijnendijk is er lid van.

IGS Hofheide nodigt de vertegenwoordiger van het gemeentebestuur uit op de buitengewone algemene vergadering van woensdag 16 december 2020 om 20.00 u.

 

De buitengwone algemene vergadering zal de volgende punten behandelen:

          goedkeuring van het verslag van de gewone algemene vergadering van 24 juni 2020;

          budget 2021 en meerjarenplanning;

          werking van het crematorium;

          varia.

 

Fredy De Keyser werd op 23 januari 2020 door de gemeenteraad aangeduid als vertegenwoordiger van het gemeentebestuur op de algemene vergaderingen van IGS Hofheide.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

          artikel 29 van de statuten van IGS Hofheide

 

ARGUMENTAITE

 

De algemene vergadering van een intergemeentelijke samenwerking is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers.  Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.

 

De deelnemers duiden de afgevaardigde aan bij het begin van een nieuwe legislatuur, telkens als de gemeenteraden volledig worden vernieuwd.  De aanduiding is geldig voor de volledige duur van de legislatuur of tot deze aanduiding gewijzigd wordt door de deelnemer.  De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

BIJLAGEN

 

Brief van IGS Hofheide van 23 september 2020 (met acht bijlagen)

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad stelt het mandaat van de vertegenwoordiger aangaande de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IGS Hofheide van woensdag 16 december 2020 om 20.00 u als volgt vast : goedkeuring van alle agendapunten.

 

Artikel 2

 

Een uittreksel van de beslissing wordt bezorgd aan Fredy De Keyser en aan IGS Hofheide (info@hofheide.be).

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 29 OKTOBER 2020

 

BES Regiopact 'Spitsregio Leuven'

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Onder impuls van Interleuven, de burgemeesters van de aangesloten gemeenten en ook van de gedeputeerden van de provincie Vlaams-Brabant en de rector van de KU Leuven, wordt een Burgemeestersoverleg Oost-Brabant opgericht als een regionaal overlegplatform dat actie onderneemt om de 30 gemeenten van Oost-Brabant te versterken als Spitsregio.

 

Een ontwerp van Pact ‘Spitsregio Leuven’ tussen de genoemde partijen wordt opgesteld;

 

Luidens artikel 5 van het voorliggende ontwerp is het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant een regionaal overlegplatform over regionale dossiers en projecten, “waarbij wordt gestreefd naar een goede mix van ‘regio-omvattende’ dossiers en ‘specifieke’ dossiers. Belangrijk daarbij is dat het altijd gaat over samenwerking binnen de regio. De behandeling en uitwerking van deze dossiers kan resulteren in concrete realisaties op het terrein of in beleidsvoorbereidend werk.

 

Voor de opmaak van een concreet actieplan voor de huidige beleidsperiode wordt uitgegaan van de in artikel 6 - Actieplan omschreven krachtlijnen rond kenniseconomie, mobiliteit en ruimtelijke ordening.

 

Het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant voorziet in leden met stemrecht, met name de burgemeesters van de deelnemende gemeenten, en in waarnemende leden met een raadgevende stem, inzonderheid de gedeputeerde(n) van de provincie Vlaams-Brabant woonachtig in Spitsregio Leuven, de vertegenwoordiger van de KU Leuven, de vertegenwoordiger van Leuven MindGate en de algemeen directeur van Interleuven.

 

Er wordt in het Pact ‘Spitsregio Leuven’ tevens voorzien in een stuurgroep die een algemeen coördinerende opdracht heeft, de prioriteiten inzake beleid en werking vastlegt en overlegt over de wijze waarop de voorliggende overeenkomst wordt uitgevoerd.

 

De stuurgroep bestaat, behoudens de leden met raadgevende stem, uit burgemeesters. Zij worden aangeduid voor de duur van een beleidsperiode en zolang zij de betreffende functie opnemen.

 

Leden met stemrecht: 7 burgemeesters, aangeduid door het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant, met aandacht voor:

          minstens 2 vertegenwoordigers van kleinere gemeenten

          goede geografische spreiding

          evenwichtige vertegenwoordiging van de politieke strekkingen (cfr. Burgemeestersoverleg Oost-Brabant).

 

Leden met raadgevende stem: algemeen directeur van Interleuven.

 

Er kan tevens door het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant worden voorzien in de oprichting van één of meerdere themawerkgroepen of subregionale clustergroepen voor de behandeling van bepaalde thema’s of ‘subregio-specifieke’ topics of dossiers.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

          het lidmaatschap van de gemeente bij de dienstverlenende vereniging Interleuven

          besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 oktober 2020 betreffende de principiële beslissing aangaande het Regiopact 'Spitsregio Leuven'.

 

ARGUMENTATIE

 

Het Burgemeestersoverleg heeft tot doel:

          kennisuitwisseling / lerend netwerk: bestuurlijke ervaringen en praktijken uitwisselen, sprekers uitnodigen over voor de regio belangrijke domeinen/onderwerpen, …

          standpunten innemen en lobbywerk: overleggen over de bovengemeentelijke belangen, deze onderbouwen en verdedigen,

          werken aan concrete projecten: opstellen van een actieplan met concrete acties voor een kwalitatieve ontwikkeling van de regio,

          externe profilering als Spitsregio Leuven.

 

De stuurgroep waakt over de samenstelling van elke themawerkgroep en/of clustergroep, een voorzitter en leden, waarbij rekening wordt gehouden met een evenwichtige vertegenwoordiging van de politieke strekkingen. Bij de samenstelling van elke themawerkgroep of clustergroep wordt tevens bijzondere aandacht besteed aan het creëren van een breed draagvlak en het aantrekken van deskundigheid.

 

Elke themawerkgroep of clustergroep kan, naast vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten, ook vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, de bedrijfswereld, relevante (overheids)instellingen, enzovoort tellen en dit in functie van concrete doelstellingen, projecten en/of acties. De themawerkgroepen of clustergroepen kunnen ook extra deskundigen uitnodigen op hun vergaderingen.

De bestaande clustergroepen van gemeenten (ZO Hageland, Druivenstreek, Aarschot - Diest) worden eveneens ondersteund en betrokken bij het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant.

 

Voor het voorbereidende en uitvoerende werk voor het regionaal overlegplatform kan, in functie van de noodwendigheden, beroep worden gedaan op medewerkers van Interleuven en de provincie Vlaams-Brabant. Het secretariaat zal worden waargenomen door Interleuven die tevens een aanspreekpunt voorziet (coördinator regionaal overlegplatform).

 

BIJLAGEN

 

          regiopact 'Spitsregio Leuven'

          gezamenlijke actietabel - gezamenlijke agenda 2020 - 2024

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Het regionaal overlegplatform heeft geen eigen boekhouding of budget; de deelnemers doen aldus geen rechtstreekse inbreng van eigen middelen.

 

Wel wordt bij de opstart van een gezamenlijk project de financiële bijdrage van elke deelnemende partner bekeken.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het Regiopact 'Spitsregio Leuven' en bijhorende gezamenlijke actietabel en de officiële hersamenstelling van het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant, goed.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad duidt burgemeester, de heer Bert Ceulemans, aan als lid met stemrecht van het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad bezorgt de coördinator regionale samenwerking van Interleuven een afschrift van deze beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 29 OKTOBER 2020

 

Bespreking Toelichting AMJP-1

 

 

MOTIVERING

 

De eerste aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 is gepland om op 26 november 2020 op de verschillende raden te komen.

 

Ter voorbereiding hiervan licht het college van burgemeester en schepenen de geplande wijzigingen op de gemeenteraad van 29 oktober 2020 toe.

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 29 OKTOBER 2020

 

BES IGO - statutaire av 11 december 2020

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De brief van IGO van 26 augustus 2020 betreffende de uitnodiging van de afgevaardigde op de statutaire algemene vergadering van IGO div, die plaatsvindt op vrijdag 11 december 2020 om 17u.30 in de vergaderzaal van IGO div, De Vunt 17 te Holsbeek.

 

Agenda

 

1)      Goedkeuring statutenwijziging

 

In de gemeenteraadszitting van 23 mei 2019 werd schepen Kathleen Van Vlasselaer aangeduid om de gemeente Begijnendijk te vertegenwoordigen voor de hele legislatuur.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

          het decreet van 6 juli 2001 houdende Intergemeentelijke Samenwerking;

          het besluit van de gemeenteraad van Begijnendijk van 25 januari 2001 waarbij werd beslist akkoord te gaan met de oprichting van en deelname aan de dienstverlenende vereniging IGO Leuven;

          oprichting van de dienstverlenende vereniging IGO Leuven op 10 maart 2004, die als rechtsopvolger optreedt van de vzw IGO Leuven;

          artikel 39 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, dat bepaalt dat wijzigingen in de statuten artikelsgewijs worden aangebracht met een ¾ meerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt.

          de gecoördineerde statuten van IGO;

 

BIJLAGEN

 

          uitnodiging statutaire algemene vergadering van IGO div van 11 december 2020

          aanpassing statuten IGO: nota van toelichting

          statutenwijziging IGO

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad stelt het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger aangaande de agenda van de statutaire algemene vergadering van 11 december 2020 van IGO als volgt vast:  goedkeuring van het agendapunt van de statutaire algemene vergadering: goedkeuring statutenwijziging.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad onderwerpt deze beslissing aan het algemeen toezicht en zendt een afschrift van dit besluit naar:

          de gemeentelijke afgevaardigde

          IGO, t.a.v. de heer Geert Van Aerschot.

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 29 OKTOBER 2020

 

BES Ecowerf - bav 25 november 2020

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De uitnodiging van 24 september 2020 voor de bijzondere algemene vergadering van Ecowerf van 25 november 2020 om 19u.30 in de kantoren van Ecowerf (vergaderzaal De Vunt), gelegen Aarschotsesteenweg 210 te 3012 Leuven.

De agenda voor de bijzondere algemene vergadering van 25 november 2020 bevat volgende punten:

1)      Samenstelling van het bureau

2)      Goedkeuring verslag van de algemene vergadering van 17 juni 2019

3)      Financiën: Budgetten 2021, werkingsbijdragen 2021, opvraging gemeentelijke bijdrage werkingskosten 2021 (statuten art. 15.2), gemeentelijke bijdrage werkingskosten 2020 om te zetten naar kapitaal (statuten art. 15.2);

4)      Toelichting nieuwe activiteiten 2021;

5)      Diversen

5.1 …

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          De nieuwe gemeentewet.

          Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Deelname van de gemeente in de opdrachthoudende vereniging Ecowerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant.

          De statuten van Ecowerf zoals goedgekeurd door de algemene vergadering van 21 november 2017.

          De gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019 tot aanstelling van mevrouw Franciska De Cock en mevrouw Patricia Stevens als vaste vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van Ecowerf.

 

BIJLAGEN

 

          verslag algemene vergadering van 17 juni 2020

          budget 2021

          overzichtsblad budget 2021

          werkingsbijdrage 2021

          activiteiten Ecowerf 2021

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad mandateert mevrouw Franciska De Cock, als vertegenwoordiger en mevrouw Patricia Stevens, als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van Ecowerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant van 25 november 2020, goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad onderwerpt deze beslissing aan het algemeen toezicht en zendt een afschrift van dit besluit naar:

          de gemeentelijke afgevaardigden

          Ecowerf, t.a.v. mevrouw Gerda Bleus, directiesecretariaat.

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 29 OKTOBER 2020

 

BES Fluvius - bav 9 december 2020

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente Begijnendijk is aangesloten bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging en werd per aangetekende brief van 4 september 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering. Deze vindt plaats op 9 december 2020 in Hotel Stayen, Tiensesteenweg 168 in 3800 Sint-Truiden.

 

Een dossier met documentatiestukken werd per brief van 4 september 2020 aan het gemeentebestuur overgemaakt.

 

De voorgestelde statutenwijzigingen vinden hun oorsprong in de verplichte aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV). Daarnaast worden nog een aantal wijzigingen aangebracht:

 

          Vermelding van het correspondentieadres van de administratieve zetel in Melle naast de maatschappelijke zetel.

          Verwijzing naar van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het nieuwe WVV.

          Invoeging en/of actualisering van een aantal definities.

          Overige statutaire bepalingen: update, aanvulling.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur; waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

ARGUMENTATIE

 

We worden nog altijd geconfronteerd met het coronavirus Covid-19, waardoor het niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden: fysiek, digitaal of schriftelijk.

 

Rekening houdend met het feit dat er nog federale richtlijnen en ook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen via het Agentschap Binnenlands Bestuur kunnen komen omtrent het coronavirus Covid-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging van 9 december 2020 met volgende agendapunten, goed:

1)      Aanpassen van de statuten als volgt:

          Aanpassen van de titels van hoofstukken I, II en III en schrappen van hoofdstuk VI

          Aanpassen van de bestaande artikels 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 8ter, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 26bis, 27, 30, 34, 35, 37, 39, 40, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 en bijlage 1

          Toevoegen van een artikel 2bis

          Schrappen van de bestaande artikelen 8bis, 9, 11bis, 27bis, 28, 29, 31, 32 en 33

          Hernummeren van de volledige statuten.

2)      Verlenen van machtiging aan de secretaris van de raad van bestuur en/of een medewerker van de directie secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1 en 4 bij authentieke akte te doen vaststellen.

3)      Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van het door de raad van bestuur opgestelde budget 2021.

4)      Statutaire benoemingen.

5)      Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad keurt de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging goed.

 

Artikel 3.1 - in geval van een fysieke of digitale algemene vergadering

 

De gemeenteraad besluit de vertegenwoordiger van de gemeente, de heer Fredy De Keyser, die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 9 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikelen 1 en 2 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3.2 – in geval van schriftelijke algemene vergadering

 

De gemeenteraad keurt elk van de voorliggende agendapunten, waaronder de voorgestelde statutenwijzigingen, goed. Dit geeft het standpunt van het gemeentebestuur weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering (zonder fysieke aanwezigheid van de vertegenwoordiger van de gemeente) als een bindend akkoord te worden beschouwd, dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’, die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde buitengewone algemene vergadering.

 

Artikel 4

 

De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 29 OKTOBER 2020

 

BES PBE - bav 4 december 2020

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente Begijnendijk is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging PBE en werd per aangetekende brief van 4 september 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering. Deze vindt plaats op 4 december 2020 in “het Fluvius-gebouw, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek”;

 

Een dossier met documentatiestukken werd per bief aan het gemeentebestuur overgemaakt op 4 september 2020;

 

De voorgestelde statutenwijzigingen vinden vooreerst hun oorsprong in de verplichte aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV):

 

          Verwijzing naar van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het nieuwe WVV.

          Vermelding inzake het sui generis karakter van de Opdrachthoudende Vereniging.

          Terminologie in verband met kapitaal werd in overeenstemming gebracht met het WVV, met invoering van termen zoals vermogen of inbreng (rekening 10/11 van het passief), onderscheid tussen vast en variabel kapitaal is zonder voorwerp geworden en vervangen door de statutair onbeschikbare eigenvermogensrekening.

          Afstemming op de bepalingen van het WVV wat betreft de procedure schriftelijke besluitvorming raad van bestuur en de modaliteiten voor het vergaderen op afstand van de algemene vergadering.

          In overeenstemming brengen statutaire bepaling inzake de alarmbelprocedure.

 

Daarnaast worden nog een aantal wijzigingen aangebracht:

 

          Vermelding van het correspondentieadres van de administratieve zetel in Melle naast de reeds in de statuten opgenomen zetel.

          Invoeging en/of actualisering van een aantal definities.

          Toevoeging van een bijkomende onverenigbaarheid in hoofde van een lid of voormalig lid van het personeel van Fluvius System Operator cv of van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

          Overige statutaire bepalingen: update, aanvulling.

 

Aan het voorwerp (nieuwe aanduiding van het “doel” ten gevolge van de inwerkingtreding van het WVV) worden enkele wijzigingen aangebracht.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

ARGUMENTATIE

 

We worden geconfronteerd met het coronavirus Covid-19, waardoor het nu niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden: fysiek, digitaal of schriftelijk.

 

Rekening houdend met de mogelijkheid dat er nog federale richtlijnen en ook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen via het Agentschap Binnenlands Bestuur kunnen komen omtrent het coronavirus Covid-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenterraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging PBE van 4 december 2020, goed:

 

1)      Aanpassen van de statuten als volgt:

          Wijziging van het doel/voorwerp.

          Aanpassen van de titels van hoofstukken I en II en van addendum I en II en schrappen van hoofdstukken VI en VII.

          Aanpassen van de bestaande artikels 1, 2, 3, 3bis, 3ter, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 11bis, 12, 14, 15, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 28bis, 29, 30bis, 33, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 53ter, 54, 55, 56, 57, 58, 58bis, 59, 59bis, 60 en van addendum I en II.

          Toevoegen van een artikel 2bis, 6, 50 en bijlage 2.

          Schrappen van de bestaande artikelen  8, 13, 16, 30, 34 tot en met 43, 53bis, 61 en 62.

          Hernummeren van de volledige statuten.

2)      Verlenen van machtiging aan de secretaris van de raad van bestuur en/of een medewerker van de directie secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1 en 5 bij authentieke akte te doen vaststellen.

3)      Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur houdende de intergemeentelijke samenwerking van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

4)      Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

5)      Statutaire benoemingen.

6)      Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7)      Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad keurt de voorgestelde statutenwijzigingen van PBE, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het doel/voorwerp van PBE, goed.

 

Artikel 3.1 - in geval van een fysieke of digitale algemene vergadering

 

De gemeenteraad besluit de vertegenwoordiger van de gemeente, de heer Roger Verduyckt, die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van PBE op 4 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikelen 1 en 2 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3.2 – in geval van schriftelijke algemene vergadering

 

De gemeenteraad keurt elk van de voorliggende agendapunten, waaronder de voorgestelde statutenwijzigingen en wijziging van doel/voorwerp. Dit geeft het standpunt van het gemeentebestuur weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering (zonder fysieke aanwezigheid van de vertegenwoordiger van de gemeente) als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde buitengewone algemene vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Artikel 4

 

De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging PBE, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 29 OKTOBER 2020

 

BES Riobra - bav 18 december 2020

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente Begijnendijk is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Riobra en werd per aangetekende brief van 17 september 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering. Deze vindt plaats op vrijdag 18 december 2020 in “het Fluvius-gebouw, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek”.

 

Een dossier met documentatiestukken werd aan het gemeentebestuur per brief van 17 september 2020 overgemaakt.

 

De voorgestelde statutenwijzigingen vinden vooreerst hun oorsprong in de verplichte aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV):

 

          Verwijzing naar van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het nieuwe WVV.

          Vermelding inzake het sui generis karakter van de Opdrachthoudende Vereniging.

          Terminologie in verband met kapitaal werd in overeenstemming gebracht met het WVV, met invoering van termen zoals vermogen of inbreng (rekening 10/11 van het passief), onderscheid tussen vast en variabel kapitaal is zonder voorwerp geworden en vervangen door de statutair onbeschikbare eigenvermogensrekening.

          Afstemming op de bepalingen van het WVV wat betreft de procedure schriftelijke besluitvorming raad van bestuur en de modaliteiten voor het vergaderen op afstand van de algemene vergadering.

          In overeenstemming brengen statutaire bepaling inzake de alarmbelprocedure.

 

Daarnaast worden nog een aantal wijzigingen aangebracht:

 

          Vermelding van het correspondentieadres van de administratieve zetel in Melle naast de reeds in de statuten opgenomen zetel.

          Invoeging en/of actualisering van een aantal definities.

          Toevoeging van een bijkomende onverenigbaarheid in hoofde van een lid of voormalig lid van het personeel van Fluvius System Operator cv of van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

          Overige statutaire bepalingen: update, aanvulling.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

ARGUMENTATIE

 

We worden geconfronteerd met het coronavirus Covid-19, waardoor het nu niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden: fysiek, digitaal dan wel schriftelijk.

 

Rekening houdend met de mogelijkheid dat er nog federale richtlijnen en ook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen via het Agentschap Binnenlands Bestuur kunnen komen omtrent het coronavirus Covid-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra op 18 december 2020, goed:

 

1)      Aanpassen van de statuten als volgt:

          Aanpassen van de titels van hoofdstukken I en II en van bijlage I en II.

          Aanpassen van de bestaande artikels 2, 3, 4, 4BIS, 5, 7, 8, 9, 10, 13, 16, 17, 18, 19, 23, 24, 24BIS, 25, 26, 28, 28BIS, 29, 30, 31BIS, 32, 34, 36, 37 en van bijlage I en II.

          Toevoegen van een artikel 24BIS, 39 en bijlage 2.

          Schrappen van de bestaande artikelen 11 en 24.

          Hernummeren van de volledige statuten.

2)      Verlenen van machtiging aan de secretaris van de raad van bestuur en/of een medewerker van de directie secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 4 en 5 bij authentieke akte te doen vaststellen.

3)      Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

4)      Statutaire benoemingen.

5)      a. Aanvaarding van de toetreding van de gemeente Lennik voor de activiteit riolering – verslag van de raad van bestuur en van de commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WVV houdende de inbreng in natura (onder voorbehoud van ontvangst gemeenteraadsbeslissing voor einde september 2020)

b. Desgevallend aanvaarding/*uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6)      Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad keurt de voorgestelde statutenwijzigingen van Riobra goed.

 

Artikel 3.1 - in geval van een fysieke of digitale algemene vergadering

 

De gemeenteraad besluit, de vertegenwoordiger van de gemeente, dhr. Sam Mergaerts, die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Riobra op 18 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikelen 1 en 2 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3.2 – in geval van schriftelijke algemene vergadering

 

De gemeenteraad besluit zijn akkoord te verlenen over elk van de voorliggende agendapunten, waaronder de voorgestelde statutenwijzigingen. Dit geeft het standpunt van de gemeente weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering (zonder fysieke aanwezigheid van de vertegenwoordiger van de gemeente) als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde buitengewone algemene vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Artikel 4

 

De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Riobra, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 29 OKTOBER 2020

 

BES Steijenhoflaan - Erfdienstrechten Aquafin nv

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het betreft het perceel kadastraal gekend onder Begijnendijk, 2de afdeling, sectie A, nummer 547/L, volgens recent kadastraal uittreksel sectie A nummer 547/N/P0000, eigendom van de echtgenoten Leys-De Preter sinds22 april 1981.

In de ondergrond van dit perceel werd in de periode 2007-2009 door de nv Aquafin een verbindingsriolering aangelegd die deel uit maakt van de waterzuiveringsinfrastructuur. Bij de aanleg werd verkeerdelijk verondersteld dat bedding van de ogenschijnlijk publieke weg op openbaar domein lag. De verbindingsriolering werd dus aangelegd op private eigendom van de echtgenoten Leys-De Preter, zonder voorafgaande regeling tot billijke vergoeding voor de waardevermindering van de eigendom ingevolge de aanwezigheid van de riolering op het perceel. Anderzijds komen de rechten van de nv Aquafin om onderhoudswerken aan de riolering uit te voeren op de eigendom van Leys-De Preter in het gedrang.

In onderling overleg zijn de echtgenoten Leys-De Preter en de nv Aquafin overeengekomen om deze toestand te regulariseren onder de vorm van een erfdienstovereenkomst, dit bij akte door notaris.

Op 18 juni 2012 hebben de eigenaars het hier betreffende deelperceel in erfpacht gegeven aan de gemeente Begijnendijk voor de duur van 27 jaar om het te bestemmen als openbare verbindingsweg voor publiek gebruik. Bijgevolg is de gemeente Begijnendijk als erfpachter betrokken bij de vestiging van een bijkomende erfdienst voor de riolering in de erfdienstzone die verworven werd door de gemeente en dient die eveneens haar akkoord te bevestigen.

Op 2 juni 2020 heeft notariskantoor Michiels-Stroeykens uit Aarschot per e-mail aan de gemeente verzocht om een gemeenteraadsbeslissing over te maken met het akkoord van de gemeente met de ontwerpakte voor de erfdienstregeling tussen de eigenaars Leys-De Preter en de nv Aquafin, zodat de akte kan verleden worden.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 met betrekking op de bevoegdheden van de gemeenteraad, in  het bijzonder de daden van beschikking over onroerende goederen vermeld in artikel 56, § 3, 8.

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

          Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 met betrekking op de bevoegdheden van de gemeenteraad, in  het bijzonder de daden van beschikking over onroerende goederen vermeld in artikel 56, § 3, 8.

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

ARGUMENTATIE

 

Het technisch bureau verleent een gunstig advies

 

De betreffende verbindingsriolering is een essentieel onderdeel van de huidige en later nog te realiseren waterzuiveringsinfrastructuur in onze gemeente. De gemeente heeft dus belang bij een situatie waarin de goede werking van de riolering en degelijk onderhoud gegarandeerd is. Het is wenselijk om bij te dragen aan elke regeling die duidelijk de rechten en plichten vaststelt om te voorkomen dat in de toekomst de goede werking of onderhoud van de riolering in het gedrang komt door potentiële geschillen met betrekking tot exploitatierechten.

 

BIJLAGEN

 

          e-mail met verzoek aan de gemeente tot overmaken akkoord-beslissing GR

          ontwerp van akte opgesteld door notariskantoor Michiels-Stroeykens-Pelgrims

          uittreksel kadaster

          kadastraal plan

          plan zone erfdienst Aquafin nv.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte in bijlage goed, met betrekking tot de regeling van vestiging van de erfdienstrechten van de nv Aquafin op het perceel te Begijnendijk, 2de afdeling, sectie A, nummer 547/L, volgens recent kadastraal uittreksel sectie A nummer 547/N/P0000, eigendom van de echtgenoten Leys-De Preter.

 

Artikel 2

 

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan notariskantoor Michiels-Stroeykens- Pelgrims uit Aarschot.

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Overzicht punten

ZITTING VAN 29 OKTOBER 2020

 

BES Intrekking reglement éénrichting De Bruynlaan

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

In de gemeenteraad van 28 november 2019 is een aanvullend politiereglement goedgekeurd betreffende invoering definitieve eenrichtingsverkeer De Bruynlaan tussen A. Rodenbachlaan en Annonciadenlaan;

 

Hiervoor is een prijsvraag uitgevoerd in juli 2020. De goedkoopste offerte blijkt ca. € 22.000 te zijn zonder de kosten van de aansluiting op het openbaar net. Dit is hoger dan de financiële impact weergegeven in de gemeenteraadsbeslissing (€ 5 000)

 

Door de grote meerkost stelt zich de vraag of deze beslissing nog steeds wenselijk is in functie tot de meerwaarde voor de directe schoolomgeving met de vooropgestelde maatregel.

 

Na bespreking op het schepencollege wordt voorgesteld om de gemeenteraadsbeslissing in te trekken.

BESLUIT

 

 

12 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser en David Dupont

9 onthoudingen: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad trekt de beslissing van de gemeenteraad van 28 november 2019 "Politiereglement éénrichting De Bruynlaan" in.

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.