ZITTING VAN 28 01 2021 - 20:00 uur.

 

Aanwezig:

David Dupont, voorzitter

Bert Ceulemans, burgemeester

Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, schepenen

Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Patricia Stevens, Tom Wouters, Tom Van Esse, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers, David Janssens, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser, raadsleden

Peggy Baeten, algemeen directeur

 

 

Info:

Deze vergadering van de gemeenteraad vindt virtueel plaats via Teams, overeenkomstig het burgemeestersbesluit van 18 november 2020. Het openbaar gedeelte van de vergadering wordt gelivestreamd.

Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

Toegevoegd - Bespreking Diverse bezorgdheden

 

 

MOTIVERING

 

Toelichtende nota MGB-fractie:

 

"Vanuit de MGB fractie wensen we een aantal bezorgdheden te delen die dringend een

antwoord vragen richting onze inwoners.

1. We hebben begrepen dat het containerpark vanaf 1 maart gesloten is naar aanleiding van de uitbreiding en vernieuwing van het containerpark voor de introductie van het Diftar systeem. We krijgen echter heel wat vragen van inwoners wanneer men wordt geïnformeerd waar men terecht kan vanaf 1 maart én welke de werkwijze wordt indien men zich kan aanmelden in een containerpark van een buurgemeente zoals Tremelo of Aarschot. Daarnaast, wanneer zal het nieuwe containerpark worden opgeleverd en vanaf wanneer start Ecowerf met de afvalophaling volgens het Diftar systeem. We willen uitdrukkelijk vragen om de nodige verduidelijking te brengen, niet alleen op deze gemeenteraad maar ook via deur aan deur bedeling bij onze inwoners. Hou er immers rekening mee dat heel wat inwoners niet actief zijn op social media.

2. We hebben samen met onze inwoners vastgesteld dat het drinkwater in onze gemeente op geregelde tijdstippen zowel een chloorgeur als een verkleuring (gele schijn) vertoont. Heel wat inwoners maken zich hieromtrent zorgen, zeker ook rekening houdend dat veel mensen kraanwater als drinkwater gebruiken. Ook het TVprogramma Fact Checkers heeft tijdens de uitzending van 13/01/2021 het consumeren van drinkwater nog eens gepromoot, zowel op vlak van kwaliteit, prijs en duurzaamheid (verpakking en transport) is kraantjeswater veruit de beste keuze. Het is dan ook bijzonder jammer vast te stellen dat De Watergroep ondanks de klachten hieromtrent weinig of geen verklaring geeft aan onze inwoners. De enige feedback die we gezien hebben is dat het een gevolg kan zijn van de werkzaamheden in Begijnendijk en dat men het chloorgehalte heeft verhoogd, maar wel binnen de wettelijke normen. Waarom ook in Betekom het kraantjeswater regelmatig geel ziet en

een duidelijke chloorgeur bevat als gevolg van de werken in Begijnendijk is voor ons en de inwoners echter een raadsel. We willen het bestuur vragen om verduidelijking te vragen aan De Watergroep zodat onze inwoners opnieuw zonder zorgen kraantjeswater kunnen consumeren.

3. De communicatie omtrent de wegenwerken in Begijnendijk vanuit de gemeente naar de inwoners verloopt gewoonweg slecht. Vrijdagmiddag 22 januari werd nog in zeven haasten een laattijdige communicatie in mekaar gebokst die hopelijk ondertussen verdeeld werd aan de inwoners van de Betekomsesteenweg en aanpalende straten. Mensen worden jammer genoeg niet of veel te laat geïnformeerd. De aannemer levert prima werk maar ook het bestuur dient z’n verantwoordelijkheid te nemen om onze inwoners beter te informeren. Om de inwoners van de Betekomsesteenweg en de aanpalende straten de mogelijkheid te geven hun wagen in de buurt te parkeren, vragen we om naast de mogelijkheid voor parkeren in de Rogaarden straat ook een tijdelijke verharding met steenslag te voorzien in de voormalige speeltuin. Door de neerslag is de voormalige speeltuin vandaag immers allesbehalve een geschikt alternatief, een tijdelijke verharding zou een grote meerwaarde bieden voor de omwonenden.

4. Wanneer mogen we een evaluatie verwachten van de nieuwe (tijdelijke) verkeersinrichtingen?

Het gaat met name over de wegversmallingen in de Soelstraat, Moorsemsestraat, Peuterstraat, Busschotstraat en de herinrichting van de voorrangsregel aan het kruispunt met de Grote Baan en de Soelstraat. Het aantal ongevallen en bijna ongevallen aan dat kruispunt is in onze beleving zeker niet gedaald. Wie zal zorg dragen voor deze evaluatie, we gaan er ook van uit dat de politiezone betrokken wordt?

5. Zoals aangehaald tijdens de gemeenteraad van 17 december willen we nogmaals met aandrang vragen om de betonnen wegversmallingen aan de Baalsesteenweg en de Dorpsstraat in Begijnendijk te vervangen door een verplaatsbare infrastructuur (bijvoorbeeld bloembakken of verwijderbare signalisatie). We vinden het net zoals vele inwoners een gevaarlijke situatie die dringend moet rechtgezet worden. Tijdens de gemeenteraad van 17 december werd ons voorstel om deze versmallingen te verwijderen weggestemd. We blijven net als vele anderen van mening dat dit dringend moet aangepast worden en hopen dat het bestuur niet talmt om deze fout recht te

zetten.

6. De voorbije maanden hebben heel wat inwoners door de corona beperkingen en de bijhorende wandelingen de natuurpracht van onze regio en in het bijzonder van onze eigen gemeente ontdekt. Begijnendijk is, ondanks wat velen beweren, een groene gemeente met heel wat mooie natuurgebieden, wandelpaden en trage wegen. In de vorige legislatuur werd er werk gemaakte van een plan met groene stapstenen tussen de natuurgebieden en het toegankelijk maken van trage wegen. Dat trage wegen echter ook voor ongerustheid en een zekere ergernis zorgen bij omwonenden hebben we de voorbije weken gemerkt op sociale media. Wanneer gaat dit bestuur prioritaire beleidsdoelstelling 3 en actiepunt 15 uit de meerjarenplanning 2020-2025 met betrekking tot het optimaal benutten van haar potentieel aan trage wegen verder vorm en inhoud geven en ervoor zorgen dat er duidelijkheid is welke trage wegen publiek toegankelijk zijn én blijven en welke niet. We zien immers dat er voor dit jaar een kleine €60.000 ingeschreven is in de begroting. Bovendien lenen heel wat trage wegen zich voor een natuurvriendelijke verharding zodat ook fietsers (bijvoorbeeld tussen woonwijk De Tumkens en de Soelstraat) op een veilige manier gebruik kunnen maken van een trage weg. We vragen zo snel als mogelijk verduidelijking hieromtrent zodat ook onze inwoners weten welke paden vrij toegankelijk zijn of worden en welke niet én dat we met z’n allen weten welke concrete plannen dit bestuur heeft om verder te gaan op de ingeslagen wandelweg."

 

BIJLAGE:

 

GR_20210128_Aanv.agendapunt_interpellatie diverse bezorgdheden

 

 

Info:

De gemeenteraad besluit om het bijkomende agendapunt "circulatieplan Begijnendijk" later tijdens de zitting te behandelen (na het agendapunt kennisname advies mobiliteitsraad centrum Begijnendijk).

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

Toegevoegd - BES Uitbreiding terrassen horecazaken

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Voorstel tot besluit van MGB-fractie:

 

"Vorig jaar hebben we op de gemeenteraad van 28 mei vanuit de MGB fractie het voorstel

geformuleerd om de horeca zaken de mogelijkheid te bieden hun terrassen uit te breiden.

Dit door extra openbaar domein (bijvoorbeeld parkeerplaatsen of grotere gedeeltes van

het voetpad) ter beschikking te stellen en waar nodig tijdelijke aanpassingen door te

voeren aan de verkeerssituatie.

 

Dit alles om de sociale afstand van 1,5 meter te kunnen respecteren en toch een

gelijkaardig aantal klanten als voordien op een veilige manier te kunnen ontvangen.

 

Dit voorstel werd jammer genoeg op 28 mei 2020 meerderheid tegen oppositie

weggestemd om dan enkele dagen later op 5 juni 2020 op het schepencollege wel in

dezelfde zin door te voeren. In eerste instantie kregen de horeca zaken toestemming om

hun terras tot 31 augustus uit te breiden, deze werd vervolgens op het college van 31

augustus 2020 verlengd tot en met 31 oktober 22u.

 

Ondertussen zijn we einde januari en hopen we met z’n allen bij de eerste lentezon te

kunnen genieten van een terrasje bij onze lokale horeca uitbaters. Of we dit kunnen doen

zonder sociale afstand is echter allesbehalve zeker en zal in grote mate afhangen van het

succes van de vaccinatiecampagne.

 

Dit voorstel bestaat erin om alvast dezelfde maatregel toe te passen in 2021 waarbij we

de horeca uitbaters op ons grondgebied waar nodig en mogelijk toelating geven om hun

terras uit te breiden. De uitbreiding zal in geval van verplichte sociale afstand toch de

nodige capaciteit verschaffen, als er geen sociale afstand verplichtingen zijn in de

zomermaanden kan het maar een extra duwtje in de rug zijn voor onze vele cafés en

restaurants op ons grondgebied.

 

De uitbreiding van het terras wordt afgestemd tussen de gemeentediensten en de

betrokken horeca uitbaters zodat alles net als in 2020 correct en veilig wordt ingericht,

zowel voor de klanten als de weggebruikers.

 

Dit voorstel biedt onze horeca uitbaters de mogelijkheid om vanaf 15 maart tot en met 31

oktober hun terras uit te breiden in overleg met de gemeentediensten. Geïnteresseerde

horeca uitbaters kunnen hiervoor een aanvraag indienen bij de dienst middenstand/lokale

economie waarna de betrokken dienst contact zal opnemen met de horeca ondernemer

om ter plaatse de mogelijkheden te bekijken.

 

Rekening houdend met bovenstaande argumenten besluit de gemeenteraad als volgt:

1. De gemeente zal ook in 2021 de horeca uitbaters ondersteunen door waar mogelijk

extra publieke ruimte ter beschikking te stellen voor de uitbreiding van hun terrassen.

2. Horeca uitbaters zullen de volgende weken een aanvraag kunnen indienen voor de

uitbreiding van hun terras op het openbaar domein bij de dienst middenstand/lokale

economie. De gemeentediensten zullen vervolgens de mogelijkheden evalueren en de

nodige afspraken maken met betrokken horeca uitbater in functie van een veilige

uitbreiding van het terras op het openbaar domein.

3. De toelating voor deze uitbreiding wordt verschaft voor de periode 15 maart 2021 tem

31 oktober 2021.

4. Waar nodig zal de gemeente ook de nodige signalisatie voorzien en aanbrengen zodat

de gewijzigde situatie op het openbaar domein duidelijk is voor alle weggebruikers."

 

BIJLAGE

 

GR_20210128_Aanv.agendapunt_Uitbreiding_terrassen_horecazaken_op_openbaar_domein

BESLUIT

 

 

9 stemmen voor: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

12 stemmen tegen: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser en David Dupont

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad besluit het volgend voorstel van de MGB-fractie te verwerpen:

 

1)      De gemeente zal ook in 2021 de horeca uitbaters ondersteunen door waar mogelijk extra publieke ruimte ter beschikking te stellen voor de uitbreiding van hun terrassen.

2)      Horeca uitbaters zullen de volgende weken een aanvraag kunnen indienen voor de uitbreiding van hun terras op het openbaar domein bij de dienst middenstand/lokale economie. De gemeentediensten zullen vervolgens de mogelijkheden evalueren en de nodige afspraken maken met betrokken horeca uitbater in functie van een veilige uitbreiding van het terras op het openbaar domein.

3)      De toelating voor deze uitbreiding wordt verschaft voor de periode 15 maart 2021 t.e.m.31 oktober 2021.

4)      Waar nodig zal de gemeente ook de nodige signalisatie voorzien en aanbrengen zodat de gewijzigde situatie op het openbaar domein duidelijk is voor alle weggebruikers.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

Toegevoegd - BES Realisatie skatepark aan de Tumkens

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Voorstel vanuit MGB-fractie:

 

"In deze coronacrisis is zorg dragen voor het welzijn van alle inwoners een grote zorg.

Onze kinderen en jongeren zijn echter een groep die jammer genoeg al te vaak over het

hoofd wordt gezien.

 

In de oorspronkelijke meerjarenplanning was voorzien dat in 2021 het skatepark aan De

Tumkens wordt vernieuwd en/of uitgebreid. Onze skaters kijken vol ongeduld uit naar de

realisatie van dit skatepark. Een omgeving die ze in deze tijd maar al te goed kunnen

gebruiken als creatieve en sportieve uitlaatklep. We zien bovendien dat skaters door de

beperkte mogelijkheden aan De Tumkens in zekere zin gedwongen worden om gebruik te

maken van de omgeving van de kerk in Betekom of privé domein om toch enigszins aan

hun trekken te komen.

 

In buurgemeenten zoals Aarschot, Tremelo en Heist o/d Berg heeft

men hier wel oog voor, we hopen dat Begijnendijk dit goede voorbeeld zal volgen.

 

We hebben bij de toelichting over de aangepaste meerjarenplanning op de gemeenteraad

van november echter begrepen dat het skatepark pas zou gerealiseerd worden in

combinatie met de verhuis van de tennisterreinen, met name in 2022-2023??

 

Aangezien de realisatie van het skatepark voor een budget van €50.000 dit jaar is

voorzien, dit zowel in de oorspronkelijke als in de aangepaste meerjarenplanning

2020-2025, en omdat de nood nu hoger is dan ooit, dringen we vanuit de MGB fractie

aan op een realisatie van het nieuwe skatepark voor de zomer van 2021.

 

Een nieuw skatepark vraagt natuurlijk ook om een feestelijke opening. Als de geldende

COVID-19 maatregelen het mogelijk maken stellen we voor om deze feestelijke opening

te combineren met de jaarlijkse midzomer happening.

 

Om die reden besluit de gemeenteraad als volgt:

1. De realisatie van het nieuwe skatepark wordt naar analogie van het budget in de

meerjarenplanning voorzien in het voorjaar van 2021.

2. Als de geldende COVID-19 maatregelen het mogelijk maken wordt er een feestelijke

opening voorzien mét bijhorende demonstraties van onze plaatselijke skaters tijdens

de jaarlijkse midzomer happening. Als de midzomer happening niet kan doorgaan

wordt er alsnog een feestelijke opening voorzien met bijhorende demo’s."

 

BIJLAGE

 

GR_20210128_Aanv.agendapunt_realisatie_Skatepark_ad_Tumkens_in_2021

BESLUIT

 

 

9 stemmen voor: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

12 stemmen tegen: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser en David Dupont

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad besluit om volgend voorstel van de MGB-fractie te verwerpen:

 

1)      De realisatie van het nieuwe skatepark wordt naar analogie van het budget in de meerjarenplanning voorzien in het voorjaar van 2021.

2)      Als de geldende Covid-19 maatregelen het mogelijk maken wordt er een feestelijke opening voorzien mét bijhorende demonstraties van onze plaatselijke skaters tijdens de jaarlijkse midzomer happening. Als de midzomer happening niet kan doorgaan wordt er alsnog een feestelijke opening voorzien met bijhorende demo’s.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

BES Notulen en audioverslag GR van 17 december 2020

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraad van 17 december 2020 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van de gemeenteraad.

 

Er wordt kennis genomen van het audioverslag van de gemeenteraad van 17 december 2020.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Artikel 32 van het Decreet over het lokaal bestuur

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 17 december 2020 goed en neemt kennis van het audioverslag.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

KEN Stand van zaken vaccinatiecentrum

 

De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken van vaccinatiecentrum Aarschot, Tielt-Winge en Begijnendijk.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

KEN Ontwerpprotocol quarantainehandhaving

 

De gemeenteraad neemt kennis van het protocol quarantainehandhaving voor de gemeente Begijnendijk.

 

Dit bijkomend document is om het lokaal bestuur te ondersteunen in de handhaving en is een belangrijke stap in het altijd maar performanter maken van de strijd tegen de verspreiding van het Covid-19 virus. 

 

Het ondertekende protocolakkoord werd doorgestuurd naar Zorg en Gezondheid.  De burgemeester kan hierdoor dagelijks de gegevens inzake verplichte quarantaine downloaden. .

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

BES Dotatie politiezone BRT 2021

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De politieraad keurde op 16 december 2020 de politiebegroting 2021 goed. Van de gemeente Begijnendijk verwacht de politiezone een dotatie van 797.450,80 euro.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2019, artikel 41, §2, 23° bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve subsidies;

 

Artikel 40 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus bepaalt dat elke gemeenteraad van de zone de dotatie stemt die aan het lokaal politiekorps moet worden toegekend en die aan de politiezone wordt gestort.

FINANCIELE GEVOLGEN

 

          Budgetcode: 2021/ACT-129/0400-00/64940000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

          Beschikbaar voor uitgave: 812.917 euro

          Uitgave: 797.450,80 euro

          Saldo na uitgave: 15.466,20 euro

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad besluit om de politiezone BRT voor 2021 een dotatie toe te kennen van 797.450,80 euro.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

BES Dotatie HVZ Vlaams-Brabant Oost 2021

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 14 december 2020 heeft de provinciegouverneur de dotatie van de gemeente Begijnendijk aan de hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost voor 2021 vastgesteld op een totaalbedrag van 380.421,59 euro.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2019, artikel 41, §2, 23° bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve subsidies.

 

De wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele bescherming, artikel 68, bepaalt dat de gemeentelijke dotatie wordt ingeschreven in de uitgaven van elke gemeentebegroting, dat de dotaties van de gemeenten van de zone worden vastgelegd door de zoneraad op basis van een akkoord bereikt tussen de verschillende betrokken gemeenteraden ten laatste op 1 november van het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor de dotatie bestemd is en dat bij gebrek aan dergelijk akkoord, de provinciegouverneur de dotatie van elke gemeente vaststelt.

 

ADVIEZEN

 

Voor deze uitgave is er 379.803,04 euro voorzien. De administratie stelt voor om het tekort van 618,55 beschikbaar te stellen door een verschuiving van het voorziene budget voor de dotatie aan de politiezone BRT waar een overschot van 15.466,20 euro is.

FINANCIELE GEVOLGEN

 

          Budgetcode: 2021/ACT-130/0410-00/64940000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN en 2021/ACT-130/0410-00/66400000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

          Beschikbaar budget voor uitgave: 380.421,59 na verschuiving van 618,55 euro vanuit overschot budget dotatie politiezone BRT

          Uitgave: 380.421,59

          Saldo na uitgave: 0 euro

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad beslist om de hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost voor 2021 een dotatie toe te kennen van 380.421,59 euro.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

BES Rechtzettingspublicatie selectieleidraad

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Naar aanleiding van de publicatie van de selectieleidraad voor ontwerpen en realiseren van een polyvalent cultuur en dienstencentrum en het ontwikkelen van een woon/handelszone te Begijnendijk, komen er vragen in verband met

artikel I4: uitsluitingsgronden en kwalitatieve selectie en meerbepaald over de alinea over de technische bekwaamheid van de Aannemer(s):

 

"2. Technische bekwaamheid van de Aannemer(s)

De aannemer(s) zal haar technische bekwaamheid aantonen door:

• Minstens drie (3) relevante bouwwerken m.b.t. administratieve of polyvalente dienstencentra met een omvang van twee (2) tot vijf (5) miljoen euro te hebben ontwikkeld, gerealiseerd en opgeleverd tijdens de laatste vijf (5) jaar en minstens drie (3) relevante en gelijkaardige private nieuwbouwprojecten die gerealiseerd en opgeleverd werden in de laatste 10 (tien) jaar;

• Een verklaring waarin de technici of de technische diensten vermeld worden die, al dan niet rechtstreeks deel uitmakend van de onderneming, ter beschikking zullen staan van de aannemer(s) voor de uitvoering van de opdracht.

• De aannemer dient tevens te beschikken over de volgende erkenning: categorie D klasse 8 en categorie G, minstens in klasse 5 of levert het bewijs dat hij voldoet aan de erkenningswetgeving terzake of dat hij ingeschreven is op de officiële lijst van de erkende aannemers in een andere Lidstaat van de Europese Gemeenschap.

 

Vereiste erkenning van aannemers (categorie en klasse - de klasse wordt bepaald op het ogenblik van de gunning)

D (Bouwwerken), Klasse 8"

 

De vragen hebben betrekking op het kunnen voorleggen van referenties van relevante bouwwerken voor het publiek programma tussen de twee en vijf miljoen euro en meerbepaald of dat referenties van meer dan vijf miljoen euro de technische bekwaamheid niet zouden aantonen.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

1)      Decreet lokaal bestuur

2)      Gemeenteraadsbesluit van 3 december 2020 over de goedkeuring van onderhavige selectieleidraad

3)      Wet overheidsopdrachten, KB van plaatsing artikel 9

 

ARGUMENTATIE

 

Na overleg met advocaat Thomas Beelen, aangesteld voor de begeleiding van dit project, zijn we van mening dat opdrachten met een waarde groter dan 5.000.000 wel in aanmerking kunnen genomen worden. We kunnen immers niet voorhouden dat ondernemingen die nog grotere opdrachten gerealiseerd hebben niet technisch bekwaam zijn. Voor het privaat gedeelte van het project hebben we geen waarde bepaald voor de referenties. De erkenning klasse 8 hebben we gevraagd aangezien de waarde van publiek en privaat project samen boven de € 5.330.000 kan liggen.

 

Het is aangeraden hierover voor alle zekerheid nog een rechtzettingsbericht te publiceren aangezien er vragen over binnen komen. Indien dit meer dan zeven dagen voor de uiterlijke indieningsdatum gebeurt moet de indieningstermijn niet verlengd worden (zie art. 9 KB Plaatsing). Op die manier kan er helemaal geen discussie meer zijn.

 

De rechtzetting houdt in dat we de zin 'Minstens drie (3) relevante bouwwerken m.b.t. administratieve of polyvalente dienstencentra met een omvang van twee (2) tot vijf (5) miljoen euro te hebben ontwikkeld,...' wijzigen in ''Minstens drie (3) relevante bouwwerken m.b.t. administratieve of polyvalente dienstencentra met een omvang van minimum twee (2) miljoen euro te hebben ontwikkeld, ..."

 

Gezien deze rechtzetting slechts een geringe impact heeft op het verdere verloop van de selectie - de relevantie moet nog steeds aangetoond worden - is het college van burgemeester en schepenen akkoord gegaan om de rechtzetting  reeds te publiceren op 8 januari om de vooropgestelde termijn niet in het gedrang te brengen en dit besluit ter bekrachtiging te agenderen op de vergadering van de gemeenteraad.

 

BIJLAGE

 

selectieleidraad

BESLUIT

 

 

12 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser en David Dupont

9 stemmen tegen: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het college van burgemeester en schepenen om een rechtzetting voor de selectieleidraad 'voor ontwerpen en realiseren van een polyvalent cultuur en dienstencentrum en het ontwikkelen van een woon/handelszone te Begijnendijk' te publiceren. De rechtzetting houdt in dat bij de bepaling over de technische bekwaamheid van de aannemer de zin 'Minstens drie (3) relevante bouwwerken m.b.t. administratieve of polyvalente dienstencentra met een omvang van twee (2) tot vijf (5) miljoen euro te hebben ontwikkeld,...' wijzigt in ''Minstens drie (3) relevante bouwwerken m.b.t. administratieve of polyvalente dienstencentra met een omvang van minimum twee (2) miljoen euro te hebben ontwikkeld, ..."

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

BES Grondafstand OMV_2020096100 Liersestwg-Everbeur zn

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 10 september 2020 werd er door Lym De Brouwer namens Sociaal Wonen Arro Leuven gevestigd Wijgmaalsesteenweg 18 te 3020 Herent een omgevingsaanvraag stedenbouwkundige handeling ingediend voor nieuwbouw van een appartementsgebouw met 18 appartementen en 53 grondgebonden ééngezinswoningen waarvan 14 koopwoningen en 39 huurwoningen, inclusief aanvraag infrastructuurwerken op het perceel gelegen te Liersesteenweg - Everbeur ZNkadastraal gekend (afd. 1) sectie B 356 T, (afd. 1) sectie B 356 M, (afd. 1) sectie B 379 C, (afd. 1) sectie B 380 T, (afd. 1) sectie B 380 R, (afd. 1) sectie B 381 B en (afd. 1) sectie B 514 A

 

Beslissing van de gemeenteraad van Begijnendijk van 23 december 1985 betreffende de op te leggen voorwaarden bij stedenbouwkundige aanvragen op de plaatsen waar de wegenis geen tien meter breed is.

 

De wegenis ter hoogte van de aanvraag is geen tien meter breed met gevolg dat het noodzakelijk is een strook grond, zoals aangeduid op het plan in de omgevingsvergunningsaanvraag, in te lijven in het openbaar domein der wegenis.

 

          Grondafstand SWAL naar openbaar domein, opp.: 1ha56a27ca

          Grondafstand consoorten Laureys naar openbaar domein, opp.: 3a85ca

          Grondafstand eigendom gemeente begijnendijk (perceel 356T) naar privaat domein SWAL, opp.: 14ca

          Zone voor openbaar domein waar infrastructuur zal zijn, opp.: 1a25ca

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

  • Vlaamse codex ruimtelijke oredening – titel IV;

Artikel 4.2.1 – niemand mag zonder voorafgaandelijke omgevingsvergunning een constructie verbouwen, herbouwen of uitbreiden.

  • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Artikel 40 en 41 – bevoegdheden van de gemeenteraad.

  • Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betrreffende de omgevingsvergunning : artikel 29 , de bezwaren, opmerkingen die zijn ontvangen tijdens het openbaar onderzoek worden ter beschikking gesteld van de gemeenteraad
  • Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 van kracht sinds 1 september 2020

Artikels 70, 73,2° en 75 van het gemeentewegendecreet

  • Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning – afdeling 2 gewone vergunningsprocedure;

 

Artikel 19 – de bevoegde overheid onderzocht de vergunningsaanvraag op haar ontvankelijkheid en volledigheid. Op 06/10/2020 leverde het college van burgemeester en schepenen een ontvankelijkheidsbewijs af voor de aanvraag.

 

Artikel 23 – er wordt een openbaar onderzoek geopend over de vergunningsaanvraag.

Het college van burgemeester en schepenen heeft het dossier onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Standpunten, opmerkingen en bezwaren over de aanvraag en het ontwerp milieueffectenrapport/OVR, konden van 12 oktober 2020 tot en met  10 november 2020  ingediend worden.

 

Resultaat: Het college van burgemeester en schepenen ontving 0 bezwaren en 0 digitale bezwaren.

 

Artikel 31 – Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

 

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

Artikel 75 – voorwaarden en lasten die verbonden zijn aan de omgevingsvergunning OMV_2020096100

 

ARGUMENTATIE

 

Het opleggen van een kosteloze grondafstand is in overeenstemming met de bepalingen opgenomen in het hogervermelde besluit van de gemeenteraad van 23 december 1985.

 

BIJLAGE

 

Inplantingsplan gevoegd bij de omgevingsverguningsaanvraag.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het tracé en de nieuwe ontworpen rooilijn van de Liersesteenweg - Everbeur ZNter hoogte van de in rand vermelde omgevingsverunningsaanvraag OMV_2020096100 goed zoals vermeld op het omgevingsvergunningsplan:

 

          Grondafstand SWAL naar openbaar domein, opp.: 1ha56a27ca

          Grondafstand consoorten Laureys naar openbaar domein, opp.: 3a85ca

          Grondafstand eigendom gemeente begijnendijk (perceel 356T) naar privaat domein SWAL, opp.: 14ca

          Zone voor openbaar domein waar infrastructuur zal zijn, opp.: 1a25ca

 

Artikel 2

 

De gronden waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp dienen door de bouwheer gratis afgestaan te worden aan het gemeentebestuur bij wijze van verwerving in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Artikel 3

 

De akte van gratis grondafstand zal opgemaakt worden door fungerende notaris en namens de gemeente ondertekend worden door de algemeen directeur en de burgemeester.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

KEN Arrest RvS nr. 249.222

 

De gemeenteraad neemt kennis van arrest nr. 249.222 van 15 december 2020 van de Raad van State in de zaak A. 224.540/X-17.159 inzake de gemeente Heist-op-den-Berg tegen de gemeente Begijnendijk. 

 

Het arrest, de bijhorende brief van de griffie en een samenvattende weergave worden opgenomen in bijlage.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

BES Gebiedsgerichte werking Demervallei en Laak

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Begijnendijk ging begin 2020 (zitting 6 januari 2020) principieel akkoord met het voorstel om het Regionaal Landschap Noord-Hageland (RLNH) de gebiedsgerichte coördinatie binnen de Demer- en Laakvallei te laten verderzetten.

 

Op het Interbestuurlijk Overleg (IBO) van 9 december 2019 werd de verderzetting van de gebiedsgerichte coördinatie voor Demervallei en Laak besproken. Hierbij werd een akkoord bereikt over de medefinanciering vanuit de betrokken gemeenten (60%) en provincie (20%). Het Departement omgeving uitte tijdens dit IBO haar engagement om samen met de andere Vlaamse partners de financiële mogelijkheden en bijdragen (20%) te onderzoeken. Om de continuïteit gedurende dit onderzoek te garanderen stelde het departement voor dat RLNH, in eerste instantie en op korte termijn, de coördinatie van de gebiedsgerichte werking zou verder zetten op basis van de reeds bekomen overeenkomsten. In de daarop volgende maanden konden dan onderzoek en overleg met de verschillende (Vlaamse) partners ingepland worden. Een concreet voorstel naar coördinatie, aanpak en werking werd toen vooropgesteld tegen de zomer van 2020.

 

Voor de verderzetting van de gebiedsgerichte coördinatie stelde RLNH een samenwerkingsovereenkomst op voor de deelnemende gemeenten: Aarschot, Begijnendijk, Diest, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tremelo, provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest (Kabinet van Omgeving, Natuur en Landbouw). Deze overeenkomst stelt RLNH aan om de voortzetting van de gebiedsgerichte projectcoördinatie (tot stand gekomen binnen het Strategisch Project) te bestendigen, en meer specifiek de nauwe samenwerking tussen de betrokken besturen te verzekeren.

 

Door een administratieve vergetelheid werd de bekrachtiging van de collegebeslissing van 6 januari 2020 niet geagendeerd op de eerstvolgende gemeenteraad. Het ontbreken van deze bekrachtiging werd duidelijk, eind december 2020, toen de gemeentelijke administratie de vraag van RLNH ontving tot uitbetaling van de bijdrage van de gemeente Begijnendijk voor 2020.

 

RLNH wacht nog steeds op een concreet goedgekeurd voorstel vanuit de Vlaamse administraties. De eerst gestelde timing (zomer 2020) heeft door allerhande omstandigheden vertraging opgelopen. Op het aankomend IBO, dat gepland staat op 4 februari 2021, hoopt RLNH meer duidelijkheid te verkrijgen.

 

Het voorstel tot coördinatie door RLNH opgenomen de samenwerkingsovereenkomst wordt behouden  en zal, indien van toepassing, aangevuld worden door een addendum met een aantal bijkomende Vlaamse doelstellingen.

 

De voorliggende beslissing houdt de laattijdige bekrachtiging in van de beslissing van het schepencollege van 6 januari 2020. Concreet komt de financiële bijdrage van de gemeente neer op een nominatieve bijdrage van jaarlijks € 3 901,50 gedurende de gehele lopende legislatuur. De nodige budgetten hiervoor werden reeds voorzien in de meerjarenplanning.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          Besluit van college van burgemeester en schepenen van 3 juni 2019

          Besluit van college van burgemeester en schepenen van 6 januari 2020

 

BIJLAGEN

 

          17122019 Voorstel voortzetting gebiedsgerichte coördinatie.pdf

          17122019 Antwoord DOMG - Gebiedsgerichte coördinatie Demervallei.pdf

FINANCIELE GEVOLGEN

 

In het voorstel tot voortzetting van de gebiedsgerichte coördinatie Demervallei wordt onder artikel 6 'Financiële regeling' het volgende gespecificeerd:

 

§1. De betrokken besturen zullen de volgende kredieten jaarlijks voorzien:

1. Personeelskost: € 66 500

2. Werkingskosten: € 10 000

 

§2. De betrokken besturen dragen bovenstaande kredieten bij via onderstaande verdeelsleutel:

1. Gemeenten: 60% of € 45 900

2. Provincie: 20% of € 15 300

3. Vlaams Gewest: 20% of € 15 300

 

§3. De gemeenten zullen de volgende kredieten jaarlijks voorzien:

1. Een nominatieve subsidie voor de basiswerking van € 45 900, voor de uitvoering van artikel 4.2,§1. Deze subsidie is integraal bestemd voor de hiervoor in te zetten personeels- en daaraan verbonden werkingskosten. Het aantal inwoners bepaald de specifieke bijdrage per gemeente (totaal aantal inwoners (2018) van de 6 betrokken gemeenten; 118.314 inwoners).

 

De nominatieve bijdrage voor de gemeente Begijnendijk (8,50% van totaal # inwoners) bedraagt voor de gehele lopende legislatuur jaarlijks € 3 901,50.

 

Deze kost werd reeds begroot in de meerjarenplanning onder actie 212 'De gemeente ondersteunt RLNH voor uitwerking van duurzame, groene projecten', code ACT-212/0390-00/61500090, waar gedurende de gehele legislatuur jaarlijks een budget van € 8 500 begroot is. Enerzijds voor de uitbetaling van het jaarlijks lidgeld aan RLNH en anderzijds voor de voortzetting van de gebiedsgerichte werking.

 

Indien de gevraagde tussenkomst van 20% door het Vlaamse Gewest bekomen wordt, kan de bijdrage van de gemeenten gereduceerd worden van 60% naar 40%.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit tot voorzetting van de gebiedsgerichte coördinatie binnen Demer- en Laakvallei en tot de ondertekening van de daarbij horende intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst met Regionaal Landschap Noord-Hageland (RLNH) toegevoegd in bijlage aan deze beslissing.

 

Artikel 2

 

Deze beslissing houdt de laattijdige bekrachtiging in van de beslissing van het schepencollege van 6 januari 2020.

 

Artikel 3

 

Deze overeenkomst gaat gepaard met de betaling van een jaarlijkse bijdrage van € 3 901,50 aan RLNH gedurende de gehele legislatuur. Het nodige budget hiervoor is voorzien in de meerjarenplanning onder code ACT-212/0390-00/61500090.

 

Artikel 4

 

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan het regionaal landschap Noord-Hageland  (merlijn.gijbels@rlnh.be).

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

BES Samenwerkingsovereenkomst VLAIO-project Laak

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Op 23 september 2019 besloot het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Begijnendijk deel te nemen aan het VLAIO-subsidieproject ‘Laak – City of Things’. Dit project is erop gericht om, met de inzet van technologische innovatie onder de vorm van sensoren of andere slimme meetinstrumenten, de waterkwaliteit en het waterniveau van de Laak permanent te monitoren om op basis van de verworven data en inzichten, gerichte beleidsacties uit te werken. Om drie doelstellingen te bereiken:

          het watervoerend maken van de Laak in een stroomversnelling krijgen en de waterkwaliteit voor en na deze verandering in kaart krijgen;

          vervuilers detecteren en door permanente metingen beter kunnen opvolgen om gerichtere acties te ondernemen;

          de informatie rond de kwaliteit van het water meenemen in een publieksgerichte werking rond de Laak opzetten vanuit educatief en recreatief opzicht.

 

In de projectbeschrijving werd als een belangrijk element waarmee in dit project rekening gehouden zou worden de betaalbaarheid en de haalbaarheid van de gekozen technologische oplossing beschreven. Dit zodat ook kleinere lokale besturen er mee aan de slag zouden kunnen.

 

Er zijn een aantal gebeurtenissen die de uitvoering van het project sterk beïnvloeden. Enerzijds heeft de Covid-19 pandemie een invloed gehad op de praktische aanpak van het project. Het sociale luik, onderdeel uitmakend van het project, waarbij ook schoolkinderen en dergelijke zouden betrokken worden werd niet uitgevoerd. Anderzijds konden niet al de gewenste samenwerkingen tot stand gebracht worden. De 'Laak-gemeenten' Rotselaar en Aarschot stapten niet mee in het project. Ook andere bijkomende partners (provincie Vlaams-Brabant, Regionaal landschap Noord-Hageland) werden niet bereid gevonden deel te nemen aan het project.

 

Hierdoor dient ook de financiële balans van het project geherevalueerd te worden, dit omdat een belangrijk aandeel van de financiële inbreng door de gemeenten gebaseerd was op een verdeelde inbreng van cash en inbreng van arbeidsuren. Deze balans dient voorgelegd te worden aan VLAIO.

 

Op 14 december 2020 besliste het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomst “VLAIO, Oproep City of Things 2019, Monitoring van de Laak”. Voorliggende gemeenteraadsbeslissing wordt geagendeerd ter bekrachtiging van deze collegebeslissing.

 

De verwachte budgetbijdrage, van toepassing voor de uitvoering van dit project door de gemeente Begijnendijk, werd reeds eerder goedgekeurd door de gemeenteraad en is opgenomen in de gemeentelijke meerjarenplanning onder code ACT-71/0709-00/61700010.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          beslissing van burgemeester en schepenen van 23 september 2019 betreffende Laak – subsidieproject ‘City of Things’

          beslissing van burgemeester en schepenen van 14 december 2020 betreffende samenwerkingsovereenkomst "VLAIO, Oproep City of Things 2019, Monitoring van de Laak”

 

BIJLAGE

 

samenwerkingsovereenkomst VLAIO, Oproep City of Things 2019, Monitoring van de Laak

FINANCIELE GEVOLGEN

 

In de meerjarenplanning van de gemeente Begijnendijk wordt voor het VLAIO-subsidieproject ‘Laak – City of Things’ onder code ACT-71/0709-00/61700010 een jaarlijks budget voorzien van € 4 000 gedurende een periode van 3 jaar (2022, 2023 en 2024).

 

Hiervoor dient ook een aanpassing doorgevoerd te worden. Het totale budget € 12 000 dient éénmalig

voorzien te worden in 2021.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomst “VLAIO, Oproep City of Things 2019, Monitoring van de Laak”. De verwachte budgetbijdrage, van toepassing voor de uitvoering van dit project door de gemeente Begijnendijk, werd reeds eerder goedgekeurd door de gemeenteraad en is opgenomen in de gemeentelijke meerjarenplanning onder code ACT-71/0709-00/61700010.

 

Artikel 2

 

In de meerjarenplanning van de gemeente Begijnendijk wordt voor het VLAIO-subsidieproject ‘Laak – City of Things’ onder code ACT-71/0709-00/61700010 een jaarlijks budget voorzien van € 4 000 gedurende een periode van 3 jaar (2022, 2023 en 2024).

 

De financiële dienst krijgt opdracht een budgetaanpassing te doen. Het totale budget € 12 000 dient éénmalig voorzien te worden in 2021.

 

Artikel 3

 

Een kopie van deze beslissing wordt overgemaakt aan de in de samenwerkingsovereenkomst betrokken partners.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

BES SWOVK lokaal woonbeleid en private huurmarkt

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Het steunpunt Data & Analyse van de provincie Vlaams-Brabant levert instrumenten om de kwaliteit van beleidsplanning van lokale besturen te verbeteren en daarbij in te spelen op de vragen vanuit het werkveld.

 

Op basis van de verwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten en de provincie kon de provincie, de gemeente al twee keer een lijst bezorgen met de verhuurde eigendommen in de gemeente. De lijsten van 1 januari 2020 staan nu ook klaar om te verzenden. Van de DPO’s van de provincie en van enkele gemeentebesturen, waren er echter bemerkingen bij de verwerkingsovereenkomst en de gevolgde werkwijze. Als gevolg daarvan heeft de provincie Vlaams-Brabant besloten de overeenkomst aan te passen. De overeenkomst zal opnieuw moeten worden voorgelegd en ondertekend, zowel door het provinciebestuur als door de gemeente. De grootste aanpassing is dat er nu een ‘algemene overeenkomst’ is, waarvan de verwerkingsovereenkomst een bijlage is.

 

De gemeenten hebben conform artikel 28, § 1 van de Vlaamse Wooncode de regierol voor woonbeleid op hun grondgebied. In artikel 5 van het BVR van 16 november 2018 worden de Vlaamse beleidsprioriteiten voor het lokaal woonbeleid opgesomd:

1)      De gemeente zorgt voor een divers en betaalbaar woonaanbod afhankelijk van de woonnoden;

2)      De gemeente werkt aan de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving;

3)      De gemeente informeert, adviseert en begeleidt inwoners met vragen over wonen;

In het kader van de 1e beleidsprioriteit moet de gemeente onder andere volgende activiteiten uitvoeren:

4)      De lokale woningmarkt in kaart brengen, zowel de vraag- als de aanbodzijde;

5)      Kerncijfers over de woningmarkt periodiek op het lokaal woonoverleg bespreken;

Op basis van de door de provincie aangeleverde gegevens kan de gemeente de lokale huurmarkt in kaart brengen, en kerncijfers over de private huurmarkt afleiden.

 

In deze overeenkomst worden de wederzijdse rechten en plichten van de partijen neergelegd inzake het aanleveren van ‘kadasterdata’ door de provincie aan de gemeente. Het steunpunt Data & Analyse van de provincie beschikt over de kadasterdatabank in het kader van statistische doeleinden. Een afgeleid product van deze databank is een lijst op adresniveau met bewoonde panden, waaraan informatie over de verhuurder is gekoppeld. Deze lijst wordt gegenereerd op vraag van gemeenten die in het kader van hun woonbeleid gerichte acties willen ondernemen t.a.v. particuliere private verhuurders.

Een overzicht van de aangeleverde gegevens is te vinden in bijlage 2

 

De partijen houden zich aan de verbintenissen zoals vastgelegd in de ‘Verwerkingsovereenkomst’. Onderhavige verwerkingsovereenkomst wordt afgesloten met de gemeente en heeft als doel de afspraken te formaliseren die tussen partijen worden gemaakt met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens die in het kader van deze overeenkomst worden verwerkt, in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die in werking is getreden op 24 mei 2016 en effectief van toepassing is vanaf 25 mei 2018.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          Artikel 28 van het decreet houdende de Vlaamse Wooncode van 15 juli 1997;

          Artikel 6 van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 november 2018 over het lokaal woonbeleid;

          Beraadslaging FO nr. 04/2017 van 9 maart 2017 van het sectoraal comité voor de Federale Overheid van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) waarbij algemene machtiging verleend werd aan de Vlaamse steden en gemeenten om via elektronische weg de persoonsgegevens te ontvangen van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie voor toepassing van diverse bepalingen onder de Vlaamse reglementering door de steden en gemeenten.

          Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 januari 2021 betreffende de samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Begijnendijk in verband met het lokaal woonbeleid en de private huurmarkt.

 

BIJLAGEN

 

          ontwerp Samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Begijnendijk in verband met het lokaal woonbeleid en de private huurmarkt

          bijlage 1: verwerkingsovereenkomst

          bijlage 2: overzicht van de aangeleverde gegevens

          bijlage 3: technische en organisatorische maatregelen betreffende de interne werking en organisatie van provinciebestuur Vlaams-Brabant

          bijlage 4: opsomming van Subverwerkers

FINANCIELE GEVOLGEN

 

De werkingskosten van het Steunpunt Data & Analyse van de provincie worden gedragen door de provincie. Er worden aan de gemeente geen aparte kosten geteld noch aangerekend voor de specifieke verwerking van de gegevens voor het lokaal woonbeleid en de private huurmarkt.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Begijnendijk in verband met het lokaal woonbeleid en de private huurmarkt, goed.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad houdt zich aan de verbintenissen zoals vastgelegd in de Verwerkingsovereenkomst, gevoegd in de bijlage1.

De verwerker verwerkt persoonsgegevens voor de verwerkingsverantwoordelijke uitsluitend zoals omschreven in respectievelijk de samenwerkingsovereenkomst (Artikel 1 en bijlage 2) en overeenkomstig de in deze verwerkingsovereenkomst vastgelegde verplichtingen.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad bezorgt een digitaal ondertekend exemplaar van de samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Begijnendijk in verband met het lokaal woonbeleid en de private huurmarkt, en een digitaal ondertekend exemplaar van de verwerkingsovereenkomst (bijlage 1), aan de provincie Vlaams-Brabant, Steunpunt Data & Analyse, t.a.v. mevrouw Tine De Rijck, Provincieplein 1 te 3010 Leuven.

data.analyse@vlaamsbrabant.be.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

BES Toekenning exclusiviteit IL - kwaliteitskamer

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Volgens de bijlage gevoegde lijst bij de statuten van Interleuven blijkt dat :

2.3. Huis voor omgevingsKwaliteit (ad hoK), kan worden gerealiseerd.

 

De gemeente is als deelnemer van Interleuven als dienstverlenende vereniging en als deelnemer van de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’ in de mogelijkheid om beroep te doen op de diensten van haar intercommunale, alsook op deze diensten dewelke in exclusiviteit worden aangeboden;

 

De zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’ is bij de uitvoering van deze diensten in opdracht van een deelnemer er zelf toe gehouden om de overheidsopdrachtenwetgeving na te leven;

 

De toekenning bij exclusiviteit van voornoemde opdrachten aan de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’ heeft onder meer tot voordeel dat er op de door de eigen personeelsleden van de zelfstandige groepering ‘InterLeuven ondersteunende activiteiten’ geleverde prestaties geen btw zal worden doorgerekend naar de deelnemer toe. Op alle andere prestaties en kosten blijft uiteraard wel btw verschuldigd.

 

Er wordt daarenboven in de statuten van Interleuven voorzien in een vergoedingssysteem waarbij op transparante basis de kosten kunnen worden toegewezen;

 

Er zal inzonderheid bij exclusiviteit worden gewerkt op basis van een kosten- en expertisedelend principe waarbij in artikel 14.2 van de statuten uitdrukkelijk wordt bepaald: “De kosten verbonden aan de exclusieve dienstverlening, zoals omschreven in art. 3 worden verrekend aan de deelnemers op basis van het kosten- en expertisedelend principe. Voor de aanrekening van de prestaties verleend in het kader van de wederzijdse exclusiviteit, zal gewerkt worden met een open boekhouding”;

 

Het systeem van de open boekhouding laat toe om permanent de kosten van het project op te volgen.

 

Het afsluiten van deze exclusiviteitsovereenkomst heeft tevens tot gevolg dat de gemeente zich ertoe verbindt om voor de diensten dewelke in deze overeenkomst worden omschreven, uitsluitend een beroep te doen op de diensten van de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’, en dit voor een welomschreven periode dewelke echter de duur van zes jaar niet mag overschrijden;

 

De gemeente kan aldus kiezen om voor de betrokken diensten een beroep te doen op de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’, dan wel om deze diensten zelf uit te oefenen, maar ziet hierbij wel af van de mogelijkheid om de dienst, gedurende de looptijd van de exclusiviteit, te laten uitvoeren door derden;

 

De gemeenteraad beperkt aldus de duurtijd van de betrokken diensten tot en met 31 december 2025, met dien verstande dat opdrachten dewelke werden toegekend vóór het verstrijken van voormelde periode zullen worden afgewerkt onder het systeem van de exclusieve dienstverlening en aldus zonder aanrekening van btw;

 

Voor de uitvoering van deze exclusieve taken wordt gewerkt overeenkomstig in bijlage toegevoegde samenwerkingsovereenkomst.

 

De gemeenteraad vindt het dan ook aangewezen om voornoemde diensten aan de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’ bij exclusiviteit toe te kennen;

 

De uurlonen voor de personeelsleden worden door de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’ op basis van de reële kostprijs als volgt bepaald (toestand op 01 april 2020):

 

Projectleider/specialist-expert: 90,00 euro

: (basis na de komma 90,05 euro)

 

Projectmedewerker-expert: 80,00 euro

: (basis na de komma 79,90 euro)

 

Projectmedewerker: 74,00 euro

: (basis na de komma 73,56 euro)

 

Administratieve ondersteuning: 66,00 euro

: (basis na de komma 65,95 euro)

 

De hier opgegeven uurlonen zijn gekoppeld aan de indexaanpassing van de lonen zoals toepasselijk in de openbare sector. Alle andere kosten, zoals verplaatsingskosten, uitrustingskosten, ... zijn begrepen in deze uurprijs.

 

De uurlonen worden telkens berekend op een cijfer na de komma waarna overgegaan wordt tot afronding op het lagere of hogere eenheidscijfer. Bij een volgende indexering wordt terug uitgegaan van het vorige, na de komma bekomen cijfer, zodat telkens een correcte berekening van de uurtarieven plaatsvindt.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

 

          de van kracht zijnde statuten van INTERLEUVEN zoals gepubliceerd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad d.d. 09-10-2019 onder nummer 19134061;

 

          het besluit van 22 mei 2019 van de raad van bestuur van INTERLEUVEN inhoudende het voorstel tot aanpassing van de statuten van INTERLEUVEN en met betrekking tot de omschrijving van de diensten waarop de deelnemers beroep kunnen doen in het kader van wederzijdse exclusiviteit;

 

          het besluit van 20 juni 2019 van de gemeenteraad waarbij werd beslist akkoord te gaan met de voorgestelde aanpassingen in de statuten en in de bijlagen;

 

          het besluit van 11 september 2019 van de bijzondere algemene vergadering van INTERLEUVEN waarbij de statutenwijziging werd goedgekeurd;

 

          het besluit van 15 juni 2020 van het college van burgemeester en schepenen betreffende Kwaliteitskamer omgevingsprojecten - plan van aanpak;

 

          het besluit van 8 oktober 2020 van de gemeenteraad betreffende het retributiereglement kwaliteitskamer;

 

          het besluit van 18 januari 2021 van het college van burgemeester en schepenen betreffende toekenning exclusiviteit Interleuven - kwaliteitskamer;

 

BIJLAGE

 

samenwerkingsovereenkomst exclusieve dienstverlening tussen de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende activiteiten' en gemeente Begijnendijk

FINANCIELE GEVOLGEN

 

De budgetten hiervoor zijn opgenomen in de meerjarenplanning.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad kent de volgende diensten, zoals voorzien in de bijlagen van de statuten van Interleuven, in exclusiviteit toe aan de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’ met ingang van 01 januari 2021 tot en met 31 december 2025, met dien verstande dat opdrachten die werden toegekend vóór het verstrijken van voormelde periode, zullen worden afgewerkt onder het systeem van de exclusieve dienstverlening : '2.3. Huis voor omgevingsKwaliteit (ad hoK)'.

 

Artikel 2

 

De uitvoering van deze exclusieve diensten gebeurt overeenkomstig de in bijlage toegevoegde samenwerkingsovereenkomst.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het uitvoeren van huidige beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

BES Aanpassing politiereglement vewijdering affiches

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

In het kader van de procedures rond onbewoonbaar- en ongeschiktheidsverklaring van woningen is het noodzakelijk om het algemeen politiereglement aan te vullen met een bepaling die stelt waar de affichering zal gebeuren en dat het specifiek verboden is om de affichering van de besluiten ter zake te verwijderen;

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

          Het algemeen politiereglement goedgekeurd in de gemeenteraad van 18 december 2017;

          Besluit Vlaamse regering van 11 september 2020 tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen;

          Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen van 18 januari 2020.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit besluit het algemeen politiereglement aan te vullen als volgt:

"art. 99bis Aanplakkingen die gebeuren in het kader van artikel 133 en 135 van de nieuwe gemeentewet en/of in het kader van de Vlaamse Wooncode worden bevestigd aan het pand indien het pand gelegen is aan de rooilijn. Indien het pand verder van de straat gelegen is wordt de aanplakking bevestigd goed zichtbaar op het betreffende perceel of aan de woning.

 

art. 99ter Het is verboden om de aanplakkingen in het kader van artikel 99 bis van het algemeen politiereglement vroegtijdig te verwijderen.

 

art. 99quater Indien de toestand van het gebouw een onmiddellijk gevaar oplevert voor de veiligheid van personen, ook als die gebouwen niet aan de openbare weg liggen, kan de burgemeester gepaste maatregelen nemen.

 

art. 99quinquies Overtredingen worden gesanctioneerd met een GAS."

 

Artikel 2

 

Dit besluit wordt via de website bekend gemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

BES Princiepsakkoord sluiting spooroverwegen

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een principieel standpunt in te nemen met betrekking tot het streefbeeld voor de overwegen in Begijnendijk.

 

Dit topic is behandeld op het overlegplatform van 1 oktober 2020 en 10 december 2020 waarbij het volgende standpunt werd besproken:

 

          OW 43bis Kasteelstraat: akkoord voor sluiting van deze overweg

          OW 44 Mechelbaan: akkoord voor voorziening van het aanbrengen van een ondergrondse kruising zodat deze overweg ook kan gesloten worden.

          OW 45 Haltestraat: Hierover zijn de meningen verdeeld tussen een goed voorstel van Infrabel en een splitsing van dit deel van de gemeente.  Er wordt daarom voorgesteld om Infrabel te laten onderzoeken welke mogelijke scenario's er zijn voor een niet gelijkvloerse doorgang met gemotoriseerd vervoer en niet-gemotoriseerd vervoer. Na deze scenario-analyse dient door de gemeenteraad een nieuwe beslissing te worden genomen over deze overweg.

 

De afsluiting van OW43bis en OW44 kan enkel gebeuren in combinatie met aanpassingswerken aan het kruispunt Mechelbaan/N10.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Decreet Lokaal bestuur

 

BIJLAGE

 

Sfeerbeeld Begijnendijk (Tekst en presentatie)

FINANCIELE GEVOLGEN

 

Er wordt van de gemeente geen directe tussenkomst verwacht voor de sluiting van de overwegen. Indirect zullen uiteraard aanpassingen moeten worden uitgevoerd aan de fietsinfrastructuur en de overige wegenis in directe omgeving.

BESLUIT

 

 

12 stemmen voor: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser en David Dupont

9 stemmen tegen: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

 

 

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit in verband met het voorstel sfeerbeeld overwegen van Infrabel:

 

          OW 43bis Kasteelstraat: akkoord voor sluiting van deze overweg.

          OW 44 Mechelbaan: akkoord voor voorziening van het aanbrengen van een ondergrondse kruising zodat deze overweg ook kan gesloten worden. De uitvoering van de ondergrondse kruising moet bekeken worden in functie van een heraanleg van het kruispunt Mechelbaan/N10. Dit kruispunt moet eerst heringericht worden (eventueel rotonde) zodat de verwachte verkeersstroom kan verwerkt worden.

          OW 45 Haltestraat: Hierover bestaat momenteel geen akkoord. Er wordt aan Infrabel gevraagd om te onderzoeken welke mogelijke scenario's er zijn voor een niet-gelijkvloerse doorgang met gemotoriseerd vervoer én niet-gemotoriseerd vervoer, rekening houdend met de mogelijkheden die er ontstaan door de lange uitvoeringshorizon (die door Infrabel op 2050 gezet is). Na deze scenario-analyse dient door de gemeenteraad een nieuwe beslissing te worden genomen over deze overweg.

 

Artikel 2

 

Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan Infrabel ter onderzoek.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

KEN Advies mobiliteitsraad centrum Begijnendijk

 

De gemeenteraad neemt kennis van het advies van de mobiliteitsraad met betrekking tot de circulatie in centrum Begijnendijk, dat op 21 september 2020 werd behandeld en digitaal in december gestemd door de stemgerechtigde leden.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

Toegevoegd - BES Circulatieplan Begijnendijk

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Voorstel vanuit MGB-fractie:

 

Op de gemeenteraad van 3 september 2020 hebben we vanuit de MGB fractie een

alternatief circulatieplan voorgesteld voor de dorpskern van Begijnendijk.

 

De Mobiliteitsraad heeft deze maand een positief advies verleend wat ook op deze

gemeenteraad ter kennisname wordt gedeeld, daarom agenderen we dit circulatieplan

opnieuw ter goedkeuring op deze gemeenteraad.

 

Zoals toegelicht in september bestaat dit voorstel erin om de verkeerscirculatie ter hoogte

van de Kleinesteenweg, Dreef, Kerkstraat en Betekomsesteenweg te organiseren zoals dit

het geval was tijdens fase 1 van de werkzaamheden van de dorpskernvernieuwing.

Deze tijdelijke situatie heeft duidelijk bewezen dat op deze manier meer ruimte wordt

gecreëerd voor fietsers en voetgangers door de beschikbare plaats voor koning auto met

de helft te reduceren, dit in combinatie met een maximale bereikbaarheid van onze

handelaars en omwonenden. Bovendien merken we in de huidige situatie dat het zowel

voor auto’s, lijnbussen als zwaarder vervoer bijzonder gevaarlijk is om op bepaalde

punten te kruisen of af te slaan. We spreken dan nog niet over de gevaarlijke gedeeltes

voor voetgangers waar de bochten worden afgesneden over het voetpad (kruispunt

Kleinesteenweg-Betekomsesteenweg en kruispunt Baalsesteenweg-Betekomsesteenweg).

 

Rekening houdend met het advies van de Mobiliteitsraad om geen parkeerplaatsen te

voorzien langs de Betekomsesteenweg stellen we voor om de nodige parkeerplaatsen

voor kort parkeren en andersvaliden te voorzien ter hoogte van de toegangspoort van ’t

Pleintje, dus tussen de omheining van ’t Pleintje en de straat. Deze gronden dienen

mogelijks aangekocht of gehuurd te worden maar kunnen wel een degelijk alternatief

bieden voor de handelaars en hun klanten.

 

Tenslotte bestaat de mogelijkheid om het laatste gedeelte van de Kerkstraat, het

Kerkplein, het laatste gedeelte van de Baalsesteenweg, de Betekomsesteenweg (van

Baalsesteenweg tot Kleine Steenweg) en de Kleinesteenweg (tussen Betekomsesteenweg

en Dreef) in te richten als fietszone. In deze fietszone mogen fietsers niet worden

ingehaald door voertuigen en is een snelheidsbeperking van 30km/u van toepassing.

 

Deze nieuwe verkeerscirculatie wordt voorgesteld volgens het plan op overzicht 1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht 1: circulatieplan Dreef - Kerkstraat - Betekomsesteenweg - Kleinesteenweg

 

 

Het verkeer komende van de Baalsesteenweg heeft op het kruispunt met de Betekomsesteenweg dus nog steeds de mogelijkheid om links af te slaan naar de Dorpsstraat, maar dat zal in deze situatie veel veiliger kunnen aangezien er geen gemotoriseerd verkeer van rechts op de Betekomsesteenweg zal komen. Om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen en het doorgaand verkeer enigszins te ontmoedigen, dienen in de verdere uitwerking van dit circulatieplan ook de voorrangsregels op de verschillende kruispunten aangepast te worden.

 

In overzicht 2 wordt een mogelijke situatie voorgesteld waarbij er voorrang wordt verleend aan het verkeer op de “rotonde” Dreef, laatste gedeelte Kerkstraat, Betekomsesteenweg, en eerste gedeelte Kleinesteenweg. Met deze aanpassing wordt de Noord-Zuid as Dorpsstraat - Betekomsesteenweg in zekere zin geknipt waardoor enerzijds het doorgaand verkeer op deze as wordt ontmoedigd én de snelheid van het verkeer op deze verbinding wordt afgeremd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht 2: voorstel inrichting voorrangsregels

 

 

 

Op basis van dit voorstel en het positief advies van de Mobiliteitsraad besluit de gemeenteraad als volgt:

1)      De verkeerscirculatie in het centrum van Begijnendijk wordt ingericht zoals weergegeven in dit voorstel.

2)      De nodige initiatieven te nemen om deze verkeerscirculatie zo snel als mogelijk toe te passen zodat de huidige onveilige situaties vlug tot het verleden behoren.

3)      Te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om het parkeerterrein voor de toegangspoort van ’t Pleintje in te richten voor kort parkeren en andersvaliden."

 

BIJLAGE

 

GR_20210128_Aanv.agendapunt_circulatieplan_Begijnendijk

BESLUIT

 

 

9 stemmen voor: Peter Spiessens, Herman De Coux, Bob Michiels, Mario Verbeeck, Tom Wouters, Kelly Luyten, Wim De Roover, Ann Danckers en David Janssens

12 stemmen tegen: Bert Ceulemans, Bart Sorée, Maggie Thielemans, Steven Vermeulen, Roger Verduyckt, Kathleen Van Vlasselaer, Patricia Stevens, Tom Van Esse, Sam Mergaerts, Fran De Cock, Fred De Keyser en David Dupont

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad besluit om volgend voorstel van de MGB-fractie te verwerpen:

 

1)      De verkeerscirculatie in het centrum van Begijnendijk wordt ingericht zoals weergegeven in dit voorstel.

2)      De nodige initiatieven te nemen om deze verkeerscirculatie zo snel als mogelijk toe te passen zodat de huidige onveilige situaties vlug tot het verleden behoren.

3)      Te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om het parkeerterrein voor de toegangspoort van ’t Pleintje in te richten voor kort parkeren en andersvaliden."

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

KEN Riobra - diverse documenten 2020

 

De gemeenteraad neemt kennis van onderstaande documenten van 2020:

 

          goedgekeurde notulen van de raad van bestuur van 22 oktober 2020;

          goedgekeurde notulen van de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2020.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

KEN PBE - diverse documenten 2020

 

De gemeenteraad neemt kennis van onderstaande documenten van 2020:

 

          goedgekeurde notulen van de raad van bestuur van 22 oktober 2020;

          goedgekeurde notulen van het regionaal bestuurscomité Hageland-Dijleland van 21 september 2020;

          goedgekeurde notulen van de buitengewone algemene vergadering van 4 december 2020.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

KEN Fluvius OV - documenten 2020

 

De gemeenteraad neemt kennis van de goedgekeurde notulen van de buitengewone algemene vergadering van 9 december 2020.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

BES Bruikleenovereenkomst Duurzaam Begijnendijk

 

 

MOTIVERING

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Als resultaat, na de Ronde Tafel van het Klimaat, georganiseerd in onze gemeente, werd Duurzaam Begijnendijk opgericht. Er is een klimaatactieteam van vijf mensen dat alles coördineert. Daarnaast zijn er een aantal trekkers rond de klimaatacties. Daaromheen heeft de vereniging veel helpers en supporters. Het klimaatactieteam kan  bereikt worden via duurzaambegijnendijk@gmail.com.  Met duurzaambegijnendijk.be probeert men de medebewoners makkelijk te bereiken.

Wat  kan men op de website allemaal vinden:

          opvolging van de verschillende klimaatacties

          Weten welke klimaat en milieuvriendelijke organisaties  en handelaars nu al bij duurzaam Begijnendijk actief zijn.

          Informeren over allerlei klimaatvriendelijke diensten en producten.

'Voedselteams' is één van de initiatieven van Duurzaam Begijnendijk. Voedselteams biedt een eenvoudig en duurzaam alternatief voor de supermarkt. Eenvoudig en zonder besmettingsrisico kunnen lekkere, lokale producten online besteld worden. Een voedselteam is een groep mensen uit dezelfde buurt die gezamenlijk en rechtstreeks basisvoedsel aankopen bij lokale (bio of natuur-)boeren en hun producten wekelijks afhalen in een gemeenschappelijk depot. Een voedselteam is dus een soort aankoopcollectief en een concreet alternatief voor wie huivert van de huidige grootschalige voedselproductie. Voedselteams vzw werd 24 jaar geleden opgericht om de korte keten in Vlaanderen te promoten. Voedselkilometers worden zo tot een minimum herleid en tegelijk wordt lokale, kleinschalige en duurzame voedselproductie gestimuleerd. Een lokaal voedselteam biedt een kader waarbinnen mensen sociale netwerken kunnen opstarten en samen duurzaam en eerlijk voedsel aan interessante prijzen krijgen aangeboden. Ook het contact tussen boeren en consumenten wordt bevorderd. Leden van voedselteams gaan regelmatig op bezoek bij hun boer en krijgen dan de kans om met eigen ogen te zien waar hun voedsel vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt.

 

Duurzaam Begijnendijk wenst voor de werking van voedselteam Begijnendijk gebruik te maken van het polyvalent zaaltje oude bib.

 

JURIDISCHE GRONDEN

 

Het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

 

BIJLAGE

 

Bruikleenovereenkomst tussen Duurzaam Begijnendijk en gemeentebestuur Begijnendijk.

BESLUIT

 

eenparig

 

 

 

Enig artikel

 

De gemeenteraad keurt de bruikleenovereenkomst met Duurzaam Begijnendijk goed.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Overzicht punten

ZITTING VAN 28 JANUARI 2021

 

KEN ABB - klacht subsidiereglement noodfonds

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het antwoord van ABB inzake de klacht tegen de gemeenteraadsbeslissing van 8 oktober 2020 – “subsidiereglement noodfonds cultuur, sport en jeugd”.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.