ZITTING VAN 27 MAART 2025
BES Notulen en audioverslag RMW van 27 februari 2025
MOTIVERING
FEITEN EN CONTEXT
De notulen van de vorige zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2025 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Er wordt kennis genomen van het audioverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2025.
JURIDISCHE GRONDEN
Artikel 32 van het Decreet over het lokaal bestuur
Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad van maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeur.
BIJLAGEN
audioverslag RMW 27 februari 2025
BESLUIT
eenparig
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 27 februari 2025 goed en neemt kennis van het audioverslag.
ZITTING VAN 27 MAART 2025
BES Aanpassing huishoudelijk reglement RMW
MOTIVERING
FEITEN EN CONTEXT
De raad voor maatschappelijk welzijn is overeenkomstig artikel 74 jo. artikel 38 van het decreet over het lokaal bestuur verplicht om bij de aanvang van zijn zittingsperiode zijn werking nader te regelen in een huishoudelijk reglement. Datzelfde artikel bepaalt welke aangelegenheden minimum in het huishoudelijk reglement moeten opgenomen zijn. Het gaat onder meer over bepalingen rond presentiegelden en eventuele terugbetaling van specifieke kosten van OCMW-raadsleden, wijze van verzending van de oproeping en terbeschikkingstelling van geagendeerde dossiers, wijze van notulering, ...
JURIDISCHE GRONDEN
● Artikel 74 jo. artikel 38 van het decreet over het lokaal bestuur
● Artikel 84 van het decreet over het lokaal bestuur
ARGUMENTATIE
In zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2025 werd het huishoudelijk reglement RMW goedgekeurd. Art. 38§5 bepaalt dat leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst geen lid kunnen zijn van een gemeentelijke adviesraad.
Het voorstel is om deze paragraaf te schrappen.
BIJLAGEN
● ontwerp aanpassing HHR RMW - met trackchanges
● ontwerp aanpassing HHR RMW - clean
FINANCIELE GEVOLGEN
De raadsleden van de raad voor maatschappelijk welzijn ontvangen enkel een presentiegeld als de raad niet aansluit op de gemeenteraad. In principe is er dus geen bijkomende vergoeding voor deze raadsleden.
De leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst ontvangen momenteel 150 euro presentiegeld, niet geïndexeerd. Ingevolge het nieuwe huishoudelijk reglement wordt het presentiegeld verhoogd tot het maximum, naar analogie met het maximum van raadsleden. Dit bedrag wordt ook geïndexeerd. Op 01 juni 2024 bedroeg dit maximum 260,05 euro. Ervan uitgaande dat er jaarlijks 12 zittingen plaatsvinden, heeft de verhoging van het presentiegeld, exclusief indexering, een meerkost van 7.923,60 euro op jaarbasis.
Voor 2025 zullen de bijkomende budgetten voorzien worden op 2025/ACT-210/0100-00/62000010/OCMW/RVMW/IP-GEEN door verschuiving of aanpassing van de meerjarenplanning. Voor de volgende jaren zullen de budgetten voorzien worden in de nieuwe meerjarenplanning.
BESLUIT
eenparig
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de aanpassing van huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn lokaal bestuur Begijnendijk goed.
ZITTING VAN 27 MAART 2025
BES Deontologische code raadsleden
MOTIVERING
FEITEN EN CONTEXT
De deontologische code werd goedgekeurd in raadszitting van 25 april 2019 en aangepast in raadszitting van 17 december 2020. Naar aanleiding de nieuwe legislatuur, wordt het ontwerp deontologische code ter goedkeuring voorgelegd.
JURIDISCHE GRONDEN
● Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid artikel 39/74 waarin bepaald wordt dat de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn verplicht is een deontologische code aan te nemen.
● Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid artikel 55/82 waarin bepaald wordt dat het college van burgemeester en schepenen/vast bureau dezelfde deontologische code heeft als die welke is aangenomen door de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn. Het college van burgemeester en schepenen/vast bureau kan ook zelf een deontologische code aannemen, doch deze dient minstens de deontologische code zoals aangenomen door de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn te omvatten.
ARGUMENTATIE
De deontologische code creëert duidelijkheid en werkt verhelderend over wat als integer gedrag wordt aanzien binnen de organisatie. Het gaat om een houvast, die mandatarissen moet leiden bij hun beslissingen en oordeelsvermogen. Daarom wordt de deontologische code voorzien van verschillende voorbeelden, die de bepalingen moeten verduidelijken. De code expliceert de waarden die in acht genomen moeten worden en kan inzichten leveren die mandatarissen kunnen gebruiken bij de afwegingen die ze dienen te maken. Daarnaast verhoogt deze code ook de verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag: mandatarissen kunnen makkelijker aangesproken worden op hun gedrag, aangezien zij ten gevolge van deze deontologische code zeer goed op de hoogte zijn van de normen en waarden die in acht genomen moeten worden bij de uitoefening van hun mandaat.
BIJLAGEN
ontwerp deontologische code
BESLUIT
eenparig
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de deontologische code, die als bijlage bij deze beslissing gevoegd werd, goed.
ZITTING VAN 27 MAART 2025
KEN Huishoudelijk Reglement BCSD
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het huishoudelijk reglement van het bijzonder comité sociale dienst aangenomen in zitting van het BCSD van 17 maart 2025.
ZITTING VAN 27 MAART 2025
BES Afsprakennota communicatie
MOTIVERING
FEITEN EN CONTEXT
Elke medewerker of mandataris van een lokaal bestuur heeft een eigen idee over de aanpak van de overheidscommunicatie. Daarom is er vaak discussie over wat kan, wat mag, wat moet en wat niet kan. Publieke communicatie heeft baat bij goede afspraken tussen het bestuur, de diensten en de communicatiedienst. Om de communicatiewerking consistenter, kwaliteitsvoller en effectiever te maken, ontwikkelde de communicatiedienst een afsprakennota.
Bij de opmaak van deze afsprakennota werd het Vlaamse bestuursdecreet dat van kracht is sinds 1 januari 2019 als belangrijke leidraad gebruikt. Het bestuursdecreet omvat immers een aantal prominente kwaliteitscriteria. Zo moet de communicatie van een overheid gericht zijn op het algemeen belang van de samenleving en de burgers op een correcte, duidelijke en eerlijke manier informeren over het beslist beleid en het beleid-in-ontwikkeling, zodat ze de ruimte krijgen om hun eigen mening te vormen.
JURIDISCHE GRONDEN
BIJLAGEN
afsprakennota communicatie
BESLUIT
eenparig
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de afsprakennota communicatie goed.
Peggy Baeten Jill Elsen Ingrid Stas Wendy De Cock Mario Verbeeck Bob Michiels Bart Sorée Wim De Roover Herman De Coux Bert Ceulemans Fredy De Keyser Margareta Vandenbroeck Martine Ooms Peter Spiessens Julie Van Den Eynde Ann Danckers Tom Wouters Elke Croon Shari Hendrickx David Janssens David Dupont Maggie Thielemans Jill Elsen Ingrid Stas Wendy De Cock Mario Verbeeck Bob Michiels Bart Sorée Wim De Roover Herman De Coux Bert Ceulemans Fredy De Keyser Margareta Vandenbroeck Martine Ooms Peter Spiessens Julie Van Den Eynde Ann Danckers Tom Wouters Elke Croon Shari Hendrickx David Janssens David Dupont Maggie Thielemans aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
ZITTING VAN 27 MAART 2025
BES Aanstelling mandataris lac
MOTIVERING
FEITEN EN CONTEXT
Ingevolge het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 is vanaf 1 januari 2019 in elke OCMW het bijzonder comité voor de sociale dienst bevoegd om te beslissen over de individuele steunaanvragen. Bovendien kunnen in dat bijzonder comité ook personen zetelen die geen lid zijn van de raad voor maatschappelijk welzijn. Slechts de voorzitter van het bijzonder comité moet ook raadslid zijn.
Als het bijzonder comité maar één raadslid telt, de voorzitter, kon enkel de voorzitter in het LAC zetelen. Dat kan de continuïteit van de werking en het vergader ritme met volledige samenstelling in het gedrang brengen.
Door wijziging van het besluit kan elk lid van het BCSD nu afgevaardigd worden als vertegenwoordiger van het LAC.
JURIDISCHE GRONDEN
● het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 77, 87 en 90;
● het besluit van de Vlaamse Regering van 16 september 1997 betreffende samenstelling en de werking van de lokale adviescommissie omtrent de minimale levering van elektriciteit, gas en water.
● het besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 2018 tot wijziging van artikel 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 september 1997 betreffende de samenstelling en de werking van de lokale adviescommissie omtrent de minimale levering van elektriciteit, gas en water.
ARGUMENATIE
Omdat de leden van de adviescommissie over individuele dienstverlening beslissen, is het logisch dat dit behoort tot de taken van een lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst, zoals voorzien in het decreet lokaal bestuur.
Bij rondvraag onder de leden van het bijzonder comité van de sociale dienst, stelde Hilde Ooms op 17 maart 2025 zich kandidaat om deze functie waar te nemen.
BIJLAGEN
● Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de samenstelling en de werking van de lokale adviescommissie omtrent de minimale levering van elektriciteit, gas en water
BESLUIT
Na geheime stemming:
21 stemmen voor
Enig artikel
De OCMW-raad duidt mevrouw Hilde Ooms aan als vertegenwoordiger vanuit het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst om te zetelen in de vergaderingen van de Lokale Adviescommissie die georganiseerd worden van het jaar 2025 tot en met 30 november 2030.
ZITTING VAN 27 MAART 2025
BES IGO div - aanst. vertegenwoordiger algemeen comité
MOTIVERING
FEITEN EN CONTEXT
Artikel 442, §1, 1° van het decreet van 22 december 2017 houdende het lokaal bestuur en artikel 31 van de statuten van de intergemeentelijke vereniging IGO bepalen dat er een algemeen comité kan opgericht worden dat de verbinding tussen de raad van bestuur en de algemene vergadering vormt. Elke deelnemer heeft 1 lid in het algemeen comité. Voor elke gemeente is de schepen verantwoordelijk voor welzijn/lokaal sociaal beleid, de schepen verantwoordelijk voor omgeving óf een door hen aangeduide vertegenwoordiger, verkozene of ambtenaar, lid. Voor de OCMW’s en andere leden van de vereniging wordt het lid van het algemeen comité bij geheime stemming benoemd door de algemene vergadering op voordracht van de deelnemers. De voorzitter en de ondervoorzitters van de raad van bestuur maken ambtshalve deel uit van het algemeen comité.
JURIDISCHE GRONDEN
● het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
● het besluit van de gemeenteraad van Begijnendijk van 25 januari 2001 waarbij werd beslist akkoord te gaan met de oprichting van en deelname aan de dienstverlenende vereniging IGO Leuven;
● oprichting van de dienstverlenende vereniging IGO Leuven op 10 maart 2004, die als rechtsopvolger optreedt van de vzw IGO Leuven;
● oprichting van IGO-W vzw op 27 oktober 1998;
● de gecoördineerde statuten van IGO.
BESLUIT
eenparig
Na geheime stemming
artikel 1: aanduiding vertegenwoordiger: Dirk Goossens 21 stemmen voor
artikel 2: aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger: Ann Danckers 21 stemmen voor
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn draagt de heer Dirk Goossens voor als lid van het algemeen comité van IGO div en dit voor de volledige legislatuur.
Artikel 2
De raad voor maatschappelijk welzijn draagt mevrouw Ann Danckers voor als plaatsvervangend lid van het algemeen comité van IGO div en dit voor de volledige legislatuur.
Artikel 3
Kopie van deze beslissing wordt overgemaakt aan IGO div en de gemeentelijke afgevaardigden.
ZITTING VAN 27 MAART 2025
BES EthiasCo bv - aanstelling vertegenwoordigers av
MOTIVERING
FEITEN EN CONTEXT
Het OCMW Begijnendijk is aangesloten bij de bv EthiasCo.
Voor de algemene vergaderingen van EthiasCo dient voor de periode van de nieuwe legislatuur een nieuwe OCMW- vertegenwoordiger, alsook een plaatsvervanger aangeduid te worden. Er worden geen specifieke competenties gevraagd. Deze vertegenwoordigers kunnen zowel een lid van de bestuursorganen als van de administratie zijn.
JURIDISCHE GRONDEN
● Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur bepaalt in artikel 432 dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers en deze voor de gemeente/OCMW rechtstreeks worden aangewezen door de gemeente/OCMW-raden uit hun leden en dat het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
● de statuten van EthiasCo bv
BESLUIT
eenparig
Na geheime stemming
artikel 1 : aanduiding vertegenwoordiger: Julie Van den Eynde 21 stemmen voor
artikel 2 : aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger: Martine Ooms 21 stemmen voor
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt mevrouw Julie Van den Eynde aan als OCMW-vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van EthiasCo en dit voor de volledige legislatuur.
Artikel 2
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt mevrouw Martine Ooms aan als plaatsvervangend OCMW-vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van EthiasCo en dit voor de volledige legislatuur.
Artikel 3
Kopie van deze beslissing wordt overgemaakt aan EthiasCo bv en de OCMW-vertegenwoordigers.
ZITTING VAN 27 MAART 2025
BES ELZ Demerland - aanstelling vertegenwoordiger
MOTIVERING
FEITEN EN CONTEXT
Het lokaal bestuur Begijnendijk is aangesloten bij de vzw eerstelijnszone Demerland (ELZ Demerland).
Voor de algemene vergaderingen en het bestuursorgaan van ELZ Demerland dient voor de periode van de nieuwe legislatuur een nieuwe vaste vertegenwoordiger aangeduid te worden.
Een rechtspersoon kan slechts 1 officiële vaste vertegenwoordiger aanduiden binnen de vzw van ELZ Demerland. Gemeente en het OCMW duiden dus gezamenlijk één afgevaardigde aan voor het lokaal bestuur Begijnendijk.
JURIDISCHE GRONDEN
● het decreet lokaal bestuur
● de statuten van ELZ Demerland
BESLUIT
eenparig
Na geheime stemming
Art. 1 : aanduiding vertegenwoordiger: Ann Danckers 21 stemmen voor
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt mevrouw Ann Danckers aan als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen en het bestuursorgaan van vzw eerstelijnszone Demerland voor de volledige legislatuur (gemeente en OCMW gezamenlijk).
Artikel 2
Kopie van deze beslissing wordt overgemaakt aan ELZ Demerland en de vertegenwoordiger.
ZITTING VAN 27 MAART 2025
BES OFP Prolocus - aanstelling vertegenwoordigers av
MOTIVERING
FEITEN EN CONTEXT
Gezien de vernieuwing van de gemeenteraad op 03 december 2024, is het nodig om voor de algemene vergaderingen van OFP Prolocus, nieuwe vertegenwoordigers aan te stellen voor de volledige legislatuur. Er is geen specifieke hoedanigheid vereist.
JURIDISCHE GRONDEN
● Het decreet lokaal bestuur
● de statuten van OFP Prolocus
BESLUIT
eenparig
Na geheime stemming
Art. 1 : aanduiding vertegenwoordiger: Arno Baes 19 stemmen voor, 2 tegen.
Art. 2 : aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger: Regine Janssens 21 stemmen voor.
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de heer Arno Baes aan als OCMW-vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van OFP Prolocus voor de volledige legislatuur.
Artikel 2
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt mevrouw Regine Janssens aan als plaatsvervangend OCMW-vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van OFP Prolocus voor de volledige legislatuur.
Artikel 3
Kopie van deze beslissing wordt overgemaakt aan OFP Prolocus (tickets@ofpprolocus.be) en de OCMW- vertegenwoordigers.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.